Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Masada - "le 'olo malosi o le faʻanoanoa" i Isaraelu

Pin
Send
Share
Send

O le Masada Fortress e mafai ona taʻua o se tasi o faʻailoga iloga o tagata Iutaia. E ui lava i le mea moni o mea na tutupu e fesoʻotaʻi ma lenei fale talimalo na tupu i le sili atu i le 2 afe tausaga talu ai, na latou faʻaauau pea le faʻamalieina o loto o tagata e leʻo fiafia i le talaʻaga, ae faʻapena foi tagata masani.

Faʻamatalaga lautele

Afai e te vaʻai i le 'olo o Masada i luga o le faʻafanua o Isaraelu, o le a e maitauina o loʻo tu i le talafatai i saute o le Sami Mate e latalata i Arad. E iloga mai i isi fale foliga tutusa e se nofoaga e le masani ai - o le fale puipui na faatuina i le tumutumu o se mauga maualuga, lea e puipuia mai fafo lalolagi e papa pupula ma mafiafia pa maa o loo siomia ai le laufanua atoa i le atoa itu.

Mo tagata Isaraelu, o lenei nofoaga e tele lona taua faʻasolopito, aua o iinei na tutupu ai ni faʻalavelave mataʻutia i le soifuaga o tagata Iutaia, ae tusa o latou i se taimi mulimuli ane. I le taimi nei, matou te maitauina mo le taimi muamua o toega o le 'olo na maua talu ai nei - i le 1862. Moni, o le amataga o se atoa 'eliina o se tasi o mataʻaga taua a Isaraelu sa faʻatali mo le 100 tausaga.

Lenei Masada o se moni anamua 'aʻai aofia ai i le UNESCO lisi. I lalo o le mauga, e masani ona faia tausamiga ma konaseti, e faʻaalia ai e sui o le lalolagi le faʻatinoina o pisinisi.

Faʻasolopito faʻamatalaga

O le talaʻaga o le 'olo o Masada i Isaraelu e tumu i talafatu, tala faʻasolopito ma faʻamaonia mea moni. Na amata uma ia Herota, o le i le 25 TLM. na faʻamalosia e saili sulufaʻiga mo ia ma lona aiga i le ogatotonu o le laufanua laufanua mauga. Peitai, o le iuga na faia i le faaiuga o se tagata na faalataina ana uo e le gata na le avea ma faaaunuua, ae na tofia foi e avea ma tupu o Iutaia.

Na toe foʻi Herota i Ierusalema ma le manumalo, faʻatasi ai ma lekeona e lua a Roma. Moni, e ui lava i lenei, na fefe o ia neʻi fasiotia, o lea na ia faatonuina ai e fausia se 'olo i luga o le mauga, o lona uiga i le faʻaEperu o Masada. O le faʻatonuga na faʻataunuʻuina, ma o le 'olo lava na faʻaauupegaina ma sapalaiina ma mea uma e ono manaʻomia e se vaegaʻau tele pe a fai o se siepi umi. Ae na le mafai e Herota ona faʻataʻitaʻia le malosi o le 'olo - na oti ai o ia aʻo leʻi osofaʻia muamua e le' au teteʻe le mauga.

Ile vaitaimi umi o lona iai, na mafai ai e le fale malosi ona suia nisi e ana, o isi na manumalo Roma ma tagata Iutaia. O i latou uma na tosina mai i le tulaga lelei tulaga o Masada ma le mauaina o nofoaga atoatoa le masani ai o le taimi.

O tagata mulimuli na nonofo i le 'olo o le au fouvale, ma ina ua mavae le pa'ū o Ierusalema na avea ma' olo malosi o lo latou tetee atu i osofaiga mai fafo. O le au fouvale na mafai ona taofia le tetee mo le umi o le 3 tausaga, ae o tagata Roma na sili atu lo latou faitogafiti. Na amata ona latou osofaʻia le 'olo puipui ma se catapult faʻapipiʻi luga o se tumutumu tumutumu. Ina ua le taunuʻu mai le faʻamoemoe sa tupu, na susunuina e le vaegaʻau le tasi o puipui, ma faʻafuaseʻi ona sosolo le afi i le teritori atoa.

O le iloaina o le a le mafai ona aloese mai le puʻeina, o tagata uma na puipuia le 960 o Masada poo le Fortress of the Desperate na filifili e o i lo latou oti. Ina ia faʻatinoina lenei misiona, na faia le vili a le au fouvale, e tusa ma le toʻa 10 o le pule mulimuli na filifilia. E tatau ona latou tutuʻi i pelu e le gata ia latou uo, ae o tagata uma o le 'olo, e aofia ai tamaiti ma fafine. I le taeao, ina ua aʻe le au Roma i luga o le mauga i totonu o se pu na faia i le puipui, na faafeiloaia i latou e le filemu. Na faʻaiʻuina e le gata i le 7 tausaga o tauivi a tagata Iutaia faasaga i le pule faʻamalosi a Roma, ae faʻapea foi ma le tala faʻasolopito o le 'aʻai lava ia.

Ae paga lea, o lenei faʻamatalaga e leʻi mauaina lava se faʻamaoniga faʻasolopito, aua e leai se toega poʻo tuʻugamau na maua i luga o le teritori o le 'olo. Peitai, e oʻo lava i lenei mea maaleale mea moni e leʻi avea ai Masada ma se tagata lauiloa. I se isi itu, o lenei fale talimalo ua taʻua o se tasi o sili ona asiasi i ai i le lalolagi.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

O le a le mea o vaʻaia i Masada nei?

O le Mauga o Masada i Isaraelu e taʻutaʻua e le gata mo le tamaoaiga o talaʻaga ma ona matagofie vaaiga, ae faʻapea foʻi ma le anoanoaʻi o ona mataaga. Seʻi o tatou vaʻai i nisi o ia mau.

Pa puipui

O le faʻalua escarpment poʻo le casemate pa e faʻataʻamilomilo Masada o se matagofie fausiaina ma le mafolafola taualuga. O le umi o lenei fausaga anamua, na fausia e le faʻatonuga a Herota lava ia, e 1400 m I totonu e mafai ona e vaʻaia ai ni uafu faʻapitoa, lea na avea ai ma potu o potu teu oloa, potu teu oloa ma fale teu oloa. O le vaega mulimuli na i ai le faʻasao o le uaina, falaoa ma le suauʻu. I se faʻaopopoga, e oʻo atu i le 7 faitotoʻa ulufale o loʻo faʻatulagaina i totonu o puipui - o nisi o latou o loʻo galue pea.

Maota i Sisifo

O le isi taua taua o le 'olo o Masada i Isaraelu o le Western Palace poʻo le haArmon haMaaravi, o lona nofoaga e sili atu i le 4,000 sikuea mita. m. O aso nei o le maota ua i se tulaga le mautonu, ae i totonu o ona toega e mafai lava ona e iloaina potu moe, potu faʻafeiloaʻiga, faleuila a le tupu, fale aʻoga ma taʻele, faʻatasi ma mosaics.

Fale i Matu

O le Hanging Palace poʻo le haArmon haTzfoni e mafai ona taʻua o se tasi o mea sili ona faʻamalieina o na taimi. O le fale mananaia, lea sa avea ma maota o le Tupu o Herota, o loʻo tu i luga o le papa, e alu i ai le va apiapi ma le le talafeagai. Masalo o le mafuaʻaga lea na avea ai le haArmon haTzfoni ma le manatu e le na o se fale tumaoti o le pule, ae o se taua taua nofoaga. E te fesili, e leai se isi nofoaga? O le mea moni, na taʻitaʻia Herota e mea taua e 3. Muamua, sa i ai vaʻa vai i lenei itu o le mauga. Lona lua, o le itu i matu o le 'olo malosi e leʻi faʻaalia e le la ma na ufitia i le savili e oʻo lava i aso sili ona vevela. Lona tolu, sa faigata tele ona faʻalatalata atu i le maota, o lea sa le fefefe ai ona tagata i se osofaʻiga faafuaseʻi mai fili.

Ae o turisi e tosina mai tele i le talafaʻasolopito o le Northern Palace ae le o ona foliga vaaia. Mafaufau - o lenei fausaga aofia ai 3 tiers, salalau i luga o 3 papa tulaga ma le aofaʻi atoa maualuga o le tusa o le 30 m. I le taimi lava e tasi, o le pito i luga o le tulaga, o loʻo tu i le tumutumu o le pupū, na nofoia e le maota tupu lava ia. Na aofia ai se potumoe, o se sauniga faʻapitoa, fale mo maota o leoleo ma se avanoa lautele e iloa ai e se tasi e le gata i tulaga maualalo o le maota, ae faʻapea foi le laufanua o le teritori. I se faʻaopopoga, o le auala Roma na vaʻaia atoatoa mai iinei, fesoʻotaʻi togalauapi o legionnaires ma le mafuaʻaga o Zeelim. O loʻo iai pea auala ma selau maʻa lapoʻa maʻa e faʻaoga mo le tafanaina.

I le ogatotonu tulaga HaArmon haTzfoni o loʻo i ai sitepu i totonu, alu ifo i lalo e mafai ona e vaʻaia ai le mea e taʻua o le mikvah, o se nofoaga mo faʻapaʻiaina paia. O lenei vaega o le maota o se fale faʻataʻaliʻoliʻo e siʻomia e lua laina o pou mapu. Ae paga lea, naʻo faʻavae na totoe o latou.

Ae o le vaega mulimuli, e pei o se fale faʻatafafā masani, teuteuina i fale puipui anamua ma faʻavaʻa e pou tetele. O iinei, i totonu o le potu i lalo o le potu i lalo, na maua ai e saienitisi se nofoaga faʻataʻele e aofia ai le tapu vevela ma lua vai mo vai malulu ma vevela. O le ata o lenei fale taele e matua mataʻina. Na vevela le ea e se ogaumu i tua atu o le puipui. Ona pasia ai lea i lalo o le foloa maʻa o le taʻele, lea na taofia e pou selau e 2 selau. Ae paga lea, toeititi leai se mea o totoe o le foloa, ae o faʻavae o pou e mafai lava ona vaʻaia.

Sunako ma falesa

I luga o le Mauga o Masada, o loʻo iai seisi faʻavae taua mo Isaraelu - o le sunako pito matua, o lona tausaga e naʻo Gamla, e tu i le Golan Heights. O iina na maua ai faʻamaumauga, ma le fesoasoani a saienitisi na mafai ona toe faʻaleleia le talaʻaga o lenei nofoaga ofoofogia. I le taimi nei, o le fale sunako o loʻo faʻaaogaina e faʻamanatu ai le pa mitzvah, le aso e oʻo mai ai tama Iutaia e matutua.

Ae o le falelotu, na fausia e monike a Byzantine i le seneturi lona 5. Na latou taʻua o nei tagata tapuaʻi o toe tagata o le 'olo.

Ostracons anamua

O toega o le 11 fasi fanua ele, ua taʻua ostracons, e mafai ona maua i le itu i saute o le Hanging Palace - i luga o se tamai tulaga na avea ma nofoaga o fonotaga mo le au fouvale. O a latou mea taua o igoa tusia i le tusitusi tutusa. O se tasi o nei igoa e ana ia Ben-Yair, o le aliʻi na taʻitaʻia le puipuiga a Masada. Ona o lea, ua talitonu ai saienitisi o nei ostracons na faaaogaina i le taimi o le faia o se vili e tagata mulimuli na faia le tautoga.

Faatanoa maa

Masalo o le sili ona ofoofogia faatosina a Masada i Isaraelu o le tele papa vai, e tautua e aoina ma atili faasaoina vai timu. Faʻafetai i nei faʻasao, o le au puipui o le 'olo' olo puipuia le puipuiga mo le tele o tausaga.

Faʻamatalaga mo turisi

O le Masada Fortress i Isaraelu e tatala i aso uma. E eseese itula e asiasi ai e fuafua i le vaitau.

  • Aperila - Setema - mai le 8 am i le 5 pm;
  • Oketopa - Mati - mai le 8 am i le 4 pm

O le nofoaga faigata tapunia 60 minute muamua i Aso Faraile ma aso malolo.

O le faitotoʻa i le 'olo e totogi:

  • Tagata matutua - 30 ILS;
  • Tamaiti - 12 ILS.

Totogi e avanoa mo tagata matutua ma tamaiti aʻoga.

Mo i latou e fuafua e nonofo i Isaraelu mo sina taimi, oe mafai ona faʻatau se turisi pepa fuafuaina mo le tele o asiasiga i le taimi e tasi:

  • Lanumoana (3 asiasiga) - 78 ILS;
  • Lanumeamata (6 asiasiga) - 110 ILS;
  • Lanumoli (leai se tapulaʻa) - 150 ILS.

O kata e aoga mo le 2 vaiaso mai le aso o le muamua faʻaaogaina. E tutusa le tau mo tausaga uma.

Ae o le funicular, e tamoʻe i aso uma seʻi vagana le Aso Faraile. I le tau mafanafana - mai le 8.00 i le 16.00, i le taumalulu - mai le 8.00 i le 15.00. O le faʻapitoa tiketi e faʻatau faʻatau mai:

  • Tagata matutua - 80 ILS;
  • Tamaiti - 40 ILS.

E tatau foi ona maitauina o moli malamalama e faia i luga o le mauga i Aso Lua ma Aso Tofi (i le taumafanafana - i le 21.00, i le taumalulu - i le 20.00). Tau - 41 ILS. I se faʻaopopoga, i le faitotoʻa o le 'olo, e mafai ona e okaina se taʻamilosaga taʻimua, e tau ai le 45 ILS mo le tagata e toʻatasi.

I luga o se tusi! E mafai ona e faʻamaninoina le faʻamatalaga luga o le 'upega tafaʻilagi aloaia a Masada - www.parks.org.il/en/.

Faʻafefea ona aʻea le mauga?

Afai e te manaʻo e te alu i le Masada National Park i le taʻavale, faʻaaoga se tasi o 2 metotia.

Metotia 1. Mai Ierusalema

Taunuu i le faitotoʻa o le taulaga i le Highway 1, agaʻi i le Sami Mate e tusa ai ma faʻailoga o le auala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e pasia le fetaulaʻiga ala Tzomet haGiva haTzorfatit, mulimuli i le auala tele mo se sili atu ma le 30 km ma alu ifo i le talafatai. Ma, i le Tzomet Beyt haArava junction, liliu i saute ma alu saʻo i le East Gate i Masada.

I luga o se tusi! Afai o loʻo e agaʻi i le ala saʻo, i le ala o le a e fetaiaʻi ai ma Almog, Ein Gedi, kibbutzim, Mitspe Shalem ma KALIA.

Metotia 2. Mai ia Arad

Tagata tafafao maimoa na taunuu i Masada mai le itu i matu o Isaraelu agai atu i Beersheba. I lenei tulaga, e tatau ona e alu i le fetaulaʻiga o Tzomet Lehavim, afe i le auala tele 31 ma alu i Tzomet Zohar, lea e alu saʻo i le Sami Mate. Ona e manaʻomia lea ona e alu i matu ma a maeʻa le 20 km liliu tauagavale (o le ai ai se faʻailoga).

I luga o se tusi! Afai na e mulimuli i faʻatonuga na tuʻuina mai, ona e alu atu lea ile auala e te vaʻai ai i nofoaga o Bedouin ma Tel Arad, o se faʻaupuga o mea mai anamua o loʻo iai tusitusiga o taimi ole Talmudic.

Mo i latou o loʻo fuafuaina e faʻaaoga femalagaaʻiga lautele, o pasi nei e talafeagai:

  • Nu.421 - mai le nofoaga faʻatonu o Arlozorov i Tel Aviv i le nofoaga o Ein Bokek. E toeititi lava 3 itula le faigamalaga. Tau tiketi - 88 ILS;
  • Nu 486, 444 - mai le nofoaga autu o pasi i Ierusalema i le Masada Center. Ole taimi ole malaga e 1.2 itula. Tau tiketi - 37 ILS.

I luga o se tusi! E mafai ona maua le faasologa o pasi i luga o le upega tafailagi a le kamupani felauaiga "Egged" - www.egged.co.il/en/.

O le mauga lava ia e mafai ona aʻea uma i luga o le lifi o loʻo tu i le East Entrance, ma savali - i luga o le ala ala e amata mai i le itu sisifo o Masada ma faʻatautaia le Osadny Wall. Sopo i se saosaoa saosaoa e alu laʻititi atu ma le itula, ae o le gafa e alu ai 40-45 minute.

Afai e te alu i luga o le mauga tau lava o le vaʻaia o le malamalama ma le leo faʻatinoina, faʻaaoga le auala faʻapitoa faʻapitoa mai le itu o Arad. E te le se seʻi iinei - e iai faʻailoga ile auala atoa.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Fautuaga Aoga

Ae e te leʻi alu i le Mauga o Masada, ia maitau muamua fesoasoani lelei:

  1. O se savaliga i le paka faʻasolopito e folafola e le gata i le malosi, ae fai foi si lelava, ina ia mafai ai ona aloese mai le faʻalavelave, tausi seevae lelei, fai se pulou ma ave vai ma oe;
  2. A faʻapea e vevela tele i fafo, toe faʻatulaga lau asiasiga i le 'olo i se isi aso - i nofoaga matala e faigofie ona e susunuina pe paʻu le la. I le auala, e oʻo lava ia Oketopa e matua vevela lava i Isaraelu - tusa o le 30 ° C;
  3. O le taimi lelei mo se faigamalaga i le taeao po (i le maeʻa ai o le tatalaina) - i lenei vaitaimi e toʻaitiiti lava turisi iinei;
  4. Aua le faʻasaoina tupe mo le malie - e maua ai se matagofie vaʻaiga o le siʻosiʻomaga;
  5. I le faitotoʻa o le 'olo, e mafai ona e okaina ai sau oe taʻitaʻi pe faʻatau se tusi i le gagana e te manaʻomia;
  6. Oe manaʻomia le faʻaalu a itiiti mai 3-4 itula e te iloa ai lenei tosina.

O le Masada Fortress o se moni ofoofogia nofoaga, tumu i se atemosifia siosiomaga ma faatofuina tagata tafafao maimoa i mea na tutupu o le mamao tuanai.

Mo nisi faʻamatalaga auiliili faʻasolopito e uiga i le 'olo ma mea e mafai ona e vaʻai ai i le teritori o le vaʻai nei, vaʻai i le vitio.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: The JESUS film All SubtitlesCC Languages in the World. (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com