Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vaega o le toe gaosia o le laulaʻau laulaʻau ma mai fatu: tuʻuina mo le fesuiaʻiga

Pin
Send
Share
Send

O Streptocarpus o se laau e afua mai i Aferika i Saute. Faatasi ai ma le lelei tausiga ma galueaina, o le fugalaʻau o le a fiafia i le tele fugalaʻau. O Streptocarpus na amata ona lauiloa i se taimi e leʻi mamao atu. Sa masani ona avea o ia ma se malo e le masani ai i luga o faʻamalama.

Ae o lenei ua faʻateleina mauaina lauiloa, ma le tele o ituaiga o ituaiga ma ituaiga o streptocarpus o le a le tuʻulafoaʻi i soʻo se Grower. Taua tele i le gaioiga o le totoina ma le tausiga o se laʻau i le fale o le fesili o lona toe gaosia.

Faʻafefea ona faʻalauteleina se laʻau?

Pepa

O le toe gaosia mai se laulaʻau e manatu o le sili lea ona faigofie... O le fugalaau fugalaʻau faʻalautele ona o le faʻaopoopoina o laʻau faʻatupu laʻau ma e faigofie ona vaevaeina i ni vaega. Faʻafetai i le vaevaega, ua toefaafouina le togavao.

Mai fatu

O lenei metotia, e ui lava i mea faigata uma, e manatu e sili ona manaia. O le toe gaosia mai fatu o se avanoa sili lea e fausia ai se ituaiga fou o laʻau e mafai ona tuʻuina i ai lona lava igoa. E toto ai fatu, e lua laʻau e faʻaaogaina e faʻaleagaina ai le tasi.

O lenei ua e iloa le auala e toe gaosia ai le streptocarpus.

O a tuutuuga e tatau ona faʻamalieina?

Susulu

Streptocarpus - o moli malamalama-alofa... Latou te manaʻomia le malamalama o le ao. O le umi o ao ao e tatau ma le 14 itula. E ola lelei le laʻau i luga ole faʻamalama. I le taumalulu, e tatau ona e faʻaogaina moli malamalama. Faʻaoga se moli uila ma se moli uila mo lea avanoa.

Eleele ma fetilaisa

O le totoina o le laʻau e faia i se malamalama ma faʻamamaina substrate. Afai e matua mago ma tuʻituʻi i lalo, ona faʻaopopo lea o mea nei:

  • peat;
  • perlite;
  • vermulitite;
  • limulimu sphagnum

Streptocarpus o loʻo iai se vave faʻaputuputuina aʻa... Ma mo le totoina, e fautuaina le faʻaaogaina o le paluga o peat ma vermiculite, avea i tutusa tutusa. Naʻo oe lava e tatau ona faʻasusuina i taimi uma. A leai, o le paʻa o le a faʻaloloaa, ma o le a faigata mo le ea e ui atu i totonu.

Fertilizers manaʻomia faʻapipiʻi masani, talu ai streptocarpus tali lelei i lenei. Mo nei mafuaʻaga, o loʻo faʻaaogaina ai le nitrogen-phosphorus compositions ma le faʻateleina o le malosiʻaga o le nitrogen. Ina ia aloese mai le soʻona faʻatumuina i le nitrogen, faʻavaivaia le fetilaisa i le vai i le 1: 1 faʻatusatusa. Faʻaoga laʻei pito i luga ile 7 aso, faʻaititia le faʻalaʻau fetilaisa. O fugalaʻau na fafagaina amata amata ona olaola faʻateleina le lanumeamata tele, ma faʻapea foi ona fuga tele.

Faasusu

O lenei laʻau e fiafia tele e faʻasūsū vai.... E faʻapalepale lelei i le lāmala. O le faʻamalulu e tatau ona masani ma masani. Fai loa i le taimi lava e faʻamago ai le pito i luga o le lalolagi. Afai o le laʻau ua avea lethargic ona o le leai o le susu, o lona uiga la e le taufaafefe. Faʻasusu 2-3 taimi ma le va ole 2 itula.

Taua: Ae o le soʻona totoa ma le susū o le a taitai atu ai i le pala o le aʻa faiga. E sili atu le faʻatumuina o le streptocarpus nai lo le vai. A leai, o le laʻau o le a amata ona mou atu, o se enaena o le a faʻavaeina luga o ona laulaʻau.

Fesuiaʻi sea fugalaʻau i totonu o se ulo ma se substrate fou, ona tuʻuina lea i totonu o se fale vevela. O nei gaioiga o le a fesoasoani laveaʻi ia te ia.

Sūsū

O lenei laʻau e manaʻomia le maualuga o le susū. E le faigofie tele ona ausia i totonu o fale. Ma e tatau la ona e faʻapipiʻiina se pusa vai i tafatafa o le fugalaʻau. E le gata i lea, streptocarpus tali lelei i eseese sprays.

Vevela

Streptocarpus o se thermophilic laʻau. I le tau mafanafana, tausi i le vevela o le 23-25 ​​tikeri. I le taimi o le vevela, pe a maualuga le vevela o le ea, ua amata ona mamae le laau, o ona lau ua mago, ua leiloa lona teuteuina aafiaga. I le ao, faʻalaulelei le fugalaʻau mai ave o le la. I le taumalulu, amata le streptocarpus i se vaitaimi le moe. Ma ave i se nofoaga malulu, lea o le vevela pulega o 14-15 tikeri. I se faʻaopopoga i le tuʻuina i lalo o le vevela, taofi le fafagaina ma faʻaititia le faʻasusu. O le umi o ao ao e tatau ona 7-8 itula.

Faʻalautelega fatu

O le metotia faʻalauteleina fatu e sili ona faigata... E manaʻomia le saʻo, talu ai o fatu o le laʻau e laʻititi. Mo lelei germination, faaaoga fou seleseleina mea totoina. O le umi o le teuina o fatu, o le laʻititi o le a totogo. O le faʻatupuina o auala e faʻapea:

  1. Saunia se palasitika ulo ma se tapuni. O le pito i lalo e tatau ona mautu, aunoa ma ni alavai. Ae i le tapuni, faia ni pu mo le ea.
  2. Faʻapipiʻi se vaega o le oneone talatala, perlite, vermikulite i lalo o le ulo, ma se vaega o le paluga palapala susu.
  3. Mo le totoina sili atu, sausau fatu i luga o se laupepa matutu, ona tutusa tufatufa i luga o le eleele.
  4. O fatu e totogo i le malamalama, o lea ia tuʻu i luga o le eleele e aunoa ma le sausauina.
  5. Ufiufi le koneteina i se pepa alumini poʻo se tapuni. O le eleele e tatau ona susu, aua o fatu e le faʻasusu pe a uma ona lulu.

MANATUNATUGA: O le le lelei o le faʻalauteleina o fatu o le tupu aʻe laʻititi e le taofia o latou varietal uiga.

Matamata i se vitio e uiga i le faʻateleina o fatu i le streptocarpus:

Faʻalauteleina laulaau

Faʻafefea ona faʻalautele mai se laupepa? Afai o le faʻalauteleina e ala i tipi e faʻaaogaina, ona mafai lea i ni auala se lua:

  1. Vaelua le laupepa filifilia i ni vaega se lua ile faʻaogaina o se naifi maʻai. Ia mautinoa o le umi o le lau laʻau e le itiiti ifo ma le 2 cm. Mo le vave mauaa o le lau, faʻalua lona faʻavae, fausia ai se pseudopod. Tuʻu se tamaʻi vaega o alavai i totonu o koneteina palasitika, ona faʻapipiʻi ai lea mai se mea faapena: perlite, peat, sphagnum ma vermiculite (2: 1: 1: 1).

    Fai le 1 cm faʻanoanoaga ma nofo le lau. Pipi laʻititi e faʻalelei. A maeʻa le masina, ua faʻatupu pepe. O le taimi lava latou te faia ai ni laulaʻau, tuueseese ma totoina i latou i se isi ulo.

  2. Lenei metotia aofia ai le faʻaaogaina o se laupepa ipu, tipi le faʻasaga, ae faʻatasi. Aveʻese le alatoto tutotonu, ona toto ai lea o laulaʻau vaega i le substrate tusa ai ma faʻatonuga fautuaina luga. I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona e maua atili ai laʻau talavou, ae naʻo le lau ola laʻau e maualalo. O lenei auala faʻafailele e sili atu ona talafeagai mo tagata poto masani toto o loʻo faʻaaogaina isi mea i le totoina o gaioiga.

Faʻafefea ona toe tipiina laʻau o le streptocarpus? Ina ia liaʻi se laʻau laʻau, oe tatau ona tausisi i se faʻapitoa.:

  1. Faʻagasologa o mea totoina ma le tuputupu ae stimulator. Na ona fai lava ma le faʻaeteete, aua le soona faia. E lava na o le fufui o le laʻau i le fofo ma faʻamamago. Ona o le tuputupu ae stimulator, aʻa ua fausia sili vave.
  2. Faʻasaua faʻafuaseʻi vaega o le lau toto. O le eleele e tatau ona susu, ae le o le vai.
  3. A maeʻa ona faʻasūsū, sausau le palapala i luga o le lau.
  4. O aʻa e tatau ona fausia i le lua vaiaso, ma pepe e fausia i le 1.5-2 masina.
  5. E tofu le uaua ma 1-2 pepe. Ae aua le faʻanatinati e vavaeʻese loa i latou mai le laupepa. Tuʻu ia latou tutupu aʻe i le 2 cm.
  6. Mo le tutupu aʻe o tamaiti, faʻaaoga le 100 kalama ipu tiaʻi.

Matamata i se vitio e uiga i le mauaa o le streptocarpus lau:

Tausiga

I le fale

Mo le manuia galueaina ma le tausiga o le streptocarpus i le fale, o laʻau tatau ona i totonu papaʻu pusa. O lenei mea o le a faʻatagaina ai le tele o fugalaʻau ma lanumeamata lapopoʻa fausia-luga. Streptocarpus muamua tupu laula, ma faʻatoa amata ona fuga. Ma tipi ese loa le peduncles fausiaina vave. Suavai faʻafuaseʻi pei o se mago gaʻo. I le amataga o le tuputupu aʻe, faʻapipiʻi le nitrogen-o loʻo faʻapipiʻiina. Fai le mea lea pe a uma ona faʻasusu ina ia susu le eleele. Ma pe a amata ona fuga, ona tuʻuʻese ai o le nitrogen fertilizers, faʻaaogaina minerale laʻasaga fatu.

Faʻasasaʻo le potu i taimi uma. O muamua oso o le streptocarpus e fausia i le 2 vaiaso, ma le atinaʻeina o le lona lua lau, oe mafai ona faʻatinoina se piki. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga ia ulo ua maeʻa maeʻa atoa ai ma le sauniuniga alavai ma le eleele fefiloi.

Mataituina o le tulaga o le laʻau

I le vaitaimi atoa o totoina, ia mautinoa e le pala le fugalaʻau, e le mago. Ma o lenei e manaʻomia faʻasusu tatau. Afai o le laʻau e tu mamao ese mai mea faʻavevela, ma e le mago vave le keli eleele, ona faʻasusu lea o le eleele faʻatasi i le vaiaso. Aua le faʻasusu i le aʻa, ae faʻasusu le eleele i totonu o le ulo i ona pito. Ma e ui lava o le streptocarpus o se malamalama-fiafia agaifanua, lau laʻau tatau ona faʻapaolo, puipuia mai le la susulu. A leai, o le tausiga e tutusa ma lena mo laʻau totō mai fatu.

Fugalaʻau faʻamaʻi ma latou togafitiga

  1. Powewy pulupulu... Ole faʻamaʻi lea na mafua mai ile fungus autoparasitic. O le faʻamaʻi e aliali mai o ia i le foliga o le efuefu papaʻe, lea e faʻamau i luga o se laulaʻau poʻo le ogalaau I le amataga laʻasaga o le atinaʻeina, o le pathogenic fungus e faʻatauaina faataamilo i tafatafa pe felafolafoaʻi vaega o le fugalaʻau.

    Ina ia teteʻe atu i le efuefu poloka, o se auala tuʻufaʻatasia e manaʻomia:

    • Aveʻese uma aʻafiaga o le fugalaʻau.
    • Sui le pito i luga o le eleele i totonu o le ulo. Ae le i togafitia le laʻau ma vailaʻau, e manaʻomia le aveʻesea o le tele o vaega faʻamaʻi e mafai ai.
    • Faia togafitiga ma vailaʻau antifungal: Fitosporin, Baktofit, Topaz, Vave.
  2. Efuefu efuefu... Ole faʻamaʻi lea e afaina ai laulaʻau, poʻo ma aʻa. E sosolo atu i le eleele, ea, ma laʻau na aafia. Oe mafai ona iloaina le faʻamaʻi i le i ai o lanu enaena ila luga o au ma laulaʻau. O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le ova o le eleele ma le nitrogen-o loʻo i ai fertilizers.

    Togafitiga e faia e tusa ai ma le polokalame lenei:

    • Aveesea o vaega ua pisia o le fugalaʻau.
    • Faʻafouina o faʻalavelaveina agrotechnical tulaga (faʻasusu, alavai, vevela pulega).
    • Togafitiga o le Fungicide: Fitosporin, Trichodermin.
  3. Phytophthora... Lenei faʻamaʻi afaina ai calcareous eleele. O le faʻamaʻi e mafai ona iloaina e ala i le i ai o se paʻepaʻe papaʻe e ufiufi ai le eleele. Ona o lenei, amata pala. A e le faia se gaioiga i le taimi, o le a mate le laʻau. Mo le togafitia o le phytophthora, Fitoftorin, Previkur e faʻaaogaina.

Nisi faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le streptocarpus, faʻapena foʻi ma le faʻateʻaina o na mea, o le a e mauaina i se isi tusitusiga.

Faaiuga

O le toe gaosia o le streptocarpus e le faigata, ae e paʻaga lava. E tatau i tagata faʻatoʻaga ona mulimulitaʻi i faʻatonuga i taimi e toto ai ma tausi lelei ia tamaʻi laʻau. Ma o le fugalaʻau o le a tupu olaola ma tupu aʻe, ma ina ua mavae sina taimi o le a faʻafetai ia te oe mo au taumafaiga uma ma susulu ma tele fugalaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Doug Batchelor - Isalama,Faakerisiano ma Valoaga - Sauniuni mo le Toe Afio mai o Keriso (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com