Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O fea e nonofo ai squirrels?

Pin
Send
Share
Send

O squirrels o ni manu felelei manaia e tele tagata e mafai ona mitamita i le latou masani latou te masani ai. Lenei e le o se mea e ofo ai, aua o le squirrel o le sili tele lautele mammal luga o le Lalolagi. O le va fealoaʻi lelei na amataina i le va o le tamaloa ma le squirrel e felagolagomaʻi: manu lalelei ma faʻafaigofie ona faʻaosofia lagona faʻanoanoa mo tagata, ma latou, i le isi itu, ua leva ona vaʻaia e polotini o se mautinoa mautinoa le tuʻua e aunoa ma meaai. O le mea lea, squirrels mafai ona maua i vao vao, ma paka i le taulaga, ma i aʻoga nonofo tulimanu, ma i potu mautotogi, ma e oʻo lava i ofisa. O le lauiloa o le teuina o nei meaola i le fale e tupu i tausaga uma. O le fiafia i foliga o nei aila aulelei e masani foʻi.

Nofoaga

O le autu iloga vaega o squirrels o latou o manu vaomatua. Latou te nonofo i konetineta uma seʻi vagana Ausetalia, ae latou te nonofo naʻo le mea o loʻo iai ni togavao maualuluga. Pe i le tundra, poʻo le sitepu, tatou te le feiloaʻi i nei manu. Ae afai e i ai se vaomatua eria - pe i matu, tropical, i totonu o se taulaga vaomatua paka po o se vaomatua sone i luga o le mauga - ma le maualuga tikeri o avanoa, nei vaomatua o fale foi o squirrels o le tasi ituaiga po o le isi.

Ae ui i lea, o le latou anatomy lava ia e fautua mai ai o squirrels na faia mo le ola i totonu o laʻau. O le tino umi vaiti e lona lava faʻataʻitaʻiga faʻalata vave. O le siʻusiʻu umi, e faʻaaoga uma e le squirrud o se foeuli ma e pei o se parachute, e faʻatagaina ai i latou ona lagona e pei o ni aliʻi o le siʻosiʻomaga i soʻo se maualuga ma faigofie ona faʻataʻitaʻi e oo lava i lala manifinifi. O uumi ma uʻumi vae mulimuli - e sili atu le umi ma sili atu le malosi nai lo o luma - o foliga vaaia ia o natura o tagata osooso. Ma o le ufiufiina o matiuʻu i vae uma e fa o loʻo manino mai o loʻo fuafuaina e le natura ina ia faigofie ona uʻu i luga o soʻo se tulaga faʻatutu ma e oʻo foi i se tulaga le lelei i totonu o le togavao.

I luga o le konetineta o Eurasia, e nonofo ai le squirrels mai le vao o Aialani ma Scandinavian i Kamchatka i matu, ma mai Iran i matu o Saina i saute. O nei meaola lagona lelei latalata i 'aʻai ma paka o taulaga' aʻai latou, e le mamao mai le mea e nonofo ai tagata, eleele vaofagofie ma vai vai.

E masani ona fai faamoega a tinā mo latou i totonu o pu o laau, e fiafia i potu "loloto" ma se vaapiapi e ulufale ai, e oʻo mai ai manu feai - moa, murisi, pusi, martens ma isi lava sui o le fualaʻau e mafai ona oʻo atu i fanau le mafaitaulia o tamaʻi manu i le ofaga - e le mafai ona ofi i totonu. Afai e le mafai ona maua se lelei pu, o le squirrel fausiaina se ofaga na o ia lava, mai laʻau, tuʻuina i le potu i totonu se faʻataʻamilosaga foliga. O le ofaga e faʻaofuofu ma laina i le mago mutia ma lau, lichen ma lumine. Ae o le lua ma le ofaga o la latou lava gaosiga o loʻo faʻaauupegaina i se faʻaopopoga puipuiga - o se faʻalavelave faʻafuaseʻi. I taimi o le malulu o le malulu, e mafai foi e isi squirrels ona nonofo i le ofaga e tasi, faʻamafanafana e le tasi le isi i lo latou mafanafana. Ma ina ia le alu ese le vevela, o le squirrels tapunia faitotoʻa i le ofaga ma se fusi o mutia.

Faʻamatalaga ata vitio

O a porotini 'ai

Tele o tagata e manatu o squirrels, o le rodents, latou te 'aina fualaʻau meaʻai. E le saʻo lea. O le mea moni, o polotini e malosi uma. O le mea lea, faʻatasi ai ma fatu o soʻo se ituaiga o laʻau - o loʻo i totonu o le spruce, pine, fir ma cedar cones, acorn ma le suia o nati - e mafai e le squirrels ona fafaga i pulou, iniseti ma a latou larvae, rane, manulele fuamoa ma tamaʻi moa. Ma afai o se faʻatoʻaga le manuia poʻo se squirrel, pei ona masani ai, ua galo e le tautotogo o lo o nana ai ana faʻasao, o se sili lautele lautele o "ipu" mafai ona alu mo meaai: laʻau laʻau laʻau, aʻa ma tamaʻi laʻau o laʻau, o le tausaga talu ai fua ma fualaʻau fuga i luga o laʻau. ...

I paka vaomatua, e masani ona 'aʻai e squirrels mea e faia e tagata i a latou tagata tauva lauiloa, titmouses - sunflower fatu. O le mea moni, o lenei meaai e le aoga mo squirrels. Ma le isi meaʻai, mo nisi mafuaʻaga ua avea foi lauiloa, pinati pinati, e le na o le le maloloina, ae o le porotini e aumaia ai le afaina moni i le musculoskeletal system. O le mea lea, afai e i ai se manaʻo e fafaga le squirrels i le paka, e sili ona lelei sauniuni walnuts po hazelnuts mo latou. Ma e sili ona lelei le tuʻuina atu o polotini e le faʻafefeteina ma e le valavala nati. E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o polotini e togafitia i se mea lelei seʻia oʻo i le faʻatumuina, ma o mea uma latou te mauaina e faʻaopoopo e natia i le faʻaleoleo. I le taimi lava e tasi, aunoa ma le i ai o soʻo se matematika agavaʻa poʻo se lagona o le faʻatusatusaga, nanaina o se porotini togafiti o le a le i ai i le aofaʻi na ia matua manaʻomia ai, ae i le aofaʻi o le a ia mauaina. Talofa e, e le manatua e le polotini ana faʻasao pe a manaʻomia. O le mea lea, i soʻo se togavao, ma se manaʻoga malosi, e mafai ona e mauaina squirrel "oa" tusa o le tolu i le lima tausaga talu ai.

Faʻasologa o polotini

O squirrels e aofia ai i le faʻasologa o squirrels. O isi aiga o le faʻatonuga lava e tasi - chipsmunks, lele lele, squirrels o le eleele, marmots ma isi itupa - e masani ona tutusa ma polotini ia latou taumafataga ma nofoaga, ma isi faʻapea foi ma a latou vaisu i le ola i laʻau. O nisi o gafa o squirrels, pei o tamaʻitaʻi o le tatou tusitusiga, o loʻo iai foʻi le upu "squirrel" i o latou igoa. Faatasi ai ma i latou - ma le Initia tino lapoʻa mamafa e oʻo i le 2 kg. ma le tino lapopoʻa e sili atu ma le afa mita, ma ituaiga uma o squirrels-crumbs le tele o se tamai isumu. O le mea moni, o le ituaiga o squirrels e tusa ma le 30 ituaiga, taʻitasi ma lona lava faʻafanua. I luga o le teritori o Lusia, naʻo le tasi ituaiga o squirrel e ola - o le masani squirrel.

  • Masani squirrel pe veksha - o se manu fulufulu manu ma le averesi o le umi o le tino o le 19 i le 28 cm.eseese foliga - o se fulufulu siʻusiʻu ma le leoleo laulu lauulu (mai le 3 i le 6 cm) ma umi taliga ma tassels, faʻafanua e gatete. E lapoʻa tele tama ma sili atu lona aulelei nai lo fafine, e lapopoʻa ma fulufulua o latou lauulu i le siusiu ma lauulu o taliga. O lenei ituaiga e iloga mai i le tele o vaega o laʻititi, lea e maitauina le eseʻesega o lanu, ma i nisi tulaga, e le taua ni eseesega i le tele. O le lanu autu o le squirrel masani o le mumu. E faalua ona suia fulufulu mamoe ile tausaga ile taimi o molts ile vaitau - ia Mati-Aperila ma Setema-Novema. I le taumalulu, o le lanu o vaega eseese e suia i lanu eseese o le efuefu, ae o lanu mumu i le lanu o le siʻusiʻu ma taliga e faʻasaoina i sina vaega. O le squirrel masani e nofo i Europa atoa ma toetoe lava o vao uma i Asia, e oʻo atu i le tele o talafatai i sasaʻe.
  • Tapiki Iapani pe momonga - e nofo i luga o motu o Shikoku, Honshu ma Kyushu. O se tamaʻi manu o le sesega-efuefu lanu e nofo i fanua maualalalo vaomatua, ma nanaina faasao mo le taumalulu i le eleele.
  • Persian (Caucasian) squirrel - aiga vavalalata o le masani squirrel. E taʻua ole "protein e le masani ai" talu ai le leai o ni tamaʻi nifo premolar. O le numera o ituaiga o meaola e laʻititi ma o loʻo faʻaauau pea ona faʻasolo, e le gata i lea, talu ai o le mea moni ua faʻasolosolo ona suia e se malosi ma tele atu ituaiga - veksha.
  • Uliuli (alope) squirrel - nonofo i le laueleele atoa o Amerika i Matu. E lapoʻa tele atu nai lo tagata nonofo i o matou togavao ma paka - o le tino tele mai le 45 i le 70 cm (ma e tusa o le afa o lenei umi pa'ū i luga o le siʻusiʻu), o taliga e liʻo ma aunoa ma ni faʻamau.
  • Uila efuefu sisifo - nonofo i vao fefiloi ma togavao i le talafatai i sisifo uma o Amerika i Matu, mai Kanata i Mekisiko. O manu e fai si laʻititi nai lo o latou tuafafine uli - fox squirrels, ae pei o latou, latou te nonofo i luga o laʻau ma faia tele faʻasao i le eleele.
  • Afi uila - o se tamaʻi manu ma lona sili faʻalelei tele nai lo le masani squirrel - oʻo i le 25-27 cm le umi. E nofo i le teritori o le tasi setete i le lalolagi - Venesuela.
  • Faʻasuaʻiga faʻa-Ghost - o se tuaoi vavalalata o le afi, ae na sili atu lona nofoia - i le faaopoopo ia Venesuela, e nofo i Guyana ma Pasila. O le tino e le sili atu 17 cm le uumi, ma sasa mafai ona vaaia i le siʻusiʻu.

O isi ituaiga o squirrels e mafai ona maua i Kanata ma Amerika, i Amerika Tutotonu ma Saute, i vaomatua vevela o Asia ma luga o motu eseese.

O fea e nonofo ai squirrels i le taumalulu ma le taumafanafana?

E le pei o manulele, squirrels e le malaga atu i nofoaga mafanafana i le tautoulu, ma i nofoaga malulu i le taumafanafana. Peitai, o le auala o le olaga i le mafanafana ma malulu vaitau e ese lava. Mo le taumalulu, o le squirrel e le faʻafefe, o le mea moni, ae i le tetele o le aisa e mafai ona pa'ū i totonu o se setete o le moe ma alu ese mai le ofaga na o le sailiga o meaai. O le vaitau o le taumafanafana e amata i le tautotogo, pe a amata e le squirrels a latou vaitau. Aʻo leʻi amataina le malulu o le tau, ua faʻaalu e manu le tele o latou taimi e tausi ai a latou fanau.

Fuafuaina ma le tausiaina o fanau

I le gasologa o le tausaga, fanaua fanau fanauga 1-2 taimi, ma i mafanafana eria - oʻo i le 3 taimi. E masani lava, e toʻa 5 tamaloloa e fiafia i le tamaʻitaʻi e toʻatasi - latou te faʻatulagaina ni upu taua ma le pisapisaō ma faʻaali foliga o le osofaʻiga o le tino, ma latou osofaʻia lala i latou vae ma taumafai e puʻeina tagata tauva. Ina ua maeʻa feusuaiga ma le filifilia, o le fafine fausiaina se fou, tele ofaga mo le fanau, ma 35-38 aso talu ona amata le maʻitaga, na ia fanauina squirrels, masani mai le tolu i le sefulu i le tasi lapisi. Faʻatasi ai ma le lua taimi faʻafouina i le tausaga, o le lapisi muamua e masani ona sili atu ona tele nai lo le lona lua.

O Cubs e fananau mai tauaso ma lauulu. O squirrels amata faʻateleina i se ofu mafanafana fulufulu lua vaiaso talu ona fanau mai, ae na o le pupula o latou mata ina ua maeʻa le isi lua vaiaso, i le 30-32 aso o le olaga. I le vaʻaia o pepe, ua amata loa ona tuua e le pepe le ofaga ma faifai malie ona nonofo i fafo atu o le lalolagi. Peitai, mo le 40-50 aso o le olaga, e fafagaina e le tina squirrel le fanau ma le susu. I le oʻo atu i le matua o le lua masina, o le squirrels tuua le ofaga ma ina ua mavae ni nai vaiaso oʻo atu i feusuaiga matua latou lava. O le fafine, ua tausi le fanau, mo sina taimi toe faʻafoʻi le malosi ma 'ai, ona toe paʻu foi lea. O le mea lea, o le lona lua lapisi fanau mai pe tusa o le 13 vaiaso talu le muamua.

O a ituaiga o squirrels mafai ona teuina i le fale

O squirrels o se tasi lea o nai manu feʻai o loʻo mafai gafatia ona faia sili i le faʻatagaga. E le gata i lea, afai o le averesi olaga o se squirrel i le vao e tusa ma le 4 tausaga, ona i le fale nei aulelei manu mafai ona ola e oʻo i le 10-12 tausaga - ioe, ma le faʻaeteete lelei. O nei fuainumera faʻaalia ai o squirrels ola lelei i lalo o le taualuga tutusa ma tagata.

I le tele o ituaiga o squirrels o loʻo nonofo i le tatou atunuʻu, e talafeagai uma mo le tausiga o fale. Faatasi ai ma i latou o Caucasian, North Europa, Tutotonu Lusia, Iukureini, ma le tele o isi. Peitaʻi, ina ia mafai ona nonofo faʻatasi i tafatafa o lenei manu lalelei ma fiafia e aumaia naʻo le fiafia, e sili atu le atamai pe a le puʻeina se vao vao o le aiga squirrel, ae faʻatau se squirrel i le vasega pepe. I le taimi e tasi, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga faʻapitoa i auala e faʻatulaga ai le fale i se amio le lelei ina ia aua neʻi faʻaleagaina uma mea i totonu o le fale mo oe, ae i le taimi lava e tasi o loʻo ia lagona lelei, ma le a le mea e fafaga ai, ma faʻafefea ona tuʻu lelei ia ia.

Faʻamatalaga ata vitio

Manaia faamatalaga

  • O tuputupu aʻe o le squirrel e tupu i le olaga atoa ma e manaʻomia e le squirrel ona olo i lalo i taimi uma. O le mea lea, afai e le lava le avanoa a se fagafao e olo ona nifo i luga o le upu puʻupuʻu, o le a ia faia e uiga i mea uma na te mauaina - e aofia ai meaafale ma uaea eletise.
  • E fananau mai squirrels ma tumau tauaso mo se taimi umi, ae o latou paʻu ua uma ona faʻaauupegaina i le mamana ma matua maamaʻai matiu mai le fananau mai.
  • O le umi o le osooso a le squirrel e oʻo atu i le 1 mita i luga o le eleele, e oʻo atu i le 4 mita i se laina saʻo mai le lala i le lala ma oʻo atu i le 15 m i se piʻo agaʻi i lalo.
  • E le ola le squirrel i le ofaga e tasi i lona olaga atoa. Tasi le squirrel mafai ona oʻo atu i le 15 fale i le taimi, ma pe a manaʻomia na te mauaina pe fausia ni fou. E masani ona feoaʻi ma faʻanofofua fale e fesoʻotaʻi ma le aliaʻe mai o iniseti o tamaʻi aiga i totonu o ofaga.
  • O le tama aile e le mafai lava ona fausia ni faamoega, naʻo mea e maua i mea tuai na maua.

Pei ona e maitauina, o squirrels e matua faʻafiafiaina manu e mafai ona manumalo i loto o tamaiti ma tagata matutua. Latou te atamamai, talitonuina, fiafia ma fiailoa, e manaia le matamata ia i latou ma manaia e teu i le fale. Ma e tusa lava pe o le a le tele o lou aʻoaʻoina e uiga ia latou, o le a i ai pea le tele o mea mananaia ae leʻi suʻesuʻeina faʻamatalaga. Ma afai e te manaʻo, oe mafai foi ona i ai se mea faʻafiafiaina fesoʻotaʻi ma squirrels, ae le manaʻomia le faʻamalosia tausia o nei matagofie ofa fagafao i lou lava fale: oe mafai ona suʻesuʻe a latou masaniga, puʻeina ata, saili seasea faʻamatalaga e uiga i soʻo se ituaiga o squirrels ma o latou aiga vavalalata ma aoina faʻamatalaga i polotini i tusitusiga ma talatuu I soo se tulaga, afai e te matua fiafia i nei lalelei siʻusiʻu fidgets, oe mautinoa e te le fiu ma i latou.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: O fea ea le alofa CheekyStyle (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com