Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le verbena officinalis ma faʻafefea ona tupu i luga o lau 'upega tafaʻilagi?

Pin
Send
Share
Send

Tele o laʻau ua tau le iloa, pei ole verena vailaʻau. Na iloa lelei e o tatou tuaa lenei fugalaʻau ma faʻaoga e togafitia ai maʻi eseese.

I aso nei, tele lava o teuteuina ituaiga o lenei aganuu ua ola i togalaau. Mai lenei tusitusiga, o le ae aʻoaʻo ai pe faʻafefea ona tausia lelei lenei laʻau matagofie, o a faʻafitauli e te ono fetaiaʻi pe a tuputupu aʻe, ma pe faʻafefea ona puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi.

O le a lenei vao?

Verbena officinalis o se perennial e tupu tasi mita maualuga... O le aganuʻu e le faʻalelei i le tausiga, e mafai ona maua i autafa, i tafatafa o auala, i vanu ma fale mafanafana i le taumafanafana, lea e manatu ai o se vao olaola vao.

O fugalaʻau o le verbena officinalis e monochromatic ma papaʻe pe kulimi mata; e leai ni teuteuina meatotino pei o isi ituaiga o lenei laʻau. Pei o le tele o vao faʻaletausaga, e salalau luga o fasi fanua e fatu.

Faamalologa meatotino

O le aoina o lenei laʻau o loʻo faʻaaogaina e le gata i vailaʻau a le atunuʻu, e tele fomaʻi latou te faʻaaogaina o se faʻaopopoga i le togafitia o maʻi. Verbena o loʻo iai le tele o glycosides, o loʻo i ai le lautele lautele o gaioiga, faʻataʻitaʻiga:

  1. taua faasaga i meaola ninii e faʻaleagaina tagata;
  2. ei ai se expectorant aafiaga, o le mea lea, o le upu sii mai lenei laʻau o loʻo faʻalauiloaina i tale mama;
  3. dilates alatoto toto;
  4. ei ai sona aoga aoga i luga o le puipuia faiga;
  5. o se vailaʻau faʻasaina;
  6. mafai ona tuʻu i lalo le maualuga o le "leaga" kolisi;
  7. faʻafilemuina le neula, ma o lea e masani ai ona faatonuina mo le lelava, le moe, itaita gofie;
  8. e iai lona meatotino faʻafomaʻi;
  9. ma dystonia;
  10. faʻalauteleina le puipuiga ma faʻafilemuina le neula;
  11. faaaoga mo edema matuia, aua o se diuretic.

O le tuʻufaʻatasiga o le verena vailaʻau o loʻo iai le oona, lea e fesoasoani e faʻaleleia atili ai le manaʻo ma galuega lelei o le digestive tract... O se choleretic sooupu ma fesoasoani e faʻafetauia ma le vaivai ma tulaga neurotic.

O le mauoa vailaʻau vailaʻau o Verbena fesoasoani e faʻamalolo ai le tele o numera o faʻamaʻi paʻu, e aofia ai furunculosis, psoriasis ma le fetagisi eczema. Fautuaina e fufulu le gutu pu ma le decoction o le verena mo angina, ARVI, tautala tuufofoga ua faatonuina mo hepatitis, bronchitis, laryngitis.

E mafai ona faʻatau mai le vailaʻau o le verna vailaʻau ile fale talavai, pe e te totoina foi lenei faʻatoʻaga laʻau i luga o lau upega tafailagi, ona sauni ai lea mo le taumalulu. I vailaʻau, fugalaʻau, laulaʻau ma au laʻau e faʻaaogaina, e aoina i le vaitaimi o le tele o fugalaʻau, mago i se paolo, lelei ea nofoaga.

Faalogo! O vailaʻau Verbena o le a le faʻamaloloina uma faʻamaʻi, ae mafai ona faʻamalieina le tiga o le ulu ma musele tiga ma o le a fesoasoani i le vegetative dystonia.

Oe mafai ona faitau e uiga i le vailaʻau meatotino ma contraindications i le faʻaaogaina o le verena i lenei tusitusiga.

Matamata i se vitio i le faʻafefea ona faʻaaoga vervain i le togafitia o veins varicose:

Se ata

Le isi, oe mafai ona vaʻaia foliga o le laʻau foliga.



Oe o le a maua fesoasoani ma togafiti mo le tausiga o ia ituaiga o vervains pei Lelei-tipi, Hybrid ma Ampelnaya i isi tusitusiga luga o la matou 'upega tafaʻilagi. O faʻatoʻaga poto masani o le a faʻasoa atu ia te oe a latou mea lilo mo le totoina o lenei laʻau.

Tuutuuga o le taofia

Verbena vailaʻau e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, ae e ui i lea, e manaʻomia le iloa o nisi o nuances ina ia mafai ai ona maualuga-lelei vailaʻau mea:

  • Moli.

    E fiafia le laʻau i nofoaga matala ma susulu - o se aganuu e fiafia i le malamalama e faʻapapau ona faʻaalu umi i le susulu o le la. Afai e te totoina vailaau vailaʻau i se nofoaga paolo, o le togavao o le a faʻaloaloa malosi, o laulaʻau o le a manifinifi ma le sua, ao le fugalaʻau faʻagasolo ono le amataina, pe o le a siitia ese i le faaiuga o le taumafanafana.

  • Ea ma le vevela.

    E fefe Verbena ile malulu ma le vevela oʻo. I totonu o atunuʻu mafanafana o se faʻatoʻaga tumau, ae i lo matou tau faigata, o aʻa o Verbena e liu aisa i le taumalulu, ma e totoina o se faʻaletausaga laau. E mafai e tamaiti laiti ona faʻatagaina le paʻu o le vevela i le -2 tikeri, ae sili atu le aua le lamatiaina ma toto se fugalaʻau i se nofoaga tumau i le faaiuga o le tautotogo poʻo le amataga o Iuni. O le maualuga o le ea vevela mo le tuputupu aʻe lelei ma fugalaʻau taimi o le 20-25 tikeri.

  • Le palapala.

    Verbena ei ai sona faʻapitoa sootaga ma eleele. E le ola i luga o le eleele ma susu, eleele mamafa. Mo le ola lelei ma ola lelei fuga, o le eleele e tatau ona saunia mo le aganuu. O le filifiliga lelei mo Verbena o le a fefiloi oneone ma peat i tutusa aofaʻi. A faʻapea o loama e tele i luga o le 'upega tafaʻilagi, ona lelei alavai, oneone, fafie laʻau, peat ma ni isi mea faigata fetilaisa e tatau ona faʻaopopoina i aniani taʻitasi i le taimi e totoina ai.

  • Faasusu - ia feololo.

    E le onosaʻi Verbena i le tafe o le vai ma e mafai ona oti i le vai stagnant. Faatasi ai ma le tekonolosi faʻatoʻaga o lenei laʻau, tatau lelei alavai ma alavai vai. Afai o le fugalaʻau e tupu i totonu o se fugalaʻau, i le taimi o timuga e tatau ona ave i se nofoaga puipuia. I le taimi o fugalaʻau, e manaʻomia ona e faʻasūsū soo, ae laʻititi.

  • Laʻei pito i luga.

    I le gasologa o le vaitau atoa, o faʻalauteleina fetilaisa e faʻaaoga i le tele o taimi, o lenei e tatau ona faia ma le faʻaeteete - o le laʻau ono amata ona tupu lau lau tele ma le fuga. E fautuaina e aua neʻi faʻaaogaina meaola uma, pe a fai e faʻaopopo sina humus i le pu i le taimi o le totoina o le Verbena i eleele matala.

Fesuiaʻi ma tulaueleele

E le faigata ona tupu se laʻau e pei o Verbena officinalis i luga o lau tulaga... E te manaʻomia le luluina o fatu mo fatu, ona totoina lea i le eleele tatala.

Verbena fatu e i ai se maualalo tele germination fua, lea e mafai ona i lalo ifo o le 30% - o lenei e tatau ona amanaʻia pe a lulu.

O le eleele mo le luluina e tatau ona mama, o se faʻafefiloi o perlite, oneone, togalaʻau eleele ma peat i tutusa aofaiga. Verbena fatu e le sausauina i le humus pe a uma ona lulu. O atigipusa e tatau ona ufiufi i le tioata poʻo le polyethylene e fausia ai se aafiaga oona ma tuu i totonu o se mafanafana nofoaga.

Taua! Manatua e faʻavili fua fatu seʻi latou ola.

O le taimi lava e aliali mai ai le amataga o laʻau, o atigipusa ma laʻau e faʻafesoʻotaʻi i le windowsill, latalata i le la. O le taimi sili ona lelei o le luluina o le faaiuga o Fepuari. I le faaiuga o Me, le amataga o Iuni, o le taimi lava na taofi ai le malulu o le po, ua totoina Verbena i eleele matala.

O le taotoga e faia e pei ona taua i lalo:

  1. Saunia se nofoaga mo fatu laau.
  2. Eli lua lua 25 cm le va. I le pito i lalo o lea o loʻo taatia ai se vaega alavai o le piliki malepe poʻo le faʻateleina o le omea.
  3. Faʻaopopo ni faʻaputuga fetilaisa i le eleele e lagolago ai le laʻau i le taimi o le aʻa.
  4. Liligi vai i vai taʻitasi ma faʻasusu. A toto se laʻau pe a uma le timu, e le manaʻomia se faʻasūsū.
  5. O fatu e tatau ona aveʻese mai le eleele ma le faʻaeteete neʻi faʻaleagaina ia aʻa maʻa.
  6. Fufui le laʻau i totonu o le lua ma faʻapipiʻi le eleele, ia fai sina faʻapipiʻi.

Mo nai aso muamua, Verbena e masani ona faʻasusuina e faʻatelevave ai le rooting faʻagasologa. Na matou tusia atili e uiga i le totoina ma mulimuli ane tausiga o vervain iinei.

Toe gaosia

E tele auala e toe gaosia ai Verbena officinalis e aoga le iloiloina auiliili.

Fatu

Verbena fatu e mafai ona seleseleina i le tautoulu mai lau togafiti pe faʻatau i se faleoloa faʻapitoa.... Ole auala pito sili lea ona faigofie ma taʻutaʻua na faʻaaogaina e toetoe o togalaau uma.

E ala i le vaevaeina o le togavao

O le vailaʻau vailaau e mafai ona faʻateleina i le vaeluaina o le togavao. E le faigata ona fai - e eliina ma le faʻaeteete le laau mai le palapala ma vaevaeina le vao tele i ni nai elemeni laiti. I lenei tulaga, oe manaʻomia le taumafai e faʻamautinoa o le rhizome e ma laʻititi faʻaleagaina.

Tusitusiga! Ina ua tuʻu eseʻesega, o vaega ua faʻaleagaina e tatau ona togafitia ma fafie laʻau e tuʻuese ai le ono maua i siama o le laʻau.

Faʻamaʻi ma faʻafitauli o le tuputupu aʻe

O le laʻau e le faʻamatalaina ma e seasea ona osofaʻia e faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ae afai e sese le faʻataʻitaʻiga o le laʻau, ona mafai lea ona mamaʻi ma mate le fugalaʻau.

O faʻamaʻi sili ona taatele o:

  • Powewy pulupulu... Tau malulu, le lelei filifilia palapala faʻaputuga mafai mafua ai lenei faʻamaʻi. Ina ia aveʻese le laʻau o lenei maʻi, ua lava lea e faʻamama le eleele i le oneone ma peat ma ufiufi le laʻau i malulu o le po.
  • Le lava o fugalaʻau poʻo ni laʻititi laʻitiiti... E ui lava o lau e taua tele mo Verbena officinalis, o le aoina o mea masani amata na o le taimi o fugalaʻau, pe a le tupu lenei mea, e tatau ona tui i se avanoa matala.
  • Aphids masani ona osofaia Verbena, e fofoa e ia le sua o le laʻau ma mafai ona faʻaleagaina. Ina ia faʻafetauia lenei faʻamaʻi, e tatau ona e togafitia togavao ma ni sauniuniga faʻapitoa. I le fale, saunia se fasimoli, poʻo se vaivai vaivai amonia, lea e faʻagasolo.

Faaiuga

Verbena officinalis e leai sona maualuga teuteuga aafiaga, ae o lona aoga meatotino faia ai lenei laʻau taua i soʻo se togalaau togalaau. Mo togafitiga o faʻamaʻi, e mafai ona e saunia mea masani mo le taumalulu. Ave e pei o tī, infusions ma decoctions. O nisi fai togalaʻau poto i le tautoulu latou totoina le laʻau i totonu o se fugalaʻau ma aumai i le fale ina ia mafai ai ona maua ni laʻau fou i luga o le lima, lea e faʻaopopo i le ti.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to grow Blue Vervain from seed Verbena Hastata (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com