Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Laʻau le faʻamamaina i totonu o kapeta fugalaʻau: teuina maa faʻaputuga eleele

Pin
Send
Share
Send

O laʻau afu o loʻo sosolo i totonu o togalaau. E tele a latou mea lelei.

E le pei o isi fugalaʻau, e le felavasaʻi, latou te ola i luga o soʻo se eleele, e mafai ona tupu aʻe i le la ma le paolo, latou te puipuia le eleele mai ave o le la, ma le mea sili ona taua, o a latou fatu e faʻatau faʻatasi ma lulu foi faʻatasi.

Sa latou toto ma galo. Poʻo fea lava latou te totoina ai, o kapeti fugalaʻau e foliga matagofie lava. Mafaufau pe faʻafefea ona tausi fugalaʻau, pe faʻafefea ona faʻalautele ma fesuiaʻi.

O a ituaiga laʻau?

O le eleele o loʻo totoina laʻau e le o se faʻapitoa fualaʻau vasega o laʻau. O lenei faʻamatalaga e faʻaaogaina i togalaau faʻatoaga ma laufanua. O se vaega o laʻau e fai fala i luga o le laueleele e ana ia. O sui o lenei vaega e eseese o latou foliga, lanu ma le tupu. O le tutusa e taʻoto i le mea moni e latou tutupu vave, ufiufi tele eleele palapala. O le ufiufi e matua mafiafia ma lanumeamata. O le mafuaaga lena ua taʻua ai i latou faapea.

Ituaiga o sedum ma se ata

Caustic (Eka)

Sedum pungent maua lona igoa mai le oona o lona sua, lea o loʻo i totonu o lanumeamata vaega o le laʻau. E i ai ona lau lau. O fugalaau e pei o fetu. Peduncles maua se lanu samasama pupula.

Vaega::

  • E tupu i le tausaga atoa.
  • Fuga i le masina atoa (Iuni-Iulai).
  • Faigofie e toe malosi, savali.
  • O le maualuga o kapeta e 5-10 cm.

E mafai ona e sailia e uiga i le tausiga o le le faʻamaonia maa, lona toe gaosia, ma vaʻai foʻi i ata o ituaiga iinei.

Paʻepaʻe (Аlbum)

O le sedum e tolotolo au. E lauolaola laulaau. E sinasina fugalaau, pei o fetu.

Vaega::

  • Mafaufau faʻasauā.
  • Fuga i le taumafanafana.
  • O le maualuga o kapeta e 7-14 cm.

Faitau e uiga i le ituaiga o laʻau toto e paʻepaʻe, o fea e ola ai ma o a tulaga, faʻapea foi ma ona vailaʻau meatotino, faitau ia tatou mea.

Sipaniolo (Hispanicum)

O le laʻau ei ai lona lanu efuefu-lanumeamata pe lanumumu lanu. O laulaʻau e spindle poʻo papillary. E sinasina fugalaau, pei o fetu.

Vaega::

  • Tele fesuiaiga ma fesuiaiga.
  • O le maualuga o kapeta e 5-10 cm.
  • Ina ua mavae fuga, latou oti vave.
  • Manaʻomia paolo.

Kamchatka (Kamtschaticum)

Sedum ei ai le lanu efuefu-lanumeamata pe mumu mumu. O aa e malo, e lala lala. E i ai ona laugatasi, nifo, maʻaʻa laʻau, 2-3 cm le umi. O fugalaau e samasama samasama, pei o fetu.

Vaega:: kapeta maualuga 25 cm.

E mafai ona e sailia le mafuaʻaga e te manaʻomia ai ona iai le Kamchatka sedum i le fale, faʻapea foʻi ma le vaʻai i ata o laʻau eseese, ii.

Siebold (Sieboldii)

O le fanua a Siebold e i ai ona lau lau. O laʻau e manifinifi, toe maua. O laulaʻau e i ai se lanumoana lanumeamata lanumeamata, mumu mumu i pito. Oe ono matauina se ufiufi ufiufi. Peduncles e lanu piniki i le lanu.

Vaega:: kapeta maualuga 5-8 cm.

Rubens Lizard

O le laau ei ai se tolotolo rhizome, o laʻau o aʻa, o aʻe, malosi lala. O le lanu o laulaʻau e lanumeamata-piniki. E sinasina fugalaʻau, e oʻo atu i le 2-3 cm le lautele, e aoina i totonu o inflorescences o corymbose.

Vaega:: kapeta maualuga 20 cm.

Faitau e uiga i le lavelave o le tausiga, ola mai fatu ma totoina Lizard sedum iinei.

Evers (Ewersii)

Pogai o le stonecrop Evers ei ai se lanu mumu, i ai se lapotopoto foliga, pupula, tele. E lanu efuefu-lanumeamata le lanu o laulaʻau. Latou te tu faʻafesagai, faʻataʻamilomilo, oʻo atu i le 2-2.5 cm le umi.O fugalaʻau e laʻititi, sesega piniki po o le mumu lanu, aoina i totonu o se mafiafia inflorycence corymbose. O fugalaʻau aofia ai lima elongated petals, sefulu stamens ma se faʻatuina pistil.

Vaega::

  • Le faʻapalepale le saʻo i le la susulu ile laulaʻau.
  • Faʻasino i laʻau totogo.

Sansparkler Lanumoana Penina

O le kapeta e aofia ai lauulu lanumoana lauulu ma se lanu viole. Fugalaʻau e tetele, lanu piniki pupula. O fualaʻau e malosi, mumu i le lanu.

Vaega:: kapeta maualuga 15-20 cm.

Faitau atili e uiga i le ofoofogia o ituaiga o le sedum "Blue Pearl" poʻo le Blue Pearl ma tulafono mo le tausiaina i la matou tusitusiga.

Lydian (Lydium)

E manifinifi, puʻupuʻu, oʻo atu i le 6 cm le maualuga O laulaʻau e lanumoana-efuefu, o lau pito i lalo atonu e lanu mumu. E lanu piniki fugalaʻau.

Vaega::

  • Mafaufau faʻasauā.
  • Mo le galueaina, o vaega paolo e sili atu ona talafeagai.
  • E le mafai ona totoina i ni tamaʻi container ma puipui puipui.

Sese (Spurium)

Laʻau Stonecrop e fesuiaʻi faʻatulagaina, pogisa lanumeamata i le lanu. O laulaʻau ei ai lona tino faʻavae ma vaivai, palu nifo i pito. O le pito e liua mumu le uaina i lalo o le la. Fugalaʻau piniki ma maʻai petals e aoina i corymbose inflorescences. Latou ufiufi atoa le sedum pou.

Vaega::

  • A mago, e aliali mai o se fugalaʻau toto.
  • Stonecrop, teteʻe ile aisa, e mafai ona toʻafilemu ile taumalulu.
  • Manaʻomia le tele o avanoa avanoa.

E mafai ona e suʻesuʻe poʻo le a le ituaiga laʻau pepelo o le red crimson sedum, o le a lona foliga mai ma pe faʻafefea ona toto i le fale, ma mai lenei tusitusiga o le a e aʻoaʻo ai e uiga i uiga ese o le faʻatupuina o se isi ituaiga o pepelo pepelo - "Voodoo".

Ono laina (Sexangulare)

Ono-vaʻa sedum o loʻo faʻatutuina laʻau 5-15 cm le maualuga. E maamaʻa fugalaʻau, lautele faʻasalalau samasama.

Vaega:: fua mai ia Aukuso.

Punou (Reflexum)

O laʻau o le laʻau e lanumoana-lanumeamata i le lanu ma faʻasolosolo lau laʻitiiti e pei o ni pisi nila. O nisi lala e siliva poʻo le piniki i le lanu. O fugalaau e laʻititi, samasama.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e le sili atu i le 10cm.
  • Manaʻomia moli lelei.
  • Fuga i le tausaga lona lua po o le lona tolu.

E mafai ona e iloa e uiga i uiga eseʻese o le totoina ma le vaʻaia o le palapala ua gaugau ii.

Hybrid (Hybridum)

O le sedum hybrid e iai ona lau lanumeamata. E samasama ona fugalaʻau.

Vaega:: le lāmala ma le aisa.

Oregano (Oreganum)

O tui o le sedum oregano e ufiufi laupepa ma ona foliga lapotopoto. I pito o le laʻau o loʻo i ai ina ia latou foliga mai o le mafiafia rosette. I le la, o laulaʻau ma au na faʻatumuina i le lanumumu vali vali. Laʻititi fugalaʻau e lanu samasama i le lanu, faʻaputuputu i laiti inflorescences luga puʻupuʻu peduncles.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e oʻo atu i le 5cm.
  • E i ai sona laumalati malulu.

Mafiafia-lalaga poʻo Dasyphyllum (Dasyphyllum)

Sedum e lanumoana pe malamalama lanumeamata i le lanu. Sedum e manifinifi, pei o ni rhizome. O lanumeamata e lanumeamata. O laulaʻau e faʻapipiʻi pe faʻaloloa, e masani ona tuʻu i luga o laʻupuʻu pupuʻu; e seasea maua i laʻau fugalaʻau. O inflorescences pei o se panicle, e aofia ai le tele o lala, i le pito o lea o loo i ai faamalu ma curls. Fugalaʻau e faʻatulagaina i ni tamaʻi uila uila. E paʻepaʻe petala fugalaʻau.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e 2-10cm.
  • E moe faʻaletonu, ae faigofie ona toe maua e ala i le totoina o ia lava.

Rustic (Selskianum) - "Sultan" ituaiga

O le Sedum e lanu efuefu lanumeamata i le lanu. Stonecrop rhizome e malosi, puʻupuʻu, e masani ona faʻapipiʻi. O lala e lala, mumu, laʻau i lalo, 30-40 cm le maualuga, saʻo. Leaves e feauauai, 2-6 cm le umi, 0.5-1 cm le lautele, spatulate obverse-lanceolate pe sili atu ona vaapiapi-laina, osooso pe maʻai i le tumutumu, tina foliga i le faʻavae, papaʻu crenate i le pito i luga afa. O le inflorescence aofia ai ni curls, faamalu-foliga i foliga.

O fugalaʻau e faʻatulagaina i ni tamaʻi uila uila pupuu. O pupula e lanu samasama sesega, tusitusi, tusa ma le 5 mm le umi.

O le lauiloa ituaiga o le maa Selskiy poʻo le maa Selskiy: Sultan - o loʻo faʻaalia i le tele ma le umi o fuga, o le faʻatoʻaga o le ituaiga e faia tele lava mai fatu.

Vaega::

  • E faifai lemu.
  • O le maualuga o kapeta e oʻo atu i le 5cm.

Lea-mafiafia (mafiafia-lalaga) (Pachyclados)

O le sedum-branched sedum e i ai se lanu lanumoana pe lanumoana-lanumeamata. O lona rhizome e mafiafia, i nisi taimi e faʻapaʻu. O tamaʻi faapuupuuina o au e pupuu totonu.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e 2-10cm.
  • E faifai lemu.

Nussbaumerianum

Sedum Nussbaumer o loʻo faʻasasaʻo ni lauolaola o se lemu-piniki lanu. Faʻamau tu i tafatafa o le au, pipii atu i autafa o le fana. E sinasina fugalaʻau, e oʻo atu i le 1.5 cm le lautele.

Vaega:: tupu i totonu o se laʻau laʻau.

Uamea po o Stahl (Stahlii)

Pogai o le eleele o le uamea e tu saʻo, toetoe lava a le totogia. O laulaʻau e faʻafeagai, ovate, 1.2 cm le umi ma 0.8 cm lautele, mafiafia, enaena-mumu, ma maaleale pubescence o mumu-enaena lanu. Peduncle lala, lau. O le inflorescence e apical, paniculate ma samasama fugalaʻau.

Vaega::

  • Kapeta maualuga: 15-20cm.
  • Tuputupu ae.

Paleta fefiloi poʻo le pupula (Mixed)

O le paluga o sedums aofia ai fatu o se maualalo-ola ituaiga - Sipaniolo (S. hispanicum, 5-6 cm maualuga), feololo-tele - papaʻe (S. album), hexagonal (S. sexangulare), sese (S. spurium cocineum), punou (S. reflexum ) - uma 10-20 cm maualuga ma umi Kamchatka (S. kamtschaticum, 30 cm).

Vaega:: tuputupu aʻe.

Pulchellum Sea fetu

Sedum "Starfish", poʻo le "Sea Star" o se puʻupuʻu tumau perenise ma potu mautotogi. O laulaau e lanumoana, mafiafia, susua, ma se lanumoana pe mumu lanu samasama, ei ai le faʻatulagaina faʻatulagaina.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e oʻo i le 10cm.
  • Le lāmala

Weinbergii

Laʻau totogo ma laʻau toto tutupu faʻasolosolo. O laufanua ma sessile lau ovoid pe oblong, piniki-lanumeamata ma se lanumoana pupula ma waxy fuga. E sinasina fugalaʻau, i totonu o le fugalaʻau.

Vaega::

  • Le lāmala
  • Fuga tele.

E tele-ulu (Multiceps)

O laulaʻau e faʻatulagaina i fuifui i pito o laʻau, ma maua ai le laʻau foliga o se laʻau. O laulaau e tino, lanu efuefu-lanumeamata, lamolemole. O fugalaʻau e 5-petala, samasama samasama.

Vaega::

  • O le maualuga o kapeta e oʻo atu i le 15cm.
  • Tuputupu ae vave.

Morgana (Morganianum)

O tautau e tautau i lalo mai le ulo ma e ufiufi pupuni i lapisi, faaumiumi, sina laulaau laulaau, e foliga mai e tai pei o faʻi. O le lanu o laulaʻau e lanumoana lanumeamata.

Vaega::

  • E faigofie ona gagau ese laulaau mai le pogai.
  • Fuga tele.

Oe mafai ona iloa e uiga i le lauiloa Morgan Sedum, e uiga i foliga vaaia o le toe gaosia ma le tausiga mo ia, faʻapea foi ma le vaʻai i se ata o le fugalaʻau, iinei.

Tausiga

E tatau ona fafagaina sedumama: i le tautoulu ma mea faʻatau o le phosphorus-potassium, ma i le tautotogo ma mea faigata fetilaisa. O le faʻasusu e seasea aoga, ae le taʻitasi. Faʻatasi i le 5 tausaga, e manaʻomia le toe faʻafouina o laʻau tuai i le vaevaeina pe suia i tamaʻi laʻau.

Toe gaosia

O le toe gaosia o le tino e faia:

  1. fatu;
  2. vaevaeina o le togavao;
  3. tipiina.

E manaʻomia ia mautinoa o le totoina e le moe i laʻau, o maa e le iloa pe faʻafefea ona gagau i totonu o le vaega o le tamaoaiga i le tautotogo.

Faʻaliliuga

O se taotoga i se laʻau talavou e manaʻomia faʻatasi i le 2 tausaga, se tagata matua - i le 3 tausaga.

Mafai faigata mataupu

E le faigata ona tupu fua vao. Latou te manatu sili ona filiga, e faigata tele ona lafoa ese latou. Faʻatasi ma le faʻasusu soo, o le aʻa mafai mafai pala, lea o le a taitai atu ai i le oti o le laau.... Stonecrop o na laau toto na e faʻaaoga e fausia ai nofoaga matagofie ma tulaga ese. Latou te fesoasoani e fausia faʻaolaola faʻamatalaga i soʻo se potu poʻo se togalaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Indigenous Agriculture. Insights on PBS Hawaii (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com