Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻatoʻaga Gerbera: totoina ma tausia le togalaʻau ma e le gata

Pin
Send
Share
Send

Soʻo se tagata fai togalaʻau faʻapitoa pe naʻo se tagata tuʻufua e manaʻo e teuteu lona moega fugalaʻau ma fugalaʻau sili ona matagofie ma le masani ai. O se tasi o fugalaʻau sili ona taʻutaʻua mo le totoina i totonu o se moega fugalaʻau o le gerbera poʻo le transvaal chamomile (o lenei igoa e maua i tusitusiga Peretania). Gerbera auai i le aiga Aster. O le Scotsman Robert Jameson e taʻua o le mauaina le laau.

Ma i le 1917, o le Dutch botanist Jan Gronovius faʻalauiloaina atu i Europa. E leai se faʻamatalaga saʻo e uiga i le amataga o le igoa. O nisi o tusitusiga na tusia o le laau e faaigoa i le fomai Siamani o Gerber, i isi - mai le upu Latina herba, o lona uiga "mutia".

Na fafagaina e le aufaifaatoaga ituaiga e 80 o lenei fugalaau matagofie mai le lanumeamata-lau ma Gerbera Jameson. O se numera tele o ituaiga gerbera e ola i Aferika i Saute ma le motu o Madagascar, faʻapea foʻi ma le teropika o Asia. Laʻau eseese i le ituaiga o inflorescence, terry (faigofie, terry, semi-lua) ma lanu (mai paʻepaʻe i le pāuli).

O ituaiga taatele o fugalaʻau

  • Gerber Wright.
  • G. ferruginea DC.
  • Lau-lanumeamata.
  • G. aberdarica RE.Fr.
  • Gerber Jameson.
  • Gerbera Abyssinian.

Faitau atili e uiga i gerbera species iinei.

Gerbera e mafai ona maua i le toeititi lava faleoloa fugalaʻau, uma o se teufugalaʻi ma i totonu o se ulo. Gerbera e lauiloa e le gata ona o le lalelei ma le tele o lanu. O se laʻau tipi e mafai ona faʻamaumau lona amataga foliga mai mo se taimi umi (na matou talanoa e uiga i auala e teu ai gerberas tipi i se fagu i le umi e mafai ai). O Gerberas e o mai i lanu eseese, seʻi vagana o le lanumoana.

O le fugalaʻau o se inflorescence-ato i luga o se tūsaʻo, leai ni laʻau lala, tusa ma le 60 cm le maualuga (o loʻo iai foʻi ituaiga laiti, o lona maualuga e tusa ma le 25-30 cm). O le fugalaau lapoʻa eseʻese mai 5 i le 12 cm. O laulaau Gerbera e lanumeamata lanumeamata, e lotogatasi i se aa rosette. O lenei laʻau e le faʻatusalia, ae e fiafia i le mafanafana ma le malamalama. Afai e te mulimuli i faʻatonuga manino mo le tausiga, gerbera o le a faʻafiafiaina oe i lona matagofie mo se taimi umi lava.

Se ata

Nei o ata o se gerbera fugalaau.






O afea le taimi sili e tuputupu aʻe ai?

Afai e te filifili e toto se gerbera i le togalaʻau, e tatau ona e amanaʻia o se itulagi ma le agamalu tau (vevela vevela ae le malulu tele malulu) o le a sili ona lelei mo lona tuputupu aʻe. Ae le i amataina le taumalulu, o le laʻau e ufiufi i se vaega o vaomago, spruce lala poʻo lau mamago. Afai e te nofo i se itulagi e faʻailoaina e taumalulu ma maualalo tele le vevela, e tatau ona e eli i luga le gerbera ma teu i totonu o se ulo i le fale i le taimi atoa o le taumalulu.

E mafai foi ona tupu Gerberas o se laau faaletausaga. O le sili ona lelei mo le totoina o fatu gerbera o le tautotogo... A toto mulimuli ane, o le taimi faʻafuaseʻi o le gerbera o le a faʻaititia. Filifili le fagu manaʻomia ae e leʻi totoina. Gerbera daisies o le a manaʻomia se manava manava mo le lelei tuputupu aʻe, o lea la o le omea ulo o le sili sili ona lelei filifiliga. Filifili eleele. E tatau ona mama ma lelei e mafai ai.

O se paluga o peat, oneone ma laumei laumei e lelei atoatoa mo le totoina o lenei laʻau. E aoga le faʻaopoopoina o le paina paina na teuteuina. E mafai foi ona e faʻaogaina se eleele faʻapitoa gerbera poʻo le eleele mo le tutupu aʻe o rosa.

Faʻafefea ona saunia le eleele?

E pei ona taʻua i luga, oe manaʻomia le totoina o se gerbera i le tautotogo (Mati-Aperila). Ina ia mafai ona tupu, oe tatau ona faʻaaoga se tamai fagu lapoa. A o tupu le gerbera, e tatau ona toe toto. Lenei o le a mautinoa ai faʻavasega fugalaʻau o le laʻau.

Ma, o le pito i lalo o le ulo na e pikiina i luga e tatau ona i ai ni pu. Muamua, sasaa le alavai i totonu o le ulo, ma mulimuli ai le eleele vevela. Matou te totoina fatu ma ufiufiina i latou i se manifinifi o le eleele lava e tasi (faitau atili e uiga i le olaina o le gerbera mai fatu iinei).

Taua! Vai le gerbera na o le vai mafanafana. E mafai e le vai malulu ona fasiotia le laau.

O le taimi muamua lava pe a faʻasūsū, e manaʻomia le faʻaaogaina o se fagu paʻu ina neʻi fufuluina e le vaʻalele vai fatu mai le palapala.

Isi gaioiga i le fale ae le gata

Afai e faʻamalieina uma tulaga, o le a totō le gerbera i le fitu i le sefulu aso. O fatu e tatau ona ola ma faʻamalolosi. E lua ile tolu vaiaso ole umi lea. I le taimi nei, o le gerbera tatau ona tolu pe fa lau.

I le taimi o le fausiaina o laulaʻau ma laʻau, gerbera manaʻomia faʻasusuina faʻavasega.
Peitai, o le taimi lava e aliali mai ai muamua fugalaʻau, tatau ona faʻaititia le faʻasusu. Ae e aoga le mataʻituina pea o le tulaga o le eleele - gerbera e le fiafia maualuga maualuga sūsū poʻo le mago.

Vai i le pito o le ulo ina ia le lolovaia le aʻa sosolo. Pe sasaa le vai i totonu o le apa, ae a maeʻa le afa itula, e tatau ona sasaʻa le vai o loʻo totoe. Aua neʻi faʻatagaina le vai e tu i totonu o le sumptalu mai o lenei e mafai ona taitai atu ai i fungal faamai ma le fausiaina o le efuefu agamalu.

E fiafia Gerbera i le faʻasusu i le vai. E aoga ia le itiiti ifo ma le tasi i le tasi i le lua aso, e faʻasusu laʻau gerbera i le pefu o le vai, ae le o le fugalaʻau lava.

O le tau sili ona lelei mo le olaola gerbera e tusa ma le 18-20 tikeri. I lenei vaitaimi, e sili atu le aloese mai le susulu susulu o le la.

Faalogo! Ina ia totoina se Gerbera matagofie ma maloloina, e tatau ona fafagaina i minerale minerale taʻilua i le tolu vaiaso. Peitaʻi, e le fiafia le gerbera i ni faʻalaʻau toto, o lea e le tatau ai ona e ufiufi le palapala i le laʻau i le faʻapalaga poʻo le humus!

Gerbera e fuga mai Iuni ia Aukuso. E na o le fuga taimi e fuga ai pe a oʻo ina lava le laulaʻau rosette. O le aofai o fugalaʻau ma lo latou lapoʻa faʻamoemoe faʻatatau i le tulaga lelei o laʻau tausiga, faʻapea foi ma le malamalama ma le ea vevela. Ina ia mafai ona faʻalauteleina le fuga o le gerbera, e tatau ona aveʻese le fuga inflorescences. Lenei o le a mafua ai ona fou fuga mai. O fualaʻau mago e tatau ona tipi maualalo i le mea e mafai ai ina ia le pala ia pogati.

Afai o le gerbera na totoina i fafo, e tatau ona totoina i totonu o se ateatea ulo i le tautoulu. Mo le vaitau o le taumalulu, o le laʻau e tatau ona tuʻuina i se malulu, mago nofoaga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le potu i lalo (o le vevela e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 ae le sili atu nai lo 14 tikeri). Seia oʻo i le tautotogo, o le gerbera e na o sina taimi e tatau ona faʻasusu.

Faʻatama fugalaʻau ma faʻamaʻi

  1. O le mea muamua ono feagai ma se faitogalaau o apogaleveleve mite... O lenei faʻamaʻi e aliali mai ona o le le lava le susu o le eleele ma le mago o le ea. Ina ia mafai ona puipuia le vaʻaia o le apogaleveleve mite, e aoga le luluina o laulaʻau i le pefu o le vai.
  2. Whitefly ma aphids - meaola faʻatele masani - e mafai foʻi ona aliali mai i le leai o se susū. Ma ona o le tele o le eleele susu, gerbera mafai ona aʻafia e efuefu efuefu ma paepae suia.
  3. Faʻatasi ma se mataua mataua i le vevela ma faʻasūsū i le malulu vai, o le laʻau avea maʻi i se faamai fungal, e pei o - pauu efuefu... O lenei faamaʻi e mafai ona sosolo atu i isi laau. O le mea lea, oe tatau ona vavaeʻese le faʻamaʻi gerbera.

Faitau atili auiliiliga e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le potu gerbera iinei, ma i lenei tusitusiga o le a tatou mafaufau ai i le faʻafitauli o le mafuaʻaga e avea ai samasama o laʻau e lanu samasama.

Faʻavae i luga o luga, muamua, o le totoina o se gerbera e le faigata pei ona foliga mai. I le mulimuli ai i faʻatonuga manino, e mafai e tagata uma ona toto lenei fugalaʻau matagofie o le a teuteuina lou fugalaʻau moega poʻo windowsill. E i ai foi le talitonuga: gerberas tosina manuia, alofa ma le fiafia i le fale. Na latou fai mai foi o gerberas o fugalaau e mafai ona tuuina atu i alii.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Ma-E - Kanjalo Official Music Video ft. Maggz (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com