Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le eseʻesega i le va o lanu "fiafia aliʻi ma fafine", ma e mafai ona tuʻu faʻatasi? Vaaiga aoao o spathiphyllum ma anthurium ituaiga

Pin
Send
Share
Send

O le tropical tropical spathiphyllum ma lona soa anthurium e masani ona tupu i le fale. Spathiphyllum e taʻutaʻu lauiloa o le "fafine fiafia" poʻo le "fugalaau fafine".

E talitonuina o le faʻafetai i le laʻau, o teine ​​talavou o le a maua a latou paʻaga, ma fafine faʻaipoipo o le a fiafia i le faʻaipoipoga. E tusa ai ma le talitonuga lava e tasi, o le anthurium e taʻua o le "male fiafia", e maua ai le laki ma le fiafia i le aliʻi afa o le faitau aofaʻi. O le mafuaʻaga lea ua avea uma ai laʻau ma "soa e faʻavavau" i togalaau 'aiga.

Faʻamatalaga botani, nofoaga faʻafanua ma le amataga

Spathiphyllum ma le anthurium - o le mea moni, o latou tutusa laʻau pe leai? O nei mea uma e lua e aofia ai i le ituaiga o le olaola o laʻau o loʻo ola i taimi uma o laʻau o le Aroid poʻo le Aronnikov aiga. O le tufatufaina o vaega o laʻau uma e lua mai Amerika Tutotonu i Amerika i Saute, spathiphyllum o loʻo maua foi i le Lalolagi Tuai: Filipaina, New Guinea, Palau, Solomon Islands.

O laʻau uma e lua e tutupu i ituaiga eseese, e iai epiphytes, semi-epiphytes, ma hemiepiphytes e pule malosi ai.... I le vao, latou te totō i luga o laau, faʻasaʻoloto le ea aʻa e alu ifo i le eleele ma fafaga i le otaota o le vaomatua.

Ae o le "fiafia fafine" e leai se laʻau - o laulaula e faʻaputuputu saʻo mai le palapala, o le "male fugalaʻau" e mafiafia, tele lava faʻapuʻupuʻu au. Laʻau laʻau eseʻese maitauina: i spathiphyllum - o le laulaʻititi ei ai le oval pe lanceolate foliga ma se eseʻese ogatotonu uaua, o le foliga o le lau toe fai foliga o le petal; i le anthurium, o le lau e eseʻese mai foliga mai le petal (spatulate, lapoʻa, ma obtuse tumutumu), ei ai se loloto-autu faavae ma i ai se susulu susulu.

Inflorescences (taliga) o spathiphyllum i ai paolo mai le sesega lanumeamata i le paʻepaʻe ma foliga faaumiumi. O le Anthurium e iloga mai i le tele o ituaiga ma lanu o le faʻamoe: conical, clavate, spiral; mumu, piniki, moli, lanu viole poʻo le paʻepaʻe, pe o se tuʻufaʻatasia. O fugalaʻau o le "male fiafia" e sili atu ona maʻaʻa ma mafiafia.

O igoa o laʻau uma e lua e sau mai le tuʻufaʻatasia o upu Eleni e lua. Spathiphyllum: "spata" - o se veli, "phillum" - o se laulaau; anthurium - "anthos" - lanu, "oura" - siʻusiʻu. I tusi faʻatatau botanical tusi Latina igoa o loʻo faʻailoa mai: Spathiphyllum ma Anthúrium.

Tusitusiga! Faʻafetai i fugalaʻau papaʻe, o le spathiphyllum e taʻua foi o le "paʻepaʻe paʻepaʻe", ma le anthurium, mo le susulu lanu o fugalaʻau ma le tutusa o foliga fugalaʻau ma le alofa tunoa o se manulele, na faʻaigoaina "o le fugalaʻau fugalaʻau". E i ai le igoa tauvalaau a le Anthurium - "wax wax", na avatua mo le sili atu o teuteuga, e pei o fugalaʻau faʻafoliga.

Spathiphyllum na maua i le 70s o le 19 seneturi e le Siamani botanist H. Wallis i le togavao o Ecuador... Na maua le Anthurium i le vaitaimi lava lea e le French botanist E.F. Andre i le taimi o le malaga i Amerika i Saute.

I le faʻamanatuina o tagata suʻesuʻe uma, o ituaiga taʻutaʻua a nei laʻau na mulimuli ane faʻaigoaina.

Se ata

E le gata i le ata e mafai ona e vaʻaia foliga o le anthurium, fiafia aliʻi, ma lana soa spathiphyllum, fiafia fafine, nei tagata o le teropika ua avea i totonu fugalaʻau.

Lenei o le anthurium:

Ma o le spathiphyllum lenei:

I le ata e sosoʻo mai, e mafai ona e vaʻai pe faʻafefea ona vaʻaia fugalaʻau pe a vaʻaia lelei latou.


E faʻatagaina ona tuʻu i tafatafa?

Talu ai o spathiphyllum ma matagofie anthurium faia se fealofani tandem ma foliga lelei i autafa o le tasi, o le fesili pe mafai ona teuina nei fugalaʻau latalata mou atu na o ia. E ui lava o nisi tagata totō "faʻatupu" fugalaʻau ona o le malamalama-alofa anthurium ma le manaʻoga mo le paolo mo spathiphyllum.

E mafai ona lua totoina i le tasi ulo?

E ui i faʻailoga lauiloa, e le fautuaina e tagata fugalaʻau folaola faʻatoʻaga laʻau i le tasi ulo, talu ai latou te manaʻomia le totoina eseese ma tausiga tulaga (eseʻese manaʻoga mo le faʻainuina ma moli, o le eleele mo le totoina spathiphyllum ma anthurium e ese foi) ma e foliga mai o le a le fealofani faʻatasi. I le maualuga o le avanoa, o le sili atu le tino ma olaola "tane fugalaʻau" o le a le faʻatagaina le aʻa o le "fafine" e atiina ae atoa, ma o le mulimuli o le a oti.

Ituaiga o spathiphyllum ma anthurium

E tusa ma le 45 ituaiga o spathiphyllum, o le sili ona lauiloa o:

  • Chopin - O laulaʻau ma fugalaʻau e faʻaloloa, o le peduncle e sesega lanumeamata. Le fugalaʻau fafine "sili ona le faʻamatalaina".
  • Cupid - tu i fafo ma lapopoʻa petioles i le faʻavae. E le fuga mo se taimi uumi ma maua ai ni tamaʻi taʻavale; e taua mo le lanu kulimi o le fugalaʻau autu.
  • Masani - umi ma tele fugalaau mai Mati ia Oketopa.
  • Wallis - o se tamaʻi totoina ituaiga na avea ma "tina" mo tele hybrids.
  • Mauna loa - o le sili ona taatele hybrid ituaiga e fuga toetoe lava atoa le tausaga atoa; o le fugalaau ei ai se matagofie taliga beige.

Anthurium o le sili ona tele ituaiga o lona aiga, ma e sili atu ma le 900 ituaiga. Le sili lauiloa:

  • Andre - mafai ona fuga mai 1 masina i le atoa tausaga. Cultivars ma hybrids eseese i le maualuga, foliga ma le tele o paolo o samasama, moli, mumu ma tuʻufaʻatasia o ni lanu.
  • Crystal - E eseʻese i laulaʻau lanumoana laulaʻau ma paʻepaʻe uaua ma le samasama susu.
  • Scherzer - Itiiti i le lapoʻa (oʻo atu i le 30 cm), faʻaeseeseina e se masani ai tamaʻi povi ua mimilo i se faʻataʻataʻavale.
  • Dakota - lauiloa, laʻititi manaʻomia ituaiga
  • Aʻea - fai ni uumi uumi (pei o le lianas) ma laʻau faʻasolosolo laulaau, e i ai lona taliga samasama samasama

Faitau atili e uiga i ituaiga ma ituaiga o anthurium iinei.

Faʻatusatusaga ile tausiga ile fale

TausigaSpathiphyllumAneturiuma
VevelaTau mafanafana + 21-22 °, taumalulu + 13-16 °Tau mafanafana + 25-30 °, taumalulu 16-20 °
FaasusuTele faʻasusu ma faʻasusu i le taumafanafana, feololo i le taumaluluFaʻalelei feinu - e le sili atu ma le tasi i le vaiaso i le taumafanafana, i le taumalulu uma 2-3 vaiaso
MoliPenumbra, moli faʻasalalauNofoaga pupula, aunoa ma le susulu o le la
TeuteuinaO le peduncle e aveʻese pe a maeʻa fuga; E aveʻese lau mamago, tuai ma maʻiTutusa i le spathiphyllum
FaʻaolaEleele acidic eleele: faʻamago, lau, peat, humus palapala ma le oneone ma alavaiLoose substrate o coniferous, lau ma peat eleele, o le laualuga ua faataatia i fafo ma limu, o le pito i lalo o le alavai
Laʻei pito i lugaFuafua suavaia mo fafagu i le taimi o le tuputupu ae vaitaimi (Mati-Setema), i le 2-3 vaiaso1 taimi i le masina i le taumafanafana, ma faʻasusuʻaga mo teuteuina fugalaʻau laʻau
FaʻaliliugaTaʻitasi 3-5 tausaga i le amataga o le tautotogoTaʻitasi 2-3 tausaga, i le tautotogo
UloEleele poʻo se ipu uga. Fagu mau talafeagai mo le tele o laʻauLautele (ma avanoa mo aʻa tuputupu aʻe), ae le loloto, omea, ipu malamalama poʻo le palasitika ulo
TaumaluluFaʻafiafiaga vaitaimi mai ia Novema ia FepuariManaʻomia faʻaopoopo moli i le taumalulu
Tausiga pe a uma le faʻatauFoafoaga o tulaga mo se tamaʻi-greenhouse (ufiufi ma se ato) ma maualuga maualuga susu i le muamua masinaFetuunaiga vave pe a maeʻa le faʻatau ma le aveʻesega o le faleʻoloa palu faʻafefiloi ma le lapopoʻa aʻa

Faitau atili e uiga i le tausiga o le anthurium i lenei mea.

Eseesega

Mafaufau pe eseʻese laʻau.

Toe gaosia

Spathiphyllum toe faʻateleina e ala i tipi poʻo le vaeluaina o le togavao, laititi le tele o fatu. E mafai ona faʻateleina le Anthurium i le vaeluaina o le togavao, aʻa i autafa o itu, tuʻuʻeseʻese ma faʻatupuina aʻa, tipi ma faʻapea foi ma fatu.

Fuga

Spathiphyllum amata ona fuga i le tautotogo, o le inflorescences tumau mo 1.5-2 masina. O nisi ituaiga ua toe fuga i le tautoulu. Spathiphyllum e toetoe lava a leai se manogi pe malamalama foi ma e le faʻalavelave. Fugalaʻau o le "fiafia fafine" e tele paʻepaʻe, atonu e iai ituaiga e i ai se lanumeamata lanumeamata.

E mafai e le Anthurium ona fuga mai ia Fepuari e oʻo ia Novema pe a fausia se microclimate talafeagai... Uma ituaiga o antarium manogi. Fugalaʻau o le "fiafia o le tagata" maofa i le 'eseʻese o lanu ma paolo, o le tele o taimi e faʻaaoga ai fugalaʻau o lanu mumu ua tupu i le fale.

Taua! I le vaitaimi o le fugalaau, e le o se mea manaʻomia le maua o le vai i luga o fugalaʻau o laau, a leai o le a mamaʻi ma feoti fugalaʻau.

Faamai

O laulaʻau Spathiphyllum e masani ona maua i le chlorosis ma le hommosis. O laupepa o le Anthurium e faigofie ona maua i le septoria, antracosis (e mafua mai i faʻamaʻi o le fungal), mageso o le fusarium, ele, paʻu o le pauta, ma le siama o ponaivi (mafua mai i se faʻamaʻi pipisi e le thrips) Anthurium viral faamaʻi e le faʻamaloloina, o le laʻau e tatau ona faʻaleagaina.

Afai e le mulimulitaia tulafono o le tausiga, o laʻau uma e faʻaalia e:

  1. o le foliga mai o aʻa pala;
  2. o le aliali mai o ila i luga o laulaau;
  3. samasama, mago o le pito;
  4. suia i le lanu lanu.

Faitau atili e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi iinei.

O a isi mea e mafai ona e tupu faʻatasi ma latou i le potu e tasi?

E le fautuaina e toto soʻo se isi laʻau i totonu o le container e tasi ma le anthurium poʻo le spathiphyllum... I luga o le windowsill tutusa, faʻatasi ai ma le anthurium, vevela ma malamalama-alofa laʻau o le aʻaʻa, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • aphelandra;
  • coleus;
  • sankhetia;
  • dieffenbachia ma isi.

I se isi itu, o laʻau e fiafia i le paolo ma le susū o le a avea ma tuaoi lelei mo spathiphyllums, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • dracaena;
  • Vaioleti;
  • fafine gaʻo;
  • ficus;
  • paku ma isi tele.

Faalogo! E tatau ona manatuaina o le sua o laʻau uma e oona, o lea ia aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu ma isi laʻau.

Spathiphyllum o se laʻititi faʻaletonu ma capricious laau nai lo anthurium. "Fugalaʻau fafine" e sili atu ona agavaʻa ma ola i tulaga le faʻatupuina tulaga. "Fiafia tama", i le isi itu, e sili ona manaia mai se teuteuga o le vaʻaiga - e mauoa i le tele o ituaiga, paolo ma foliga le masani ai o fugalaʻau ma laulaʻau.

Matou te ofaina oe e maimoa i se faʻamatalaga e uiga i le spathiphyllum ma le anthurium:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: French Preposition Song (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com