Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Jaén i Andalusia - o le laumua o suauʻu olive i Sepania

Pin
Send
Share
Send

Jaén o loʻo tu i se itulagi Sipaniolo itumalo i tafatafa o le Santa Catalina mauga. O Andalusia e iloga i lona matagofie foliga, na filifilia e tagata nei laueleele i le tele o seneturi talu ai, mo se taimi umi na tau ai tagata Roma, Arapi ma Kerisiano mo latou. I aso nei o Jaén i Sepania o se tuʻufaʻatasia o aganuʻu eseʻese, o le anoanoaʻi o faʻamanatuga ma faʻamanatuina ma faʻamanatuga, ma le mea moni, e le uma faʻatoʻaga togavao e oʻo atu i le tafailagi.

Faamatalaga lautele

Afai o loʻo e fuafuaina se malaga i Andalusia, ia e mautinoa e te asia lenei tagata le turisi i Sepania mo le tele o mafuaʻaga. Muamua o faʻamanatu faʻasolopito, o le tele o na fausia i le taimi o le pulega a le Moorish. Lua - O Jaén e taʻua o le laumua o le suauʻu olive, aua o le 20% o oloa uma i le lalolagi o loʻo gaosia iinei. A ulu atu i le taulaga, se turisi vaʻai i laina le gata o lanumeamata laʻau.

Mea moni manaia! E tusa ma le 15 laʻau i le tagata e nofo i Jaén i Andalusia.

Jaén o le laumua o le itumalo o le igoa tutusa, tu i le itu i saute o le atunuu. Pe a faʻatusatusa i isi nofoaga i le itumalo o Jaén, o se aʻai tele lava; lata i le 117 afe o tagata e nonofo iinei i se vaega o le 424.3 km2. Ua taʻua e tagata o Jaén o le penina o Andalusia ma e iai a latou aia tatau uma e faia ai, ona o le tele o ona maafaamanatu ma fausaga fausaga e aloaia e le UNESCO o measina a le lalolagi. I se faʻaopopoga, o le 'aʻai e le gata o le pulega, ae faʻapea foi ma le tamaoaiga o le itumalo.

Malaga faʻasolopito

O le mea moni o Jaén i Sepania o loʻo maualuga le faʻatosinaina o mataʻaga faʻailoa mai o le talafaʻasolopito o le 'aʻai e tamaoaiga i mea eseese na tutupu. Ua tusa nei ma le lima afe tausaga talu ai, na faʻamautuina ai tagata iinei, na latou tuʻua e manatua a latou lava atavali papa, lea ua faʻalauiloaina nei o se vaega o measina a le lalolagi.

I le seneturi lona 5 TLM. Iberians nofoia i Jaen, na suia i latou e le au Carthaginians, ma i le 2nd seneturi BC. Sa faamalosia e le malo Roma le taulaga. Faatasi ai ma tagata Arapi, na "fuga mai" Jaen ma avea ma laumua o le malo o le au Mosalemi, peitaʻi, ina ua mavae le 500 tausaga, na toe maua e le au Kerisiano le pule.

Mea moni manaia! Ae paga lea, e leai ni faʻamanatuga anamua i le taulaga i Andalusia, ae o le taimi ua tuanaʻi o Arapi na faʻasaoina iinei i mea uma.

O le nofoaga faʻafanua o Jaén i Sepania na masani ona taua o se taua tele, o le mafuaʻaga lea o lona igoa lona lua o le Malo Paia. E oʻo lava i le maeʻaina o Jaén e le au Kerisiano, na osofaʻia lava e le au Mosalemi le taulaga.

I le seneturi lona 19, o le Farani nofoia i le taulaga, lenei vaitau o le talafaʻasolopito e faigata, i le manatuaina o taimi faigata, o se pagota i filifili na taofia i le falepuipui fale o le Santa Catalina Palace.

O le isi vaitaimi faigata i le talafaʻasolopito o Jaen o le Taua a le Lalolagi, lea na amata mai le 1936 i le 1939. I le taimi nei, sa puʻe faʻapagota tagata i le taulaga, sa tumu le falepuipui.

Vaaiga

O le taulaga i Sepania e matagofie ma lona faʻapitoa, le mafaamatalaina matagofie, ia mautinoa lenei i le savali i ona auala, malolo i totonu o le cafe, faʻafetaia le natura matagofie. Ua matou tuʻufaʻatasia se filifiliga o mataʻaga sili ona manaia o Jaén.

Falesa

O le Jaén Cathedral ua palota i le fale Renaissance sili ona lelei i Sepania. Na fausia i le sili atu i le lua seneturi, e le o se mea e ofo ai le eseese o sitaili ua fefiloi i lana ata.

I le seneturi lona 13, na faatoilaloina Jaén mai le au Moors ma na faapaiaina le mosque i le faamamaluina o le Assump o le Taupou, seia oo i le ogatotonu o le 14th seneturi sauniga Kerisiano na faia iinei. Ona susunuina lea o le malumalu, na tonu ai loa e fausia se falesa fou i le faa-Gothic, ae ui i lea, na sese le fuafuaina o le au tusi ata ma o le maota na aloaia e matautia mo le faaaogaina.

O le fausiaina o se malumalu fou na faʻatoa amata i le faʻaiuga o le 15th seneturi. E tusa ai ma le fuafuaga, o le faailo manatu sa i ai lima lima, ae ui i lea, o le fale toe liliu e le lava mautu, o lea na toe fausiaina ma le Renaissance sitaili filifilia mo teuteuga. O le galuega sa faia mo le 230 tausaga. I le ogatotonu o le seneturi lona 17, na faapaiaina ai le malumalu, ae o le itu i sisifo o le vaaiga e leʻi maeʻa atoa. Mo ia, o le tusiata o Eufrasio de Rojas, o le sa galue i le fausiaina i lena taimi, na filifilia se matagofie faʻaaloalogia faiga. O le masaga 'olo, tu i autafa o le malumalu, na maeʻa i le ogatotonu o le 18th seneturi.

O le fausiaina o le malumalu na fausia i foliga o se koluse, i lona pito i lalo o loo i ai se sikuea faatafafa, na lagolagoina e falelotu. O le facade ua amanaʻia o se faʻataʻitaʻiga o masani Sipaniolo Baroque, na teuteuina i faʻatagata, faʻatagata, koluma. O le faʻapitoa e tolu ona faitotoʻa - Faʻamagalo, Tagata faʻatuatua ma le tautua e tasi mo patele.

I totonu, o le malumalu e teuteuina foi i sitaili eseese, o naves e vavaeʻese e koluma e faanatinati atu i le taualuga, o le potu teu malu e teuteuina i ni semi-fausaga. O le fatafaitaulaga na faia i le faiga o neoclassicism, ma le faʻatagata a le Taupou Maria i le faiga Gothic. I le ogatotonu o le falesa o loʻo i ai se aufaipese ma nofoa laupapa ma teuteuina i ata vaneina; i lalo o le aufaipese papa o loʻo i ai se tuugamau.

O loo iai foi i le falesa se fale mataaga o loʻo iai ni mea taua, o nisi o na mea e tulaga ese.

Taua! I le taimi o sauniga, o le faitotoʻa i le falesa e leai se totogi, o le toe taimi o taimi e te manaʻomia ai se tiketi, lea e mafai ona e faʻaaogaina e vaʻaia atoa ai le malumalu ma asiasi i le falemataʻaga

Fale Taele Arapi

O le tosina atu na fausia i le amataga o le 11 seneturi, o le sili ona tele faʻataʻitaʻiga vai o le Mauritanian vaitaimi i Andalusia. O fale taele o loʻo tu i lalo o le Villardompardo Palace ma le Museum of Folk Crafts, o loʻo fai ma sui o le aganuʻu ma turisi tutotonu o le taulaga.

Mea moni manaia! E tusa ai ma se tasi o tala faʻasolopito, o le tupu o Taifa, Ali, na fasiotia i le faletaele i Arapi.

I le lotu Isalama, o le fufuluina o le tino na faʻatusalia i se ituaiga o gaioiga o le faʻamamaina o le agaga ma mafaufauga. Talu ai e leʻo tagata sitiseni uma e mafai ona faʻataʻele totonu o le fale, o fale taʻele na fausia i totonu o Jaen, lea na o i ai aliʻi ma fafine. O vai taele o Jaen o loʻo nofoia le 470 m2, ua faʻamaonia e le au suʻesuʻe mea moni i le faʻaiuga o le seneturi lona 12, na toe faʻaleleia fale taele Arapi, ona faʻaliliuina lea i fale aʻoga.

E maitauina o fale taele Arapi na faʻatoa mauaina i le amataga o le seneturi 20, talu ai o se maota e tu i luga aʻe o latou, e matua puipuia lava. O le toe faʻaleleia o le faʻalavelave na faʻataunuʻuina seʻia oʻo i le 1984.

O aso nei e mafai e turisi ona asiasi i le mataaga ma vaʻai:

  • potu malolo;
  • potu malulu;
  • potu mafanafana;
  • potu vevela.

Faʻamatalaga aoga:

  • tuatusi faatosina: Plaza Santa Luisa de Marillac, 9 Jaén;
  • taimi faigaluega: aso uma mai le 11-00 i le 19-00;
  • ticket ticket - 2.5 euro (mo tagatanuu o le Iuni a Europa, e leai se ulufale).

I luga o se tusi: Le a le mea e vaʻai i Madrid i le lua aso?

Castle o Santa Catalina

Castle Santa Catalina tagata taʻutaʻu le maota i luga o le mauga aua ua fausia i luga o se maupuepue ma foliga mai o se tuaʻaga i se tala faasolopito. O le 'olo o Moorish, ae o le igoa faʻaKerisiano na faʻaigoaina ia te ia i le ogatotonu o le 13th seneturi, ina ua pulea le taulaga e Ferdinand III o Castile.

Mai le maualuga o 820 m, o le mauga o Sierra Nevada, o togaolive olive matagofie ma nuu e matua vaaia lava. O tagata na nonofo i luga o le maupuepue BC, e pei ona molimauina i mea na maua talu mai le Bronze Age. O muamua olo na fausia iinei i lalo o le Carthaginians, ona i lalo o le Tupu Alhamar o le 'olo na faʻalauteleina, faʻamalosia, na aliaʻe mai se falelotu Gothic. Ina ua faʻamautu le 'au a Napoleone i le taulaga, na toe faʻaauupegaina le maota mo manaʻoga o le militeri. Ma, mo le tele o tausaga, e leai se tasi na manatuaina le maota, ma na o le 1931 o le faʻailoga o Jaén i Sepania na folafolaina o se faʻamanatuga taua.

Mea moni manaia! O aso nei i le maota e le gata ona e savali, ae e te nofo foʻi i se faletalimalo.

Faʻamatalaga aoga:

  • le faʻasologa o mea e faʻatosina mai: vaitaimi o le taumalulu-tautotogo - mai le 10-00 i le 18-00 (Aso Gafua-Aso Toʻonaʻi), mai le 10-00 i le 15-00 (Aso Sa), vaitau o le taumafanafana - mai le 10-00 i le 14-00, mai le 17- 00 i le 21-00 (Aso Gafua-Aso Toʻonaʻi), mai le 10-00 i le 15-00 (Aso Sa);
  • tau tiketi - 3.50 euro;
  • ulufale i le teritori o le tosinaina e leai se totogi i Aso Lulu uma;
  • malaga e faia mai 12-00 i le 16-30 (Aso Gafua-Aso Toʻonaʻi), i le 12-00 (Aso Sa), o le tau o loʻo aofia ai i le tiketi.

La Cruz vaʻai vaʻai

O le fale vaʻai e tu i tafatafa o le maota o Santa Catalina, o loʻo iai foʻi le koluse faʻamanatu e faʻamanatu ai i le puʻeina o Jaén e tagata kerisiano, ose mea taua na tupu i le senituri lona 13. Na muamua atu, sa faapipiiina se satauro laupapa luga o lenei nofoaga, ae ina ua uma lana faatagaga, na faapipiiina iinei se satauro paʻepaʻe sili atu.

E mafai ona e alu i le tumutumu i le taʻavale, alu i se taxi, talu ai o le asiasiga e taamilo i le uati ma e leai se totogi, e mafai ona e sau iinei i soo se taimi. E fautuaina e te asia le nofoaga e vaʻai ai i le afiafi pe a pogisa ma moli o loʻo i totonu o le taulaga.

Faitau foi: Malaga i Andalusia mai Malaga - o le fea faʻasino e te filifilia?

Falemataaga o Jaen

O le taulaga mataʻaga autu ma fale o se tumau faʻaaliga o archaeological mauaina ma faatufugaga. O le faʻaaliga faʻamatalaina e uiga i le atinaʻeina o faatufugaga ma aganuʻu i Jaen.

Talu ai, na faʻaigoaina le falemataʻaga faʻaitumalo, o loʻo tu i tafatafa o le Falesa, e pei o luga o le ala la Estación. Ina ua maeʻa le tuʻufaʻatasia o fale mataaga e lua - Archaeological ma Fine Arts, na tatalaina se faʻailoga fou i se fale tele.

O le archaeological exposition meaalofa maua ai e atagia ai le vaitaimi i le tele o vaitaimi. Faʻatasi ai ma isi mea, o loʻo iai teuteuga tanu, keramika, faʻatagata a Roma anamua, mosaic Roma, faʻalelotu ma mea faʻalelotu. E mafai foi ona e vaʻaia le tele o faʻatagata, koluma o aso anamua, sarcophagus ma maʻa tuʻugamau.

O faʻaaliga o ata ata o loʻo taua i luga o le fogafalelua, o loʻo i ai ato tuai (mai le vaitaimi o le 13-18 senituri), faʻapea foʻi ma galuega faʻaonapo nei (19-20 seneturi).

Faʻamatalaga aoga:

  • le faʻasologa o mea e tosina mai ai: mai ia Ianuari e oʻo ia Iuni 15, mai ia Setema 16 e oʻo i le iʻuga o Tesema - mai le 09-00 i le 20-00 (Aso Lua-Aso Toʻonaʻi), mai le 09-00 i le 15-00 (Aso Sa), mai ia Iuni 16 ia Setema 15 - mai le 09-00 i le 15-00;
  • ticket ticket - 1.5 euro, mo tagata nofomau o le Iuni a Europa, e leai se totogi e ulufale ai.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Jaén - Andalusia's olive parataiso

E i ai le faʻamanatuga o suauʻu olive i le taulaga, ma e le o se mea e ofo ai, aua ua aloaʻia Jaén o le taʻimua i le lalolagi i le gaosiga o suauʻu ma olive. I le auala, ua faʻatau atu olive i soo se mea i le taulaga, ma e tele togaolive olive i autafa o Jaén - o le taulaga e faigata ona mafaufauina e aunoa ma ni laʻau, lea ua avea ma vaega taua o le nuʻu Sipaniolo. O le taulaga o loʻo iai foʻi le Olive Tree Museum. Ole mafuaʻaga lea ole isi igoa mo Jaen ole parataiso ololo ole Andalusia.

Mea moni manaia! O le itumalo o Jaén o loʻo i ai fale o le 66 miliona olive ma le 20% o le lalolagi gaosia suauʻu.

I le fanua o La Laguna, o loʻo faia ni taʻamilosaga manaia mo turisi, ma e mafai ona e asia le fale teu oloa ma le igoa faʻatusatusaga ma le mamalu o le falesa o Suauʻu, e taʻu atu i le au valaʻaulia le tekonolosi o le olaola o laʻau ma laʻasaga o le gaosia o se oloa manogi. Tagata turisi e ofoina atu e tofo tolu ituaiga o suauʻu olive.

O le isi vanu olive lauiloa, lea e tosina mai i ai le toatele o turisi, o loʻo tu i tafatafa o le Vaitafe o Guadalquivir, o loʻo siʻomia i itu uma e le mauga o Sierra de Cazorla, faʻapea foʻi ma le Sierra Mágina.

O le itumalo o Jaén o le sili lea o gaosia suauʻu i le lalolagi. E tusa ai ma faʻamaumauga, o le tele o ia mea o loʻo gaosia iinei, nai lo Italia uma. I le auala, ua matua mitamita tagata o le atunuʻu ia latou oloa, ia mautinoa ia aumai se fagu o manogi meaai mai lau malaga.

Lelei e iloa! O ituaiga sili ona lauiloa o olive o le pickul, arbequin, royal. E mai le Royal ituaiga o se suauʻu suamalie ma matagofie fruity nota ua saunia. Royal o se faʻapitoa i le lotoifale ituaiga, o lea e faigata ai ona mauaina i isi atunuʻu.

E tele isi 'auʻaunaga eseese i Jaén i Andalusia, o le toʻatele o na mea, e iai se latou talafaasolopito umi ma mauoa. Faalogo i le suauʻu o le Castillo de Canena ituaiga. Fua i Jaén amata ona seleseleina ia Oketopa, o lenei gaioiga tumau ia Fepuari. O fualaʻau lanumeamata e muaʻi seleseleina, ma le uliuli olive i le iʻuga o le vaitau. E mafai ona faʻaputuputuina e oʻo i le 35 kg o fualaʻau mai le tasi laʻau. E maitauina o le faʻaaloaloina o oe lava gaosiʻau e le faia le oloa mai olive na pauu i le eleele, latou o loʻo totoe e pei ona i ai, ma faʻatumauina le lelei ma le mama o le suauʻu. Le sili atu i le 6 itula pasi mai le taimi o le seleselega seʻia oʻo i le amataga o gaioiga.

Afai o lau tafaoga i Sepania ua fuafuaina mo Oketopa, ia mautinoa e asiasi i le Luca fair, lea o loʻo tele ai le suauʻu, uaina, ceramics. O oloa Olive - pasta, moligaʻo - e manaʻomia tele.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Soʻotaga felauaiga

O Jaén o se nofoaga autu o felauaiga i le va o Madrid ma Malaga; e mafai ona e oʻo mai iinei i auala eseese o felauaiga: nofoaafi, pasi, taʻavale.

Lelei e iloa! O le auala sili ona faigofie e faimalaga ai i Sepania o se taʻavale totogi. E tele lisi lisi i uma Sipaniolo 'aʻai, o manaʻoga mo tagata faʻatau e laʻititi.

Mai Malaga i Jaén, e mafai ona e uia auala A-92 ma A-44, o le auala e ui atu i Granada, o se taulaga e maua ai measina a Arapi. E te faʻaaluina pe a ma le lua itula i luga o le auala.

E leai ni pasi tuʻusaʻo felauaiga lautele mai Malaga, oe manaʻomia se suiga i Cordoba. O le faigamalaga e 3-4 itula. Siaki le taimi tonu i luga o le 'upega tafaʻilagi o le kamupani vaʻalele Raileurope.

E mafai ona e sau mai Malaga i Jaén i pasi, e 3 itula le malaga, e 4 malaga faʻatulagaina (o le kamupani vaʻalele Alsa - www.alsa.com). E sili le faʻatau muamua o tiketi poʻo le ofisa o pasi i le nofoaga pasi.

Mai Madrid i Jaén e mafai ona e alu i le alatele A-4, ma le mamao e mafai ona ufiufi i 3.5 itula i se taʻavale. O loʻo iai foʻi se fesoʻotaʻiga tuʻusaʻo nofoaafi. Tagata tafafao maimoa faʻaalu pe a ma le 4 itula i luga o le nofoaafi. E mafai foi ona e taunuʻu i nofoaafi ma se suiga i le taulaga o Cordoba. E i ai foi le tuusaʻo pasi tautua, e 4 malaga i le aso, o le malaga e tusa ma le 5 itula. Fautuaina e tusi muamua tiketi pe faʻatau i le nofoaafi nofoaga tiketi ofisa.

O le taulaga o Jaén o se vaega o le itumalo o Andalusia, lea e amata ai le Vaitafe o Guadalquivir. O le mapusaga o lenei itu o Sepania e matagofie - laufanua lanumeamata, mauga, paka faʻanatura. Jaén mafai ona alofagia mo le natura, le avanoa e malolo ai mai le vevesi ma le vevesi o le taulaga ma asiasi i le tele o nofoaga anamua.

Le mea e asiasi ai i le itumalo o Jaén - matamata i le vitio.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Ubeda u0026 Baeza Jaén Spain - Vista views of olive groves (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com