Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Tupuola ma tausi mo pelargonium: fesoasoani ma foliga

Pin
Send
Share
Send

I aso ua tuanaʻi, o pupula pupula o lenei laau na teuteuina toetoe lava o fale uma i le matou atunuʻu. Ona faʻaigoa ai lea ia ia o le bourgeois fugalaʻau ma na avea o ia ma tagata taʻutaʻua. Ae o le aso nei toe o lenei matagofie ma aoga fugalaʻau flaunts i luga o le tele windowsills o fale ma fale mautotogi.

Ma e le mo le leai o se mea o lenei unpretentious laʻau ua toe talafeagai tatau alofagia e potopoto fugalaʻau fugalaʻau. I lenei tusitusiga, o le ae aʻoaʻo auiliili pe faʻafefea ona tupu le pelargonium i le fale, pe faʻafefea ona tausia ma tau faʻamaʻi.

O le a lenei laau?

MANATUNATUGA: I le tele o fale i luga o faʻamalama o loʻo i ai ulo o laʻau o loʻo pupula o latou fugalaʻau. Taʻua e tagata uma latou o geraniums. Ma naʻo tagata totō fugalaʻau poto masani latou te iloa o pelargoniums ia.

Geranium ma Pelargonium auai i le Geranium aiga, lea e lima gafa, o le sili ona lauiloa o le Pelargonium ituaiga, ma sili ona toatele o le Geranium ituaiga. O le mafuaʻaga o le le mautonu o igoa o i le 18th seneturi, ina o Karl Linnaeus, o se saienitisi taʻutaʻua o lena taimi, na tuʻu seseina laʻau i le tasi vaega, faʻavae i luga o le tutusa o le fualaʻau fualaʻau.

Ona tofia lea o latou i ituaiga eseese e le Dutch botanist Johannes Burman. E ui i le tutusa fafo, o nei laʻau e lua foi i ai se taua tele. geranium e malulu-faapalepale ma pelargonium o thermophilic, o le mea lea o le geranium o se togalaau 'aina, ma pelargonium o se fale laau.

Vaega ma tulaga mo le tuputupu aʻe

Ina ia mafai ona iloa faʻafefea ona tupu lauolaola pelargonium ma susulu fugalaʻau, ua lava lea e faʻataunuʻuina faigofie tausiga mo ia.

Filifiliga eleele

Mo le tuputupu aʻe lelei, tele fuga o pelargonium, o se lelei-faʻaluʻeleʻele palapala e manaʻomia, e aofia ai faapalaga, peat, humus ma oneone.

Faasusu lelei

O le maualalo o le susū e taua mo le maloloina aʻa sisiva. Pelargonium, pei o le geranium, e sili le aua le faʻasusu nai lo le sasaʻa... Afai o le laʻau sa i ai i totonu o se vai substrate mo se taimi umi, o lenei faʻamataʻu ma le pala o le aʻa malo.

I le tau mafanafana ma le taumalulu, e manaʻomia se eseʻese pulega faʻafui vai. Ae o taimi uma lava o le faʻailoga sili ona lelei o le manaʻomia mo se isi eleele susu o lona tulaga mago. Leai se mea e faʻapipiʻi laulaʻau.

Moli lelei

Pelargonium o se malamalama-alofa alofa, o lea la e fugalaʻau lelei luga susulu windowsills... Afai i le taumafanafana o ia i le togalaau, ona tatau lea ona filifilia se nofoaga, malutia mai le matagi ma le la, e ui lava e ola lelei i se vaega paolo. A faʻapea e le lava le moli, e ono faʻaaliali mai le au.

Vevela pulega

Mo le tuputupu aʻe masani ma fuga, o le vevela o le pelargonium e manaʻomia ia le itiiti ifo i le 10-12 tikeri Celsius, o le sili ona lelei e oʻo atu i le 20 tikeri.

Teuteuina

E mafai le teuteu i le tautoulu ma le tautotogo... Ae afai e manaʻomia (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a leai ni lala o lala), e mafai ona e teuina i soo se taimi.

O le teuteuina e maua ai:

  1. Fausiaina o se pale matagofie ma maopoopo.
  2. Ova o laʻau o autafa ma le aliaʻe mai o fualaʻau pupula.
  3. Fugalaau olaola ma tele.
  4. Oe lava toto mea totō.

Fesoasoani: Ina ia puipuia mai le pala, o le vaega ua tipiina e mafai ona sausauina ma, mo se faʻataʻitaʻiga, malala malala.

Tumutumu

Ina ia fausia se togavao lafulemu, faʻateleina le lalaina o laʻau, oe manaʻomia le omomi lala laʻau. E masani ona faia lenei mea aʻo le i totogo spring pe i le amataga o lona uiga, ia Fepuari-Mati. Ae a manaʻomia - pe a manaʻomia.

O le faapipiina, oomiina poʻo le oomiina o le aveʻeseina o le pito i luga o tamaʻi laʻau toto ina ia mafai ai ona faʻaleleia le atinaʻeina o laʻau laʻau ina ia le faʻalautele i luga le laʻau, ae o se togavao tupu. E taua le aua le faʻaleagaina le autu mea totino i le taimi o le pinching faʻagasologa.

Laʻei pito i luga

Ina ia mautinoa umi-taimi ma tele fuga o pelargoniums, latou tatau ona fafagaina ma le elemene talafeagai.... Tulafono fafagaina:

  • I le taimi o le ola ola, suavai o minerale faʻalaisa ma le laʻititi o le nitrogen ma le maualuga o le phosphorus e fautuaina. A o le i faʻapipiʻi le suavai faʻatau, e tatau ona faʻasusuina le laʻau ina ia alofia le faʻaleagaina o aʻa. i eleele matutu, fetilaisa mafai ona susunuina i latou.
  • I le tautotogo ma le taumafanafana, o le manaʻoga mo le fafagaina pelargonium e maualuga, e mafai ona e amataina i le amataga o Me ma faʻaaoga seʻia oʻo i le faaiuga o Setema.
  • O le potassium e fesoasoani i le susulu, tele ma umi-ola fugalaʻau.
  • I le vevela o le tau, e sili ai le aua neʻi faʻataʻitaʻia le metotia pe faʻaliliu le laʻau i le paolo.

Taua: Fertilizers mo totonu o laʻau mafai ona faʻatau i fale teu fugalaʻau ma mulimuli i faʻatonuga mo latou.

Metotia toe gaosia

Faʻafefea ona faʻafaileleina lenei laau? Pelargonium mafai ona faʻalauteleina e ala i le vaeluaina o le togavao, e fatu po o laʻau (tipi).

Vaeluaina o le togavao

Atonu o le auala sili lea ona faigofie e faʻatupu uma ai pelargonium ma geranium. E tatau ona vaevaeina ma le faaeteete le togavao ma ia totoina vaega taʻitasi i ni pusa eseese. O le eleele e laʻitiiti lava ma faʻasusu.

Tipiina

Afai o le pelargonium e faʻalauteleina e tipiina, o le a taofia uma varietal uiga.... Lenei auala faʻatupuina o loʻo faʻatinoina i le 3 laʻasaga.

Saunia tipi:

  • tipi ese fualaʻau maloloina ma malosi;
  • aveese laulaau lalo;
  • 'otiʻoti le tipi e oʻo i le 10 cm le umi, pe a fai o le ituaiga pelargonium e paʻu, e mafai - mai le 3 cm;
  • faia fasi i le va o laulaʻau;
  • mago luga o le laulau mo le lua i le tolu itula.

Sauniuniga Eleele:

  • o le sili ona lelei o le a le faʻafefiloi gaʻo o peat, perlite, faapalaga ma faʻatauina palapala faʻatoʻaga eleele;
  • perlite tatau ona faʻatolu maualalo ifo nai lo peat.

Tipiina laʻau totoina:

  • tuʻu alavai i lalo o le tanoa;
  • sasaʻa le palapala eleele i luga;
  • teisi teisi le palapala lata i le totoina;
  • faʻasusu ina ia susū laʻititi.

MANATUNATUGA: O aʻa e tatau ona fausia ai le tolu i le fa vaiaso talu ona toto. E mafai ona e faʻaogaina seisi metotia - tuʻu tipi i le vai mo le lua i le tolu vaiaso i totonu o le potu mafanafana.

Lea:

  1. e sili atu le ave o se opaque container mo le vai (ina ia o aʻa i le pogisa);
  2. faʻaopopo nutilosi carbon faʻagaina;
  3. suia le vai taʻitasi i le tolu i le tolu aso;
  4. a oso aʻa, tipi ese ia tipi i totonu o ulo.

Matamata i se vitio e uiga i le faʻalauteleina o pelargonium e ala i tipi:

Faʻateleina pelargonium mai fatu i le fale

Afai e seasea tupu le geraniums mai fatu, e fiafia i le vegetative auala o le toe gaosia, ona Pelargonium fatu e luluina e oʻo lava i le amataga i fugalaau.

O le a le mea taua pe a tupu le pelargonium mai fatu:

  • lulu taimi;
  • filifiliga o fatu;
  • saunia eleele;
  • vevela pulega;
  • totoina le faiga.

Ma, mafaufau i le faʻagasologa o le totoina o pelargonium fatu laʻasaga i lea laasaga.

Taimi ulufale

E lava moli e manaʻomia e maua lelei germination mai fatu... Ina ia aua neʻi faʻaaogaina ni lamepa faʻaopopo i foliga o lamepa, e fautuaina e lulu fatu e leʻo muamua atu i le faʻaiuga o Ianuari, pe a o le ao ua amata ona faʻateleina.

Filifiliga fatu

O fatu e tatau ona:

  • lapoʻa;
  • oblong ma mafiafia;
  • enaena ma se paolo paolo.

O le taimi o fatu germination faʻamoemoe i luga o le ituaiga poʻo ituaiga o pelargonium... Ina ia faapuupuu le germination vaitaimi o fatu, oe manaʻomia:

  • aveʻese le vaega o le atigi, faʻatagaina le maua o meaʻai i le fatu.
  • mo germination sili atu, olo lemu le fatu i luga o le sanipepa leleia pe faʻalua pe tolu taimi.

Saunia o le eleele tanoa mo le totoina

Lenei o le a manaʻomia:

  • tasi le vaega o peat;
  • tasi le vaega o le vaitafe oneone;
  • lua vaega o fanua faʻasu;
  • tao le paluga mo le lua i le tolu minute.

E mafai ona faʻatauina le 'eleʻele i faleoloa faʻapitoa... Ae le tatau ona soʻona faʻatumuina i minerale vaega, aua a o fatu e totogo umi atu.

Vevela pulega

O le vevela o le vevela i le maeʻa ai o le luluina e manatu lelei e oʻo atu i le 22 tikeri Celsius, ma e leai se maualuga atu i le 20 e lava mo totoina.

Totoina o taualumaga

Le mea e fai:

  • Faʻatumu ia ulo ma tanoa ulo i le vevela o le 21-22 tikeri.
  • Fafasi i vai feololo.
  • Fai ni pu i le mamao o le lua cm.
  • Liligi palapala e oo i le 1 cm i luga o fatu i totonu o pu.
  • Faasusu laititi.
  • Ufiufi ulo i ni pepa iila ma tamaʻi pu na faia i totonu mo le ea e ulufale ai.

E le fautuaina e tuʻu ia ulo i luga o le windowsill ae le i aliali mai le laʻau.... A oso mai le tatupu muamua, o le ata e tatau ona aveʻesea ina ia leai se maualuga susū, ma o le ulo tatau ona ave i le windowsill.

O le a le mea e manaʻomia mo le fausiaina o se aoga aʻa, e manaʻomia le faʻamalolo taimi le palapala ma piki fualaʻau. O le pikiina o se totoina o laʻau totō i totonu o se pusa lapoʻa ma se paluga eleele fou. E faʻataunuʻuina peʻa aliaʻe ni laulaʻau e lua.

Ina ia totoina se puʻupuʻu pelargonium, pe a uma ona aliali mai le lima laulaʻau, e tatau ona faia se 'pine o se tamaʻi fana. O le vaitaimi o le fuga o le pelargonium pe a faʻalauteleina e fatu masani ona tupu i le ono masina, ma le togalaau geranium totō mai fatu amata ona fuga i le na o le tausaga na sosoʻo.

Matamata i se vitio e uiga i le faʻalauteleina o pelargonium e fatu:

O a faʻamaʻi e faigofie ona tupu?

Ona o le le tausia o tulaga saʻo, o le galueaina o pelargonium e mafai ona maʻi. Mafaufau i mafuaʻaga autu mo le le lelei o le soifua maloloina o le laʻau:

  1. Ona o le suavai palapala... Root pala pe a faʻapouliuligia le faʻavae o le au. Paʻu efuefu (suia i luga o laulaʻau). O laulaʻau e lemu ma paʻu ese. Fafula (suavai i luga o laulaʻau).
  2. Mai le le lava faʻasusu... Lea e liliu samasama ma paʻuʻu ese. Naʻo pito o laulaʻau lanumeamata e mago.
  3. Mai le leai o se malamalama... Lulu paʻu ese (e oʻo lava i le lanumeamata). Ua leai ni laau.
  4. Mai le vevela tele i totonu o le ea... Leai se fugalaʻau, e ui o le laʻau e foliga maloloina.
  5. Mai maualalo vevela... Mūmū le pito o lau.

Pelargonium mautinoa oti na o le taimi e aʻafia ai aʻa pala, ao le sili lelei e faʻaleagaina le laʻau. O le mafuaʻaga o le pala efuefu e le gata tele-faʻasusu, ae faʻapena foi i siama ma le Botrytis fungus, ona tatau ai lea ona togafitia le laʻau i se fungicide. I isi tulaga, ua lava e aveʻese ai vaega faʻaleagaina ma tuʻuʻese mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

Faʻatele iniseti

O faʻamaʻi sili o pelargonium o aphids ma whiteflies.... Aphids e lanu meamata, efuefu pe uliuli iniseti. O le papalagi e pei o se tamaʻi pepe pepe. O iniseti uma e lua e masani ona maua i lalo o laulaʻau. O sauniuniga faʻapitoa iniseti, lea e mafai ona faʻatau i fale teu fugalaʻau, fesoasoani e tau ma latou.

E mafai ona e mauaina atili mea e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi o pelargonium ii.

Pelargonium e tatau ona teuteuina soʻo se fale ma lona pupula susulu ma fugalaʻau. I le taimi muamua, na oʻo lava i le aristocratic plant, ma i Europa ma le Iunaite Setete, pelargonium ua tupu mo le sili atu ma le tasi le seneturi.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Regal Cuttings August 19 (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com