Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le pseudobulb i totonu o le oketi: foliga ma ata o le ea tubers

Pin
Send
Share
Send

O oketi o anamua ma e le masani ai laʻau, i le tele o itu e le pei o fugalaʻau ua tatou masani ai. O le natura uiga ese o latou foliga vaaia ma le fausaga na faʻamatalaina, muamua lava, i le mea moni o le natura latou te nonofo i ni tulaga sili ona maʻoti - vaomatua vevela, vevela, susu ma pogisa, ma, le pei o masani fugalaʻau, latou te le ola i le eleele, ae i luga o laʻau ma maʻa. ...

O totoga na latou mauaina i le faʻagasologa o le evolusione e fesoasoani ia i latou e tatalia le vevela ma le susu, faʻapea foi ma le mauaina o meaai ma le vai "moni mai le manifinifi ea." O le Bulba o se faʻataʻitaʻiga sili ona manino o sea okeni.

O le a lea

O le igoa "bulba" e sau mai le Latina upu bulbus, o lona uiga "aniani"... O lenei okeni o se mafiafia i le pito i lalo o le orchid shoot e teuina vai ma mea aoga. I le tele o ituaiga o orchids, o le matauʻa e foliga pei o se matauila, ae o lenei e mamao mai le naʻo le tasi ituaiga filifiliga, matauila e mafai foi ona:

  • lapotopoto;
  • solo
  • mafolafola;
  • ogāumu;
  • fusiform;
  • conical

MANATUNATUGA: O matauila Orchid e eseʻese foʻi lona lautele: mai nai millimita i le 15 senitimita, faʻamoemoe i le ituaiga ma ituaiga.

O na matauila e maua na o sympoidal orchids.... O nei orchids ma le tele o itu itu faʻamau faʻavae "mafai ona gafatia" e totoina faʻapitoa teuina totoga mai le tele o laʻau. Monopoidal orchids e naʻo le tasi le au, o itu e seasea tupu, o lea e leai ai se mea e fausia ai ni matauila. Latou te faʻaputuina le susu i laʻau mafiafia ma lauola.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i bulbs ma pseudobulbs i le ata.




O le a le eseesega i le va o le moni ma le sese?

Ma le saʻo o le tautala, e leai se eseesega i le va o le matauila ma le pseudobulba uma.: o le tasi ma le tutusa itutino, ma le eseesega i igoa o se terminological tauaofiaga. I le masani ai, i le botani, o le upu "matauila" e faʻaaoga e taʻu ai faʻavae e i ai foliga o se matauila, ma le upu "pseudobulba" o loʻo faʻaaoga e faʻasino i faʻavaeina o soʻo se isi lava ituaiga. Peitaʻi, afai e le mautonu igoa, e le o se mea sese matuia.

E i ai isi, sili atu lautele faaupuga:

  1. tuberidium;
  2. tuber ea;
  3. Faʻamaoniga.

O le eseʻesega mai matauila ma tubers moni o lena tubers ma matauila o loʻo i lalo o le eleele, ma matauila o loʻo tu i luga aʻe o lona laualuga... O le saʻo o le tautala, orchids, i le faʻavae, e seasea mauaʻa i le palapala, e fiafia e ola i luga o maʻa ma laʻau, ia e faʻaaogaina o "tu".

Taua: Tele ituaiga o orchids ola i luga o laʻau, ae le o ni parasite, latou te mauaina uma mea manaʻomia tatau i le faʻagasologa o le photosynthesis, faʻapea foi ma le lapisi (laʻau, paʻu paʻu).

O nei laau toto mitiina susu mai le ea: mafiafia puao ma timuga e masani i le teropika. O le i ai o ni matauila o se faʻamaoniga tuʻusaʻo lea o le le-parasite olaga o orchids; parasite moni e fafagaina le fale talimalo (faʻataʻitaʻiga, rafflesia) e le manaʻomia e faʻaputu.

Atinaʻe ma fausaga

O le tuber o le ea e fausia mai se laulaʻau... Muamua, o se tamaʻi faʻalava fana e aliali mai ia, ona tupu ai lea o le apical bud i luga ia, lea, a maeʻa le tuputupu ae, amata ona mafiafia, liliu i totonu o se atoa tuber. O lenei faiga e tusa ma le afa tausaga - tasi le vaitaimi o fugalaʻau.

O le mea moni, o le ea ea paipa o se sili ona malosi suia faʻavae; i le aluga o taimi, fuga mafai foi ona fausia i luga o lona laualuga, uma vegetative (ma fualaʻau ma laulaʻau) ma tupuaga (ma fugalaʻau). E masani lava, ile faʻavae, o nei totoga e i ai le pea o le mea e taʻua o laʻau e puipuia ai latou mai le mago ma fafo atu o aʻafiaga.

O le Bulba o le "ato" o laʻau mafiafia o loʻo totoina - o le epidermis, e tumu i isi mea vaivai pei o le mucus e mitiia ma taofia le susū. I le natura, orchids faʻaaogaina le faʻaputuga faʻaputuga i le matauila., i vaitaimi matutu. O nei totoga e fai si leva ona ola: o latou soifuaga eseese mai le tasi i le fa tausaga, ma i nisi orchids (mo se faʻataʻitaʻiga, i laʻau o le Cymbidium genus), ola le matauila i le 12 tausaga.

Igoa o laʻau ituaiga e fausia ai pseudobulbs luga o le au

E pei ona taʻua i luga, o fua o le ea e maua ai na o ni orchids feololo. O le mea lea, afai o lau laʻau o lenei ituaiga, e mautinoa lava o le a iai ni matauila.

  • lelia;
  • lipine;
  • maxillaria;
  • dracula;
  • bifrenaria;
  • pescatorea;
  • fesuiaʻi;
  • povi;
  • seoli;
  • brassia;
  • dendrobium;
  • bulbophyllum;
  • oncidium, faʻapea foʻi ma le tele o isi.

Tausiga

O matauila Orchid e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa... Pau lava le mea e manatua o tubers, pei o aʻa, e matua maaleale, o lea e le tatau ona e tago ma minoi i latou seʻi vagana ua matua tatau ai. E le manaʻomia foʻi le tuʻu o matauila i le susulu o le la. E onosaʻi foʻi ituaiga laʻitiiti taʻutaʻua i le susulu o le la, o le toʻatele e amata ona mago, ma o nisi la e mafai ona tuʻu ai le mu.

Faaiuga

Orchid o se ese ese fugalaʻau ese manaʻomia ni faʻapitoa tulaga. Ina ia tausia lelei mo ia, oe manaʻomia le lava malamalama i lona faʻavae ma le ola taʻamilosaga. Atonu e foliga taufaʻafefe, ae ma le tausiga saʻo o le a totogi ai au taumafaiga i fugalaʻau matagofie!

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: MANUIA LE ASO O TINĀ by Loloane Fautua u0026 Logoipule Tai Tauaanae - Dr. Rome Production (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com