Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Mosque Mihrimah Sultan Edirnekapi: talaʻaga ma teuteuga

Pin
Send
Share
Send

Istanbul e sili atu nai lo isi taulaga i Turkey i tulaga o le aofaʻi o mosque. Ae i totonu o le afe ma afe o malumalu Isalama i totonu o le taulaga, e na o ni nai fale faʻalelotu fausiaina e faʻaaloalo i se fafine. Lua o latou e tuuto atu ia Mihrimah Sultan - na o le afafine o Suleiman I. O le tasi monastery o loʻo tu i le itu Europa o Istanbul i le Edirnekapi kuata, o le isi o loʻo tu i le itu a Asia i le itumalo Uskudar. O le Mihrimah Sultan (Edirnekapi) Mosque e iloga i lona alofa tunoa faʻapitoa, ma o lona ata i totonu e maofa i lona matagofie faʻalelei ma le avanoa folau.

O le fausiaina o le faletapasa aso mai i tua i le 1565. O le tusiata o le inisinia lauiloa Ottoman o Mimar Sinan, o le na fausiaina taua taua o Istanbul e pei o Suleymaniye ma le faletapuai a Rustem Pasha. I se faʻaopopoga i le malumalu lava ia, o le faʻafitauli faʻa-Isalama e aofia ai Turkish baths (hamam), o le madrasah faʻaleaganuʻu ma le vaipuna. O le Mihrimah Mosque na mafatia fa fa ona o mafuiʻe, ae i le faaiuga o le 20 seneturi, na toe faaleleia atoa le fale, lea i aso nei ua mafai ai ona tatou faamemelo atoatoa i le fausaga o fausaga i Edirnekapi.

Faʻasolopito faʻamatalaga

O le ata o Mihrimah Sultan e mafai ona faʻaosofia le fiafia tele e le gata i tagata e fiafia tele i tala faʻasolopito a Take, ae faʻapea foi ma tagata masani. O lona faʻaiuga sa tumu i le tele o mea ofoofogia na tutupu, ae i le taimi e tasi, o le olaga o le purinisese e tulaga ese mo fafine o lena taimi. Na o le pau le afafine o Suleiman ma Hürrem na fanau i le 1522. Sa tausia o ia e lona tama i se tausiga faapitoa ma le alofa, avatu ia te ia se sili aʻoaʻoga ma faʻamalieina ia manaʻoga uma. Na tupu ae le teineititi ua siʻomia e le maoaʻe o le tamaoaiga ma na te leʻi teʻena ia lava.

I le sefulu ma le fitu o ona tausaga, na faʻatulafonoina ai e le toʻalua a Mihrimah le kovana o Diyarbakir e igoa ia Rustem Pasha, o le 22 tausaga le matua nai lo le purinisese. O le faaipoipoga, aoga i le malo, avea le fiafia mo Mihrimah lava ia, ae tuu atu ia te ia avanoa i setete mataupu. Ina ua maeʻa le faʻaipoipoga, na avea Rustem Pasha ma tofiga o le pule sili o le malo o Ottoman ma e tele tausaga na tautua ai ia Suleiman I.

E ala i lona toʻalua, le purinisese faʻaosofia le tele o taua taua faʻasolopito mea na tutupu. O loʻo iai faʻamaoniga faʻamaonia o le fesoasoani a Mihrimah i le siege tele o Malta. O le purinisese na finau e amata se tauiviga faasaga i le Knightly Order o le Hospitallers, na sosola i le motu i lena taimi, ma na latou tufatufaina foi ana lava tupe e fausia ai 400 vaatau. Peitai, o le faʻalauteleina o le militeli na avea ma se matua le manuia lava mo tagata Take. Ae ui i lea, o le mea moni na faʻaaogaina e le purinisese talavou se aʻafiaga i le tulafono i fafo o le Ottoman Empire e masani ona tutasi.

O Mihrimah Sultan, ona o lona matua mauoa tele, na ia uaʻi atu i le alofa mama. Ma, i le 1548, i lana faʻatonuga, na aliali mai ai le muamua mosque, faʻaigoa ia te ia, o loʻo i ai nei i le itumalo Uskudar o Istanbul. I le 1558, tusa o le 10 tausaga talu ona tatalaina le malumalu, na maliu ai le tina ia Mihrimah Khyurrem Sultan, ma le tolu tausaga mulimuli ane na maliu ai foi lona toalua o Rustem Pasha. Faʻanoanoa i le maliu o e pele, na avane e le purinisese le faʻatonuga e fausia se isi faletapoto i luga o le mauga maualuga i Istanbul (Edirnekapi faʻaonapo nei). E le o se mea tupu fua le teuteuina o le fale tusiata o Sinan i le na o le tasi minaret, lea na avea ma faʻailoga o le tuʻulafoaʻi o Mihrimah.

E masani ona e faʻalogo ile isi, sili atu ona faʻaali foliga o vaʻaiga a Mosalemi o Mihrimah Sultan. Ae faimai foi tala, o le tusiata Mimar Sinan na ita tele i le purinisese, ae o le tele o eseesega tausaga (33 tausaga) na le mafai ai ona faaipoipo. I se faʻaopopoga, o le tusiata na i ai lona lava aiga. O le mea lea, e leai se filifiliga a Sinan ae vivii i ona lagona i totonu o le poto faʻalelotu nofoaga. O le tusiata na teuteuina ma fausia uma ia faletapuai uma i se auala i tausaga uma i le aso fanau o le purinisese, e goto ai le la i tua atu o le malae o le tasi malumalu, ae o le masina e aliali mai i tua atu o le malae o le isi.

Tusiata fale ma teuteuga i totonu

O le Mihrimah Sultan Mosque i Istanbul e talafeagai ona manatu o se tasi o sili ona matagofie ma sili atu ona matagofie fale lotu i le taulaga. O le malumalu paʻepaʻe i Edirnekapi, faia i foliga o le hemisphere, ua teuteuina i le tele dome, o le lautele o lea 19 m. O le maualuga o le mosque o 37 m. O le monaseri e naʻo le tasi le minaret, lea na faʻaleagaina atoa i le taimi o le mafuiʻe malosi, ae na toe faʻaleleia i le faʻatonuga mai pulega a Turkey.

E i ai le tala e faapea o le fuafuaga a le faletapuai na aofia ai ni minareta se lua, ae na faatonuina e le purinisese ia Sinana e fausia na o le tasi, ma manao ai e faamamafa le faanoanoa mo lana tane faatoa maliu.

O le tusiata na ia silasila totoa i faʻamalama matala o loʻo tu i le tele o laina i le atoa o le fale. Faʻafetai i le malamalama ulufale atu i le potu e ala i le tele o faʻamalama, o le Mihrimah Sultan Mosque faʻasolosolo avea le fomu o se tioata polo. O pupuni laupapa ma faʻavaʻa e teuteuina i nifo elefane ma le tina-of-penina, ma tioata lava latou o loʻo faʻatusalia e faʻamalama tioata-tele. Ona o le leai o se lagolago tele i lalo o le pu, i totonu o le faletapuai i Edirnekapi foliga malamalama ma ea, ma mauoa masani moli vaʻaia lautele lona avanoa. O teuteuga o le malu- malu e teuteuina foi i teuteuga o gose ma mosaic.

Muamua lava, o faʻalelotu lotu i Edirnekapi na aofia ai le falemaʻi ma le caravanserai, ae o fale e leʻi ola pea e oʻo mai i le aso. Na o le 1728 na aliali mai ai le vaipuna na teuteuina le lotoa i totonu o le faletapuai. I aso nei, i luga o le teritori o le maota tapuai, Turkish baths ma madrasahs o loʻo puipuia, o iinei foi tuʻugamau o ataliʻi o Mihrimah Sultan. I se tulaga lautele, o le faletapuai i Edirnekapi i Istanbul o se mataʻina fausiaina maafaamanatu o le vaitaimi o Suleiman le Maoae ma mautinoa lava tatau i ai le mafaufau o turisi.

Faʻamatalaga aoga

  • Le tuatusi: Karagümrük Mh., 34091, Edirnekapı, Fatih / Istanbul.
  • Faʻafefea ona e alu iina: mai le Sultanahmet eria, e mafai ona e oʻo atu i le Mihrimah Mosque i le laina nofoaafi T1, nofo i le nofoaga o Sultanahmet ma alu ifo i le nofoaga o Edirnekapı Kaleboyu. O le nofoaga o loʻo tu 260 m sasaʻe o le nofoaafi nofoaga. Pasi # 87 o le a aveina oe mai Taksim Square i le faletapuai.
  • Tatalaina itula: e mafai ona e asiasi i le Mihrimah Mosque i Istanbul, pei o isi lava malumalu i Turkey, i taimi o malologa i le va o tatalo i le taeao ma le aoauli.

Fautuaga Aoga

  1. O se asiasiga i le Mihrimah Sultan Mosque i Edirnekapi e mafai ona faigofie ona tuʻufaʻatasia ma se malaga i isi nofoaga o Istanbul. I tafatafa o le faʻafitauli o loʻo iai ni faʻailoga iloga o le taulaga pei ole Fethiye Museum ma le Chora Museum.
  2. O le Balat ferry pier e tu i le 2 kilomita i matu sasaʻe o le fale lotu, mai le mea, pe a maeʻa ona e asia le faletapuai, e mafai ona e alu i se vaʻa malaga i le Golden Horn ma le Bosphorus.
  3. Pe a asiasi i le faletapuai i Edirnekapi i Istanbul, e manaʻomia fafine e mataʻituina se laʻei faapitoa laʻei: lima, vae ma le ulu e tatau ona nana mai le pupula mata. O le mea lea, e aoga le aveina o se sikafu ma se ofu umi ma oe. Afai e leai ni au mea na i lou lima, e mafai ona e aumaia ofu talafeagai i le faitotoʻa o le monaseri.
  4. A e ulufale i le faletapuai, oe tatau ona aveese ou seevae, lea e masani ona tuʻua i fafo. Afai o loʻo e popole i le saogalemu o au mea totino, o lona uiga e talafeagai le ave ma le avanoa i se ato poʻo ato faʻafafa.
  5. Totonu o le faletapuai, tasi e tatau ona amio talafeagai: leotetele talanoaga ma taliega i totonu o puipui o le malumalu e le taliaina.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Galuega Faatino

O le Mihrimah Sultan Mosque i le itu a Edirnekapi o Istanbul e le masani ai le tele o turisi. E ui i lea, o se aoga faʻamanatuina faʻamanatuga, iloga i lona mauoa teuteuina ma malamalama ea avanoa. Afai, a o e i Istanbul, ua e fuafuaina e asiasi i le Chora Museum, ona aua neʻi galo e tuʻuina atu le Mihrimah Mosque i lau lisi o malaga. Ma ia faia lau asiasiga i le malumalu moni manaia, ia mautinoa ia e faʻamasani ia oe lava i le talaʻaga o le faigata ma le olaga o le purinisese Mihrimah lava ia.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Mimar Sinan, Mihrimaha Aşık Oluyor - Muhteşem Yüzyıl (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com