Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vaega o le tausiga o le dendrobium orchid i le fale. Aoga aoga ma ata fugalaʻau

Pin
Send
Share
Send

I le malo o laʻau, orchids nofoia se tasi o sili ona mamalu nofoaga; nei matagofie meaola na o le pauu i le alofa ia i latou lava i le taimi muamua vaʻaia. I le taimi nei i totonu o matou fale mautotogi e mafai ona e mauaina e le gata i le masani ai, ae faʻapea foi ona seasea faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, Dendrobium, o lona uiga "ola luga o se laʻau".

O nei laau toto i le natura ma ola moni i totonu o laʻau. Faʻafefea ona tausia i latou i le fale, o le a le ituaiga fanua e manaʻomia ma o le a le ituaiga moli e tatau ona i ai, e faʻafia ona masani ona faʻasūsū? Faitau e uiga i nei mea uma i le tusitusiga. Ma matamata i se vitio aoga i luga o le autu.

Vaega o le vaʻaiga

Dendrobium Orchid e ona i epiphytesE le gata i lea, o le sili ona matagofie, o lona atunuʻu o loʻo avea ma motu o le Polenisia, Saute Asia ma Ausetalia. Faatasi ai ma le tele numera o matagofie orchids, o lenei laau e faigata ona fenumiai ma se isi ituaiga. A fuga se orchid, o lona ogalaau e toetoe lava a le vaaia, e matua sosolo uma lava i fugalaʻau matagofie.

E lua vaega taua o Dendrobium:

  • ua paʻepaʻe le aʻa;
  • o le poʻo ua faʻatu, pseudobulbs ua fausia mai ai.

MANATUNATUGA: O lenei sui o le aiga Orchid e tasi lona foliga le lelei - e tasi le fana e tupu ma ola lelei mo le 3 - 4 tausaga, ona oti ai lea. E tatau ona e sauni mo lenei mea ma taumafai e amata faʻatupu lau tama aulelei i le vave e mafai ai.

Faʻafefea ona tausi faalelei?

Ole numera tele o ituaiga eseese ole Dendrobium e taʻu mai ai eseesega ile tausiga... Sa vaevaeina faʻasaienitisi e saienitisi nei orchids i ni vaega tetele se lua - malu (mo se faʻataʻitaʻiga, Dendrobium Nobile) ma le mafanafana (mo se faʻataʻitaʻiga, Dendrobium Phalaenopsis). Ioe, e i ai nuances i le tausiga o ituaiga eseese o orchids. Ae i ai le tele o lautele autu manatu e taua mo le laʻau:

  1. tuʻua ese mai ata tusi;
  2. puipuiga mai le susulu o le la;
  3. o le maualuga o le malamalama e tatau ona maualuga, faʻaopoopo moli i le taumalulu e manaʻomia mo le itiiti ifo i le 4 itula;
  4. maua le susū e le itiiti ifo i le 60%;
  5. i le vaitaimi o le tuputupu ae malosi (tautotogo, taumafanafana), faigata vai fetilaisa ma nitrogen tatau ona faaaogaina;
  6. eleele saʻo.

Afai ua uma ona e filifili e faʻamautu se tamaloa aulelei tagata ese i le fale, ona taumafai lea e mulimuli i nei tulafono uma.

Nuances taua: palapala, ulo, nofoaga

Tausia lelei o lona uiga o le fausiaina o se lelei siʻosiʻomaga mo lau fagafao. O lona uiga e tatau ona e taumafai e aumai tuʻutuʻuga o le taofia i le latalata e mafai ai i ona masani ai. E taua tele le filifilia o le nofoaga saʻo mo ia, faʻaauupegaina e tusa ma talosaga a laʻau. Fausia mo Dendrobium le microclimate e manaʻomia, mafaufau i le tikeri o le malamalama, susū, vevela, ma le manaʻoga mo fafagaina.

Faʻafefea ona filifili le mea tonu:

  • Ulo - Dendrobium Nobile manaʻomia se opaque pot, sili ona lelei i le ceramic uma (ae o le palasitika e mafai foi), e lelei le faʻaaluina o pu; o le lapoʻa tele o le fagu lapoʻa o le a afaina ai, e tatau ona e taulaʻi atu i le tele o aʻa o aʻa o le laau - e tatau ona saoloto ona ulufale i totonu o le ulo ma le isi 1 - 2 cm mo le saolotoga o le ola.
  • Le lalolagi - O le paina paʻu o le a avea ma lelei eleele mo la matou laʻau, lona tele e le tatau ona tele tele, tusa o le 1 cm o le a lava; o le foliga o le paʻu e mafai ona i ai - sikuea sikuea poʻo cubes, ae le o tamaʻi mea nutimomoia (pefu); e mafai foi ona e faʻaopopo sina malala; o le sili atu alavai iinei o le a avea ma polystyrene poʻo maʻamaʻaa, aua latou te le mitiia masima.
  • Nofoaga - o le a fetaui lelei mo Dendrobium i luga o le faʻamalama i saute, lea e lava ai le la, o faʻamalama i le itu i matu e matua le talafeagai mo le tausiga, ma o le a manaʻomia isi moli i luga o faʻamalama o le itu i sasaʻe ma sisifo. Ma i le taumafanafana, o le fugalaʻau o le a lagona lelei luga o le poletito - e mafai ona nofo ai iina i le taumafanafana atoa seʻia oʻo i le amataga o le tautoulu, pe a amata le pa'ū pa'ū lalo lalo 13 tikeri i le po, ona tatau lea ona e toe aumaia i le fale mautotogi.

O le a le ituaiga moli e te manaʻomia?

E manaʻomia e le matou oketi moli malamalama - e tatau ona maua ia le itiiti ifo ma le 12 itula o le susulu o le la i le aso. Ae i aso vevela o le taumafanafana, e sili ai lava le toe faʻaleleia mai le faʻamalama, tuʻu i luga o nisi fata i ona autafa poʻo luga o se isi faʻamalama (sasaʻe poʻo sisifo). O nei togafiti o le a fesoasoani e aloese mai mu i luga o laulaʻau. I le taumalulu, moli molimoli poʻo vaiola mo faʻaopoopo moli o le a avea ma faʻaola.

E faʻafia ona faʻasūsū ma taʻele?

O le tele o taimi e faʻasūsūina o le a faʻamoemoeina i le ola taʻamilosaga o le laʻau ma, tusa ai, le taimi o le tausaga.... I le taumafanafana ma le tautotogo, pe a tupu olaola a matou fugalaʻau, matou te manaʻomia faʻasusuina pe a tasi i le vaiaso pe taʻitasi 10 aso, ia, ma i le taumalulu ma le tautoulu, pe a malolo le laʻau, ona faʻasusu laititi.

O le sili ona lelei filifiliga faʻainu vai mo Dendrobium o le:

  1. Faatofu i totonu o le vai mo le 20-25 minute, o lona uiga, tuʻu le ulo ma le laʻau i totonu o se pesini vai mafanafana, faʻatofu pe a ma le lua vaetolu.
  2. Ona tatou aumaia lea o le ulo mai le pesini ma tuu i luga o se ituaiga o mea valavala poʻo le upega ina ia o uma le sili atu vai ua uma.
  3. A maeʻa lena, e mafai ona e tuʻu le laʻau i lona tulaga.

E mafai foi ona e faʻasuina i totonu o le sump, a o susu le orchid i totonu o le vai, matou te faʻaopopoina i lea taimi ma lea taimi. A faʻasūsūina i se faʻataʻitaʻiga, o le alavai e tatau ona i lalo ifo o le 3 cm.

Fesoasoani: O se faʻaopoopo lelei i le faʻasusu o se taʻele, mo Dendrobium naʻo se mafanafana taele e talafeagai, o lenei auala atoatoa aveʻese le efuefu mai laulaʻau ma faʻaosofia foi lauolaola fugalaʻau. O le faʻasuaʻi, e ui i lea, e le aoga, o le a lava e faʻatulaga ai le taʻele i le faletaele tusa ma le tasi i le masina, ma i le iʻuga e te manaʻomia ni vai faʻaopoopo (i laulaau au) e susu.

Faʻasusu Dendrobium e naʻo vai vaivai e manaʻomia ai, e tatau ona muamua faʻamautu... E sili ona lelei mo le faʻainuina e inu vai mafanafana vela. E mafai foi ona e faʻasūsūina i vai faʻamama, ma i le tau malulu "kiona", ae malulu, ioe, ma muamua faʻaliusuavai le kiona mama, faʻamafanafanaina ma faʻasu ia. O le fugalaʻau o le a matua faʻafetai.

Matamata i se vitio e uiga i foliga vaaia o le faʻainuina o le Dendrobium orchid:

Vevela

I le tau mafanafana ma le tautotogo, o le vevela sili ona lelei mo le tausia o le i le va o le 20 i le 26 tikeri. Ina ia mafai ona maua fugalaʻau lelei, oe manaʻomia faʻatulaga se eseesega i le va o le ao ma le po vevela o le 6 - 8 tikeri. Naʻo le maualalo o le vevela o le po, e lelei ona faʻataʻoto lelei ma tutupu ai fualaʻau.

Ae i le taumalulu ma le tautoulu (i le taimi o le le moe vaitaimi), o le vevela e manaʻomia itiiti, o le a lava mai 13 i le 18 tikeri. Ma le isi, e taua le maitauina e leai se mea e tatau ona tuʻu i lalo le vevela i lalo o le 12 tikeri, a leai o le a na ona oti le laʻau. Faʻapea foi, aua le faʻataʻitaʻia le malosi o se orchid ma le vevela o le ea mai le pati i le taumalulu, i tafatafa o le maa, Dendrobium o le a le ola.

Filifili fetilaisa

Fertilizers tatau ona faʻaoga mai le ogatotonu o le tautotogo i le amataga o le tautoulu. O le filifiliga sili ona lelei o se faʻapitoa faʻalauteleina mo orchids. (i vai foliga), ae faʻasusu i le afa i le vai. Fertilizer e mafai ona faʻaogaina pe a maeʻa le faʻasusu, ina ia aua neʻi susunuina aʻa. O isi taimi e mafai ai foʻi ona apalai foliar application - faʻapipiʻi luga o le lau mai se tamai fagu paʻu. Ae mo le tele o taimi e faʻateleina ai le faʻamalosia, e le mafai ona soona faia, e tatau ona faʻateleina le faʻateleina i le masina faʻalua.

Taua: E faʻatoa mafai ona e faʻaaogaina ni fetilaisa o loʻo iai le nitrogen e oʻo ia Iulai!

Matamata i se vitio e uiga i le filifilia o fetilaisa mo orchids:

Ata eseese

E le gata i luga o le ata o le a e vaʻai i ituaiga o Dendrobium Dendrobium phalaenopsis (Dendrobium phalaenopsis) ma Dendrobium nobile (malu poʻo le faʻatamaia):

"Dendrobium phalaenopsis"


"Dendrobium nobile"


Mea sese masani

I le faʻagasologa o le tausiga o se orchid, oe manaʻomia le taumafai e aloese mai masani sese.:

  • le faʻatagaina le tafe o le vai i totonu o le ulo;
  • ea matutu e matua taliaina;
  • e le mafai ona faʻapaolo le fugalaʻau;
  • aloese mai le maualalo o le vevela;
  • oe manaʻomia le tuʻuʻeseina o ata tusia.

Faʻafitauli fesoʻotaʻi

Ioe, e oʻo lava ile tausiga e sili ona atoatoa, e le mafai ona alofia faʻafitauli uma. O le faʻafitauli autu o le le manaʻo o Dendrobium e fuga, atonu e tele mafuaʻaga:

  1. soona fai faʻatasi ma fetilaisa;
  2. e le lava le malamalama o le laau;
  3. o le ea vevela ua sese filifilia;
  4. maualuga tele le susū;
  5. o le fugalaʻau maaleale o le a le fuga i totonu o le potu o se mamafa ulaula.

O le isi faʻafitauli o le lanu o le fana e faʻafuaseʻi ona liu enaena pe samasama, o lenei ona o le tele faʻasusu, o aʻa amata ona pala. O isi taimi, nai lo o fuga o fugalaʻau, e amata ona tutupu aʻe tamaiti - o lona uiga e tatau ona e taofi le faʻasusuina o le laʻau mo sina taimi ma toe faʻatulaga i se nofoaga e sili atu le malamalama. Faitau pe aisea e liu samasama ai lau o le Dendrobium orchid ma faʻafefea ona feagai ai iinei.

Faaiuga

O se eseʻesega faʻaleleia fale, o se manogi manaia o le tele o fugalaʻau matagofie - o le mea moni, o se faʻamalosiʻau mo le mauaina ma le faʻatupuina o le Dendrobium Nobile orchid i le fale. Aua le fefefe i nisi faigata i tulaga o le taofia... E le taumateina le aoga o lenei laʻau mataʻina i taumafaiga uma ina ia mafai ona e fiafia i le fugalaʻau matagofie.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to propagate dendrobium orchids the most effective way (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com