Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O fea cacti e limafoai i fugalaʻau? Ata o Ripsalis ituaiga ma fautuaga mo le tausiga ile fale

Pin
Send
Share
Send

Rhipsalis o se sili mataʻutia epiphytic toto ma se le masani ai foliga vaaia. Atoatoa aʻa i totonu o fale, e le capricious i le tausiga ma o le a apili i soʻo se grower. Mo le tuputupu aʻe, ua lava lea e mulimuli ai i tulafono masani o le tausiga.

E oʻo lava i le ituaiga lava e tasi o Ripsalis, o latou au e eseese ona foliga - faʻapipiʻi, liʻo, lau-pei faʻapipiʻi ma eseese lanu o lanumeamata. E masani ona leai ni vao tuitui, o loʻo lala tele, e masani ona tautau mai laʻau ma papa maa.

E i ai o latou foliga mai o le faʻalilolilo, lala, o laʻau suamalie o le lanu samasama-lanumeamata, e faʻaali foliga mai le faʻavae e oʻo i le pito i luga. O nei pogati ei ai aʻa faʻalele e mafai ona toso saʻo mai le ea mai le ea.

Tuputupu ae foliga

I fafo, Rhipsalis e ola i nofoaga tetele o vaomatua vaomatua i Amerika Tutotonu ma Saute. E toʻa i luga o ogalaau poʻo tumutumu papa. Talu ai ona o le suamalie e masani i le tau vevela, i atunuʻu o loʻo i ai le aisa tetele i le taumalulu, e le totoina le fugalaʻau i le fanua matala. E naʻo le totoina o le fale poʻo le fale vevela e totoina ai.

I le taumafanafana, e ave ai e ni tagata totō le cactus i totonu o le togalaʻau ma nonoa i luma o le fale. Ae latou te mautinoa e le pa'ū i luga o le la susulu saʻo ma timuga, ma faʻasaua foi i le vai mafanafana i le taeao ma le afiafi.

Ae e mafai lava ona finauina Ripsalis e le manaʻomia faʻapitoa vaʻaiga ma le tausiga - e oʻo lava i se tagata faʻatau fugalaʻau e mafai ona faʻatautaia le tausiga ile fale.

Vevela

Ripsalis e le fiafia i le vevela ma ua manatu o le sili ona lelei vevela mo ia + 17-24 tikeri. Afai e te le tuʻuina i lalo o le la vevela ma faʻasusu i le taimi, ona mafai ai lea ona tatalia le maualuga o le vevela.

I le taumalulu, o le fugalaʻau e tuʻuina i totonu o se potu malulu e faʻagesegese ai le tuputupu aʻe ma malolo. O le vevela i totonu o le potu e tatau ona + 11-15 tikeri.

E le taliaina e le laau le malulu. O le vevela taua mo ia o le 8-10 tikeri. Afai e tuua i se siosiomaga, Ripsalis o le a vave oti.

Faasusu ma susū

Vai faʻasolosolo le laʻau, ae le o le faʻamalosi... Siaki le manaʻoga mo le faʻasusu i le maualuga o le faʻamagoina o le eleele. Ina ia faia lenei mea, o se laʻau laʻau e tuʻuina ifo i lalo o le faʻavae ma vaʻai i le palapala o loʻo pipiʻi. Afai o le eleele e tasi le tasi vaetolu matutu, o le fugalaʻau faʻasusu vai.

I le taumalulu, i le taimi o le moe, o le taimi ma le aofaʻi o le faʻalauiloaina susu e faʻaititia. Afai e leai se malologa taimi ua saunia, lona uiga o le faʻasusuina malosi e tutusa ma i le taumafanafana.

O le Ripsalis e maaleale i le kalasi ma le chlorine, e tele i le paipa vai, o lea e faʻamama pe puipuia ai mo ni nai aso ae e leʻi faʻasusu.

E manaʻomia le maualuga o le susū o le fugalaʻau... Ina ia mafai ona ia mauaina le talafeagai susu, o auala nei e faʻaaogaina:

  1. Faʻapipiʻi se tagata e faʻatumuina le ea i le fale i tafatafa o le ulo.
  2. O le laʻau e tuʻu i luga o le lautele pallet ma susu faʻalauteleina 'ele.
  3. Faʻasusu mai se fagu pasī faʻatele ile vaiaso.
  4. Fai taele mafanafana i taʻi lua vaiaso.

E taua tele lenei i aso vevela o le taumafanafana, pe a pagatia le laʻau ile vevela.

Moli

Tuu le cactus i se potu o loʻo faʻasusulu ai le malamalama... O faʻamalama i Sasaʻe o loʻo avea ma nofoaga lelei. Afai o le faʻamalama i sisifo ma itu i saute, ona amata mai lea i le 11 i le 16 itula ona faʻapaolo le fugalaʻau. I le vaitau o le taumafanafana, aveina ripsalis i luga o le poletito po o le togalaau, ae puipuia mai le susulu o le la. I le tau malulu, faʻaopoopo moli faʻapipiʻi faʻaaogaina moli malamalama.

I le tulaga o le le lava o le malamalama, o le lanu o faʻavae paʻu, latou faʻaloaloa atu ma teuteu lelei faʻaleagaina.

Teuteuina

Ripsalis e teuteuina i le amataga o Mati.

O le teuteuina o gaioiga e aofia ai ni nai laʻasaga:

  1. Iloilo le laau.
  2. O 'au tuai ma gaui e aveʻese ma seleulu.
  3. Faʻapuʻupuʻu umi laʻau tuai i le lona tolu.
  4. Aveʻese inflorescences mago.
  5. Tipi ese tipi mo le faʻalauteleina.

O le teuteuina e faia e faʻagaoioia ai le tuputupu aʻe o laʻau fou ma le fausiaina o se teuteuga foliga mai.

Le palapala

Cactus palapala talafeagai mo le le faʻaituʻau acidity, vai ma manava... E faia tutoatasi mo lenei, sod ma laufanua fanua, talatala vaitafe oneone ma peat ua fefiloi i tutusa tutusa. Pe latou te faʻatauina se paluga maeʻa saunia mo cacti ma succulents.

Ina ia puipuia le vaʻaia o suia ma pala, ua faʻaaluina le faʻamaʻa birch nutimomoia i le faʻavae.

Laʻei pito i luga

I le taimi o le ola ola o le fugalaʻau ma ia tausia i le taimi o le vaitaimi o le fuga faʻavae, o le laʻau e faʻafouina ma fetilaisa tasi pe faʻalua i le masina. Mo lenei, minerals laʻau e faʻaaoga mo succulents ma cacti.

A faʻatau, latou vaʻaia e iai le aofaʻi maualalo o le nitrogen i le tuʻufaʻatasiga, talu ai o lona sili atu fesoasoani i le pala o aʻa.

Ma a faʻamamaina i le vai, o le metotia o le fetilaisa e afa le afa e pei ona fautuaina i faʻatonuga. I le taimi o malologa, taofi le fafagaina.

Faʻaliliuga

Young Ripsalis e totoina i tausaga taʻitasi, ae o tamaʻi matutua ma tagata matutua e faʻataʻitaʻiina i le 3-4 tausaga. O le taualumaga e faia pe a maeʻa fuga atoa i le faʻasologa lenei:

  1. O se vaega alavai e tuʻu i lalo o le ulo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga tamaʻi 'ele ma faʻalauteleina le' ele ma le sami.
  2. Latou te aveina le laʻau mai le fugalaʻau tuai ma tuʻuina atu i se fagu fou e ala i le fesiʻi. Talu ai ona o le laʻau o loʻo i ai se maʻaaʻa aa, e tatau ona e faʻaeteete i le mea e mafai ai peʻa tuiina. Afai o le tele o aʻa laiti e gagau, o lona uiga o le laʻau e umi se taimi e toe faʻaleleia ai.
  3. O le eleele na saunia muamua e tuʻu i luga, mama faʻafofu ma faʻainu.

A toe totō laau tuai ae e leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, e suʻesuʻe le laʻau, ona pala lea ma aveʻese aʻa mamago, o le nofoaga o le tipi ua sausauina i le carbon faʻagaina.

Ulo

Mo le totoina o ripsalis, omea poʻo palasini ulo ma se faʻatautau faʻapipiʻi ma se paʻu faʻapipiʻi o loʻo faʻaaogaina. O le fugalaau e tatau ona papaʻu ae lautele. A tuʻuina i totonu o se koneteina fou, filifili se fagu lapoʻa i le lautele ma le tele i le 2-3 cm.

Taumalulu

O se cactus manaʻomia se vaitaimi moe i le taumalulu. I le tautoulu, faʻasusu ma faʻapalaina e faifai malie faʻaititia. O le ulo ma le laʻau e fesiitaʻi i se potu malulu, ma le vevela o le 11-15 tikeri. Ua faapipii moli faaopoopo i totonu o le potu.

E faʻasusu lava le laʻau pe a faʻamamago atoa le pito i luga ole eleele... Aua le tuʻuina se fugalaʻau latalata i mea faʻavevela ma puipuia le fugalaʻau mai le fasimea.

Suiga substrate pe a maeʻa le faʻatau

A maeʻa ona ulufale i le fale, o le ulo ma le laʻau e faʻasusu ma faʻasūsū faʻalelei.

I ni nai aso mulimuli ane, o le ripsalis ua totoina i totonu o se eleele fou, talu ai o le tele o taimi o le faleoloa substrate ua maeʻa maeʻa ma e le faʻamalieina manaʻoga o le fugalaʻau. A maeʻa le lua vaiaso, ona faʻaoga loa lea ole faʻamuamua. Ma latou te tausia e pei o se masani laʻau.

Tulaga mo le fausiaina o fuga

Faʻatasi ai ma foliga vaaia o fualaʻau, o le ulo ma le laʻau e fesiitaʻi mai se potu malulu i se nofoaga mafanafana ma faʻasusu e faʻasolosolo faʻateleina. Ma faʻapea foi i lenei vaitau, o loʻo faʻaogaina le faʻalaʻau, o fosifa-potasiila faʻalaʻitiiti e talafeagai lelei. I le taimi o fugalaʻau, o le suamalie e le toe teuteuina pe liliu, a faʻapea o le a faʻapaʻu fuga.

Aisea e le fuga ai?

Afai e le fuga mai le ripsalis, e leʻo faʻamalieina aiaiga nei o le taofia:

  • O le laʻau e le faʻaavanoaina i se taimi le moe.
  • E leʻi maitauina le pulega faʻasui.
  • O se aofaiga tele o le fetilaisa na faʻaoga.
  • Le lava moli faʻapipiʻi.

Se ata




E taua le iloa o lena e le o fuga uma e fuga i le fale, tusa lava pe mulimulitaʻi i tulafono uma... E faʻamoemoe i le ituaiga o ripsalis (na matou talanoa auʻiliʻili atu e uiga i ituaiga ma ituaiga o ripsalis iinei). O nisi e fiafia i fugalaʻau i tausaga uma, o isi e naʻo le tagata matua. E i ai nisi e le fuga i uma.

Faʻalautelega e fatu ma tipiina

Rhipsalis mafai faʻalauteleina i le fale pei o isi lava fugalaʻau. E lua auala e faia ai lenei mea:

  1. Tipiina:
    • gagau ese tipi mai se matua matua suamalie ina ia latou maua se pea o vegetative vaega;
    • mago i le ao ma totoina i le susu faʻasaʻoloto palapala e aofia ai le oneone ma peat i tutusa vaega;
    • faatasi ai ma le aliali mai o aʻa muamua, latou te totoina i totonu o se ulo ma se fanua faʻapitoa mo succulents ma vaʻaia pei ona masani ai.
  2. Fatu:
    • o le fatu e faʻatau i le faleʻoloa, lūlūina i le 'eleʻele susu ma faʻapipiʻi taimi;
    • e vave ona totogo fatu, ma a maeʻa ona totogo malosi ona latou feoso i totonu o pusa eseese;
    • aofia ai laʻau talavou i le vevela o le 22-25 tikeri.

Tele faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Rhipsalis e masani ona seasea aafia ile faʻamaʻi ma onosaia osofaʻiga faʻamaʻi.

Afai e le mulimulitaʻia tulafono o le tausiga, e ono tulaʻi mai ni faʻafitauli.:

  1. I le le lava o le malamalama, o lala faʻaloʻo faʻaloaloa, o le lanumeamata vaega ua sesega, e faʻaleagaina ai foliga teuteu o le laʻau. O le mea lea, oe manaʻomia le mataʻituina o le malamalama pulega.
  2. A lolovaia, e lanu samasama le pupu ma faʻamalulu, ma pala le aʻa. O le laʻau e aveʻese mai le ulo, o aʻa ua pala ua tipi ese ma totoina i totonu o se eleele fou faʻavae.
  3. I le maualalo tele o le vevela, e toʻulu ai le fugalaʻau ma vaega. E ave le kakago i se nofoaga mafanafana.
  4. O faʻamaʻi sili ona mataʻutia mo Ripsalis o mealybugs ma iniseti fua. Latou te 'aʻai i lau lau aano o le sua, ma faʻaleagaina ai ona aano. Faʻatasi ai ma sina faʻamaʻi, o tagata faʻalotolotolua e fufuluina ma le omomi omomi omomi i totonu aniani infusion. Ma a tele o latou, ona latou faʻaaogaina lea o iniseti inisetieti "Actellik", "Fosbecid". A aliaʻe faʻamaʻi, e le mafai ona faʻalelei ma totō le laʻau.

Rhipsalis o se ofoofogia laʻau toto ma manaia foliga teuteuina ma talafeagai mo le tuputupu ae e so o se grower. E le faʻaaloalo, e seasea maʻi ma e le manaʻomia tele se faʻaeteete. Ua lava na e faʻasūsū ma fafaga i le taimi saʻo, ma o le suculent o le a faʻafiafiaina lē e ana ma lona lalelei mo le tele o tausaga.

Matou te ofoina atu oe e maimoa i se vitio e uiga i le Ripsalis cactus:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: My Rhipsalis crispata Epiphytic cactus plant in white flower. (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com