Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Natron - o le lepa aupito mate i Tanzania

Pin
Send
Share
Send

Lake Natron o se tasi o sili ona taʻutaʻua natura mataʻina i Tanzania. E taʻutaʻua i le vai i totonu o le vaituloto e lanu mumu lona lanu, ma o manulele na lele muamua i luga o lenei nofoaga na liu maʻa masima. O le iai o se faatanoa vai e le masani ai na iloa e le toatele talu ai nei: i nai tausaga talu ai, o ata o Lake Natron i Tanzania na lomia faasalalau i le mekasini Peretania.

Faʻamatalaga lautele

O le Natron o le vai sili ona masima ma faʻamalosi vai e le gata i Aferika i Sasaʻe, ae faʻapea foi ile lalolagi, ma lona uiga mumu lanu mumu ua naʻo se mafiafia o le masima o loʻo lilofia le vaituloto. Ona o suiga o le siosiomaga o le lalolagi ua faia nei i le lalolagi, i se taimi lata mai o loʻo i ai se taufaamatau tele o le masima paleni i le tulaga ese tuʻufaʻatasiga o Natrone ono faʻalavelave. Ma o lenei e mafai ona tau atu i le faʻaumatia o tulaga ese microorganisms nonofo i le faʻatanoa.

O le vaituloto o loʻo tu i tafatafa o le tuaʻoi o Tanzania ma Kenya, ma e aofia ai le lautele o le 1040 sikuea mita. I le umi e aulia le sili atu nai lo 57 km, ma i le lautele - tusa 21 km. I masina sili ona mafanafana, ole vevela ole vai ile faʻatanoa vai e mafai ona sili atu ile 50-60 ° C. O le averesi loloto o Natron o 1.5 mita, ma i le loloto nofoaga e 3 mita. O le vaitafe o le vaituloto o le Evaso Ngiro River, lea e afua mai i matu o Kenya.

Flora ma fauna

Lake Natron o le fale na o 3 ituaiga o microorganisms ma o le nofoaga fanau o 75% o le flamingos i le Lalolagi. O lenei o se nofoaga lelei mo le "tamaiti o le goto o le la" - ona o le faateleina paleni masima, manu feʻai ma isi manulele taumafai e taumamao ese mai le vaituloto. I le auala, ina ia mafai ona vaʻaia flamingos i Tanzania, e sili atu le lele i Natron i le taumafanafana - o le vaitau faʻafofoa lea o manulele.

I totonu o le vaituloto lava ia, naʻo le tasi le ituaiga ia e mafai ona ola - alkaline telapias. I le afe tausaga, na latou fetuutuunai ai i tulaga faigata ma le mataʻutia, ma o aso nei, o Natron ua na o le pau lea o le nofoaga o le lalolagi o loo nonofo ai lenei ituaiga.

Ona o le tulaga ese o meaola eseese, o le vaituloto na aofia ai i le lisi o tulaga tulaga ese e tusa ai ma iʻuga o le Ramsar Convention ma o loʻo aofia ai i le East Africa World Wildlife Fund.

I aso nei, ua teteʻe saienitisi i le lalolagi atoa i le fausiaina o se laʻau mo le gaosiga ma le aveʻesea o potash (i le lumanaʻi, o le pauta fufulu na faia mai ai) latalata i le vaituloto - o se pitonuʻu le lelei e ono aʻafia ai le paleni o le masima i le faatanoa ma le le maalofia o le mou atu o tamaʻi afi i Aferika. Ae ui i lea, o tagata tagatanuʻu o Tanzania e i ai se eseʻesega upu moni: o le fale gaosi mafai ona saunia fale ma galulue mo le sili atu ma le 1,000 tagata.

I le auala, na o tagata e nonofo i nei nofoaga o sui o le ituaiga anamua o Salei. Latou te manatu o le vaituloto o se faʻaaliga o le mana paia, ma o latou olaga atoa feoaʻi solo i le apitaogalu o se faʻatanoa masima.

Ma, e ui lava i le mea moni o le fausiaina o le laʻau na faʻamalolo, o loʻo i ai pea le faʻamataʻu o le mou atu o le vaega masima o le vaituloto. Atonu e mafua ona o le faʻateleina o kamupani vaʻaia ma le ono fausiaina o se fale eletise fou i le Vaituloto Ewaso Ngiro.

Vaivai vaʻaiga

Mo le tele o saienitisi, Natron i Tanzania o se mea lilo pea. Ma afai o mea uma e manino i le lanu (ona o le maualuga aofaʻi o masima, o le mumu-piniki paʻu ua fausiaina), lona uiga e le mafai e tagata uma ona faʻamatalaina se isi tulaga (Lake Natron liliu manu i maʻa).

O le fanuatanu o le manulele na lauiloa faafetai i le naturalist pueata Nick Brandt, o le mo le taimi muamua lolomiina ata o aisa manulele i lana mekasini "I le Ruined Lalolagi". I le taimi muamua, na tuuaʻia o ia o se ata pueina ata, ae ina ua mavae sina taimi, sa faamautinoa mai pea e le au suesue le moni o nei ata. Ina ua maeʻa lena, sa amata loa ona sosolo vave ata o le Vaituloto Natron, ma avea ai Tanzania ma nofoaga lauiloa mo turisi.

Tele o saienitisi faʻamatalaina le uiga o maʻa manu latalata i le Vaituloto Natron i Tanzania e pei ona taʻua i lalo: talu ai o le mea moni o le vai vevela i nisi nofoaga 'ausia sili atu nai lo 60 ° C, ma o le vai e matua masima ma alkaline, o manulele, oʻo atu i le vaituloto, e le pala, ae faʻapipiʻi e faavavau ...

Pau a le mea e leʻo maua e le au suʻesuʻe meaola se faʻamatalaga pe aisea e felelei ai manulele i totonu o le vai. O le sili ona lauiloa faʻamatalaga: talu ai o le faʻateleina o le susulu, o manulele ua le maua le latou masani, ma, sese o le vai mo le lagi, lele i lalo i le saoasaoa atoa. E ui lava e iai isi manatu: mo se faʻataʻitaʻiga, e talitonu nisi suʻesuʻe, o manu felelei uma na feoti i se oti masani, ma sa lilofia i le masima ina ua maeʻa. Peitai, o le pueata o Nick Brandt, o le na asia nei nofoaga sili atu ma le tasi, teteeina lenei manatu.

Ae tusa lava pe o le a le mea e ono tupu, o le fasioti tagata Natron vaʻa e mataʻutia mo tagata: iinei oe le tatau ona naʻo aau, ae oʻo foʻi i le vai, aua e mafai ona na o lou susunuina o oe lava. I se faʻaopopoga, e le o malamalama atoatoa pe o le a le aʻafiaga o le vevela o le suavai i luga o le tino o le tagata - e le o faʻataʻalise saienitisi i suʻega ma faʻaiuga.

Faʻamoemoeina i le vaitau, vaituloto Natron mafai ona foliga ese: i le taumafanafana e mago, ma o le laueleele, lea sa i ai muamua vai, ua ufitia i tele taʻetaʻei ma masima. O timuga vaitau i lenei itu o Tanzania e amata ia Aukuso - Setema ma mulimuli ia Tesema. O le lanu o le vai e suia faʻamoemoeina i siama e faʻagaoioia i totonu o ni masina o le tausaga.

Faʻafefea ona alu i le vaituloto mai Arusha

O le taulaga lata ane i Tanzania, Arusha, e tu i 240 km mai le vaituloto. E mafai ona e alu i ai mai le mea e faʻatosina mai ai pasi i le lotoifale, lea e fa ma le afa itula e alu ai. E leai ni nofoaafi i nei vaega i uma, pei foi ona leai ni eseʻese malaga i le vaituloto. Ae peitaʻi, e mafai ona e faʻatau se maimoaga taamilo i le maugamu o Ol-Doinyo-Lengai, e aofia ai foʻi ma le asia o Natron. E tele nofoaga tolauapi i lalo o le maugamu.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

E mafai ona e oʻo atu i Arusha mai: Kenyan Nairobi (4 itula), Dodom (6 itula) i Tanzania ma Dar es Salaam (i le auala - 9 itula). O le malae vaʻalele lata mai e tu 50 km mai Arusha.

O le alu i Arusha ma tala atu e matua faigata ma taugata, ma o lenei e tatau ona amanaʻia pe a fuafuaina se malaga. Peitai, pei ona fai mai le tele o turisi, Lake Natron e matua tulaga ese ma e le masani ai ma e matua aoga ai le tupe ma le taumafaiga faʻaalu.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Ngare Sero Mountain Lodge Arusha Tanzania (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com