Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le mea e fai pe a faʻamama samasama ma magumago lau ma aisea e tupu ai lenei mea?

Pin
Send
Share
Send

O le aiga Begoniev e tele lona numera o ituaiga uma o sui eseese.

Begonia o se moni felanulanuaʻi fugalaʻau mafai ona toe faaolaola se tele hall, se paka fugalaʻau moega, faʻaopopo lanu i se nofoaga faigaluega, pe na teuteuina se teufale.

Malamalama, lanu fugalaʻau o loʻo manaʻomia e laufanua faʻataʻitaʻi, togalaʻau ma tagata faʻafiafia. Ae e aafia gofie foi i faamaʻi ma meaola faalafua. O le ae aʻoaʻo le mea e fai i lau samasama, pe faʻafefea ona fai se tausiga lelei.

Foliga foliga

Laʻau o le genus Begonievs mafai ona vaevaeina i 2 tele ituaiga:

  1. teuteu teuteu;
  2. teuteu fugalaau.

O muamua subspecies e i ai laulaʻau tetele o foliga eseese. O latou inflorescences e laʻititi, le manaia. O le vaʻaia o deciduous begonias e pei o tropical tropical, soʻo se ituaiga o ficuses. Fuga fugalaʻau, i se isi itu, faatosina mafaufau ma felanulanuaʻi fugalaʻau. O nisi ituaiga e fuga mai mo le tausaga atoa. O le ae iloa e uiga i ituaiga o lenei laʻau matagofie i se isi tusitusiga.

Tusitusiga! Begonias mafai ona tupu i luga o auala o le taulaga, togalaau togalaau, i fugalaʻau i luga o terraces, tatala balconies, i fale ma fale mautotogi. O fugalaʻau o soʻo se mea manaʻomia manaʻomia faʻapitoa tuputupu tulaga. O le solia o nei pulega e taitai atu ai i taunuuga leaga. Fugala amata ona tiga, mago, mago, ma leiloa ai a latou teuteuina meatotino.

Aisea e tupu ai le samasama?

Begonias e le manatu mamafa tele fugalaʻau, ae o soʻo se mea e mafai ona tupu i le olaga. Afai o foliga vaaia e matitiva, ona i ai lea o se mea ua sese. E masani ona maua i laʻau samasama begonias, e amata ona mago pito, ona mamate foʻi lea o le lau atoa. Ina ia mafai ona fesoasoani i se maʻi toto, muamua e tatau ona e malamalama i mafuaʻaga:

  • tausiga le talafeagai;
  • leai ni mea aoga;
  • le malamalama i tusitusiga i le taumalulu;
  • faamaʻi ma iniseti faalafua.

Faʻamatalaina faʻafitauli ma fautuaga

A tupu se faʻasologa o laʻau mago, e le tatau i se tasi ona vave faia gaioiga, ae manaʻomia le faʻailoaina o mea uma i fafo.

Tausiga le lelei

E ui ina faʻanoanoa e pei ona masani ai, o le tele o taimi o laʻau e amata ona tiga ona o le "tagata vaega":

  • suiga o le nofo ai;
  • o le laʻau sa i totonu o se ata mo se taimi umi;
  • suiga faafuaseʻi o le vevela ma le susū o tulaga i totonu o le potu, mo se faʻataʻitaʻiga, ki luga o le ea malulu poʻo le faʻamafanafanaina;
  • totoina i le taimi lava na uma ai le faʻatau, o lea na afaina ai le toto (faitau e uiga i le tuiina ma le tausiga o le begonia pe a maeʻa le faʻatau iinei);
  • fugalaʻau le talafeagai, atonu e sili atu nai lo le manaʻomia;
  • faʻaaogaina i le taimi o le totoina eleele le talafeagai, atonu e acidic pe mamafa;
  • na oso le vai i laʻau.

O le a le mea e fai pe a tupu se mea faʻapea i lau fagafao? Aua le faʻavaivai, o mea uma e mafai ona toe faʻaleleia.

  1. Afai e ave le fugalaʻau mai le potu i le poletito, a maeʻa ona mago ia o laʻau ma liu samasama. Lenei e fesoʻotaʻi tuʻusaʻo i gaioiga, fugalaʻau i totonu e i ai se le faʻaaloalo uiga i lenei.

    Faʻaiuga. Faʻafoi le fugalaʻau i lona tulaga muamua, aveʻese ia laupepa faʻaleagaina, fafaga ma faigata mineral fertilizers.

  2. O pito o lau e mago i le begonia, e mafaia lenei mea pe a faʻasūsū i le vai malulu paipa (mo nisi faʻamatalaga i mea e fai pe a faʻamamago pito o laulaʻau ma fugalaʻau, faitau ii.

    Faʻaiuga. Faʻasusu mo begonias o loʻo faʻatinoina ile faʻamautuina pe faʻamamaina vai. Afai e mafai, faʻamamaina, faʻatasi ai ma le faʻaopopoina o le sua o le tipolo poʻo le acid. Ave le vai mafanafana pe i le vevela o le potu.

  3. E sesega laulaʻau o laʻau, e lanu samasama le pito, ma toso ese laʻau. E i ai le le lava o le susulu o le la i ou foliga.

    Faʻaiuga. Ave le fugalaʻau i se nofoaga mama i totonu o le fale pe faʻaopopo ni moli malamalama. E fiafia tele Begonias i moli tetele. E tatau ona e filifilia faʻamalama i le itu i saute.

  4. Faʻatasi ai ma le tele o le susu, begonias amata foi ona liua samasama ma curl laulaau (aisea e begonias i lau faʻapipiʻi?). E aoga le uai atu i le faʻasusu.

    Faʻaiuga. Faʻasasaʻo i taimi uma i le begonias ao faʻatali mo le tumutumu eleele o le lalolagi. Oe manaʻomia faʻasusu le palapala 2 taimi i le vaiaso. O se vaega lelei alavai i totonu o le fugalaʻau mafai ona fesoasoani faasaga i le lolovaia.

  5. E tupu e sosolo matutu luga o lau o fugalaʻau totonu. E mafua lenei mea ona o le vevela o ave o le la. O laulaʻau e sili ona maaleale ma o le susulu o le la e taia ai i latou, e susunuina foliga mai i foliga o ila.

    Faʻaiuga. Afai o le laʻau o loʻo i luga o le windowsill i le itu i saute, e sili atu le faʻamaluluina o le susulu o le la i le taumafanafana pe na o le toe faʻatulagaina i se isi nofoaga.

Le lava o mea aoga

Ua fautuaina e le aufaifaatoaga poto masani le fafaga begonia... A faʻapea ua faʻaleaogaina le palapala ma leai ni faʻasusu e faʻaaogaina, ona amata loa lea ona "fia 'ai" le laʻau. E faʻaalia lea i laʻau, e liu paʻe, e faʻaletonu, e lanu samasama. I le teuteuina o fugalaʻau begonias, fuga avea laʻititi, o le umi o le fuga faʻasolosolo (aisea e begonia fuga paʻu'ū ese?). O nei ituaiga e sili ona fafagaina i minerale fetilaisa, o loʻo pulea e le potassium ma le phosphore. Ae o le nitrogen e tatau ona laʻititi pe a mafai. E taua le fafagaina o laʻau i le vaitaimi atoa o fugalaʻau. Faʻafefea ma mea e fafaga begonia mo tele fugalaʻau, faitau ii, ma le a le mea e fai pe a fai e le fuga i uma, oe o le a aʻoaʻoina i lenei tusitusiga.

O mea teuteuina teuteuina maa e tatau ona fafagaina mai le tautotogo i le tautoulu. E fautuaina e faʻaoga ni faʻalaʻeleʻele mai le amataga o le taimi ola ola; mo nei laʻau, i se isi itu, o le nitrogen e tatau ona avea ma autu minerale i le fafagaina. E faʻaosofia ai le tupu ma faʻateleina le lanu o laulaʻau ma susua.

Taua! Ae ui i lea, e le tatau ona soona fafagaina le laʻau, a leai o le aʻafiaga o le faʻafeagai o le mea e manaʻomia.

Vaitau o le taumalulu

O le taumalulu o se vaitaimi faigata mo fugalaʻau.

  1. Ile taimi nei, ua faʻaitiitia itula ole ao, ole mea muamua le lelei lea. Mo le fuga atoa ma leai ni faʻafitauli ma lau, e sili atu le vaʻaia o faʻaopopo faʻamalamalama moli.
  2. Lona lua, ua lata mai le vaitau malulu. O le vevela e faʻaititia, ma tusa ai, e avea maalili i totonu o le potu. I le taimi lava e tasi, o le tele o le faʻasusu e le masani ona manavaina, o lona uiga e tatau ona faʻaititia.
  3. O leisi mea e sosoʻo ai ma faʻasolo i totonu o le ea malulu e ala i taʻetaʻei ma pupu i faʻamalama faʻamalama. O ia ituaiga gaioiga e le faʻatagaina mo begonias, e ono amata ona tiga. E tatau ona puipuia le fugalaʻau mai le maalili o aʻa.
  4. Mulimuli ae le sili, aua lava neʻi tuʻu pusa begonia i tafatafa o le faʻamamaina o radiators E vevela le laau, ma e faʻapapa foʻi le susū o le ea. E mafai ona e ufiufiina radiator i se ie susu, lea e faʻalelei atili ai le tulaga.

Uma taua fesoasoani mo le tausiga o se laʻau i le taumalulu mafai ona maua i se isi tusitusiga.

Faamaʻi ma faʻamaʻi

  • Ova le vai i le tanoa fugalaʻau, lea e tau atu ai i le pala o le aʻa aʻa, faʻalavelaveina i le galue, ona sosolo atu ai lea o le le lelei gaioiga i laʻau. O laulaʻau amata amata ona liu samasama, pala, lea e faʻailoa mai ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi pei o le pala efuefu. E mafai ona e tauina lenei faʻafitauli ma faʻapitoa fofo o fungicides, faʻapea foi ma le 1% Bordeaux suavai.
  • Mulimuli faamai fungus, lea e iloga i le paʻepaʻe fuga i luga o le lau o begonia, samasama togi, ua taʻua o le pauta oona. E tuputupu aʻe lelei i tulaga o le maualuga o le susū ma le atoa leai o se ea. Afai e le faia ni fua i le taimi, o le laʻau, amata mai laulaʻau, mago luga. Faatasi ai ma se faʻalavelave faʻapea, latou foi e togafitia i le fesoasoani o fungicides.
  • O le isi faʻamaʻi e mataʻutia mo begonia - nofoaga siama... E lilofia le laʻau i vaipuna, e leʻo toe lanu enaena, ma e lanu uliuli le fualaʻau ma laʻau. Mo togafitiga, o le eleele e togafitia ma disinfectants, ma o se fua puipuia, ua lava e togafitia ai le fugalaʻau ma le paluga o le kopa oxychloride.
  • Begonias mafai ona mafua ai le itiiti ifo faafitauli meaola faalafua e pei o aphids, whiteflies, spider mites... O le sili ona aoga auala o le teteʻeina o latou iniseti sauniuniga.

Faitau atili e uiga i faʻamaʻi begonia ma faʻamaʻi i lenei tusitusiga.

Tulaga i le fale

Ina ia lagona e begonia i totonu o tapulaʻa masani, e tatau ona tausisi i tulafono taua:

  • O le sili ona lelei vevela pulega i le taumafanafana e tatau ona i + 22-24 ° С, i le taumalulu e le maualalo ifo nai lo + 18 ° С.
  • Faʻaauau le susū i totonu ole 50-70%.
  • Begonias manaʻomia malosi susulu o le la. E manaʻomia seisi malamalama malamalama i le taumalulu.
  • O le susū e faʻamalieina, tusa ma le 2 taimi ile vaiaso. I le vevela, faʻasusu i aso uma. I le taumalulu, faʻasusu e faʻaititia, tasi i le 10 aso.
  • Ia mautinoa e fafaga le fugalaʻau i ni mea faigata fetilaisa minerale, tasi i le lua vaiaso. E mafai ona e fafaga ma faʻalaʻila toto i faʻalua i le tausaga. O le taumalulu e leai se tuusaunoa.

Oe o le a iloa uma auiliiliga o le tausiga o begonia i le fale i lenei tusitusiga, ma o a tulafono mo le tuputupu ae i le fale, faitau iinei.

Fuafuaga puipuia

O laulaʻau e liu samasama i begonias, e le gata ona o maʻi poʻo le teuteu lelei. O isi taimi e tupu e lanu samasama laulaʻau, mago ona o le matuae leai la se mea e popole ai, o se mea masani. I le aluga o taimi, o le a latou toe ola ai.

Fautuaga! Pe a manaʻomia, e tatau ona e tiaʻieseina fugalaʻau mago, faʻamalolo le palapala, aveʻese le pefu mai laulaʻau, ma siaki le laʻau mo iniseti.

Alofa i au laʻau, tausi lelei i latou, aveʻese mafuaʻaga o le le mautonu i le taimi. A uma mea uma, pei ona fai mai le au vaʻai, o begonia e maua ai le mautinoa ma le malosi. E taua foi o se faʻailoga o le tamaoaiga ma le soifua manuia i totonu o le fale (faitau e uiga i le uiga o lenei fugalaʻau ma pe mafai ona e teuina i le fale ii). Faʻapitoa aoga mo tagata foafoa, o le fugalaʻau faʻamalosia manatu fou ma poloketi.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: lai sen yen (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com