Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Woodlice - o a ituaiga o meaola latou ma o fea latou te nonofo ai? Faʻauigaina ma faʻamatalaga o masani masani

Pin
Send
Share
Send

Woodlice e le o iniseti, ae laiti crustaceans (beetles po crustaceans). I le aotelega, e ova atu ma le 3000 ituaiga o togavao. Uma nei tagata taʻitoʻatasi i ai fuilauvi ma una paʻu. Woodlice aua le malelemo pe malelemo i le vai, aua le oti i se suavai auala. Latou te nonofo i tulaga o le maualuga o le susū. O loʻo taʻu mai i le tusitusiga tala e uiga i utu o laʻau e nonofo i le natura ma fale mautotogi.

Faʻamatalaga puʻupuʻu

Nei laiti crustaceans: o le averesi umi o 10-13 mm. O le lanu o le tino e efuefu pe pogisa, o le foliga e felavasaʻi, lapoa. Taitasi vaega i luga o le carapace i ai a latou lava pea o vae. I le aotelega, woodlice maua 7 paga o vae. I luga o ulu o tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai le lua paga o antennae, o mata e tu i itu. O totoga maso o loʻo tu i le pito o le tino, vaʻaia e pei o faʻaopoopoga ponytails.

O Woodlice o ni meaola toʻafilemu ma lemu. I le tulaga o le matautia, tagata taʻitasi mimilo i luga i se polo, ma se mafiafia atigi atigi atigi auauna o se sili lelei puipuiga faasaga i fili.

I lenei mea oe mafai ona maua mai manaia tala e uiga i woodlice, e uiga i le olaga ma ituaiga o nei crustaceans.

E fia ni ituaiga o iai?

O le aofai o ituaiga uma o ia crustaceans i le lalolagi e tusa ma le 3500. Tele o latou e nonofo i se siʻosiʻomaga vai. Le sili atu ma le 250 ituaiga ua faʻafetauiina i fanua tulaga. I Lusia, e le sili atu i le 10 ituaiga o togavao e masani i le tau. E mafua ona o le mea moni e na o ni nai sui o nei crustaceans mafai onosaia maualalo vevela ma feololo sūsū.

O le a le ola i le natura?

Tagata taʻitoʻatasi e maua i uma laufanua laufanua i le salafa o le lalolagi.

  • O le vaatau e masani lava. Nofoaga - Europa, Amerika. Nei o le sili ona taatele invertebrates i le talafatai o Kalefonia vao.
  • Gataifale fafie. Latou te nonofo i vai o Atalani, Pasefika ma Vasa Initia i le loloto o le 180-200 m.
  • O utu utuutu. Rainforests, equatorial sone ma uʻumi timuga.

E ui lava i le manaʻoga faifai pea mo le susu, e mafai ona maua togavao i mea sili ona ogaoga o le lalolagi - o ni toafa ia i Isaraelu ma North Africa, o hypersaline pesini i Ausetalia.

Aʻoaʻo pe faʻafefea ona vaʻai le togavao i le ata ma pe o a ituaiga iniseti o loʻo i ai i le natura, saili i lenei mea.

I potu mautotogi ma fale

I fale mautotogi ma fale e nonofo ai, e lua ituaiga o laʻau laʻau: o lise laʻau masani ia poʻo armadillo ma laʻau talatala (e uiga i le mea e maua mai ai laʻau laʻau, faʻafefea ona aveʻesea o latou i totonu o se fale mautotogi, saili iinei). O tagata muamua lava masani filifilia potu susu ma potu malū i lalo mo fale. Crustaceans talatala e mafai ona maua i potu ma faitotoʻa. Nei o sili feʻaveaʻi tagata taʻitoʻatasi, latou faigofie manumalo i le foloa o fale mautotogi.

Mo mafuaʻaga mafuaʻaga e aliali ai laʻau fafie i totonu o le fale ma totonu o le fale mautotogi ma faʻafefea ona lafoa ese ia, faitau iinei, ma saili e uiga i laʻau laupapa o loʻo nonofo i le faletaele ma faleuila i lenei mea.

Eseese: faʻauigaina ma faʻamatalaga

O mea ia e sosoʻo mai o ituaiga o crustaceans o loʻo nonofo i le tatou atunuʻu ma le lalolagi.

Taua masani

O le igoa Latina o Armadillidium vulgare. Lenei o se masani sui o crustaceans.

O le igoa o le ituaiga e faʻamatalaina e uiga eseʻese o le fausaga o le tino: o le atigi atigi e mafiafia, pogisa, oso i luga aʻe o le tino.

I foliga vaaia, tagata taʻitasi e tali tutusa ma le lua-legged centipedes. O le tino o nei crustaceans e oblong, aofia ai vaega (ulu, saoloto cervical eria, scaly tino). E pogisa ma umi le kapeta.

Faʻatasi ai ma ituaiga masani o loʻo iloga foi.

Talatala

Tagata taʻitoʻatasi i ai se vaivai ma mafolafola atigi, o le lanu e mafai ona masani lanu efuefu pe mumu, samasama.

Puaa (Porcellio scaber)

Nei o tamaʻi sui o le ituaiga e le iloa pe faʻapefea ona mimilo i totonu o se polo i le tulaga o lamatiaga. E i ai se atigi atigi faigata o loʻo faʻafouina pea.

Centipede

O leisi igoa o le lele. Faʻaaofia i le faʻasologa o arthropods, e ona le aiga o millipedes. E i ai lona mafolafola, vaevaeina tino, o vaega taʻitasi e i ai se pea o paʻu. A latalata i le iʻu, o le umi o vae e faʻateleina. I le aotelega, o tagata taʻitasi e 30 vae.

O vae mulimuli o vae o auvae auvae, e talafeagai mo le puʻeina o manu. I luga o ulu o tagata taʻitoʻatasi o loʻo iai ni matiuʻu oona e 2. Tino lanu - efuefu-mumu pe enaena-enaena. E fafaga e le centipedes lago, paʻu.

Iʻa siliva

O le igoa Latina o Lepisma saccharina. Auai i le faʻasologa o le pelu-siʻusiʻu. O le Silverfish e i ai lona tino faaumiumi ma tele vae, latou te vave minoi. Umi le tino - 1-2 cm. Lanu - siliva-efuefu. Meaʻai - tamaʻi iniseti ma mites, faʻapea foi ma oloa o loʻo iai polysaccharides ma masoa (kelu, suka, pepa puipui, ata).

Lua-siʻusiʻu

O le igoa lona lua o earwigs. O vaega ia o le vaega o iniseti natia-maxillary ono-vae. O le averesi o le umi o le 2-3 cm I le manu feʻai lua-siʻusiʻu, naʻo le manava e vaeluaina, e leai ni mata, uumi antennae tupu i luga o le ulu (e oʻo i le afa o le tino atoa o le tagata lava ia). O le vaega mulimuli e iai ona faʻaopoopoga - cerci, tui. E mafai ona manifinifi pe malosi pei o matiuʻu. Latou te le mataʻutia mo se tagata (tusa pe fai ma faʻamataʻu i tagata le togavao ma pe faʻafefea ona lamatia i laʻau, fale ma fagafao, faitau ii). O le nofoaga o iʻu-siʻusiʻu e pogisa, susu eleele.

Manino

O le tino o se tagata e le malamalama, ae silvery pe paʻepaʻe, ae i le susulu o le la e foliga mai e toetoe lava a malamalama. Tagata taʻitoʻatasi mauaina lenei faʻapitoa lanu pe a maeʻa 3 molts.

Aʻoaʻo e uiga i papaʻe laupapa i lenei mea.

Gataifale

Eseʻesega mai fanua fanua o le iai lea o le siʻusiʻu, matiuʻu mamana o latou vae, lapoʻa mata ma sili vaʻai vaʻai. O le tele o le tamaʻi povi e mai le 5-10 mm i le 15-40 cm Latou te nonofo i le vai, ae o atu i le laueleele (papaʻamu papa, maa susu). Vave nai lo o latou uso laueleele. O le lanu atigi e lanu meamata palapala, moli enaena. O le taumafataga e aofia ai iʻa mate, anufe, shellfish ma algae.

O laumei fafie sili ona tele i le lalolagi o utu ia o laupapa sami. O le lapoʻa isopod Bathynomus gigantes. Fua o le sili ona tele faʻataʻitaʻiga: umi - 76 cm, mamafa - 1.7 kg. Lenei o se loloto-sami nofoia e leʻi alu i luga o le laueleele. Na maua e se trawler.

Ma, woodlice o laiti crustaceans e nonofo i le susu vaega. I le aotelega, e tusa ma le 3500 ituaiga o nei meaola, ae le sili atu ma le 250 ituaiga ua suia i le olaga i luga o le laueleele. O se sui masani o le masani woodlice-armadillo. E maua uma i le natura ma i nofoaga nonofo. Ae o le tele o taimi, o gutu laʻau talatala e nonofo i fale mautotogi ma fale.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to Get Rid of Pillbugs - DIY Pest Control (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com