Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le mea e fai pe a fai o le orchid e pala lona fatu? Mafuaʻaga o faʻaleagaina ogalaau, fua o fesoasoani

Pin
Send
Share
Send

O oketi, pei o isi mea ola, e matele lava i le faʻamaʻi. O lenei mafuaʻaga e mafua mai i le le lelei ona tagofiaina, iniseti leaga, ma fale tapulaʻa.

E fautuaina oe e tagata fugalaʻau e suʻesuʻe ma le faʻaeteete le laʻau pe a faʻatau i totonu o se faleʻoloa, ona o le tele o faʻailoga e iloa vaʻai. Ina ia aua neʻi mauaina se laʻau maʻi, ma ia le aafia ai isi meaola.

O le mafuaʻaga autu mo le pala o le autu i le orchid o le i ai o pathogenic siama ma fungus.

Faʻauigaina ma faʻailoga i fafo o le ogalaau pala

Rot o se lautele faʻamatalaina o faʻamaʻi e mafua mai i le fugtopathogenic fungus ma siama. I le faʻagasologa o atinaʻe, o le pala e taitai atu ai i le faʻaleagaina o lau lau, au, aa, i se sili atu alualu i luma tulaga - ia maeʻa pala, mago ma le vave oti o teuteuina fugalaʻau.

Faitau atili e uiga i le mafuaʻaga ua pala laʻau orchid ma o le a le mea e fai i ai, faitau iinei.

Faʻailoga i fafo: o tamaʻi pogisa avanoa e aliali mai i luga o le au poʻo le faʻavae o le exotic, e tupu a o alu le taimi. O lenei mea mataʻutia e manaʻomia ai le samasama poʻo le faʻapogisaina o laulaʻau i lalo, lea e paʻuʻu uma i lalo.

O le tulaga lautele o orchids e faʻaalia e:

  • vaivaiga;
  • leiloa o turgor;
  • ua teuteuina uiga teuteu;
  • o le umi o le fuga e faʻaitiitia;
  • o gaioiga masani e masani ona taofiofia;
  • tuputupu ae taofi.

Aʻafiaga

O le mea sili ona mataʻutia pe a amata ona pala le fugalaʻau mai le ogatotonu, aua o le tele numera o ituaiga orchid e na o le tasi le tupuʻaga manatu. A mate, e le mafai e le laau ona faʻaauau atinaʻe, ona mate ai lea.

Faʻapea foi, a pala le fatu poʻo le ua, ua leiloa ona laulaʻau. O laulaʻau e avea ma mea malulu, faʻaititia laitiiti. Latou te paʻu'ū ese le pogai, o laʻau e gaugau pei o se fau fale. E le gata i lea, ua leaga le aʻa. Mo auiliiliga pe faʻafefea ona sefe se orchid pe a fai ua leaga le aʻa pe ua pala, faitau lenei tusitusiga.

Faatasi ai ma le sili atu o le ea susū i totonu o le potu, o le aʻafia vaega o le laʻau avea faʻatuputeleina i pala pala, lea e mafai ona sosolo atu i fugalaau lata ane. Afai e le faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi ma le mafuaʻaga o le sosolo o le pala ua aveʻesea. Naʻo lenei lava auala e mafai ai ona faʻaola le orchid mai le lata mai o le oti. Ioe, i vaega mulimuli ane, e leai se mea e fesoasoani.

Mafuaʻaga o le pala

E tele mea taua e mafua ai ona tupu le pala. Oe tatau ona malamalama ia latou auiliiliga.

Faʻaleagaina masini

Rot e mafai ona aliali mai o se faʻaiuga o le paʻu pe manuʻa se vaega o le laʻau. Ina ua maeʻa, e leai se fesoasoani muamua na tuʻuina atu. O le vaega na faʻaleagaina e leʻi togafitia i se vailaʻau antiseptic i le taimi, ma o le iʻuga, ua pala le ogo

Frostbite

E le faʻatamala le aufaifaatoaga e leai se poto masani ile faʻasusu. Faʻatulaga se vai mafanafana mo le fugalaʻau, aʻo tumau pea le vai i lau o au. I le tau mafanafana, ioe, leai se mea e popole ai. I le maualuga o le ea ma le susulu o le la, i ni nai itula o le a leai se faʻailoga o le vai. E faʻapena pe a e tuʻuina se laʻau matua susu i lalo o le vevela o le la. O le iʻuga o le faʻaleagaina mai overheating, lea o le a tutusa ma faʻailoga pei o le maalili.

O le tulaga e sili atu le leaga i le taumalulu, pe afai o le windowsill o loʻo tu ai le orchid o maʻa, ma o le malulu o le ea e ati i totonu o le faʻavaʻa. Ona o le suavai i le sela sela o le a le faʻapusaina, ae o le a tumau mo se taimi umi.

Ova le susū i le le malamalama moli

E masani a, e tofu lava le orchid ma ona lava tapulaʻa malamalama. I luga aʻe e tupu ma tupu aʻe, ma lalo o lona moega. I totonu o laʻau e le moe, o faʻagasologa taua e faʻamalolo, latou te le manaʻomia le faʻamalieina i mea fetilaisa o minerale, faʻasusu soo. Ile taimi nei, e le mitiia e le fugalaʻau le aofaʻiga o le susu e pei ole faʻataʻitaʻiga ile tuputupu aʻe, ole mea lea, o le tele e faʻaputuputu ma mafua ai le pala.

Siama ma siama siama

Solia o totonu microclimate tapulaʻa taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. E mafaia foi lenei mea pe a fai e le maitauina le malo. Afai e maua ni faʻamaʻi pipisi ma siama, e tatau ona vave vavaeʻese le fugalaʻi maʻi mai mea maloloina, aua e vave tele ona sosolo le faʻamaʻi.

E mafai ona e mauaina nisi mea e uiga i le mea e fai pe a fai o le orchid e iai lona fusarium, faʻapea foʻi ma le vaʻai i se ata o lenei faʻamaʻi lea.

Faailoga o le faiaina

O le i ai o le pala i luga o orchids ua fuafuaina faʻavae i luga o le i ai o nei faʻailoga:

  • laʻau leiloa a latou ofuvae, susulu lanu, leo;
  • o se enaena enaena e aliali mai i lalo o le lau;
  • vave maliu i le lanumeamata;
  • o le aliali mai o pogisa i le ua poʻo le ogalaau;
  • o lanu enaena e vaʻai i luga o fugalaʻau;
  • o lanu lanumeamata o sporulation e vaʻaia i luga o puipui o le fugalaʻau;
  • magaugagia, le mautu luga o le laʻau.

O le a le auala sili e faʻagasolo ai?

O vailaʻau e sili ona aoga mo le puipuia ma le togafitia o le gasologa o le pala o vailaʻau. Nei o tupe e aveʻesea ai le mafuaʻaga sooupu o fungal faamai i sui o le laau. O vaega o fungicides o:

  • apamemea;
  • manganese;
  • mercury;
  • mea faatulagaina;
  • aldehydes

Laʻau masani e tetee ile pala.

  1. Fitosporin-M talafeagai mo le togafitiga o faʻamaʻi ma siama faʻamaʻi.
  2. Quadrix - o se lautele-fusi fualaʻau vailaʻau, faia i luga o le faʻavae o azoxystrobin vailaʻau, faʻaaogaina mo prophylactic ma togafitiga togafitiga.
  3. Apamemea sulfate faʻavae i luga ole 'apamemea sulfate, o le lelei aafiaga e maitauina pe a maeʻa le 3 itula.
  4. Mikosan aoga i le amataga laʻasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻagaoioia le galuega o lectins, faʻaosofia le tino puipuia.
  5. Suavai Bordeaux, faia foi i luga o le faavae o apamemea fofo. O loʻo iai foʻi le lime e faʻaititia ai le maʻi o le palapala.

Afai o le fugalaʻau e laʻititi faʻaletonu, o lona uiga, o le siama o i le amataga laasaga, ona mafai lea ona e faʻaaogaina tagata fofo:

  • Iodine solution. Faʻamama 5 mataua o le vailaʻau i le 5 lita o vai, faʻapipiʻi le laʻau tasi i le vaiaso.
  • Kaliki tincture. Faʻamaoni 100 g o paʻu paʻu i le 10 lita o vai mafanafana mo le aso.
  • Fuafua sinapi. 50 g o le pauta sinapi ua sasaʻaina i le 5 lita o le vevela vevela. O lenei paluga e aoga 2 aso i se nofoaga pogisa, ae le i faʻaaogaina, palu i le vai 1: 1.

I vaega mulimuli ane, o le a le gafatia i soo se auala aunoa ma le kemisi. O le mea moni, o metotia faʻaleaganuʻu e faigofie ona faʻataunuʻuina, e le afaina pe faʻaleagaina, ae le aoga i taimi uma. E mafai ona faʻaaogaina o se puipuiga.

Faʻatonuga ile mea e fai faʻatatau i le aʻafia vaega o le laʻau

O oketi e faigofie ona aafia i ituaiga uma o faamai. O le mea lea, e taua tele le vave iloa o faʻailoga ina ia malamalama ai i le mea e fai pe a fai o le tuputupu aʻe, autu poʻo ua i le faʻavae o lau lau pala. Ae paga lea, o tagata o le aiga Orchid e masani ona aʻafia i le pala. E fesoʻotaʻi tuʻusaʻo lea i tulaga le saʻo o le taofia.

Vaega o le tuputupu aʻe

O le laasaga muamua o le fuafua lea o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi. A faʻapea e faʻaleagaina le masini, ova le vevela, poʻo le hypothermia, e leai la se mea e manaʻomia ai ona tuʻueseina le laau. Afai e i ai se peduncle ma fuga, e tatau ona vavae ese, tuua se vaega o le au ma 2-3 fuata.

O le a le mea e fai pe a fai o le tuputupu aʻe ua pala? O togafitiga faʻapenei:

  1. Aveʻese uma mea na faʻaleagaina ina ia leai ni pogisa e tumau pea i se mea.
  2. Faʻamama vaega.
  3. Mo faʻamaʻi pipisi i orchids pe o se puipuiga i faʻamaʻi, tatau ona faʻaaogaina fungicides i luga.
  4. Suʻesuʻe e le aunoa le fugalaʻau maʻi e iloa ai pe ua toe amata le pala.
  5. O fualaʻau i luga o le peduncle mafai ona togafitia i le cytokinin hormonal faʻapipiʻi e faʻaosofia ai foliga o tamaiti.

Autu

Ina ia taofia le pala mai le sosolo i totonu o le fugalaʻau, oe tatau ona vave faia auala:

  1. Aveʻese uma mea pala i lalo i mea ola.
  2. Faʻamaea autu autu e mafai.
  3. A maeʻa tipi taʻitasi, togafiti le mea faigaluega i le ava malosi.
  4. Mu le manua i iodine po o susulu lanumeamata, kinamoni eleele, ola faʻalaʻau.
  5. Mataitu le tulaga o le laʻau.
  6. Afai a maeʻa sina taimi e te maitauina le foliga mai o se pala fou, ona toe fai lea o le faʻaseseina auala.

Ua

Faʻailoga pala: o laulaʻau e liu samasama, paʻu ese mai le ua o le poʻa. E faigata ona vaʻaia le faʻamaʻi vaʻai, aua e pala e tupu i lona ua lava.

Mafuaaga:

  • faasusu soo;
  • uʻamea uʻamea umi i le eleele susu;
  • maualalo le vevela vevela.

Togafitiga:

  1. Saunia se maai mata ma disinfect.
  2. Na matou tipi ese le vaega pala uma o le ua i mea ola.
  3. Matou te fufuluina fasi ma se lau.
  4. Taulima le eleele ma totoina ma le 0.2% fofo o le vailaʻau Fundazol poʻo Topsin. Liligi saʻo le sauniuniga i le manuʻa o le laʻau.
  5. O le taualumaga tatau ona faʻatinoina ia le itiiti ifo i le tolu taimi ma le vaeluaga o 2 vaiaso.
  6. Matou te tuʻuina le ulo i lona tulaga muamua, faʻamoemoe o le a foliga mai o se itu pepe.

Puipuiga

Mo le taimi muamua pe a maeʻa le tipiina, ia mautinoa ia usitaʻi i fautuaga nei:

  • Faatumauina o se mafanafana mafanafana i le taumafanafana: + 22-25 ° C, i le taumalulu + 16-18 ° C. Ole eseesega ile eseesega ole vevela e le tatau ona sili atu ile 5 ° C. I le vevela i luga atu o le 25 ° C ma le maualuga o le susū, e tupu aʻe siama, ma i le vevela i lalo + 15 ° C - siama.
  • Sūsū i le tulaga o le 50-60%.
  • I le vaiaso muamua, aua le faʻasusu, ona faʻatasi ai lea i le 7-10 aso, i le va o le eleele e tatau ona mago atoa.
  • Ia mautinoa e aveese le vai stagnant i lau paila peʻa faʻasusu.
  • Aveese le faʻaogaina o minerale sauniuniga.
  • Moli e manaʻomia faʻasalalau, ae le susulu.
  • Faʻasasaʻo le potu i taimi uma, ae tuʻu le 'ea malulu mai le oketi.

E taua mo tagata uma e fiafia i le orchid ia manatua: o se laʻau e faʻaalia i faʻamaʻi ua naʻo se tulaga ua vaivai. A iai se puipuiga lelei i se fugalaʻau e le masani ai, e le fefe i se mea. Usitaʻi i tulafono faʻavae mo tausiga, ona e le tau faia lea o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: TOFAGA MEKE - UA UMA GA SUI LOU FAKU - Dr. Rome Production (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com