Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Features o le faigata tausiga ma le tuputupu aʻe o le gloxinia i le fale

Pin
Send
Share
Send

Gloxinia (Latina Gloxinia) o se tropical perennial plant. Na faʻaigoa ia Siamani fomaʻi ma fai vailaʻau, Peter Peter Gloxin. O le isi igoa mo gloxinia o le sinningia (Latina Sinningia).

Tufa i Amerika i Saute (Peru, Pasila). Tuberous mai le aiga o Gesnerievye. O laulaʻau e veloveta, ma o le au e faʻapuʻupuʻu. E i ai ni faigata i le tuputupu aʻe. Afai e te manaʻo e toto se laʻau matagofie, ae o lau maualuga maualuga o se cactus, ona ou fautuaina malosi e aua le avea le faʻatoʻaga ma le faʻatupuina o lenei laʻau.

Faʻafefea ona faʻafaileleina ma toto nei fugalaʻau?

Malamalama ma le vevela

Gloxinia o se malamalama-alofa alofa. Peitaʻi, i le susulu o le la, e oti ai o ia. O le malamalama e tatau ona faʻasalalauina, ma o le ao itula o 12-14 itula. Le taliaina lelei le vevela ile lalo ole 17 ° C. O le optimum o 20 ° C. Peitai, i le taumalulu, i le taimi o le malologa vaitaimi o gloxinia, o le vevela e tusa o le 10 ° C e manaʻomia. A faʻapea e faʻalautele laupepa, ona vevela lea o le laʻau, pe a paʻu lalo o le pito o le ulo, ona malulu loa lea.

O se auala faigofie e iloa ai pe o se laʻau o loʻo lava le malamalama:

  • Afai o laulaʻau lanumeamata lanumeamata laulaʻau ma e puʻupuʻu le amataga, ona lelei lea o mea uma.
  • Afai e le lava le malamalama o le laʻau, ona amata lea ona faʻasolosolo i luga laulaʻau ma laʻau.
  • Afai e i ai le sili atu o moli, ona laʻau faʻaliu samasama ma mimilo i le pito.

Faasusu

E tatau ile faʻasusuina ole gloxinia i taimi uma ma taimi uma ile vai ile vevela ole potu. E sili pe a fai e toʻa teisi le vai.

Faalogo! E le tatau ona paʻu le vai i luga o laulaʻau ma fugalaʻau. O le mea lea, e masani ona faʻasusu e faia i totonu o se pallet.

E le gata i lea, o le tele o le susu i le palapala e le manaʻomia, o lea e tatau ai ona e soloia le paʻu, a leai o le aʻa o le a pala. Faʻasusu e tatau ona masani i taimi vevela masina, ma i le umi vaitaimi ile masina malulu.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le faʻasūsūina gloxinia ma fafagaina i lenei tusitusiga.

Sūsū

Gloxinia fiafia i le feololo susu. O le mea lea, i le taumalulu, pe a galue malosi le vevela, ma o le laʻau e faʻasūsina laʻititi nai lo le masani ai, e mafai ona mago le eleele. E (palapala, ae le o se laʻau) manaʻomia e faʻapipiʻi (ae aua le soona faia!). Faʻapea foi i le taumafanafana.

Le palapala

Lelei sili atu ona totoina i faʻapitoa paluga faʻafefiloi eleele, pei o le "Vaioleti". A e faʻafefiloi oe lava i le palapala, ona tatau lea ona e ave ni vaega se lua o laufanua laufasi ma le tasi vaega o laufanua laueleele faʻatasi ma le oneone o le vaitafe. O alavai mo gloxinia e manaʻomia.

E pei ona i ai, e mafai ona e faʻaaogaina faʻalautele 'ele, fufulu fuamoa, styrofoam pe fufuluina tamaʻi maʻamaʻa mai lau tafaoga. O le gloxinia root system e tupu lautele. O le mea lea, e fautuaina e filifili paʻu papaʻu ma lautele.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le ituaiga ulo e manaʻomia mo le gloxinia, faitau iinei, ma iinei na matou talanoa e uiga i le eleele e manaʻomia mo se fugalaʻau.

Fetilaisa

Gloxinia tatau ona fafagaina taimi. Mai ia Aperila ia Aukuso, e tasi le taimi e fai ai le vaiaso i le faʻaaogaina o le afa o fualaʻau o loʻo faʻailoa i luga o le afifi. O le auala sili ona faigofie e faʻapipiʻi ai faʻapena suavai suavaia mo matagofie fugalaʻau toto. E faʻatupuina foi e tusa ma faʻatonuga ma le vai ma le fetilaisa e sasaʻa saʻo i totonu o le apa.

Fafagaina le laʻau taofi pe a maeʻa fuga (i se mea i le ogatotonu o Aukuso - Setema). I le taimi o le malologa vaitaimi, gloxinia e le manaʻomia faʻamalosia, o le fugalaʻau o malolo.

Faʻailoga e mafai ai ona e malamalama o loʻo i ai le le lava o meaʻai:

  • ua magumagu le lanu o fugalaʻau;
  • tuputupu ae taofi;
  • ua seasea fuga;
  • fuga taimi faaitiitia;
  • e paʻu le lapoʻa o laʻau.

Lenei, toe, e manaʻomia se fuataga.

Taua! O le sili atu o fetilaisa e le itiiti ifo le leaga nai lo le le lava o latou.

Vaitaimi faigata

  1. A maeʻa le laʻau (ia Setema-Oketopa), fafagaina taofi, faʻasusu faʻaititia (e oʻo i le 1 taimi i le 30 aso).
  2. O le vaega ea o le laʻau e amata ona mou malie atu.
  3. O fualaʻau ma laulaʻau e faʻaliu samasama ma mago, ma e mamate foʻi aʻa. Ma, i le taimi o le taumalulu, na o tubers totoe i gloxinia.
  4. O vaega oti uma e tatau ona aveʻese. Ma o le mea sili ona taua o le faʻasao o le tuber. E le gata i lea, e saʻo o isi tipi fou e aliali mai i le isi vaitau.
  5. A maeʻa ona aveʻesea uma vaega mate, e mafai ona e aveʻese le ulo o tubers i se nofoaga pogisa ma malulu. Vevela 10-15 ° C. A le o lea, e mafai ona e tuʻuina le faʻapusa i totonu o se koneteina ma sausau i le oneone faʻasusu. Teu i le tutusa auala e pei o le tulaga o se ulo ma le eleele (pogisa malulu nofoaga).
  6. Gloxinia e seasea faʻasusu i lenei vaitaimi (tusa ma le faʻalua ile masina). Ma i tamaʻi inumaga, naʻo le puipuia o tubers mai le mago. Faatasi ai ma le tele o masani ma tele faʻasusu, o le gloxinia tuber o le a amata ona pala ma oti.
  7. I le amataga o le taimi ola, o le ulo ma le laʻau e siitia i se nofoaga susulu ma faʻasusu amata ona faʻasolosolo faʻateleina. Ona tausia lea o i latou e pei ona masani ai.

Aʻoaʻo atili e uiga i le malologa vaitaimi o gloxinia ii.

Faʻaliliuga

A maeʻa se vaitaimi e le moe ai, e tatau ona toe tiaʻi le gloxinia. Lenei e faia faʻapea:

  1. O tubers e aveʻese mai le koneteina / ato / ulo, faʻamamaina o le eleele ma aveese aʻa tuai.
  2. E mulumulu le tuber i le vai mama ma tipi i se naifi maamaʻai uma pala, ma o le pito i luga o fasi ua sausauina i malala ola.
  3. Mo prophylaxis faasaga i pala o tubers, faʻasusu latou mo le afa itula i se fofo o foundationol (oe mafai ona faʻaaogaina soʻoga fungicidal sooupu). Faʻapea foi, o se filifiliga, o se pogisa piniki vaifofo o le potassium permanganate.
  4. A maeʻa lena, o le tuber e faʻamamago mo le atoa le aso.
  5. Ona toto ai lea o le gloxinia i totonu o se ulo fou, lea na muamua faʻataʻoto ai se vaega o alavai, ma se vaega o le eleele i ona luga.
  6. Faʻasolosolo faʻaopopo le substrate ma faʻapipiʻi; o se faʻaiuga, o le tuber tatau ona tanu i le substrate na o le afa. O le substrate e faʻasūsūina, ufiufi i pepa alumini ma tuʻuina i se mafanafana, susulu nofoaga.
  7. E manaʻomia le ea (tusa o le afa itula) i le taeao ma le afiafi tubers aunoa ma se ata. A oso mai laulaʻau, e mafai ona aveʻese le ata ae faʻatumu le lalolagi.

Oe o le a mauaina nisi faʻamatalaga e uiga i le tuiina gloxinia i lenei punaoa.

Toe gaosia

Gloxinia e faʻasalalauina e fatu, tipiina laʻau ma vaevaeina tubers:

  1. A faʻalauteleina e ala i laulaau laʻau, ua saunia se paluga eleele ma aʻa se laʻau iina - o se laulaʻau laʻau tipi ese mai se fugalaau totoina ma se 'au pe tusa ma le tasi centimita le umi.
  2. O le laulaʻau tuʻuina i le eleele o loʻo ufiufiina ma se fagu ma o le vevela e tumau i le 22-24 ° C mo le 18-25 aso. Ile taimi lea, e tatau ona iai nodule laʻau ile laʻau.
  3. A maeʻa lena, o tipi e totoina i totonu o tamaʻi ulo ma le lautele o le 5 i le 7 centimita.
  4. O le toe gaosia o fatu o le gloxinia e faia mai ia Novema ia Fepuari. O le auala sili ona faigata lea. O fatu e lūlūina i totonu o pesini lautele e tumu i lau lauʻeleʻele fefiloi ma le oneone. E le tatau ona lūlūina tetele, tanu i le eleele pe luluina.
    • O le ipu fatu tatau ona ufiufi i le tioata ma le vevela tausia i le 22 tikeri.
    • O fana e tatau ona aliali mai i le lua vaiaso talu ona lulu.
    • A aliali mai laulaʻau muamua, e nonofo le fatu i le mamao e lua senitimita.
    • O le pikiina faʻasolosolo e faʻatinoina pe a aliali mai le paʻepaʻe lona tolu. I lenei tulaga, o le mamao i le va o totō e faʻateleina i le lima senitimita.
    • O le pikiina lona tolu o loʻo faʻatinoina ma laʻau lelei - o laʻau toto e totoina i totonu o se fagu masani i le mamao o le sefulu centimita mai le tasi.
  5. O le taimi lava e ola ai laʻau, e manaʻomia ona toe tuʻu i totonu o ulo. Afai e te mulimuli i tulafono mo le tausiaina o le gloxinia, a maeʻa le fitu masina, o le a fuga mai le gloxinia.

  6. Ina ia toe gaosia le gloxinia ma tubers, latou te tipiina i fasi vaega ma sausau ma nutimomoia koale i luga o 'oti. E totoina fasimea i tamai ulo ma tupu i le 20 ° C. E fuga mai laau i le 4-5 masina.

Pei ona e iloa atu, ole Gloxinia e leʻo se laʻau faigofie e tupu. E matua manaʻomia ma tagata faʻatoʻaga toʻaga pe naʻo tagata fiafia i totonu o laʻau e mafai ona faʻaleagaina.

Taua! Gloxinia 'inoʻino i togitogi. Faʻaitete pe a fai e te teuina i luga o faʻamalama, e oʻo lava i le fale.

E mafai ona e faitau pe faʻafefea e le gloxinia ona toe gaosia e se laulaʻau iinei, ma o iinei na matou talanoa ai e uiga i metotia uma o lona toe gaosia.

Faamaʻi ma faʻamaʻi

  1. Ua masaesae laulaau, ua lanu enaena ia pito. O le ea atonu e sili atu le mafanafana pe matutu. E manaʻomia le faʻateleina o le susū ile faʻatulagaina o le ulo ma le laʻau i luga o le fata ma faʻamaʻa susu poʻo le ufiufi o le gloxinia i se ipu malamalama tioata.
  2. E sesega laulaau, uumiumi, lanu enaena pito. Atonu e mafua ona o le le lava moli. Oe manaʻomia tuʻu le ulo ma le laʻau i se nofoaga pupula, manatua ia aloese mai le susulu o le la.
  3. O le aliali mai o lanu enaena i luga o laulaʻau. E mafua lea ile faʻasusu ile vai malulu, e tatau ona faʻateleina le vevela.
  4. Fuga fugalaʻau i fugalaʻau ma laulaʻau, pe mataʻutia enaena lanu enaena i luga o laulaʻau. O le faʻailoga lea o le faʻaleagaina o le gloxinia ma le paulamu poʻo le efuefu suia. Faʻapitoa lanu enaena faʻamataʻuina le amataga o le pala efuefu, ia aveʻese vaega mamaʻi ma togafitia le atoa laau ma le fungicide.
  5. Cyclamen mite. E laʻititi tele ma e te le vaʻai ai. O lena ma le tele faaputuputuina o nei ticks. Ma e foliga mai o se vaega o le efuefu i le pito i lalo o le lau ipu, ae o laʻau o le laʻau amata ona fesuiaʻi ma mafiafia, ma faʻapipiʻi ifo i lalo, o fualaʻau magumagu, o fugalaʻau fugalaʻau, ma pito i luga o laʻau mamago - o nei mea uma e faʻamaonia ai se faʻamaʻi ma cyclamen mites.
  6. Apogaleveleve mite. E faigata foi ona maitauina. Ma o ia foi, nofo i le pito i lalo o le lau ma fafaga luga o le sela sua o le laʻau. Oe mafai ona malamalama o le apogaleveleve mite lenei e togitogi togitogi liu i samasama-enaena nofoaga, poʻo se manifinifi 'upega tafaʻilagi (ae o le faʻamaʻi o loʻo i ai i se tulaga malosi).

Faʻasologa masani mo Gloxinia:

  • whitefly;
  • talita;
  • apogaleveleve mite;
  • mealybug.

Ina ia faʻafetauia nei faʻamaʻi, o sauniuniga iniseti faʻapitoa e faʻaaogaina (ae ui i lea, filifili ma le faʻaeteete, e sili ona maaleale le gloxinia i soʻo se kemisi!). Afai o le laʻau ua pisia i nei faʻamaʻi, ona tatau ai lea ona tuʻua ese ma laulaau ma au e tatau ona togafitia i le tapaa tapaʻa poʻo le fasimoli vai.

E mafai ona e faʻaopopoina le faitau pe aisea e le fuga ai le gloxinia ma liliu fuga uli iinei, ma o i na matou talanoa ai e uiga i faʻamaʻi o loʻo i lau o gloxinia.

Pea, Gloxinia o se sili ona matagofie laau, ae e le faigofie ona tupu. A e tausia lenei laʻau, oe manaʻomia le mafaufau i le tele o mea, ma e matua manaʻomia i luga o tuutuuga. O le mea lea, pei ona ou fai atu muamua, afai o loʻo e alu i le ala o se teu fugalaʻau, ona galo lea e uiga i le gloxinia ma tupu se Vaioleti.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Poly Songbook - Le Po Paia Oh Holy Night in Samoan (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com