Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

E mafai ona tupu se orchid i le vai i le fale ma o le a le umi e tatau ona teu ai le laʻau i lenei setete?

Pin
Send
Share
Send

E mafai ona teu lenei fugalaʻau i totonu o le vai? I le natura, o nei fugalaʻau e tutupu i luga o laau ma o nisi taimi latou te le manaʻomia lava le palapala. E i ai uma tulaga talafeagai mo masani tuputupu aʻe, toe gaosia ma fugalaʻau.

E taua le eleele ile fale, e faigofie atu ona tausi le fugalaʻau. Ae i totonu o le vai latou lagona lagona sili. O le autu o ia faʻatoʻaga o le iai pea o le aʻa i totonu o le vai.

Saunia se ipu tioata poʻo se isi pusa talafeagai, e le tatau ona lapoʻa tele, ae i le taimi lava e tasi avanoa, o lenei ua mafai ona e amata totoina ma tausia le laʻau.

Faʻafefea ona totoina se fugalaʻau faʻaaogaina lenei metotia?

Ina ia mafai ona fuga mai se orchid i taimi uma, e le naʻo le vai e manaʻomia, ae o se suavai faʻalelei. Uma faʻaopopo vailaʻau tatau ona i ai se aofaʻi fuafuaina aofaʻi, lea o le meaʻai o le fugalaʻau o le a tutusa.

O le tausiga o orchids aunoa ma le faʻaaogaina o le eleele ua vaevaeina i ituaiga nei:

  1. Hydroponics - o le aganuʻu ua tupu i le vai.
  2. Vailaau - o le substrate ua faʻaopopoina i le vai.
  3. Faʻasalalauga - E le toe faʻaaogaina le vai ii, aua ua tupu le laʻau ile ea.

Tusitusiga! Talu ai o orchids i le vao e le ola i le eleele, ae ola tele i luga o laʻau ma maʻa, o lona uiga o le vai siʻosiʻomaga o lo latou tulaga masani.

Tulaga e lelei ai ma mea e leaga ai

Hydroponic totoina o orchids ei ai sona taua sili atu nai lo le galueaina o le eleele:

  • Leai pala poʻo le palapala parasites. E taua tele lenei mo lenei aganuu. Talu ai o lona aʻa vaega e noatia i le pala faʻagasologa. I le hydroponic metotia, e i ai le tele aofaʻi o le ea i totonu o le vai, i se faʻaopopoga, o le faʻasolosolo faifai pea o le suavai puipuia le faʻaleagaina gaioiga.
  • E leai se mea e manaʻomia ona toe teu i taimi uma le fugalaʻau.
  • E le afaina le laau ile laʻititi pe laititi foi le faʻalaʻupega.
  • Faʻatamaoaigaina masani o le vai ma mea e faʻatagaina e mafai ai e le fugalaʻau ona malosi ma maloloina. E le afaina ia aa mai le mago ma le leai o se okesene.

E i ai foi nisi faigata o le totoina o se fugalaʻau i le vai, ae i leisi itu, e le tele naua pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, a o totō laau i le eleele:

  • Ia mautinoa ia malu le vai.
  • E taua le mautinoa o le vai tulaga e le alu i lalo o le amataga o le aʻa malo. I lenei tulaga, ua fautuaina e faʻaopopo vai.
  • Lavalava pito i luga e faia i le taimi atoa o le tuputupu aʻe o le orchid.

O le mea lea, e taua le maitauina o le tausiga mo se fugalaʻau i le vai e tatau ona masani.

O le a le umi e tatau ona teu ai le laʻau i lenei setete?

O le a le umi e tatau ai ona e tuʻuina le fugalaʻau i totonu o le vai? Talu ai o le mafuaʻaga o lenei metotia o le i ai pea o se fugalaʻau i le vai, e tatau ona teuina i lenei tulaga i taimi uma. E suia tasi le vai ile vai ile vaiaso. E tatau ona iai le vai i le vai timuga pe faʻamama.

Afai e te faʻaaogaina ni substrates eseʻese, ona faʻataunuʻuina faʻasusu i auala eseese:

  1. A faʻaogaina le lautele o le omea, ae le i faʻamamaina maeʻaeʻa, o le uluaʻi fugalaʻau ma aʻa e faʻasusu atoa.
  2. Afai o le faʻavae o le eleele na fausia e iatomites, perlites poʻo lanumeamata fefiloi faʻafefiloi, o lona uiga o le aʻa o le laʻau e muamua faʻasusu, ona faia lea ina ia tafe le vai i lalo o puipui o le koneteina ma le oketi.

Faalogo! O vailaʻau lelei e filifilia e fuafua i le ituaiga fugalaʻau.

Tupu i le fale

Ina ia faʻasalalau se orchid, o laʻasaga ia e tatau ona uia:

  1. Oti le peduncle ese le autu laau.
  2. Saunia se fagu ma se ua tipi ese (5 cm), tuʻu le laʻau i totonu o le vai ina ia aofia ai na o le 4-5 cm o le peduncle. 1 papa maa o le carbon faʻagaoioia o loʻo faʻamamaina foʻi iina. O le vai e le tatau ona naʻo le paipa, ae na faʻamamaina muamua poʻo le vai timu.
  3. E fua le fua o le orchid semicircular i le lau maʻai. Ole ala lea e faʻasaʻoloto ai le fatugao tapuni. A maeʻa lena, o le 'upega tafaʻilagi e ufiufi i le cytokinin uu, lea e faʻatau atu i fale teu fugalaʻau uma.
  4. O le kulimi e faʻaoga i vaiaso uma mo le 1 masina.
  5. O le vai ma le fagu lava ia e suia tasi ile vaiaso.

O a isi mea e faʻaopopo i le substrate?

I le atoa o le tuputupu ae o le orchid, o le laau ua fafagaina. Fertilizers e faʻaopopoina tutusa mo le galueaina o le eleele. E manaʻomia le mataʻituina o le faʻasologa, e tutusa ma le afa o le fua o le faʻasalaga, pe a faʻasusu orchids i tu ma agaifanua.

Faamamaina ma asiasia

A suia le vai, e aoga le suʻesuʻeina o aʻa o le fugalaʻau, peʻa i ai ni limulimu lanumeamata i luga o latou, ona le tatau ai lea ona aveʻesea, latou te faʻaleleia le kesi fesuiaʻiga i le vai peʻa le aoga.

E mafai foi ona e vaʻaia aʻa ua mate, leai se mea e te fefe ai, i o latou tulaga, e tusa ai ma tulafono, isi e tatau ona tupu. E masani ona tupu lenei mea pe a tuiina se oketi, ma o le mea lea e fesuiaʻi le laʻau i tulaga fou o le "ola".

Totoina i se fagu fou

  1. Muamua, o aʻa o le laʻau e faʻamamaina mai le eleele tuai ma mulumulu i lalo o le tafe vai.
  2. O le ulo ua faʻatumuina faʻatumuina i le substrate.
  3. A maeʻa lena, o le fugalaʻau e tuʻu faʻalelei i totonu ma sasaʻa le palapala mai luga.
  4. Afai e te faʻafeiloaʻi le orchid i le perlite, ona tanu lea o le ulo ma faʻalauteleina le 'ele i le maualuga o le pu, ona toto ai lea o le aganuʻu.
  5. Ona sasaʻa lea o le perlite i luga ina ia naʻo le 1 cm e alu ese mai le ua.
  6. E faʻapipiʻi le eleele i le aʻa, o le ulo e faʻatofuina mo sina taimi i le vai.

Faafitauli ono ma auala e foia ai

Pei o soʻo se laʻau, e mafai ona aliaʻe faʻafitauli ile orchid:

  • Maanuminumi pito o le fugalaʻau taʻu mai o le potu vevela ua maualuga tele. Le eseesega i le va o le ao ma le po ea vevela e tatau ona 8 tikeri.
  • Afai e mago pe pala foʻi aʻa o laʻau. o loʻo tautala i le tele o faʻasusu poʻo le vaapiapi lava o se ulo, lea e oomiina ai le aʻa o le faʻatoʻaga. O le isi mafuaʻaga mo lenei tulaga o le fugalaʻau o le tele faʻasusu ina ua mavae se taimi umi o taimi.
  • Leai o fugalaʻau. Taumafai e faʻamamafa le vevela orchid, o lona uiga, o le vevela eseʻesega i le va o le ao ma le po e tatau ona 8-10 ºС eseʻesega.

Tausiga

Afai o le faʻamalama o loʻo totoina ai le orchid e feagai ma le itu i saute, ona tatau lea ona toto le pogisa. I le taumafanafana, oe manaʻomia le fausiaina o se siosiomaga malu, ma ole tau malulu ile potu e le tatau ona sili atu ile 25 tikeri.

O le pasene o le susū i totonu o le potu e tatau ona 25-35%, o nisi taimi e aumai i le 40-45%. E taua tele lenei mea pe a tulaʻi mai ni faleoloa fou. Mo lenei, o le ulo tuu i totonu o se apa ma vai, ma le substrate e faʻasusu i se fagu fagu.

A aliaʻe ni faʻatau fou, e tatau ona tele le faʻasūsū. E le fautuaina e sausau laulaʻau o laʻau, a leai o le a faʻatupuina i luga i latou lanu samasama. Fertilizer o loʻo faʻaopopo foi ile taimi na aliali mai ai ni auala fou e ala ile faʻasusu. E fautuaina e faʻaopopo mea faʻapena e le sili atu ma le tasi i le 2.5-3 vaiaso, a leai o le tele o mea aoga o le a le afaina ai le fugalaʻau.

Afai e te fou i fugalaʻau, faʻafesoʻotai muamua se polofesa. Latou te aʻoaʻo ia te oe i le faʻasusu saʻo o le oketi, tausi lelei. I le uma, e oʻo lava i le fafagaina e mafai ona faʻalagolago i le ituaiga o laʻau ma le vaega o le tuputupu aʻe. Ma naʻo le taimi lea o lenei fugalaʻau ese o le a faʻafiafiaina ai oe i ona fugalaʻau.

Vitio e uiga i le totoina o se oketi i le vai e aunoa ma le palapala:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Kepi oti by Vaipapa Maota (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com