Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Kiruna o Suetena le pito i matu o le taulaga

Pin
Send
Share
Send

Kiruna o se 'aʻai' aʻai Suetena na aliali luga o le faʻafanua i le 1900. Ma e tusa lava pe le maofa i lona tele, tele faʻasolopito vaʻaiga ma le mafanafana o le tau, o lona autu aseta o le mama i le natura natura, mama mama ma se fua fuaina o le olaga.

Faʻamatalaga lautele

Kiruna o le pito i matu o Sweden, o loʻo tu latalata i Finnish ma Norwegian tuaoi (Lapland, Norrbotten itumalo). O lona igoa e sau mai Giron, o lona uiga o le "snow-white bird" i Sami. I le auala, sa le gata na ia faʻaigoaina le taulaga i lona igoa, ae na ia nofo foʻi i luga o lona ofu o lima, faʻatasi ai ma le faʻailoga uʻamea, o se faʻailoga o se lelei atinaʻe maina.

Kiruna o se laʻititi (15.92 sq. Km) ma e fai si 'aʻai talavou, lea e sili atu nai lo le 100 tausaga le matua ma ei ai le faitau aofaʻi o lalo ifo o le 25 afe tagata. Ae ui i lea, e le taofia ai le tumau ai se tasi o sili ona atiaʻe ma taʻutaʻua turisi nofoaga i Suetena. E i ai le malae vaʻalele, auala tele, ma se auala nofoaafi fesoʻotaʻi Kiruna le gata ma Stockholm, ae faʻapea foi ma isi nofoaga o le atunuʻu.

O le autu iloga vaega o lenei austere taulaga o lona latalata i le North Pole, faʻafetai e mafai ai ona e vaʻaia moni tulaga ese faʻanatura foliga vaaia i Kiruna. Ma, mai ia Me ia Iulai o le 'aʻai o loʻo i ai i le aso sone, ma mai le amataga o Tesema e oʻo i le faʻaiuga o Ianuari, o se po filemu polar nofotupu iinei, o le pogisa o lea e faʻavaivaia i le ofoofogia matagofie o le itu i matu o moli. O le mafuaʻaga lava ona o ia o le afe ma afe o turisi e lolofi mai i lenei laueleele ufitia i le kiona i tausaga uma. Ina ia faʻamalieina manaʻoga o tagata uma e omai, e faʻatautaia e turisi taʻamilo asiasiga i vaiaso taʻitasi, e le gata ina vaʻai ai i se vaʻaiga matagofie, ae ia latalata foʻi i olaga o tagata o le itu i Matu.

O loʻo avanoa foʻi isi gaioiga i Kiruna. Faʻafetai i le mafiafia o le kiona faavaa ma mausali le tau, moni taumalulu gaioiga e sili ona lauiloa iinei - snowmobiling, dog sliding, faasee malaga ma fausiaina vaneina mai poloka aisa. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e asia nofoaga o Sami, alu i le avanoa i le vanimonimo, 'ai i lalo o fetu, tiʻetiʻe i le taʻavale i le ala aisa, tilotilo i le vao vao, pe alu i le tiʻetiʻei solofanua. O le mafuaʻaga lea e masani ai ona taʻua Kiruna o le laumua o Europa. I se faʻaopopoga, o le 'aʻai e tele ona faleʻaiga ma faleʻaiga, faʻapea foʻi ma se faleoloa tele faʻatau e mafai ai ona e faʻatauina mea uma - mai mea faʻatau i mea faʻamanatu.

Vaaiga

O le taulaga o Kiruna e le mafai ona mitamita i le tele o mea matagofie, ae talitonu mai ia te aʻu, o mea o loʻo i ai e te fiafia ai.

Ekalesia Kiruna Kyrka

E faigata tele ona asia Kiruna ma pasi ane i le faʻamanatu o le taulaga. O le falesa laupapa aulotu, poʻo le falesa, pei ona faʻaigoaina e tagata o le atunuʻu, na fausia i le amataga o le seneturi 20 i le faiga o fausaga o falelotu a Norewei. O le tusitala o le poloketi o le tusiata lauiloa Gustav Wikman, o le na filifili e ave i le malumalu foliga o se faleie po o se Sami yurt. O le teuteuina o totonu o le maota na faia e Prince Eugene lava ia, o le tuagane o le tupu o loʻo i ai nei ma o se tagata taulia manuia laufanua, o ana galuega tele e mafai ona vaaia i totonu o fale autu o galuega a le atunuʻu. Ae o le fausiaina o le faʻamavaega fesoasoani "pa'ū i luga o tauau" o le tagata Suetena sikolasipi Christian Eriksson. O aso nei Kiruna Kyrka ua taʻua o se tasi o fale laupapa sili ona tele ma sili ona matagofie i Suetena atoa.

Le tuatusi: Kyrkogatan 8, Kiruna 981 22, Sweden.

Uʻamea maina (LKAB's Visitor Center)

O le malulu o le tau o loʻo malosi i Kiruna mo le tele o le tausaga e le tatau ona faʻalavelave i le asiasi atu i se isi taulaga faʻatosina - eleele maina. O le manatu autu o le popolega a le LKAB's Visitor Center i le eliina o le eliina o le tele o oa i le aso ua lava lea mo le fausiaina o 6 Eiffel Towers. O lenei aofaʻi e 30 miliona tone i le tausaga!

Ae tusa lava pe e te le manaʻo e te alu ifo i totonu o laʻu maina, o le a e faʻalogo lava i siʻuleo o mea pāpā na faʻalogoina i se taimi puʻupuʻu o le vaeluaga o le po ma e le sili atu ma le afa itula. Aua le fefefe, e le o se togafiti o le tau poʻo le amataga o le feitagaʻi, ae na o le iʻuga o gaioiga a le au maina. Ae paga lea, o lenei faʻamaoni i lana galuega sa le mafai ae na afaina ai foliga vaaia o le taulaga - o le tele o auala o Kiruna i Suetena e ufiufi i le tele o taʻetaʻei, ona o lea e tatau ai i tagata o le lotoifale ona tuua o latou fale. Ma e leʻi mamao atu foi, na aliali mai ai i nusipepa, o fale uma o tu ma aga faaleaganuu a le atunuu, o le a see atu i nofoaga saogalemu. E tusa ai ma le fuafuaga fou, o le gaioi o le a faifai malie ma e tumau seʻia oʻo i le 2033. O se paka o le a tulaʻi mai i nofoaga o le talepeina fale, vavaeʻese le taulaga mai le alamanuia eria.

Le tuatusi: 17 Lars Janssonsgatan, Kiruna 981 31, Sweden.

Aai o le taulaga (Kiruna Stadshuset)

Kiruna Stadshuset, na fuafuaina e Arthur von Schma-lense, ua manatu o le sili ona lauiloa fausaga i Kiruna. E le pei o le tele o fale masani, o lenei taulaga 'aʻai ei ai a te le masani ai totonu teuteuga. O le foloa e faia i mosaic taugata Italia, o au o faitotoʻa e faia i birch ma antlers, ma o puipui o loʻo feagai ma piliki Holani na faia e tagata na aumai mai le Pasefika.

I le taimi nei, o Stadshuset fale o le taulaga pulega ma tele tumau faatuina ata. Ma o iinei e mafai foi ona e vaʻai i se faʻataʻitaʻiga o le aʻai fou, o loʻo faʻailoa mai ai le lata i le aso o le faʻamatuʻuina o ni fale.

Le tuatusi: 31 Hjalmar Lundbohmsvaegen, Kiruna 981 36, Sweden.

Faletalimalo aisa

E le mafai e tagata tafafao maimoa uma ona mitamita i le i ai o le Ice Ice Hotel, ma i Kiruna e manatu o le toeititi sili ona taua le tosina. Nofoaga 18 kilomita mai le taulaga ogatotonu, o le Ice Hotel o se tasi o sili ona taʻutaʻua ma sili ona asia nofoaga i Suetena.

O le faletalimalo na faia i le kiona mama ma le aisa, e tusa ma le 80 potu. E le gata o latou taʻitasi teuteuina e tusa ai ma se tasi ata fuafuaina, ae faʻapea foi meaafale iinei e vaneina e lima o lauiloa lalolagi tusiata. E masani lava, o le vevela i totonu e fai lava sina maualalo (e le sili atu i le + 9C), o lea e avatu ai tagata asiasi faʻaopopo lavalava taumalulu.

Tagata asiasi i le Ice faletalimalo maua ai se avanoa tulaga ese e faʻaalu ai le po i luga o le matafaga Carpe Diem, o le atoa teritori o lea o loʻo ufiufi i paʻu 'aina. I le tafa o ata, e mafai ona latou see atu i totonu o se potu manaia ma plasma TV, uaea auala, faletaele tumaoti, potu 'ai ma le leai se totogi Wi-Fi. O le faleʻaiga faletalimalo o loʻo tuʻuina atu i ai Suʻa Suetena tuʻufaʻatasia ma fua o faʻatoaga.

Tagata asiasi e i ai latou lafoa se mafanafana potu malolo, lea e mafai ona e faʻafouina ai oe lava i meainu vevela ma taumafataga mama, ma Icebar, ofuina cocktails i aisa kulimi kulimi. Gaoioiga e aofia ai saoloto afa-itula tafaoga, rafting, fagotaga, kiona tafaoga tafaoga, fagota ma savaliga sopo.

O le taimi lelei e asia ai le fale talimalo aisa e amata ia Tesema ia Aperila. I isi masina, atonu e te le vaʻaia! O le mea moni e mafua ona o suiga o le tau faʻavaitaimi, ua toe fausia ai le faletalimalo taimi uma. Mo lenei mea, o tufuga sili ona lelei, tagata mamanu ma tusiata fale na o mai i le nuʻu na leiloa i le lautele o Lapland. E faʻafetai ia latou na o le aisa poloka aisa liua i se moni galuega o faatufugaga. O le tau e tasi le po e nofo ai i le Ice hotel e 130 EUR. E mafai ona faʻatulagaina se tautua vaʻaaisa ma se sauna ma se tapu vevela ma tapu-faʻamafanaina fafie mo se tau faʻaopoopo.

Le tuatusi: Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi, Suetena.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Tau ma le tau

O Kiruna e iloga mai i le tau maulalo o le tau ma taumalulu umi ma taumafanafana pupuu. E tumau le kiona mai le tautoulu i le tautotogo, ae o timuga e mafai ona toʻulu i soo se taimi o le tausaga.

O le tau i Kiruna e sili ona malulu. E le gata i lea, o loʻo iai le igoa o le taulaga malulu i Suetena. O le averesi o le vevela o Ianuari o le -13 ° С, ae o isi taimi o le thermometer faitauga paʻu i le faʻamaumauga -40 ° O le masina sili ona mafanafana o Iulai. I le taimi nei, o le ea mafanafana e oʻo atu i le + 12- + 20 ° C

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻafefea ona e alu i Kiruna?

E tele auala e alu ai i Kiruna. Muamua lava, Kiruna ei ai se malae vaʻalele e mauaina vaʻalele mai le laumua Suetena, Stockholm. E i ai taxi mai iina i le taulaga, talosaga mai le 17 i le 35 EUR, ma pasi e oʻo atu i le auala pe a taunuʻu mai. O le pasese e tusa ma le 12 EUR. Lona lua, nofoaafi tuua mai Kiruna nofoaafi nofoaga i le tele o taulaga le gata i Suetena, ae faapea foi i tuaoi Nouei.

O le taulaga o Kiruna e le gata ina matagofie, ae ose tulimanu faʻataulaitu foʻi. Lenei, outou taʻitasi e mafai ona lagona e pei o se toa o le tala faʻasolopito a Andersen ma oso faʻasolosolo solo i le siʻosiʻomaga siamoa o filemu polar po. Ma ia avea le malulu o le tau e naʻo se tamaʻi faʻalavelave i le ala i se sili tafaoga!

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Sweden Lapland Tree Hotel - Northern Lights u0026 Dogsledding (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com