Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vaaiga aoao o faamaʻi gloxinia ma ata ma togafitiga

Pin
Send
Share
Send

Gloxinia o se laʻau teuteu teuteu foliga faʻapitoa e lanu ma fugalaʻau umi. Ae o faʻamaʻi eseʻese ma faʻalafua e mafai ona faʻaleagaina le foliga mai o le fugalaʻau pe iʻu ai i lona oti.

E mafai ona taofia lenei mea pe a e iloa faʻamaʻi masani ma taulaʻi uma taumafaiga i le puipuiga.

I le tusitusiga, o le a tatou iloiloina ai le mafuaʻaga e magumagu ai ma mago ai le gloxinia, faʻapea foi ma isi maʻi ma faʻafefea ona toe aumaia i le ola. Ma matamata i se vitio fesoasoani ma faʻamatala i luga o le autu.

Laʻau foliga

Gloxinia - o se maoaʻe fugalaʻau i totonu i totonu aganuu... O lona uiga eseʻese o loʻo matala mai fuga, ma ma le faʻaeteete faʻaeteetega ma alualu i luma tulaga, e oʻo atu i le 15-20 buds mafai ona fausia i luga o le tasi fugalaau. O le Gloxinia o se faʻatoʻaga laʻau tumau e afua mai i Pasila. O ona fua e laʻititi: o le maualuga o se tagata matua o le 15-30 cm.

I luga o se tusi. O le Gloxinia tubers e ola i le 3-4 tausaga, ae a o latou matua, e faʻaletonu ona lalelei fugalaʻau.

O laulaʻau e oʻo i le umi o le 15-25 cm, lapoʻa, ufiufi i fulufulu, ma scalloped pito, rosette. Gloxinia fuga mai ia Aperila ia Aukuso. I luga o peduncles uumi, tetele, "gramophone" fugalaʻau e fausiaina. La latou lapoa e 10 cm .. Lanu mafai ona piniki, lanu viole, paʻepaʻe.

Fungal faʻamaʻi ma metotia o latou togafitiga

Lalo o le a tatou talanoa e uiga i faʻamaʻi tetele o le fungal o loʻo aʻafia ai le pelargonium, faʻapea foi ma le a ma faʻafefea ona fai mo togafitiga.

Ua tuai le malaia

Ole faʻamaʻi sili lea ona matautia, talu ai e le mafai ona faʻamaloloina. O le tuai o le malaia e tupu ona o le maualuga o le susū ma le osooso o le vevela i le 9-20 tikeri. Mo le tuai o le mala, o faʻailoga nei o uiga:

  • lalagaina lautele o le laʻau;
  • o le fausiaina o lanu enaena luga o laulaʻau;
  • fuga papaʻe i totonu o le ie.

O le atinaʻe o siama e soʻo i soo se mea ma e sosolo vave. E le mafai ona faʻamaloloina le togavao na aʻafia; e aveʻese faʻatasi ma le eleele. Mo faʻamaʻoti, faʻasusu i ia vailaʻau o loʻo faʻatinoina: Kuprozan ma Tseneb (40 g ile 10 lita o vai).

Powewy pulupulu

Faalogo! O lenei faʻamaʻi ua faia faʻasaga i se talaʻaga o maualuga maualuga sūsū ma suiga o le vevela.

Mo ia, o le faʻavaeina o se apogaleveleve apogaleveleve uepi o se uiga. O siama e mafai ona tupu i le eleele pe ala i le lisi o oloa. Aveʻese ia mea ua afaina, ma togafitia le fugalaʻau lava i vailaʻau.

  1. Bayleton
  2. Ae.
  3. Quadris.
  4. Rajok.
  5. Saosaoa
  6. Faapa'ū.

Le gaoia

ia o le faʻamaʻi toto e afaina ai le pito i luga o le laʻau. Maʻi maanuminumi lau, amata ona mimilo i totonu o se paipa (oe mafai ona faitau e uiga i isi faʻamaʻi o gloxinia lau ii). A faʻaletonu le laupepa laʻau, e mago ma mou. Vague vaʻaia foliga i fafo o laulaʻau. E mafai ona lanu eseese latou:

  • lanu samasama;
  • enaena mumu;
  • lanu viole.

O le atinaʻeina o downy agamalu e aafia i mafuaʻaga nei:

  • maualalo le vevela o le ea i le po;
  • mamafa eleele acid;
  • sūsū maualuga.

E tele auala e togafitia ai se fugalaʻau.:

  1. Togafitiga ma sauniuniga ma le tuufaatasiga kopa:
    • Thanos;
    • Topasa;
    • Vectra.
  2. Faatasi ai ma le amataga o fualaʻau fualaʻau, faʻapipiʻi laʻau ma Gamair (ma le va o le 15 aso).
  3. Faʻagasologa ma le iodine susu. Faʻatasi le 1 lita o le susu e le gaʻo ma le 9-10 lita o vai, faʻaopopo le 10-14 mataua o le 5% iodine.
  4. Faafefiloi lefulefu. Liligi 200 g o lefulefu ma 3 lita o vai pupuna. Aumai le tele o le vai i le 10 lita, faamama ma faʻasolosolo laau.

Antracnose

Tusitusiga. O le faʻamaʻi e iloga i le faʻavaeina o tamaʻi lanu enaena. Muamua, latou te pisia laulaʻau, ona faʻasolo atu lea i au ma laʻau.

O le faʻamaʻi e iloga i le sosolo vave, o lea aveese le aʻafia afaina.

Mo le puipuia, togafiti le fugalaʻau ma vailaʻau nei:

  • apamemea oxychloride;
  • Cuproxat;
  • Oxyhom.

Ascochitosis

O le faʻamaʻi eo mai ma lanu enaena pe mumu i luga o laulaʻau, ma luga o le pito latou i ai se enaena enaena. O le mafuaʻaga mo le foliga mai o le faʻateleina susū i le potu. Ascochitis o se faʻamaʻi matautia... O laulaʻau afaina uma e tatau ona aveʻese ma susunuina.

Ina ia sefe le laʻau, togafitia i le kopa sulfate poʻo fualaʻau e pei o Vectra, Adiga-tumutumu. Toe fai le togafitiga pe a maeʻa le 7-10 aso.

Setema

Fungal faʻamaʻi e tupu faʻasaga i se talaʻaga o maualuga maualuga sūsū, le lava moli ma le faʻafualoa o fesoʻotaʻiga ma le vai. E pisia mai lau i laulaʻau e pei o le ele. O le au, laulaʻau ma laʻau e mago ma mago vave. Togafitiga e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o fungicides: Maneb, Benomil.

Phylostictosis

O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le maualuga o le susū. Pogisa lapopoʻa ilaila foliga i luga o laulaʻau, enaena i le ogatotonu.

A o gasolo atu le maʻi, ua faaopoopoina loimata i le papala. A maua faʻailoga muamua, e te manaʻo e faʻamamago le laʻau.

Ona faʻatinoina lea o togafitiga ma vailaʻau:

  • Suavai Bordeaux;
  • Oxychloride;
  • Apamemea sulfate.

Fusarium

E tupu ona o le lelei le faʻasusu ma palapala faʻaleagaina. O lau o le laʻau e mamae ma piʻo, maua se lanu enaena. O mavetevete ma maʻa uliuli e vaʻaia luga o laʻau.

Togafitiga aofia ai laasaga nei:

  1. Suiga o eleele.
  2. Fufulu faʻamaʻa ma aʻa i se vaivaiga vaivai o le potassium permanganate (5 g o le potassium permanganate i le 1 lita o vai).
  3. Tui le fugalaʻau i totonu o se substrate fou. E tatau ona mama ma lelei (faitau pe faʻafefea ona tui saʻo se fugalaʻau iinei)
  4. Taulima ma le fungicide.

Efuefu efuefu

Tusitusiga. E tupu i le le lava faʻavaʻa o le eleele ma maualuga le susū.

O laulaʻau ma au e afaina i le fuga sinasina. Togafitiga aofia ai mea nei:

  1. Faʻaititia le sūsū i totonu.
  2. Faʻaopopo sina oneone poʻo vermiculite i le palapala. Lenei o le a maua ai lelei ea i aʻa.
  3. Faʻaititia le faʻasusu.
  4. Aveʻese laulaʻau afaina i le pala.
  5. Togafitiga ma fungicides.

O le a le mea e fai i isi maʻi?

I isi faʻamaʻi, o le laʻau e masani ona faʻafefe e virose ma siama. Sei o tatou sailia pe mafai ona tatou fesoasoani atu i nei mataupu.

Virus

O lenei faʻamaʻi e tupu faʻasaga i talaaga o siama e sosolo i totonu o iniseti o iniseti poʻo vailaʻau oona. O togitogi, sasa ma faʻasasaʻo e fai i luga o laulaʻau ma fugalaʻau. E leai se fofo mo lenei maʻi. Aveese le laau afaina mai le ulo ma mumū.

Siama

O siama e mafai ona aumaia i totonu ma ni masini e leʻi togafitia, se ulo, poʻo se eleele e le o faʻamamaina. Na latou faʻatoʻilaloina:

  • tuber;
  • fuga;
  • fatugaʻo;
  • laulaau;
  • au

E le mafai ona togafitia le siama. I le tulaga o siama, oe tatau ona aveʻese le fugalaʻau. Puipuiga aofia ai le masani ona faʻaogaina le Zircon ma le Epin. O nei vailaʻau faʻaosofia ai le puipuiga o le laʻau.

Faʻamaʻa ma faʻafefea ona aveʻesea

O faʻamaʻi e le faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o laʻau pe a faʻatusatusa i maʻi eseese. Mafaufau i sui o se tutusa ituaiga.

Apogaleveleve mite

O nei faʻamaʻi e aliali mai ona o le le lava o le susū ma le ea matutu. Faʻavaeina tasi fugalaʻau, latou fausia ai se kolone e uiga i le 100 tagata taʻitasi. Latou te fafaga i luga o laʻau toto, o le mafuaʻaga foʻi na ala ai ona ola moli i luga o laʻau. I le aluga o taimi, latou te susulu ma mago.

I luga o se tusi. Puipuia le foliga mai o se apogaleveleve mite ua faʻaititia i se taimi talafeagai asiasiga o le laʻau.

Faateleina le susū i le potu o loʻo tu ai le fugalaʻau. Ina ia faʻafetauia le faʻamaʻi, o auala nei o loʻo saunia:

  1. Togafitiga laau ma Fitoverm, Intovir sauniuniga.
  2. Togafitiga o le eleele ma vailaʻau e faʻaleagaina le atigi o le larvae - Aldikabr, Temik.
  3. Ina ia faʻateleina le susū, faʻapipi le laʻau ma tuʻu i totonu o le greenhouse.

Toe fai mea na tutupu pe a maeʻa le 10 aso e aveʻese ai le malosi o tagata taʻitoʻatasi. Cyclamen mite O nei tamaʻi meaola faalafua e afaina ai le pito i lalo o laulaʻau. A faʻaleagaina, ua le toe ola le laʻau, ma ua faʻaletonu uma ona vaega. I tafatafa o le lau, e faʻapipiʻi i lalo le laʻau ma mimilo le lala. E magumagu ma nutililii, ma o fuga e foliga mai e le masani ai.

Ua mago le vaega pito i luga o laʻau, maua se lanu enaena. A tele tagata taʻitasi, o latou kolone foliga mai o le faʻaputuga o le pefu. E teteʻe atu ai i sikela uila:

  1. Togafitiga laau ma Fitoverm, Intovir sauniuniga.
  2. Togafitiga o le eleele ma vailaʻau e faʻaleagaina le atigi o le larvae - Aldicabr, Temik

Lafo

E ese le tipi mai isi faʻalaʻei o latou tino faaumiumi. O nisi tagata e nonofo i totō laʻau ma nonofo ai i o latou olaga atoa, o isi e mananaʻo i laulaau. Latou te fafaga i le sua poʻo le sua. I le i ai o thrips, moli malamalama fausia i luga o laulaʻau o fugalaʻauʻau poʻo taʻina. Latou te au faatasi i le aluga o taimi.

E tau atu i le lalagaina o fugalaʻau ma laulaʻau. Latou te mago ma paʻuʻu ese. Togafitiga e faʻaititia i gaoioiga nei:

  1. Asiasiga o le fugalaʻau. Afai o se kolone maua i luga o soʻo se tasi laʻau, ona aveʻese mai isi.
  2. Faʻamama le nofoaga o le fugalaʻau.
  3. Taulima uma laʻau na latalata ane ma sauniuniga nei:
    • Fitoverm;
    • Akletik;
    • Vermitic;
    • Intavir.

    Faʻapipiʻi latou e tusa ma faʻatonuga. A maeʻa le 10 aso, toe fai le togafitiga.

Talita

E mafai ona e iloaina le fua o le iniseti i le iai o meli meli i luga o laulaʻau. O le faʻamaʻi salalau solo i totonu o le laʻau, afaina ai le poʻo, laulaʻau ma fuga. Na ia 'ai i luga o le sua o le aganuu, taofia ai o ia mai elemeni elemeni. O laulaʻau e liu samasama, mago, o le tuputupu aʻe o laʻau mumu taofi.

Faalogo! Afai e te le amataina togafitiga i le taimi, ona mate ai lea o le gloxinia.

Togafitiga aofia ai gaoioiga nei:

  1. Faamamaina o le laau mai iniseti. Ave se cotton pad ma faʻasusu i se mash solution (1 lita o le vai ma le 20 g o fasimoli). Taulima vaega uma o le laʻau ma se fofo, aveʻese le maʻila.
  2. Fana le fugalaʻau ma le iniseti - Bankol poʻo le Aktar. Ufiufi ma pepa alumini mo le 1 itula. Mo iuga maualuga, toe fai le togafitiga pe a maeʻa le 3-4 aso.
  3. O fualaʻau faʻaleagaina e faʻaleagaina, ma fufulu maeʻaeʻa le faʻamaʻi i vai fasimoli.

Whitefly

O lenei iniseti e paʻepaʻe i le lanu, o lea e faigofie ai ona iloa atu. O tagata tuputupu aʻe e sili ona mataʻutia. O meaola e fafaga i le sua o laulaʻau ma au.

E tuʻu e tagata matutua a latou oloa maumau i luga o laulaʻau. Lenei faatupuina le lelei aiaiga mo photosynthesis. Ua amata ona pala le laulaʻau, ua suia le mea ua tupu, e le nonoa fuga.

O iniseti e mafai ona faʻalauiloaina e ala i le palapala, isi laʻau, e ala i le tafe o le ea mai isi fugalaʻau mamaʻi. Afai ua tupu le siama, ona o vailaʻau nei e faʻaaoga mo le faʻatonutonuina o faʻamaʻi.

  • Vertimek TA;
  • Actellik KE;
  • Admiral;
  • Kinmix;
  • Oberon.

Latou te gaioi i manava o le papala, mafua ai lona maliu.

Mealybug

O lenei meaola e tuua se laʻau pipii i luga o laulaʻau. Ona o lenei, latou liliu samasama ma pauu ese. O le tuputupu ae o laʻau taofi. O le mealybug o le parasite e pei o aphids, naʻo lona tino paʻepaʻe. O iniseti e fafaga i le sap o laulaʻau ma fugalaʻau. O tagata taʻitoʻatasi e feololo lava.

O tagata matutua parasites faʻapipiʻi le gata o laulaʻau, ae faʻapena foi aʻa ma fugalaʻau mafai.

Tusitusiga. Mealybugs pei o matutu ma nofoaga mafanafana, o le maualalo o le susū i totonu o le potu o loʻo avea pea ma mafuaʻaga sili mo o latou foliga mai.

Togafitiga aofia ai gaoioiga nei:

  1. Fufulu vaega na afaina i se pulupulu vavae tuʻuina i totonu o se tali faʻamalosi tino ma faʻatali mo le 30 minute, o le a faigofie ona aveʻese faʻamaʻi.
  2. Faatino togafitiga ma sauniuniga nei:
    • Karbofos;
    • Tsvetofos;
    • Intavir;
    • Filifili;
    • Phosbecid;
    • Actellic

    Ina ia fesoasoani i le iniseti e pipiʻi i atigi puipuiga o iniseti, faʻaopopo le 20 ml o le suavai fufuluina ipu.

O faʻafitauli masani ma auala e toe faʻaola ai le fugalaʻau

E masani ona fesiligia e le au fai togalaʻau i latou lava e uiga i le faʻataʻitaʻiina o laʻau maʻi ma auala e feagai ai ma i latou. Sei o tatou suesueina mafuaaga o le tele o faafitauli ma pe faʻafefea ona foia.

Peduncles liliu uli

Aisea peduncles mafai ona liua uliuli:

  • soʻona suavai;
  • tele faʻatonutonu acidic o le palapala pH;
  • sili atu tele o nitrogen-aofia ai fetilaisa.

Oe mafai ona faʻaleleia lenei faʻafitauli e pei ona taʻua i lalo:

  1. Suia le eleele, fetuunai le faʻasusu.
  2. Ina ia aua neʻi soʻona faʻatamaia le eleele i le nitrogen, ia faʻaaoga metotia faigata o loʻo iai foi le phosphorous ma le potassium.
  3. Faia togafitiga ma Fitosporin, Maxim. Lenei o le a sefe ai le gloxinia peduncle mai pala.

Ma se faʻaopopoga, e mafai ona e faitau e uiga i le mafuaʻaga e faʻapipiʻi ai pulu gloxinia ii.

Aisea ua faʻaloaloa ai le au?

Tele tagata totō latou te le iloa pe aisea e tupu ai lenei mea ma le mea e fai i se tulaga pe a fai o le gloxinia stem ua matua faʻaloloa. Ina ia foʻia lenei faʻafitauli masani, muamua lava, e taua le mafaufau e tupu lenei mea mo lua mafuaʻaga:

  1. Moli leaga. Gloxinia o se malamalama-alofa aganuu ma, i le malamalama maualalo, amata ona faʻalauteleina le au. O le tali i le faʻafitauli e faigofie - faʻapipiʻi le fugalaʻau i se nofoaga e sili atu ona malamalama.
  2. E toso ese le poʻau mai na laʻau e leʻi lafoina e "malolo". E manaʻomia le teuteuina, a leai o le a le maua mai e laʻau faʻapoloaʻi se fugalaʻau umi ma matagofie.
  3. Vaega o ituaiga eseese. E leai se mea e mafai ona faia i mea ia, e manaʻomia le vaʻavaʻai ma le totoʻa o moli. I lalo o le varietal elongation, atonu e i ai le le lava o le malamalama, lea e atagia mai i le matagofie o fugalaʻau.

Fugalaila kolose

Taua! Afai o fugalaʻau o le gloxinia amata amata ona mimilo, o lona uiga la o le aganuʻu na malulu tele pe na faʻasusu soʻo.

O le atinaʻeina o le faʻafitauli e mafai ona aʻafia e:

  • maualalo tele le vevela;
  • togitogi;
  • leaga le eleele, le faʻatamaoʻoaina i minerale.

O faʻalautele fetilaisa o loʻo iai le phosphorus, potassium ma le nitrogen o le a fesoasoani e faʻafetauia le faʻafitauli. Tuʻu le fugalaʻau i le itu i saute, fetuunai le faʻasusu.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i ata o masani faʻamaʻi ma faʻafitauli o le gloxinia.




Tausiga i le fale

Tele taimi, o le gloxinia pala ona o le le usitaʻia o tulafono o le agrotechnical. Mafaufau poʻo le a le mea e manaʻomia e lenei laʻau mo le soifua maloloina.

Moli

E fiafia le Gloxinia i le malamalama susulu, ae faʻasalalau. O le susulu o le la e le taliaina mo ia. O faʻamalama e faʻasaga i sisifo poʻo sasaʻe o se nofoaga talafeagai mo le tuʻuina o ulo.

O laʻau o loʻo ola i faʻamalama i saute e manaʻomia ni paolo, talu ai o ave tuusao o le la e mu ai laulaau.

Vevela

Faʻaaliga! Talu ai o le laau na folafolaina vaitaimi o ola tupuola ma moe, e taua le mataituina o le vevela pulega.

I le taumafanafana, i totonu o se potu e tupu ai le gloxinia, tausisi le vevela o le 20-22 tikeri. I le po, e faʻatagaina ona tuʻu ifo i lalo le vevela i le 18 tikeri. I le taumalulu, i le taimi o le moe moe o gloxinia, faʻailoga o le 10-14 tikeri e manatu lelei.

Sūsū

O le susū o le ea e tatau ona i totonu o le 70-80%. Afai e oso le vai i laulaʻau ma fugalaʻau o le gloxinia, o le a amata ona pala. Ina ia faʻasusu le 'ea, tuʻu le ulo i luga o se paʻu ua faʻatumuina i le susu faʻateleina' ele poʻo maʻaʻa.

Le palapala

Gloxinia o loʻo manaʻomia luga o le eleele. E te manaʻomia le totoina o se laʻau i se paluga faʻapitoa eleele:

  • Vaioleti;
  • Begonia;
  • Saintpaulia.

A o e saunia le substrate oe lava ia, faʻaaoga vaega ia:

  • laufanua lau - 2 vaega;
  • laueleele peat - 1 vaega;
  • oneone vaitafe - 1 vaega.

O alavai e manaʻomia mo le fugalaʻau. E talafeagai mo ia:

  • faʻalauteleina omea;
  • fufulu fuamoa;
  • Styrofoam.

Oe mafai ona aoao atili e uiga i le eleele manaʻoga mo gloxinia i lenei tusitusiga.

Isi taua taua puipuiga

E manaʻomia le faʻasusu o le eleele pe a faʻamago. I lenei tulaga, e tatau ona sasaʻa le vai i totonu o le apa poʻo le pito o le ulo.I le taimi o le tuputupu ae vaitau, faʻasūsū tatau ona tele. I lenei tulaga, o le soʻona vai e mafai ona faʻaleagaina le fugalaʻau, ma o le a pala. A uma ona faʻainu, tuu le ulo i luga o le susu mago. Ona mitiia ai lea o le sili atu susu. Ina ia faʻasusu le eleele, faʻaaoga vai lelei i le vevela o le potu.

E manaʻomia e le Gloxinia le faʻamalieina faʻavaitaimi mo fugalaʻau i totonu o laʻau. Faʻailoa mai ia Aperila ia Aukuso i vaiaso uma. Faʻaoga ½ o le metotia ua faʻailoa mai i faʻatonuga (Giant, Gumi). I le taimi e te moe ai, e te le tau faʻamalulu. Faitau e uiga i le faʻafefea ona faʻasūsū vai ma fafaga le gloxinia ii.

E mafai ona e mauaina nisi mea e uiga ile tausiga o le gloxinia iinei, ma o i na matou talanoa ai e uiga i foliga o lona galueaina i le fale.

O le mea lea, o le gloxinia o se tamaʻi fale maaleale ma maaleale, afai e le mulimulitaʻi i tulafono o faʻatoʻaga, e mafai ona afaina ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le florist's task o le sailia lea o le toʻilalo i le taimi ma faanatinati ona toe faʻaleleia auala.

Pin
Send
Share
Send

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com