Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Meyer evergreen lemon: faʻamatalaga, tausiga o laʻau, toe gaosia, faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Pin
Send
Share
Send

O le tipolo a Meyer's o se laau olaola o le ituaiga Citrus. E fiafia le au fai togalaʻau i ona fugalaʻau ma fua e tele.

E le faʻatusatusaina ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, ma e fetuʻunaʻi lelei i tulaga o potu.

Ma faʻafetai i ona teuteuina meatotino, e fetaui lelei i soʻo se totonu. Saili maeʻa faʻamatalaga e uiga i le tausiga, tuputupu aʻe tulafono ma foliga mai o le Meyer tipolo mai le tusitusiga o loʻo i lalo, faʻapea foi ma le mauaina o fautuaga aoga ma maimoa i se aoga vitio e mafai ona e maua ai faʻamatalaga faʻaopopo.

Faʻamatalaga botani

O le a lenei laau? Lemon Meyer (Latina igoa Cítrus × méyerii) o se tumau perennial o le aiga Rutaceae, o se hybrid o moli ma lemoni. Na muamua aumaia i Amerika mai Saina e le saienitisi suʻesuʻe o Frank Meyer i le 1908. O le igoa lona lua o le laʻau o le Saina dwarf tipolo.

I le fale, e tupu i tulaga masani ma aulia le maualuga o 6-8 mita. Na faasolosolo lava, salalau le eseesega mai le Iunaite Setete i le atoa lalolagi, ma na amata ona latou totoina o se teuina fale. Ma o ona fua na amata ona faʻaaogaina i le kuka.

Faʻamatalaga o foliga vaaia, fugalaʻau ma fualaʻau ma ata o le laʻau

I totonu o le fale tulaga e tupu 1-2 mita. O le pale e lapoʻa, puʻupuʻu, ma tuʻuina atu ia lava i le fausiaina. O laulaʻau e laʻititi, susulu, lapotopoto, lanumeamata lanumeamata i le lanu, ma faʻasolo pito. Fuga-foliga inflorescence.

Tusitusiga. O fugalaʻau e sinasina i le kiona poʻo le pāuli, e manogi malosi, e fai uma i luga o laʻau matutua ma lala laiti.

O fualaʻau e laʻititi, faʻataʻamilomilo, e aunoa ma se matāsusu, mai le 70 i le 140 kalama. O le zest o le tipolo e lanu samasama pogisa i le lanu, a mavae sina taimi e liu moli. E paee le paʻu ma manifinifi. 10-12 fatu mo fualaʻau.

Lalo o ata o le lemu a Meyer:





E faʻapefea ona ese mai isi ituaiga?

O le Meyer lemoni e tele fua ma fuga. I le taimi lava e tasi, o le pulp e lanu samasama pogisa, o le tofo e suamalie ma muʻamuʻa, e pei lava o se moli, e masani ona faʻaumatia ma faʻaopopo i meaʻai e leʻi fufulu. E manatu o le sili atu-leai acidic o uma ituaiga o tipolo.

E fua le laau ile tausaga atoama o le fualaʻau lava ia e sili atu ona laʻititi nai lo isi ituaiga.

Laʻau tausiga ile fale mo tagata amata faʻatoʻaga

Lemon Meyer e le faʻaaloalo ma e le faʻamalie e tausi, faigofie ona fetuʻunaʻi i tulaga o potu. Mo le tele tuputupu ae ma fua, ua lava e tausisi i nisi tausiga tulafono.

Vevela

O le vevela sili ona lelei mo le totoina o se laʻau i le tautotogo ma le taumafanafana o le 20 tikeri. I le taumalulu, mo le tele o fua, e faʻaititia i le 12 tikeri. Latou i ai lemoni ese mai faʻamalama ma masini faʻavevela, talu ai o le soʻona vevela ma le tosoina o aitalafu le lelei afaina ai le fugalaʻau. E leaga le tali a le laau ile suiga ole vevela, ole mea lea, e ave i fafo le tipolo i le poletito pe a mafanafana ae le tuua i le po.

Faasusu

Faasusu tele le tipolo, i le tautotogo-taumafanafana taimi i aso uma, i le taumalulu taimi e seasea ma feololo, e le sili atu ma le faʻalua i le vaiaso. Ina ia puipuia le tuʻu o le vai ma faʻamautinoa le manava o aʻa, o le pito i luga o le eleele e faʻamalolo mai lea taimi i lea taimi.

E faʻaaogaina le suavai mo le faʻasusuina faʻasolo pe faʻafofo i le vevela o le potu. O le vai malulu e mafua ai ona paʻuʻu lau ma fualaʻau. Lemon ola lelei i le maualuga sūsū, a itiiti mai 60-70%. O le mea lea, o le laʻau e masani ona faʻasusu i se fagu paʻu.

O pusa vai poʻo faʻamamago e faʻapipiʻi i autafa o le ulo.

Susulu

O le tipolo a Meyer o se laau e fiafia i le malamalama. Tuʻu i sisifo poʻo sasaʻe faʻamalama sills. I luga o faʻamalama i saute ma le aoauli, e faʻapogisaina le fugalaʻau mai le susulu o le la, a leai o le mea e ono mu ai laulaʻau.

A tupu i le itu i matu ma i le taimi o le le moe vaitaimi, faaopoopo moli i le tulaga o moli fluorescent e faʻapipiʻi i totonu o le potu. E manaʻomia e le tipolo ni itula se 12 o le ao, a leai e mafai e le laʻau ona lafoa uma laulaʻau.

Faʻaola

Mo le ola ola ma le fua mai, o le tipolo manaʻomia se lelei, malolo, le faʻaituʻau acidity palapala. O le substrate e faʻatau mai se faleoloa o sitrus faleoloa. Pe latou te saunia latou lava, mo lenei latou fefiloi i tutusa tutusa.

  • laufanua laufanua;
  • humus ma oneone;
  • faʻaopopo foʻi ma 2 vaega o le fanua faʻasusu.

A o sauni le eleele mo le totoina o tagata matutua laau toto, gaʻo le omea e tatau ona faʻaopopo i lona tuʻufaʻatasia.

Teuteuina

Ina ia tuuina atu i le pale se foliga matagofie, ua vavae ese. O le gaioiga e faapea:

  1. O le au o le fatu ua faʻapuʻupuʻuina i le umi o le 20 cm, ae tuʻu 2-3 atiina ae fuga i le vaega i luga.
  2. O lala auivi e tutupu mai i le laulaʻau tauagavale, e filifilia ai le 3-4, ae o isi e tipi ese.
  3. O tui o le faʻasologa lona lua ma le lona tolu e tatau ona sili atu ma le 10 ma le 5 senitimita.

A maeʻa ona tulaʻi mai laʻau o le faʻatonuga lona 4, o le faʻavaeina o le pale e manatu ua maeʻa. Ae o tautotogo uma latou te faʻatinoina foi le teuteuina o le tumama, aveʻese le samasama, faʻaleagaina ma lau mago.

Laʻei pito i luga

I le faʻagasologa o le ola ola ma le fua mai, o le laʻau e faʻafouina. O le faʻataʻitaʻiga e faʻatino taʻitasi ile 2 vaiaso.

Faʻalauiloa le faʻalaʻeiina o minerale, o loʻo iai le nitrogen, potassium poʻo le phosphorus. Faʻasusu latou i le vai e tusa ai ma faʻatonuga.

I le taumalulu, o lavalava i luga e matua taofi atoa. O le laʻau na ona muta le manaʻomia i latou, ae le o lona uiga i lenei vaitaimi e le manaʻomia le tausiga.

Ulo

O le ulo e filifilia i ni nai senitimita sili atu nai lo le muamua. Fagu omea ma se pu lelei alavai e sili atu. E le totoina se tamaʻi laʻau i totonu o se koneteina lapoʻa., aua e i ai le lamatiaga o le pala o le aʻa faiga.

Faʻaliliuga

E tuiina i tausaga taʻitasi se tipolo tipolo, ma e toe totō tasi ile tagata matua ile 2-3 tausaga. O le gaioiga e faia i le tautoulu ao le i malulu le tau pe i le amataga o le tautotogo.

Afai e maʻi le laʻau, e le fua, ma paʻuʻu laʻau, ona totō loa lea o se laʻau.

O le taualumaga aofia ai o laʻasaga nei:

  1. O se alavai ma ni eleele ua sasaaina i lalo o le koneteina.
  2. O le eleele i totonu o le ulo e faʻasuina tele ma o le tipolo e tosoina ma le faʻaeteete i fafo, ma faʻaeteete neʻi afaina ai le aʻa.
  3. O le laʻau e faʻapipiʻiina i le ogatotonu o se fugalaʻau fou faʻatasi ai ma se faʻaputuga eleele ma ua ufitia ia gaogao ma se substrate. O le eleele e mama moli, ae le faʻapipiʻiina.

A maeʻa ona faʻasusu tele le laʻau ma tuʻu i se nofoaga tumau.

Taumalulu

Ole taimi malolo e taua tele mo le tipolo. Mai le amataga o Novema, o le potu vevela tuʻu ifo i lalo i le 12 tikeri, afai e le faia lenei, ona leai lea o fua. I le taimi lava e tasi, e faʻaititia foʻi le faʻasūsū, faʻaopopo le vai mafanafana ona o le pito i luga ole palapala e faʻamamago ma e le sili atu ile 2 taimi ile vaiaso. Ina ia lava le malamalama i totonu o le potu, e faʻapipiʻi ai le vaiola.

Vaega o le ola i le fanua tatala

E ola na o lemoni i fafo i atunuʻu i saute. I tau malulu, e le mafai e le laau ona tatalia le tetele o le aisa ma vave oti. Lemon e le tali lelei i le vevela soʻoga ma malosi 'au. O le mea lea, tusa lava pe ave le laʻau i fafo i le poletito poʻo le togalaʻau, e faasolosolo malie lava ona faʻamamaina i se nofoaga fou. I le afiafi latou aumaia i totonu o le fale, ma i le ao latou te paolo mai le la.

Fanafanau foliga

Ina ia maua se laʻau talavou, e faʻasalalauina i le fale. E lua auala e faia ai lenei mea:

A faʻalauteleina e tipi, e tele le avanoa e maua ai se laʻau ma uiga eseese nai lo le auala fatu.

Faʻatusatusaina

O le lemoni a Mayer e lata ile 9 masina. Aveʻese i seleulu poʻo se naifi maai ile taimi lava e samasama ma malie lemu. O le seleselega e le tatau ona tolopoina, talu ai o lenei ituaiga e le pepelo mo se taimi umi ma vave ona leaga. E le teu ile pusaaisa mo le sili atu ile 3-5 vaiaso.

Faamaʻi ma faʻamaʻi

Lemon, ma le le lelei le tausiga, mafai ona maua i faʻamaʻi eseese. Lenei e mafai ona fuafuaina i mea nei:

  1. Na pupula laulaau. E tupu lenei mea pe a leai se leai o ni mea e faʻatupu ai le malamalama poʻo se malamalama. O le laʻau e faʻaopopoina fafagaina ma faʻamalamalamaina.
  2. E mamae lau ma paʻu. Lemon e leʻi faʻasusu i se taimi umi. Latou amata amata faʻasusu ma faʻasusu.

Ma faʻapea foi le laʻau mafai ona osofaʻia e ia faʻamaʻi pei o: fua o iniseti poʻo apogaleveleve iti. I le taimi muamua mauaina, o le laʻau e mulumulu i vaʻalele vai mai le taʻele. I tulaga o faʻamaʻi pipisi, e faʻaaogaina ai sauniuniga iniseti.

Ole laumei a Meyer ole laʻau eseʻese e aʻa lelei i totonu tulaga... E le o ia capricious ma undemanding e tausi mo. E lava lea e faʻasūsū ai, faʻalaʻisa, fesuiaʻi i se taimi faʻatulagaina ma saunia le tau malulu talafeagai, ona ia avatua lea o le tele o fualaʻau suamalie.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Shrub Pruning (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com