Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Ole a le zonal geranium ma o a tulafono o le tausiga ile fale?

Pin
Send
Share
Send

O le Zonal geranium o se fale teufale matagofie ua lauiloa i lona natura e le faʻaaloalo.

E lauiloa i ona lanu susulu, o laulaʻau ma fugalaʻau. O foliga maaleale o le fugalaʻau e foliga matagofie i totonu o soʻo se fale, ma o le umi o fugalaʻau e faʻafiafiaina ai le ana mo le sili atu ma le afa tausaga.

E le gata i lea, e aoga tele. O ona laulaau faʻamaneta e mafai ona faʻamamaina le ea mai meaola niniʻi leaga.

O lenei fugalaʻau e tusa ma le 400 ituaiga o aliʻi o loʻo salalau solo i le lalolagi atoa. La latou lanu ma foliga e le uma le maofa.

Faʻamatalaga botani ma talafaʻasolopito o amataga

O lenei laʻau e ana le laʻau laʻau, ae e iai foʻi ituaiga vao. O pologa e saʻo, ma e lala ma fetolofi. O le fausaga lau e amata foi mai faigofie i tamatamailima-dissected.

O fugalaʻau 'eseʻese e sau i lanu' eseʻese, mai paʻepaʻe e mumu mumu... Fugalaʻau tupu pei o faamalu. O faamalu e laʻititi ma tele, ma ona lala laʻitiiti.

O le fuga, e tusa ai ma saienitisi, ei ai lona lava uiga eseʻese, talu mai le tatalaina o sepals tupu mai lalo i lalo.

O lenei mea ofoofogia na afua mai i Aferika i Saute. I le seneturi lona 16, o folauga agaʻi atu i Aferika na amata galue malosi, mai le mea na latou aumaia ai le gata i manu, ae faʻapea foi ma laʻau. Faatasi ai ma oa taua na aumaia foi geranium. O lona lalelei na faʻaosofia ai Europa. Peitaʻi, e leʻi suia i le tau fou.

E leʻi umi ae fetuʻunaʻi e le aufaʻafefe le fugalaʻau, ma na faʻateleina lona lauiloa i Europa.

Geranium na aumaia i Lusia i le lua seneturi mulimuli ane. E oʻo i le sefuluiva seneturi, ua toeititi lava oʻo uma i fale mauoa. E tatau ona matauina o isi ituaiga na tumau pea vao, ma ua maeʻa ona fetuutuunai i le faigata o le tau o Lusia na atiaʻe i fafo.

Foliga Vaaia

Ia o le a lea - zonal geranium? O se tamaoaiga foliga foliga. O se togavao e ola saʻo ma lauola lauolaola. O le pito i luga o le togavao e teuteuina i fugalaʻau laiti susulu. Tele o taimi e mumu, paʻepaʻe ma piniki.

Geranium ei ai lona uiga manogi. Ma e le o fugalaʻau e manogi, ae o laulaʻau. Ae e te leʻi faʻatauina se fugalaʻau, sogisogi. E le fiafia tagata uma i lona manogi.

Geranium i totonu e oʻo i le maualuga e oʻo atu i le 90 cm... O se laau tumau. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻafouina, talu ai o laʻau pa'ū mai i lalo ma o le leai ni lala e leai se foliga matagofie. E tupu vave - oʻo i le 30 cm ile 12 masina.

Lauiloa ituaiga

Zonal geranium o le sili ona taatele ituaiga. E sili atu i le 75 afe ituaiga. Ioe, o nei afe uma e foliga eseʻese. O nisi e le pei o latou uso a tagata. Latou te lotogatasi na o le tasi le mea, oi latou uma o loʻo i ai se sone vali i se eseʻese lanu i luga o laulaʻau. O le mea lea na faavaeina ai le igoa "zonal". O lenei laupepa laupepa lauiloa faʻaalia lelei le soifua maloloina o le laʻau. E sola le sone i sina leai o le malamalama ma foliga mai pe a aveʻese le faʻamalosi.

E i ai le lautele taliaina taliaina vaevaega o geraniums faʻamoemoe i le aofaʻi o petals. Ma, latou vaʻaia:

  1. Le-faʻaluaina - 5 petals.
  2. Semi-lua - 6-8 petals.
  3. Terry - 8 petals.

Faʻapea foi, faalagolago i le lanu ma le fausaga o inflorescences, o le mulimuli mai ituaiga o zonal geraniums e iloga:

  • Rosaceae
  • Tulip-foliga.
  • Faʻafiafiaga.
  • Star-foliga.
  • Cactus
  • Tiakono.

Ata o 'eseʻese ituaiga

Lalo oe mafai ona vaʻai i ata o eseese zonal geranium.




O fea ma faʻafefea ona totoina?

E te manaʻomia le totoina o se laʻau i le tautotogo, talu ai o le vaitaimi lea o le natura e sau mai le faʻamamaina, ma ua setiina mo atinae.

Filifili se tamai ulo. I totonu o se ulo tele, o le a tupu aʻa, ae o le fugalaʻau o le a le ola. I se faʻaopopoga, i totonu o se ulo tele, o le ono mafai ona fugalaʻau e faʻaitiitia.

Ae mo laʻau ua uma ona atoa le tausaga pe sili atu foi, e totoina pe a manaʻomia, pe a fai o aʻa ua uma ona aliaʻe i totonu o lua mo le vai e tafe mai. I lenei tulaga, e tatau ona filifili se ulo e le sili lapoʻa.

Taua! Afai o le fugalaau ua oʻo i le maualuga o le 25 cm, ona le toe manaʻomia lea ona toe toto. O le laʻau ua taʻua o se tagata matua. E naʻo lavalava e manaʻomia e ia e fai. O le toe totoina soo e mafai ona iu ai i le leai o se fugalaʻau.

Ma, ina ia mafai ona totoina se fugalaʻau tatou manaʻomia:

  1. Filifili se tamai ulo.
  2. Faataoto le alavai.
  3. Faʻaputuputuina e oʻo atu i le afa 'ulo o' eleʻele ua uma ona faʻatulagaina (o loʻo taʻua i lalo se faʻamatalaga o mea faʻatulagaina).
  4. Faʻaofi le pupu i aʻa, ma uu i lou lima faʻaopopo le eleele.
  5. Liligi i vai faʻamautu, oe mafai ona faʻaopopo se auala e faʻaleleia ai le aʻa tuputupu aʻe.
  6. E tatau ona tuu le ulo i se nofoaga susulu.
  7. I le maeʻa ai o le 15-20 aso, e manaʻomia ona e fafagaina ma faʻasusuaga mauoa i le phosphorous ma le potassium.

Afai o loʻo e tuiina se fugalaʻau tumau, ona tatau lea ona e tipiesea lala ia na faʻaloaloa pe a maeʻa le taumalulu, piki se fagu lapoʻa, ma toe fai laʻasaga o loʻo i luga.

Moli ma le nofoaga

Geranium e fiafia tele i le susulu malamalama. A aunoa ma ia, e mamae o ia ma e le tau fuga. Ae ui i lea, e le mafai ona tuʻuina i le susulu o le la, a faʻapea e i ai le mu i luga o laulaʻau.

O le faʻamalama i saute e talafeagai pe a fai o se laʻau o loʻo tupu i luga o le auala latalata pe i ai seisi fausaga e faʻamavae ese tonu atu ave. Pupuni mai sisifo pe sasaʻe o le a galue foi. O le mea taua o le malamalama tumau i le sili atu 16 itula.

Eleele manaʻoga

Sauni-faia lautele faʻamoemoega primer e talafeagai. Mo oe lava saunia eleele, oe manaʻomia e ave: 2 vaega o peat mo 2 vaega o le togalaau palapala ma le 1 vaega o le matala oneone.

O leisi faʻamatalaga o le paluga: 2 vaega o le fanua faʻasasaina, 2 vaega o humus, 2 vaega o peat, 1 vaega o le oneone. pH e tatau ona 6.0-6.5.

Manaʻomia alavai lelei... O le tele o peat e mafai ona taitai atu ai i le faʻamamaina o le susu, lea e leaga mo geraniums. I le eleele lafulemu lava, e telegese ai le fuga.

Tausiga i le fale

Geranium zonal e le o se lagolago i le pa'ū o le vevela. I le tau mafanafana, 20-25 tikeri Celsius e lava mo ia, i le taumalulu 13-16 tikeri Celsius. E le faʻapapau le ea matutu. E mafai ona e sausau lau i vai vaivai. E tatau ona e faʻasūsuina soo: i isi aso uma i le taumafanafana, tasi ile vaiaso ile taumalulu. O le vai o loʻo totoe ua faʻasusu i totonu o le ipu e tatau ona faʻateʻa. O lavalava pito i luga e taua tele, ae maise lava ile vaitaimi ole fugalaʻau. E tatau ona amata ile tautotogo ma faʻamaeʻa ia Aukuso.

Taua! I le taumalulu, e le manaʻomia le fafagaina. O le fugalaʻau manaʻomia malologa. I lenei vaitaimi, o le tulaʻi mai o lumanaʻi fuga tupu.

Toatele e aumaia fugalaʻau i le togalaau i le taimi o le taumafanafana. E lelei lea mo le soifua maloloina lautele o laʻau. Latou te fiafia i le ea. I le tautotogo, oe tatau ona tipi ese. O uumi ma vaivai o lala e le aoga. O le faʻaseʻe e mafai ona faʻateleina ai le togavao, faʻaali mai ai foliga lelei ma faʻaosofia ai le fuga. E le mafai e le Geranium ona faʻapalepaleina ni togitogi.

E mafai foi ona e aʻoaʻoina le totoina saʻo ma le vaʻaia o zonal geraniums i lenei ata:

Faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi

Pei o meaola uma i luga ole paneta, e mafai ona mamaʻi le zonal geranium.

Geranium mafai ona aʻafia e:

  1. whitefly;
  2. kika;
  3. anufe meale;
  4. aphids;
  5. ele;
  6. efuefu efuefu;
  7. efuefu efuefu.

Togafitiga ma vailaʻau mafai ona o mai e laveaʻi. E mafai ona faʻatau i latou ile fale teu fugalaʻau. Latou te taʻuina atu ia te oe le faʻasologa o le faʻaaogaina ma le fualaʻau.

Ma le isi, geraniums mafai ona i ai faʻafitauli nei:

  • blacklegpe a soʻona fugalaʻau;
  • mūmū o laulaʻauafai e maualalo le vevela;
  • leai se fugalaʻauafai e toe faʻamaonia se fugalaʻau;
  • samasama o laulaʻauafai e le lava le malamalama.

O nei faʻafitauli e faigofie ona faʻaleleia e ala i le faʻateʻaina o le mafuaʻaga o latou tupuaga. Ae sao foʻi, e i ai tulaga pe a le amanaʻia le laʻau ma ua le toe mafai ona sefe... Ia mataala ma aua le aumaia au mea e te fiafia i ai i sea setete.

Fanafanau foliga

O lenei laʻau e faigofie tele ona faʻafola. E mafai ona faʻateleina:

  1. SHERENKAMI... O ona tipi e aʻa vave. E toetoe lava a le pala. E mafai ona toe gaosia i le tautotogo, faaiuga o le taumafanafana poʻo le amataga o le tautoulu. Tuputupu ae vave.
  2. FUA... Ina ia faʻateleina le tulaga o germination, e tatau ona aveʻesea le paʻu mai fatu. O fatu e lulu i totonu o se paluga faʻapitoa o peat ma le oneone. O lenei paluga e tatau ona susu ae le susu.

    E mafai ona faʻasusu ile fagu paʻu e faʻasusu lelei ai. Oe manaʻomia e ufiufi i pepa alumini. A oso aʻe luga i luga, e tatau ona e tuʻuina i se nofoaga susulu. A maeʻa ona tutupu cotyledons, ona toto lea o fatu i totonu o ulo tumau.

Geranium o se zonal, i le tasi itu, o se faigofie-i-tausiga fugalaau, ma i le isi, o se matagofie masiofo i luga o faʻamalama. O le talaʻaga o lona amataga mai e tamaoaiga i mea eseese. I se isi faʻaupuga, ua faia e zonal geranium mea uma ia avea ma se tagata agavaa e nofo i o matou fale.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: The Types of Pelargoniums That I Grow - Part One (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com