Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Aoga aoga a Ierusalema: e mafai ona ave i lapiti, moa ma isi manu?

Pin
Send
Share
Send

E aoga tele le faʻaputuga o aa o le ele ele i mea e tausi ai manu. O loʻo faʻaaogaina uma ia laualuga lanumeamata ma le sua i lalo o le eleele. O meaʻai paleni e sili atu nai lo beets fodder.

O Ierusalema artichoke e fafagaina i rapiti, 'oti, mamoe ma isi lafumanu. O le pito i luga ua liu palapala ma selesele mo le lumanaʻi faʻaaogaina.

O le lanumeamata vaega e selesele faʻalua i le vaitau. E tusa ai ma ona uiga, o ia fafaga e toetoe lava atoa meatotino.

E mafai ona ou avatua i manu?

O le aganuʻu e manuia faʻaaogaina e fai ma fafaga mo manu eseese... Green vaega o loʻo i ai le aoga aoga oʻo atu i le 25 fafaga iunite i le 100 kg. E le gata i lea, e mafai ona e faia ni avanoa i le tulaga o le mutia taumafataga, silage mai au ma laulaʻau.

Tusitusiga! E faateleina le susu i le lulu, e maua le susu i povi. E le gata i lea, e faʻateleina le gaʻo o le susu.

O le faʻatusatusaga taugofie ua matauina foi, talu ai o le aganuʻu e tatau ona totoina i eleele le talafeagai mo isi laʻau. Ma o tubers mafai ona teuina i le eleele seʻia oʻo i le tautotogo.

O le fea vaega o le laau e fafaga?

O le taua autu o le 'ele' ele o lena uma eleele tele ma aʻa faʻatoʻaga 'aina e manu... O se silage leai se mea lelei e saunia mai le fou lanumeamata vaega, ua mago. O le mea lea, i le vaitau o le taumafanafana, o le a fiafia fagafao e 'aʻai se fou laau, ma i le tautoulu-taumalulu vaitau - avanoa.

O le tubers e sua, aofia ai mai le 16 i le 20% suka, e fai lava si tele. Latou i ai:

  • porotini mai le 0.1 i le 0.5%;
  • inulin mai le 2 i le 5%;
  • gaʻo mai le 1.4 i le 1.8%;
  • minerale: poso, uʻamea.

O se tasi o avanoa o le fefete fefete.

Faʻaaoga i meaʻai

O se vave meaʻai matua lenei, lea e leai se tutusa... I Farani, o 'artichoke tubers i Ierusalema e' aʻai faʻatasi ma pateta e oʻo lava i tagata. O le mea lea, e leai se mafuaʻaga e fefe ai mo le saogalemu o manu peʻa 'aina. Faatasi ai ma le fesoasoani a Ierusalema artichoke, ua faateleina le gaosiga o susu o povi. O se lelei ma maualuga-malosi fafaga e maua ai se paleni meaʻai. A faʻapitoa lava, o le tau muamua o susu o loʻo faʻaititia.

Moa

O le manulele faʻaumatia le tumutumu o Ierusalema artichoke i le taumafanafana ma fualaʻau mago i le taumalulu. O moa e muamua ma sili atu le aoga, latou te faanatinati 10 pe 15% sili atu malosi. O le tofo o le fuamoa ua faʻaleleia. O le inulin masani e faʻamalosia le puipuiga, e le manaʻomia e le manulele se vailaʻau vailaʻau. O le tupe maua tele e oʻo atu i le 12%. Vitamini falaoa falaoamata, o se sauniuniga mo le taumalulu, aofia ai se mauoa ma taua tuufaatasiga. Ma sili atu foi nai lo isi laʻau i amino acids.

Lapiti

O lapiti e fiafia i mea lanu meamata. E faaaoga ia au ma laʻau. Talu ai o Ierusalema artichoke pito i luga e mafai ona faʻamamago, e faʻaaogaina foi i le taumalulu.... E le gata i lea, o avanoa e sili atu i le aoga o meaʻai ma vailaʻau o loʻo tuʻuina atu ia i latou na maua mai isi laʻau. O le tele lanumeamata o laulaʻau sili atu au i le tulaga o matutu mea i le 3.2 taimi, ma i le tulaga o fafaga iunite - 2.4 taimi.

Latou maua foi sili atu carotene, nitrogenous vailaʻau: polotini, amides. Ae o faʻavae aofia ai 85% o faigofie hydrolyzable polysaccharides. O nei mea uma e faʻaleleia ai le lelei o aano o lapiti, e mautinoa ai le soifua maloloina ma le mamafa e maua ai tamaʻi manu e 8 pe 15%.

'Oti

O le artichoke i Ierusalema e faʻateleina ai le gaosiga o susu e le gata i povi, ae faʻapena foʻi i 'oti... O lona lelei ua faʻateleina. Uma tubers ma greens aofia ai se taua tuufaatasiga minerale. E i ai se aoga lelei i luga o le tino o meaola. Ma faʻapea foi i le gaosiga o susu.

E maua e 'oti susu le polotini, mea taua amino acid. O mea mulimuli e maua i greens ma silage. O gaʻo gaʻo, e tele i le lanumeamata, e afaina ai le metabolism. Lenei o le faʻasologa o susu gaʻo, suka ma polotini. E faʻateleina le susu ile 12%, ma e maitauina foʻi le faʻateleina o le mamafa.

Mamoe

O le fafagaina o mamoe i Ierusalema artichoke faʻaleleia atili ai o latou tino. O lona uiga o aano o manu ma fulufulu mamoe o le a sili ona lelei lona tulaga. O nei manu e 'aina fualaʻau, aʻa o laʻau ma sauniuniga mai le tumutumu... O le aoga o meaʻai a Ierusalema artichoke e le mafaafitia, ma e le afaina ai. Ma le isi, ua naʻo se faʻaopopoga e le faʻalavelaveina ai le suka i le toto i le aofaʻi.

Puaa

Mo lenei ituaiga o manu, Ierusalema artichoke o se sili taua meaai. Lenei e alofagia e le tuʻufaʻatasia o le oloa. Tubers e faʻaaoga faʻapitoa.

O lafu puaʻa o loʻo fafagaina foi i le fanua ma Ierusalema artichoke e 'aʻai ai fualaʻau lanumeamata. O le manu maua se faʻateleina oʻo atu i le 18%.

Hamsters

E mafai lava ona togafiti hamsters ma aʻa fualaʻau, aoga aoga... Talu ai o Ierusalema artichoke e talafeagai mo le taumafaina e tagata, e mafai ona tuʻuina atu i fagafao faʻatasi ma pateta.

O iʻuga o le taumafaina o ia meaʻai

I le 30s, latou na mananaʻo e toto faʻatoʻaga i luga o se alamanuia fua. Ae o tubers na aumaia mai le palapala e le noatia i le teuina mo se taimi umi. Lenei faʻaititia ai le manaʻoga. Faʻatusatusa i pateta ma beets, o le seleselega o le a le tumau seʻia oʻo i le tautotogo, ma o le a leiloa. Ae mafai ona faʻasaoina atoatoa i le palapala.

I se faʻaopopoga i ia tupe leiloa, e leai se afaina mai le 'eleʻele i le taimi o faʻatoʻaga. O le tele o mea suka i totonu e maua ai se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o Ierusalema artichoke ua na o se faʻaopoopoga o loʻo faʻaaogaina i tamaʻi tui.

Ielusalema artichoke fua oʻo e oʻo atu i le 300 senitimita i le heketa o tubers ma oʻo atu i le 500 - greens. O le aganuu e le taua i le eleele, ola lelei i fafo ma teu i le eleele i le taumalulu uma. O lenei mea e faʻafaigofie ai o se faʻaopoopoga fafagaina mo fagafao, ma le maualuga meaʻai paleni ma maualuga suka mea. Pau lava le faʻafitauli o le le gafatia o le tuʻuina o avanoa mo le teuina umi. O le laʻau o loʻo i ai inulin, lea e aveʻesea ai le manaʻoga mo faʻaopoopoga vailaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Na Ia Tau Ave o Tatou Tiga (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com