Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Retiro Park o se tasi o faʻailoga iloga o Madrid

Pin
Send
Share
Send

O le Retiro Park i Madrid, o lona igoa o lona uiga "faʻaesea" i Sipaniolo, o se tasi o le sili ona taua ma atonu o le sili ona lauiloa aganuu measina measina i Sepania. O vaipuna e le masani ai, o alalaupapa ma strawberry, ma toega o fausaga o fausaga anamua, e faatosina mai ai tagata tafafao mai i itu uma o Europa i tausaga uma, ma avea ai El Retiro ma se tasi o nofoaga e sili ona asiasi iai Sepania.

Faʻamatalaga lautele

Park Buen Retiro, o se tasi o mataaga sili ona lelei i Madrid, o loʻo tu i le fatu o le eria o le igoa tutusa. Lenei nofoaga, o loʻo manaʻomia uma i le lotoifale faitau aofai ma i totonu o tagata asiasi o le 'aʻai, e faʻatupuina i se manaia ma faʻafiafiaina tafaoga. I se faʻaopopoga, tele mea mananaia o loʻo faʻatauaina i lona teritori, faamasani turisi i le talafaʻasolopito ma aganuu measina e le gata o le taulaga lava ia, ae faapea foi le atunuu atoa.

O se tasi o paka tele i le laumua Sipaniolo, ma le lautele o le 120 hectares, ua tumu i laʻau tulaga ese, laʻau uiga ese, vaʻaiga matagofie, faʻatagata ma fale amata mai i le ogatotonu o le 17 senituri. Ae tusa lava pe e te le fiafia i le tusiata fale ma le tala faʻasolopito, e mafai ona e sau e savali i totonu o ona paolo alalaupapa, fai sau tafaoga ma matamata lau fanau tiʻetiʻe i se tasi o le tele o malae taʻalo.

Talaʻaga o le foafoaga

Buen Retiro, na faavaeina i le 1630 ma o se tasi o paka sili ona leva i Madrid, na faavaeina i luga o le taumafaiga a Count Olivares, o le na galue i le faamasinoga o le taimi lena Tupu o Sepania, Philip IV. I lena taimi sa na o se togalaau laitiiti, i le ogatotonu o lea sa i ai se matagofie maota tupu. I le avea ai o le nofoaga lona lua o le aiga pule, mo se taimi umi na tapunia i tagata masani ma na faʻaaogaina mo na o tala faʻafiafiaga, faʻafiafiaga polo ma isi malae faʻatinoga.

O le mea na suia na o le oʻo mai o le paoa o Charles III, o le na tatalaina El Retiro i tagata lautele. Ae o tagata i le lotoifale e le tau fiafia i le matagofie o le paka mo se taimi umi. Ua i ai i le 1808, i le ogatotonu o le Sipaniolo-Farani taua, o le togalaau lava ia ma le tele o ona fausaga na faʻaumatia atoa. E ui lava i le tetele-toe fausiaina, lea na amata toeititi lava maeʻa le maeʻa o taua, na le mafai ona toe faʻaleleia uma talaʻaga fale. O le mafuaʻaga lena o foliga faʻaonapo nei o Parque del Buen Retiro e tau foliga tutusa ma le togalaau tupu e pei ona iai i le 17-18 seneturi.

I le 1935, El Retiro Park ulufale i le tusi resitala o faatufugaga ma talaʻaga measina a Sepania. I aso nei, tele faʻataʻitaʻiga, laufanua ma faʻataʻitaʻiga taua faia i taimi eseʻese taimi o loʻo teuina luga o lona teritori.

O le a le mea e vaʻai i ai i le paka?

E mafai ona alu le aso atoa e suʻesuʻe ai le paka a Buen Retiro Madrid. Afai e naʻo le 2-3 itula e te mauaina, faʻalogo i nofoaga lauiloa a turisi.

Faatoʻaga Rose

O le Rose Garden, na faʻatuina i le 1915, o se tamaʻi fanua ma le sili atu i le 4 afe ituaiga o pupula o laʻau na totoina i le teu fugalaʻau. I tafatafa o le faʻataʻamilomilo o le rosa togalaʻau, fuafuaina mulimuli i faʻataʻitaʻiga o falani fugalaʻau, o loʻo iai faʻapaologa ma vaipuna, ma latalata i moega fugalaʻau o loʻo iai papatusi faʻamatalaina o fugalaʻau. O le taimi lelei e asia ai Rosaleda e amata ia Me ia Iuni, ae o isi aso e tumau pea le togalaʻau pei ona teuteuina ma matagofie.

Maota Crystal

O le Crystal Palace, na fausia i le 1887 ma faʻatulagaina taimi e o gatasi ma le Faʻaaliga a Filipaina o Laʻau Faʻasolosolo, ua avea nei e le gata o se teuteuga moni o Buen Retiro Park, ae o se mea taua foʻi lona taua. O le malualii fausaga, fausiaina o tioata ma uʻamea, ua manatu o le sili ona pupula faʻataʻitaʻiga o le tusiata fale o lena taimi. I le pito i lalo o le maota o loʻo taoto ai se fausaga uʻamea malosi o loʻo uuina ai se atigi manino ma se fale tele 23-mita, ma o le faitotoʻa tutotonu i le fale, na faia i maa keramika, piliki ma maʻa, na fuafuaina e Daniel Zuluaga, o se lauiloa Sipaniolo atisi lava ia.

O aso nei, o le maota o le Palacio de Cristal, o loʻo faʻataʻamilomiloina le tulaga o fale sili ona matagofie i Madrid, o loʻo faʻaalia ai le faʻaaliga o nei ata mai le Reina Sofia Museum.

Ala o faatagata

O le Alley lauiloa o Faatagata, e taʻua foi o le Alley o Atenitina, o se auala umi, i itu uma e lua o ata faatagata o tupu Sepania uma. Paseo de Argentina, mafaufauina o le sili sili nofoaga mo se masani le masani ai ma le tala faʻasolopito o Sepania, amata i le faitotoʻa o Alcala ma mulimuli i le tele vaituloto, mai auvai o lea e mafai ona e fiafia ai i se matagofie vaaiga o le faʻamanatuga ia Alfonso XII.

Muamua lava, o faʻatagata 94 uma na faia e le au Sipaniolo sili ona lelei na tatau ona teuteuina le toga o le Royal Palace. Peitai, talu ai o miti taufaʻafefe na taufaamataʻu i le Masiofo o Isabella, na tonu ai e ave i latou i le Buen Retiro Park.

Maota o Velazquez

O le fale mananaia, faʻaigoa i le tusiata na ia fuafuaina, na fausia i le faʻaiuga o le 19 senituri. mo le National Mining Show. I tulaga o ona fausaga foliga, Palacio de Velázquez e tali tutusa ma le Crystal Castle. E faʻaalia ai le tutusa tioata domes e maua ai malamalama masani ma se faʻavae mautu. Naʻo le tulaga lea e le faia i le uʻamea, ae o piliki masani. E leai se mea e ofo ai i le tutusa o nei paka taʻutaʻua lauiloa, aua o le tutusa tusiata galue i latou galuega faatino. O aso nei, o le Velazquez Palace o se paranesi o le Reina Sofia Museum.

Punavai galapagos

O le Galapagos Fountain, faʻapipiʻi i Buen Retiro i le faʻamanatuina o le fanau mai o le lumanaʻi Queen of Spain Isabella II, aofia ai le tele o elemene faʻatumuina i se faʻapitoa faʻauigaina uiga. I le taimi lena, sa tu i tafatafa o le alatele autu o Madrid ma faʻatautaia e le gata i se teuteuga, ae faʻapea foi ma se mea aoga, sapalaiina o vai i le taulaga atoa.

O le faʻavae o le vaipuna o se maʻa granite. O le tanoa mulimuli lava o loʻo iai ma ata o lumanaʻi ma pepe, ma o le faʻavae e tele ona vaega e faʻapipiʻiina e ata vane o lane ma laumei laumei a Galapagos, faʻafetai na maua ai le igoa o lenei punavai.

Vaituloto tele

O se vaituloto tele, o loʻo sosolo i le ogatotonu o le Retiro Park, na faʻamamaina ma faʻamalosia i tua i le 1639. Talu mai lena taimi, eseese faʻafiafiaga na masani ona faia i ona vai. Ae afai i le 17 Art - 18 Art. o malaga ia i luga o vaʻa tupu ma faʻataʻitaʻiga o taua a le sami, ae o lea ua tatou talanoa e uiga i le folau, taʻaloga vaʻa ma le totogiina o vaʻa eseese o vaitafe. I se tasi taimi i le ogatotonu o le vaituloto sa i ai se tamai fasi fanua na avea o se tulaga mo faʻafiafiaga faʻafiafiaga. Lenei i lenei nofoaga o loʻo i ai se faʻamanatu mo se tasi o le Sipaniolo tupu.

Fale vaʻai i fetu

Royal Observatory, faʻavae i le ogatotonu o le 18th seneturi. e ala i le faʻatonuga a Charles III, avea ma se tasi o muamua faʻalapotopotoga suʻesuʻega i le lalolagi. I totonu o le fale, faia i le neoclassical style, sa latou auai e le gata i le astronomy, ae faʻapea foi i isi natura faʻasaienisi - geodesy, meteorology, cartography, ma isi Talu mai na taimi, e tele mea taua na totoe i totonu o puipui o le planetarium, faʻatasi ai ma le faʻasaienisi faletusi, telesope, Foucault pendulum e tatau ona vaʻai faapitoa i ai. ma se faʻaputuga o uati tulaga ese. I aso nei, o le Real Observatorio de Madrid o loʻo i ai le laumua o le 2 fale vaʻavaʻaia i le taimi e tasi - astronomical ma geophysical.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Fautuaga Aoga

A o e fuafua e asiasi i le Retiro Park i Madrid, faʻalogo i fautuaga nei:

  1. I aso o vaiaso, o le paka e sili atu ona laititi le tumutumu nai lo le faʻaiuga o vaiaso, ae o Aso Toʻonaʻi ma Aso Sa, e faʻatulagaina ai se faleoloa tusi iinei, e mafai ai ona e faʻatau ai le tele o tusi manaia.
  2. O le teritori o Buen Retiro e telē tele ina ia mafai ai ona faʻataʻamilomiloina i luga o vae - e sili atu le aveina o se uila (lisi lisi latalata i le faitotoʻa).
  3. E mafai ona fai sau meaʻai mama poʻo se vai inu i se tasi o faleʻaiga sa teuina i totonu o laʻau. Ae ui i lea, o tau i totonu o latou e fai si maualuga, o lea o turisi ma tagata taʻitoʻatasi e mananaʻo e fai ni tafaoga i luga tonu o vao. Lenei e faʻatagaina iinei.
  4. Aumai meaʻai mo gogosina, iʻa ma pato faʻatasi ma oe - e mafai ona e fafagaina i latou.
  5. A oe savali i luga o paka paka, aua neʻi galo ona vaʻai totoʻa i au mea totino. O gaoi i El Retiro e taatele, ae e ui lava i faitioga masani a tagata asiasi, e leai ni leoleo poʻo ni leoleo puʻe puʻe ata.

Nofoaga sili ona matagofie i Retiro Park:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Parque del Retiro - Madrid (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com