Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Touch-me-not on the windowsill, poʻo mea uma e uiga i le piniki samasama Tom Samb: foliga, tausiga, faʻamaʻi, ma ata foi

Pin
Send
Share
Send

O le aiga Balsaminov ua mauaina i le lalolagi atoa le fiafia i togalaʻau ona o lona aulelei, susulu, tumu i ona lanu.

Ua taʻua e nisi tagata nei laʻau - "moli" - mo a latou teu fugalaʻau mananaia, e le mafai ona e savali ese atu.

I le taimi nei, o le aufaifaatoaga na fafagaina i luga o 600 ituaiga o lenei aiga. Ma o se tasi o sui sili ona malamalama o le palama o le ituaiga Tom Samb - o se laʻau matagofie ma faʻalua tetele fugalaʻau. I lenei tusitusiga, o le a tatou iloiloina auiliili ai e uiga i se tutasi ma matagofie matagofie totonu fale - balsam piniki tom samb, faʻapea foi ma le aʻoaʻo pe faʻafefea ona tausi lelei, puipuia mai faʻamaʻi, ma sili atu ona manaia.

Faʻamatalaga uigaese ma le amataga

O le Balsam o se vao faʻaletausaga, e oʻo atu i le maualuga o le 20-75 cm (e pei ona faʻailoa e le au faʻatupu, e ui o le mea moni e mafai ona tupu aʻe maualuga). O le igoa taʻutaʻua o le touch-me-not balsamic ona o lona malamalama lelei i sina paʻi laʻititi, ma mulimuli ane o fuga o lenei laʻau e foliga mai na "pa".

Muamua aumai mai Saina, ae fetaui lelei ma tulaga o le soifuaga i le ogatotonu latitu. O laulaau a Tom Samb piniki balsam e mafiafia ma umiumi, ma o fugalaʻau e faia luga o le lanumoana lanumoana lanu ma le faʻalua aafiaga, oʻo atu i le 7 cm le lautele.

O le vaitaimi o fuga e fai lava si umi: mai le amataga o le taumafanafana i le muamua aisa. O au e tau feinu, e magaugofie ai. O le togavao lava e i ai sona vaʻaiga foliga puʻupuʻu.

Tusitusiga! Mulimuli ane, o le tuputupu aʻe o lenei fugalaʻau i le natura natura na maua i le teropika ma subtropics o Aferika, Asia, faʻapea foi ma Amerika i Matu.

Foliga Vaaia ma foliga vaaia

O lala ua faʻapaʻu, ua malamalama. O latou lanu e puleaina e le lanumeamata lanumeamata. O laulaʻau o loʻo tu luga o le laʻau faʻafeagai ma le tasi ma le isi e foliga ile fatu. O le petioles e faʻapipiʻi laulaʻau i le fana e matua maaleale lava, o lea e tatau ai ona e matua faʻaeteete a o tagofia le Balsamin. O pupula i luga o laʻau e matala lautele, ona o le aotelega o foliga o le fugalaʻau e avea atili sili matagofie.

O le uiga eseʻese o le piniki piniki o lona irreconcilability ma tulaga o le fale tulaga. O lenei e leai se totogi, ma i totonu o lona fale na o lona tuputupu aʻe e alu i luga, aua o le fugalaʻau faʻalautele agai i le latalata puna malamalama. I le avea ai o se filifiliga mo se fale fale, ua fautuaina e tuu i luga o tatala loggias.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i se ata o Tom Samb piniki pasama.




Toto totoina

E manaʻomia le totoina o fatu poʻo laʻau toto i eleele matala e leʻo muamua atu nai lo le taimi e faʻamafanafana ai le eleele e oʻo atu i le 19-23 tikeri i luga atu o le zero.

Faʻafefea ona saunia le eleele?

  1. Ae le i tuʻuina fatu i le palapala, e tatau ona togafitia faʻalelei ma se vaifofo e puipuia ai le totoina o mea mai le faga osofaʻiga.
  2. Sauni oe lava e palu le palapala. Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia talatala oneone ma peat, ave i tutusa tutusa. O le eleele e tatau ona lava lava susu ma i ai le le mautonu acidity.
  3. Faʻamama le palapala maeʻa i le humus poʻo isi mea e faʻavaivaia ina ia mafai ai ona faʻaititia le tele o le palapala. Faʻatasi ai ma lenei tuʻufaʻatasiga, e te le manaʻomia le faʻalafua o le eleele (humus ua maeʻa lenei misiona), aua mai le tele o mea aoga, palsam mafai ona tali atu ia te oe i le toʻulu o laulaʻau.

Faalogo! O isi taimi e manaʻomia ai le deoxidation e le lalolagi. Lenei e mafai ona faia i le dolomite falaoa ma maʻaʻa. Lenei auala e fautuaina e faʻataunuʻuina i le tautoulu ao le i suotosina.

O fea le nofoaga e filifili ai?

Sailia se nofoaga talafeagai mo le totoina Balsam i lau togalaʻau tatau ona matua mafaufau loloto i ai.

E le mauaa lelei aʻa le onosaʻi i nofoaga e susulu mai ai le la poʻo le pogisa foi. O le nofoaga lelei o le a avea ma se mea o le a faia ai se paolo mai le aoauli i le 3 pm (o lona uiga, i le vaitaimi o le la o le la e sili ona leaga aʻafiaga i meaola ola). O nisi fai togalaau e fautuaina le totoina piniki o Tom Samb i tafatafa o laʻau ma palealii pale poʻo luga o matu sisifo ma matusasaʻe o itu o soʻo se fausaga.

Ia mautinoa o le nofoaga e te filifilia e leai ni ata faataʻitaʻi ma matagi malolosi e mafai ona gagau ai laʻau mataʻalia.

Tausiga

Faasusu

O gaʻo gaʻo o le "fuga pea" e manaʻomia e masani ona faʻasusu, a leai, ole a amata ona faʻailoa mai e Balsam faʻailoga ole le lava o le susu (faʻamagoina o laulaʻau ma le leiloa o lanu).

Afai e te le faia ni fuataga i le taimi, o laulaʻau ma laʻau o le a mou uma atu. Fautuaina le faʻatoʻaga pe a goto le la. O le fugalaʻau o le a le musu e faʻasusu, ae ina ia aua neʻi susunuina laulaʻau, e tatau foi ona faia lenei pe a goto le la.

Faʻaeteete i mataua o le vai e oso i luga o laʻau, lea e ono leiloa a latou teuteuga ona o le tele o le suavai.

Moli

Ua uma ona matou tusi e uiga i manaʻoga o Impatiens mo moli luga. Afai na e totoina se fugalaʻau e aunoa ma le iloaina o nei faʻamatalaga, ona sefe lea o le laʻau e ala i le toe totoina o laʻau poʻo le afa-laʻau, lea e le gata ina fausia ai paolo, ae fausia ai foi se matagofie fugalaʻau fugalaʻau.

Le lava moli o le a liliu liliu:

  • toso lala;
  • leai se fugalaʻau;
  • o le faʻaititia o le tele o laʻau ma leiloa o lo latou pupula.

Laʻei pito i luga

Faʻalelei faʻamalositino o Balzamin o le a fesoasoani e faʻamalosia ai lona soifua maloloina ma chic foliga mai. Oe manaʻomia e fafaga ma se laʻasaga faʻavae i luga o le potassium ma phosphorus. Lenei auala e tatau ona faʻataunuʻuina i taʻi lua vaiaso. Aveese nitrogen mai le lisi o fetilaisa. Ua lava le aofaʻi o lenei elemeni na e faʻalauiloaina atu i le palapala ae leʻi totoina.

O le mea moni, a uma ona faʻaaogaina se tele fualaʻau o le nitrogen, o le a mafai ona e maitauina le tele totoina o le laʻau, ae o le fugalaʻau gaioiga o le a avea ma sili atu laititi.

Faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Sei o tatou faʻamatalaina masani masani faʻamaʻi o Balzamin i le tulaga o le "fesili-tali".

  1. Aisea e toulu ai lau?
    O lenei ituaiga maʻi e maua i le tele o tagata o lenei aiga. E mafua ona o le leai o moli po o le maualalo o le ea vevela. O nisi taimi o le mafuaʻaga mafai ona seasea palapala susu. Faalogo i nei mea ma faasaʻo ia mea.
  2. Aisea e piʻo ai laulaʻau?
    O le tele o taimi, o lenei faʻailo se osofaʻiga e le multi-claw poʻo le spider mite. Aveʻese vaega afaina o le fugalaʻau, ma togafiti mea o totoe i se sooupu faʻapitoa.
  3. Aisea e lanu samasama ai laulaʻau?
    Leiloa o laulaʻau lanumeamata e fesoʻotaʻi ma le lava le faʻasusu. Ina ia aua neʻi mate le fugalaʻau atoa, fetuʻunaʻi le faʻasusuina o taimi.
  4. Aisea e paʻu ai fuga?
    O nisi taimi e tupu lenei mea i le taimi o le fetuʻunaʻiga o laʻau pe a uma ona faʻatau pe toe tui. Ae tupu aʻi le mafuaʻaga o le faʻafitauli atonu o taoto i le mago poʻo le suavai o le eleele.
  5. Aisea e mago ai lau?
    E tasi lava le tali - e le lava le susu i le palapala. Vai soo le laau.
  6. Aisea ua tosoina ai i fafo ia laʻau?
    Ina ia taofi le tuputupu aʻe o laʻau i le maualuga, e tatau ona e faʻaseʻe le pulupama i se nofoaga pupula ma sili atu le malulu.
  7. Aisea ua le fuga matagofie ai le onosai?
    O le mafuaʻaga o loʻo taoto i le le malamalama moli ma le lava le faʻalaʻupega. O le isi ituaiga maʻi mafai ona aliaʻe ona o hypothermia. Taumafai e tuʻuina atu i le laʻau le aofaʻiga manaʻomia o malamalama ma faigata meaʻai.

Siama

O le faʻamaʻi viral sili ona taatele i lenei laau o le efuefu pala. E aliali mai ona o le tele o le faʻasūsū ma le susu o le 'ea ma e faʻailoaina mai i le faʻamagoina ma le paʻu o fugalaʻau Ina ia puipuia le pala o le rhizome, toe fesuiaʻi, pe a fai e mafai, le laʻau i se nofoaga fou ma se eseʻesega o le eleele faʻapipiʻiina ma aua le faʻalavelaveina le faʻatonutonuina o le pulega.

Aretropods

  • Apogaleveleve mite.

    E iloga i le aliali mai o samasama blotches i luga o le laupepa ipu. I le aluga o taimi, o lenei pigmentation mafai ona ave i luga fua lapoʻa ma liua i ni lapoʻa tetele.

    O le mago ma le vevela o le ea e masani ona mafua ai le foliga mai o lenei siama. O le mea lea, faʻapipiʻi fugalaʻau i taimi uma e mafai ai e aloese ai mai lenei faʻafitauli. Ina ia tauina le apogaleveleve, e tatau ona aveʻese ia vaega ua aʻafia i le fugalaʻau. Faatasi ai ma siama malamalama, oe le mafai ona aveʻesea le laʻau, ae taumafai e sefe e ala i le togafitia i le fasimoli vai.

  • Whitefly

    E mafai ona e maitauina lenei faʻamaʻi i lau lanu samasama ma foliga mai o se faʻamaʻa pipisi i luga o latou. Ma e mafai foi ona e maitauina le paʻepaʻe lava ia i luga o laufanua laʻau.

    Ina ia aveʻesea, o le touchy e togafitia ma se tali faʻavae i luga o le fasimoli fasimoli.

  • Lafo.

    Laʻau laʻitiiti pa'ū i lalo o le le lelei aʻafiaga o thrips, lea amata ona deform i le taimi o lo latou tuputupu ae. Afai o ia faʻalaʻeiau e maua i luga o le "ola-fuga", o vaega uma e aʻafia e tatau ona aveʻese vave, aua e tusa lava pe a maeʻa se taimi puʻupuʻu ma nei "togafiti palapala" e mafai ona faʻaleagaina atoa le laʻau.

  • Mite-tele miti.

    Ua uma ona tatou taʻua nei "faʻamaʻi" i lenei tusitusiga. O faʻailoga o latou foliga mai o le faʻaʻaʻaʻa ma le fesuiaiga o laulaʻau, e masani ona taofi ai lo latou tuputupu aʻe. O le mafuaʻaga mo le foliga mai o lenei ituaiga o mites o le soʻona maualuga maualuga vevela ma le susū. Ina ia puipuia mai siama, taumafai e faʻatonutonu nei faʻailo.

Toe gaosia

Impatiens faigofie toe fanafanau i lua auala:

  1. Tipiina Ina ia maua tipi, o pito i luga o laʻau e tipi ese ma le umi e tusa ma le 8 cm. O lenei faʻagaioiga e mafai ona faia e oʻo lava i le taimi o le tuputupu aʻe o laʻau. E faʻatagaina ona faʻatupu ia laʻau i totonu o le vai ma vave i le palapala saunia mai le paluga o peat ma oneone. I totonu o le vaiaso, o le a tipiina aʻa. O lenei metotia o le faʻateleina e sili atu ona lauiloa nai lo le fatu, ona o lona vave atinaʻe ma e fai si vave fuga.
  2. Fatu. Ae o le pasama na totoina mai fatu mimita o ona fugalaʻau na o le 3-4 masina ina ua maeʻa le muamua tatupu. Ae e leʻi tuʻuina fatu i le palapala, e tatau ona togafitia i se vailaʻau oona e puipuia ai i latou mai osofaiga faʻaleagaina.

    E fautuaina e toto le fatu i le loloto o le 0.5 cm, taofi le mamao o le 3-4 cm. A maeʻa lena, e manaʻomia le faʻasusu o le eleele naʻo le faʻasusu, ina ia aua neʻi mulumuluina fatu totō ma se vaitafe o le vai. Mo le vave tupu mai, ufiufi le vaega totoina i pepa alumini poʻo tioata. Ae aua neʻi galo e uiga i le faʻavasegaina o le greenhouse i aso uma. O tagata muamua mai o le a faʻaali mai le lalolagi i le na o le 10 aso.

O le ituaiga o ituaiga ma ituaiga o pasama e ofoofogia - lenei matagofie fugalaau. E mafai ona tupu aʻe i totonu o le fale ma i le togalaʻau. Ua matou saunia le tele o tala e uiga i lenei laʻau mo oe:

  • New Guinea: foliga o le galueaina.
  • Uamea-fanauina: o se faʻamatalaga o se vao vao ma ona vailaʻau meatotino.
  • Waller: foliga o le galueaina ma le tausiga.
  • Ferruginous: faʻafefea ona toto saʻo, o a faʻamaʻi e i ai?
  • Ampelny: totoina o se laʻau matagofie i lou fale.
  • Vao: faʻafefea ona tupu i le togalaau?
  • Vanka e susu: o mea uma e uiga i le agamalu ma susulu paʻi-maaleale.
  • Faʻatoʻaga: o se tausaga taʻitasi laʻau mo le togalaʻau, totoina ma tausi.
  • Terry: faʻamatalaga, foliga o le vaʻaia o se unpretentious fugalaʻau.

O le Balsamin unpretentious ua leva ona avea ma nofoaga o le faʻaaloalo i totonu o fugalaʻau e teuteuina toetoe lava o togalaau togalaau. Faʻapaʻu Vanka Wet ma oe, ma matou mautinoa, o le a le salamo lava a le o le taimi ma taumafaiga alu ai poʻo tupe faʻaalu.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Himalayan Balsam Touch-Me-Not plant (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com