Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻafefea ma o afea e manaʻomia ai e le adenium le teuteuina ma le teuina i le fale?

Pin
Send
Share
Send

Adenium o se toafa laʻau laau tupuga mai Tutotonu ma Saute Aferika. I le vao, faʻalagolago i le ituaiga, e tupu oʻo i le 3.5 mita. A tupu i totonu o le fale, Adenium foliga mai o se laʻau laʻau ma le mafiafia ogalaau, mafiafia faʻafefiloi aʻa ma susulu fugalaʻau.

Pei o laʻau uma, e manaʻomia le teuteuina o taimi. Oe o le a aʻoaʻo pe faʻafefea ona faʻatino lelei lenei auala i la matou tusitusiga. Matou te fautuaina foʻi le maimoaina o se vitio aoga i le autu.

Aisea ma le taimi e teuteu ai?

O le teuteuina o le 'aveʻese poʻo le faʻateʻaina o lala e manaʻomia mo se sili atu ona malosi fugalaʻau laʻau... O le a le matua ma pe faʻapefea ona e teuteu? O le teuteuina e faia pe a tatau ai:

  1. Faʻaola le fuga o Adenum ma fai se lauola lauolaola.
  2. Seti le foliga manaʻomia.
  3. Aveʻese lala mamate ma toe faʻafouina le laʻau sili atu ile 5-6 tausaga le matua.

O le teuteuina e iʻu ai i ni fua fou, ona sosoʻo ai lea o lala, e mulimuli mai ona fuga mai fugalaʻau. O le faiga e faia i le taimi o le tupuola tupuola o le laʻau, masani i le tautotogo, pe a maeʻa le vaitaimi le moe. Afai na i ai se taotoga, ona tolopoina lea o le teuteuina mo le 2-4 vaiaso e fetuunai ai le laʻau.

I le tautoulu ma le taumalulu, teuteuga e matua le fautuaina, talu mai itu o lala o le moe Adenium o le a le tupu ma e ono mate.

O le lautele o le tipi, o le sili atu ono foliga mai o le a tutupu ni lala fou.... O se laʻau e laʻitiiti tele ma itiiti ni fatu pe a uma ona teuteuina o le a foliga mai ua momoʻe ae le aulelei pei o ni laʻau matutua. Fautuaina e tagata fai teu fugalaʻau e teuteu le teteʻe a le matua i le tasi ile 2 tausaga pe a fai e manifinifi lava lala ma ua paʻu le fuga.

Teuteuina o le fale mo le toto ina ia fuga

MANATUNATUGA: Mo tutoʻatasi tutoʻatasi, o le matua o le Adenium tatau ona aapa atu i le 5-6 tausaga, ma seʻia oʻo i lena taimi, oe mafai ona fesoasoani ia te ia i le pinching po o le teuteuina.

O le pale (e foafoaina foliga ma fugalaʻau malosi) ma aʻa (ia faʻafaigofieina le gaioiga o le tuiina poʻo le aveʻeseina o mea ua faʻamaʻimauina) o le laʻau e teu. Na matou talanoa e faʻatupuina le Adenium e fuga mai i se isi tusitusiga.

Ina ia maua se aafiaga lelei mai le taualumaga, oe tatau ona mulimuli i nisi tulafono:

  1. Faʻasusu le laʻau i ni nai aso a o lumanaʻi le faʻalavelave ina ia le maua se paʻu vai.
  2. Taulima nofoaga tipi o le laʻau mo lona vave faʻamaloloina.
  3. Puipui oe lava mai le faʻafesoʻotaʻi ma le sua oona o Adenium.

Mea faigaluega manaʻomia mo le teuina o taualumaga:

  • totini lima lafoaʻi (e puipui le paʻu);
  • 'ava malosi (e faʻamama ai le lau);
  • seleulu poʻo se naifi maʻai.

O le teuteuina o taualumaga lava ia e aofia ai ni laʻasaga.:

  1. O le teuteuina o taualumaga e amata i le iloiloga o le tulaga o le laʻau. E taua le filifilia o le nofoaga saʻo mo le tipi, tusa ma le senimita le mamao mai le caudex. O le maualalo maualalo vavaeina maualuga maualuga luga o le eleele tulaga tatau ona tusa ma le 9 senitimita.
  2. Aveese se vaega o le au O le au o totoe pe a uma ona teuteuina e mafai ona mauaʻa ma totoina eseese.
  3. O le sua o le laʻau e oona, o lea e manaʻomia ai le faʻamamaina o le lau pe a uma ona tipiina. E mafai ona e faʻamamaina i le 'ava malosi, faʻamamaina faʻapitoa vailaʻau, hydrogen peroxide poʻo le lanumeamata susulu. O le soʻona lafoaʻi e mafai foi ona aveʻese ma se solo.
  4. O le tipiina o le 'upega tafaʻilagi o le vaega mulimuli lea o le tipiina o auala. E taua le ufiufi o le manuʻa mo lua mafuaʻaga:
    • saogalemu o ie, puipuiga mai le ulufale atu i le vai ma le puipuia o laʻau leaga;
    • faʻamalologa saʻo e aunoa ma ni faʻailoga mataga i luga o le pusa.

    Mo putty, e sili ona lelei le faʻaogaina o faʻapitoa oloa: togalaʻau palama pe faʻapipiʻi.

Fesoasoani: Mo le faʻamaloloina vave, e mafai ona e faʻaaogaina se taga palasitika masani o se pu.

Faʻavae laʻasaga ma lea laʻasaga

O le pale, ogalaau ma aʻa o Adenium e fausia e ala i le teuteuina... O fatugaʻo e eseʻese gaioiga, faʻalagolago i lo latou nofoaga.

E masani lava, o le apical bud e tupu olaola ona o le faʻapitoa laʻau toto - auxin, lea e sili ona faʻalauteleina i le pito i luga vaega, faʻaosofia lona tuputupu ae ma taofia ai le atinaʻe o lateral lala. O le aveʻese o le apical bud o le a fesoasoani e fafagu ai le toega, ae na o ni nai o latou o le a avea atoatoa-atoa lala o le lumanaʻi pale.

Palealii

O le faʻavaeina o le pale e tatau e maua ai le pupula ma le fugalaʻau malosi, ma o loʻo faʻataunuʻuina ile atoa vaitaimi o fualaʻau ole atinaʻeina ole laʻau. O le mafiafia o au ia e vaʻai faʻalelei ma o le sili ona manifinifi o latou e tipi ese. O le tele o lala o loʻo tupu i totonu o le pale poʻo le faatupuina o feteʻenaʻiga ma isi e mafai foi ona aveʻesea.

O se lautele auala e fausia ai se pale o le tipiina itu itu i le 2/3 o latou umi. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei metotia, i le aluga o taimi, o le pale o le a avea lauolaola, a le o lea o le a o ae lala i luga ma manifinifi laʻau, lea e manatu leaga mo adenium.

I se taimi vevela a faʻavaʻa uma gaioiga o laʻau toto, o le a vave ona tupu le faʻamalologa.

Matamata i se vitio e uiga i le faʻavaeina o le pale o le adenium:

Caudex (ogalaau)

Afai e malamalama mea uma i le pale, o lona uiga o le faʻavaeina o le ogalaau faʻalauteleina le tele o fesili. Caudex o se taua vaega o le laau, e tusa lava pe leai ni lau e fiafia i ai.... O le mafiafia ma lapoʻa ai le ogalaau, o le sili ona mauoa o le laau i lona atoa foliga.

E tele metotia mo le fausiaina o le caudex. Sei o tatou mafaufau ia i latou.

  1. Faʻamamafaina o ni fualaʻau - o se metotia e tuʻufaʻatasia ai ni laʻau talavou o le tutusa tausaga. E mafai ona faʻaaoga eseʻese ituaiga Adenium e 'ausia ai se iʻuga e sili ona manaia. I nofoaga e faʻafesoʻotaʻi ai ia au, e faia ai mataifale, ma o le ato atoa e uu faʻatasi ma le lipine. A maeʻa le masina, e toto faʻatasi laʻau ma e leai se manaʻoga mo se mea totō.
  2. Plexus - o se metotia lea e 3 poʻo le sili atu faʻavae, totoina i totonu o le tasi koneteina, ua fili i totonu o se pigtail, fausiaina se tasi, teuteuina ogalaau masani.
  3. Fausiaina mama - talafeagai mo Adeniums ma uumi ma manifinifi caudex. E faasolosolo lava, ona taavale i totonu o se mama, lea vaʻaia mafiafia ai le laʻau.

Faʻafefea ona fausia saʻo se laʻau? Malosiaga faʻaaudia mafai ona faia e ala i le teuteuina o aʻa. O lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatinoina i taʻotoga taʻitasi, ma o le laʻau lava ia e alu aʻe i luga atu o le eleele.

E taua le filifili o le eleele saʻo ma paluga palu, faʻasusu, ae le lolovaia le palapala... I mea faigaluega fesoasoani, e faʻaaoga se mama palasitika i luga o se ata e faia i le eleele. I le faapuupuuina o le autu aʻa, o le laʻau o loʻo tuʻu i luga o se mama, faʻaeteete faʻasalalauina ia aʻa laiti i itu eseese. E tatau ona toe faʻaleleia le laʻau ina ia mafai ai ona ola lelei. Uaea, tamaʻi maʻa poʻo chips e faʻaaoga mo le faʻaleleia. O aʻa ua sosolo ua ufitia i le eleele.

Na matou talanoa e faʻafefea ona fausia lelei le caudex ma mea e fai pe a faʻamamago i lenei tusitusiga.

Aa

O le teuteuina o aʻa e pule oe pe fai, ae o le faʻaaogaina o aʻa, e mafai ona e fesuiaʻi le laʻau e avane ia foliga sili ona ese. E i ai 2 sili ona taatele aʻa faʻavae filifiliga filifiliga:

  • Oomiina le aʻa autu o fatu (Laʻau e aveina 2-3 masina le matua). E faʻatoa faia pe a iai ni aʻa e sosoʻo. O le nofoaga o le faʻasuaina e togafitia ma le peroxide ma faʻaluina. E le tatau ona matua susu le eleele. Faʻafetai i lenei faiga, Adenium fausiaina ni mafiafia aa, lea o le a atili afaina ai le tuputupu ae o le caudex.
  • Tipiina o le aʻa autu... O lenei metotia e faʻaigoaina foi o le "Octopus". Faatasi ai ma se lautele lautele tipi o le ogatotonu aa, o totoe aʻa foliga mai laiti, tutusa ma tentacles. Lelei sili atu ona toto i totonu o se lautele ma mafolafola ulo mo sili lelei faʻatutu aa. Faatasi ai ma lenei filifiliga, o loʻo i ai le avanoa o se faʻamalologa umi o le 'upega tipi, lea e mafai ona taitai atu ai i le tuai lemu pe pala. Lenei e mafai ona 'alofia e lologa le tipi ma paraffin ma faʻamago lava latou.

    Fesoasoani: Pe a fausia se feʻe, o se maʻamaʻa poʻo se ufiufi palasitika tatau ona tuʻuina i lalo o le aʻa ogatotonu - soʻo se mea e mafai ona siʻi aʻe i luga le laʻau, puipuia ai aʻa mai le tutupu i lalo. E ese mai le feʻe, o aʻa e mafai ona mamanuina i se isi foliga, pei o se tarako poʻo se manulele.

E tatau ona amanaʻia o le teuteuina o aʻa o le tagata matua Adenium (sili atu i le 2 tausaga), lea ua uma ona fausiaina, e mafai ona taitai atu ai i lona oti. O le vaʻaia o se matua matua faʻalagolago lava i le taumafaiga, mafaufauga ma le onosaʻi o le tupu.

Tausiga

O le vaitaimi ina ua uma ona teuteuina poʻo le fauina mo Adenium e fai lava si faigata, na te manaʻomia le filemu ma le tausigama. E manaʻomia le faʻamalosia ma faʻamalosia le tuputupu aʻe faʻatasi ai ma le fesoasoani a faʻapitoa faʻapitoa (faʻaulufale mai poʻo le fale), mataʻitu le palapala ma le ea e faʻalu ai le avanoa o le pala.

Afai o aʻa o fatu na faʻapipiʻiina, o le muamua faʻasūsūina e tatau ona le sili atu nai lo le 4-5 aso peʻa maeʻa le gaioiga. Pe a fausiaina le pale, e faigata tele mo le susu ona alu i nofoaga ooti. E fautuaina e tuu le ulo ma le laau i se paolo laititi pe a fai o le la e matua susulu ma mumu. Faitau atili e uiga i le Adenium care iinei.

O le a le mea e fai pe a amata ona mamae le laʻau pe a maeʻa le gaioiga?

O le solia o tulafono mo le teuteuina ma le fausiaina e mafai ona mafua ai faʻamaʻi i laʻau, lea e amata ona mamae ma iu ai lava ina oti. Muamua oe manaʻomia le saili poʻo le a le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma faia auala mo togafitiga.

  • Pala o le aʻa faiga - mafai ona tupu i sili atu faʻasusu, ma le lava faʻapalepaleina o le susu mai se pusa filifilia sese, pe a uma ona tipi. Ina ia faʻamaonia le pala, e tatau ona aveʻese le Adenium mai le ulo ma toe iloilo aʻa. Afai e tatau ai, aveʻese nofoaga faʻaleagaina e tusa ai ma tulafono uma o le tausiga o laʻau.
  • Lala mamae - mafai ona avea ma masani masani i le teuteuina ma le mafuaʻaga o maʻi. E faʻapea e masani a pe a faʻamamago pito o lala tipi, o lenei gaioiga e taofi na o ia pe a uma le faʻamalologa. Afai o le tulaga ua faʻalauteleina, e aoga le taumafai e aveʻese le faʻaleagaina aano ma togafitia le tipi nofoaga ma vailaʻau.

Na matou talanoa e uiga i faʻafitauli uma e te ono feagai pe a tuputupu aʻe Adenium iinei.

Adenium tausiga e tatau ona faʻataunuʻuina ma le atoa tiutetauave, a leai o lona iʻuga e ono mataʻutia. I le tuuga mo le matagofie ma foliga ese foliga o se laau, oe le tatau ona tuulafoaia lona soifua maloloina. Ma le faʻaeteetega lava, e mafai ai ona e mauaina se laʻau matagofie teuloto e le gata i se nofoaga i lau oe lava aoina, ae faʻapea foʻi ma le fiafia lautele i faʻafiafiaga faʻaaliga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Liliu Le Taimi (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com