Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Akhaltsikhe - o se taulaga o Georgia latalata i se 'olo anamua

Pin
Send
Share
Send

I totonu o atumauga maualuluga, i auvai o le Vaitafe o Potskhovi, o loʻo taʻoto ai le taulaga tuʻu ma malu o Akhaltsikhe (Georgia).

O lenei taulaga felanulanuaʻi, o lona talafaʻasolopito e toe foi i le afe tausaga, na faia se sao taua talu mai lona faʻavae, talu ai na tu i le itu i saute sisifo o Georgia, e le mamao mai le tuaoi ma Turkey, i le fetaulaʻiga o auala tele.

E oʻo lava i le taimi ua tuanaʻi mai le igoa: "Akhaltsikhe" o le "New Fortress". E ui lava i le amataga, talu ai o le umiaina o le tamaliʻi aliʻi aiga aiga Jakeli (900 g), o lenei 'aʻai na faʻaigoa ese - Lomisia. O le igoa, o loʻo i ai nei, na muamua taʻua i le faʻamaumauga o le 1204, faʻapitoa mo taʻitaʻi au o Ivan ma Shalva o Akhaltsikhe.

O Akhaltsikhe, o le aofai o tagata nonofo e oʻo atu i le 15,000 tagata, o le pulega faʻatonu o le Samtskhe-Javakheti itulagi. Akhaltsikhe aofia ai le taulaga tuai, salalau luga o se maupuepue, ma eria ma fou fale fausiaina i luga o le fanua laugatasi.

E le mafai ona taʻua o tagata iinei e faʻafeiloaʻi, fiafia i taimi uma e faʻafesoʻotaʻi.

Faailoga o le taulaga

Afai e i ai se manaʻo e aʻoaʻo le tala faʻasolopito o le itulagi anamua o Samtskhe-Javakheti ma maua ai le tele o lagona lelei, o lona uiga o le tali sili ona lelei o le vaʻai i vaʻaiga i Akhaltsikhe. Ole tele o talaʻaga sili ona manaia ole talafaʻasolopito iinei e mafai ona maimoaina uma e aunoa ma se totogi, e faʻatagaina ai oe ona sefe tele i taimi o tafaoga. I le 2-3 aso, e mafai lava ona vaʻaia mea uma: o le taulaga lava ia, o ona vaifanua.

O le seneturi-tuai 'olo Rabat

O le olo le mafaʻafilemuina Rabat ua avea ma se taulaga moni, nofoia lata ane i le 7 hectares. E mafai lava ona savali mai le ogatotonu o Akhaltsikhe i ai - e silia ma le 30 minute le umi.

O le teritori o lenei 'olo malosi o se malaga i vaitau eseʻese, iinei oe mafai ona savali mo le tele o itula, atoa galo e uiga i le olaga i fafo atu o ona pa. Ma afai e te sau iinei i le afiafi, oe mafai ona lagona pei i totonu o se tala faʻasolopito: o le teritori o le 'olo faʻamalamalamaina e malosi sulu, lea e foliga mai o fausaga uma o opeopea i le ea!

O le muamua taʻua o Rabat na amata mai i le 9th seneturi, ae o lenei fausaga e le o se sili matagofie. I le seneturi lona 12, o sui o le aiga o aloalii o Dzhakeli na faatuina se maota ma se 'olo iinei, ma avea ai o se nofoaga le mautonu i le itu i saute o Georgia. O le olo o Rabat na tele lona poto masani i lona olaga atoa: i le seneturi lona 14 na faʻatamaʻiaina e le au tau a Tamerlane, i le 15th seneturi na osofaia e le Mongol Khan Yakub, ma i le 16th seneturi na puʻeina e le autau a le Malo o Ottoman faatasi ai ma le taulaga.

I le aluga o taimi, na leiloa ai e le maota le mafuaʻaga masani. O feeseeseaiga i le va o le USSR ma Turkey na atiaʻe i le luasefulu senituri na mafua ai le mea moni o lenei eria na tapunia mo tagata tafafao maimoa, o le olo o Rabat na le mauaina le tausiga talafeagai ma na faasolosolo malie ona faaleagaina.

O le fiafia i Akhaltsikhe ma Rabat na toe amataina ina ua maeʻa le USSR, ma i le 2011 na amata ai ona latou toe faʻaleleia le maota anamua. O le malo o Georgia na faʻaaluina le 34 miliona lari i le toe faʻaleleia o le galuega (ona toeititi $ 15 miliona). Mo le toefausiaina, poloketi na atiaʻe na mafai ai ona faʻasaoina le moni aʻiaʻi o fausaga o iai, ma na filifilia foʻi ma mea e mafai ai ona "toe faʻataʻitaʻia" ia auala na fausia ai anamua. E oʻo atu i le faaiuga o le taumafanafana 2012, ua maeʻa le toe fausiaina, ma le "New Fortress" o Akhaltsikhe na tatalaina mo asiasiga ma asiasiga masani.

Lenei o le teritori o Rabat ua vaevaeina i lalo ma luga, faʻasolopito, vaega.

Muamua la le vaega pito i lalo o le 'olo o Akhaltsikhe, lea e mafai ona e asia i soʻo se taimi o le aso, ma aunoa ma se totogi. O puipui tetele o loʻo iai faitotoʻa tetele e tau atu i le teritori o le 'olo, e faʻamoemoe e savali ai: ala sima faʻamama, mama, fanua lelei, vaʻaiga matagofie. E i ai foi se tovine talavou, totoina i se masani laʻasaga faʻasologa.

I le vaega pito i lalo o tagata asiasi, o loʻo faʻatali mai le faletalimalo "Rabat", e faʻasaga i le pito i tua o ona pa maʻa maa, o polotito e faia i laupapa vaneina e foliga le ea. O potu mafanafana e amata ile 50 GEL ($ 18.5). Lelei taumafa a le lotoifale e ofoina atu e le faleaiga o le igoa tutusa tutusa tu i tafatafa o le faitotoʻa.

O le KTW Uaina Faleoloa, o se tasi o faleoloa uaina sili ona lelei i Samtskhe-Javakheti, o loʻo i ai le tele o ituaiga inu. O iinei latou te ofaina ai le chacha, cognacs, le tele o uaina, e aofia ai le seasea maua i se tasi na faia mai rosa petals. E maofa foʻi le faleʻoloa i totonu o le fale: e tele mea faʻaaliga, meaafale laupapa lelei mo tagata asiasi, ma fale mananaia e faia i faʻata i lalo o le faʻalo.

O le fale faʻatau e faʻatau atu faʻatagata, siliva teuteuina ma maataua masani, faʻapea foʻi ma ipu uaina ma fagu faia i le gaʻo sili ona mama.

I le faitotoʻa o le 'olo o Rabat i Akhaltsikhe, i lona vaega pito i lalo, o loʻo i ai se nofoaga autu mo faʻamatalaga turisi, lea e mafai ai ona e faʻatau vave ni tiketi e asiasi ai i le fale mataaga o le nofoaga.

Le isi, o le a tatou talanoa e uiga i le pito i luga o le fale o le Rabat - o se vaega lea, o le faitotoʻa e tau ai le 6 GEL, o le asia o le fale mataaga e tatau ona totogi eseese - 3 GEL. Faʻatau se tiketi, oe mafai ona savali faataamilo i le 'olo mai le 10:00 i le 19:00, puʻeina o ata ma puʻeina ata.

O le itu i luga o le 'olo e vavaeʻese mai le vaega pito i lalo e le pa maa malosi, ma o fale iinei e faia i se sitepu fausaga, o lea e tatau ai ona aʻea le tele sitepu i taimi uma. O le falemataʻaga vaega o loʻo iai mea taua autu:

  1. Maualuga matamata 'olo (e iai le 4 o latou ii), o lona tumutumu e mafai ona aʻea i luga e ala faʻasolosolo sitepu. O le lautele vaʻaia matata ofo atu sili lelei vaaiga o le mauga ma ofoofogia vaaiga o le taulaga ma le eria lata ane. O totonu o le 'olo puipui o le' olo e teuteuina i maʻa lanu e tele lanu; e mafai ona e vaʻai atu i nofoaga na faʻaaoga e teu ai meatau.
  2. O le Akh Mediye Mosque na fausia i le 18th seneturi ma na faaigoaina i le faamamaluina o Akhmed Pasha (Kimshiashvili). I le 1828, ina ua puʻeina Rabat e fitafita Rusia, o le Ekalesia Orthodox o le Assump of the Virgin na faia mai le mosque. I le taimi o le toe faʻafouga, o le tumutumu o le faletapuai na ufitia i auro, lea e faʻaosofia ai faʻatasi ma le Omar Mosque i le laumua o le Setete o Isaraelu, Ierusalema.
  3. E i ai le vaʻavaʻa ma se vaipuna i Rabat, e mafai ai ona e malolo ma inu vai mama i taimi uma.
  4. O le Falemataaga o Tala Faʻasolopito (tatala mai le 10:00 i le 18:00) ofa atu i tagata asiasi se faʻaaliga faʻamatalaina e uiga i le tala faʻasolopito o anamua Saute Georgia. E faʻasa ona puʻeina ni ata i lenei fale mataaga i Akhaltsikhe.

Sapara monastery

I luga o mauga, na o le 10 km mai le ogatotonu o Akhaltsikhe, o loʻo iai foi seisi faʻatosinaga faʻasolopito - o le Sapara (Safara) monastery. I le vaitaimi o le Soviet, na faʻaleaogaina, ma talu mai le 1980s sa avea lava ma tamaʻitaʻi monastery - 20 monike e nonofo ai.

I luga o le monaseri teritori ei ai:

  1. O le fausaga sili ona leva o le faʻafitauli o le Church of the Assump, na fausia i le X seneturi. E taʻutaʻua i ona faʻailoga, lea e faʻapaleina i ata matagofie o le laveaʻiina.
  2. I tafatafa ane o loʻo iai se falesa mautu lona fale, o lona taimi na amata mai ai i le senituri lona 13, ma le 'olo logo. O le logo olo o loʻo i ai se togitogi na fausia i papa maʻa malo.
  3. O sina mamao atu ma luga atu o le malifa o loʻo iai fale olo, faʻatasi ai ma fale olo e 3 faʻasao, o se maʻa puipui e maualalo lona maualuga, ma sela foʻi (na vaneina i totonu o le maʻa ma faʻamaeʻa mai maʻa).
  4. O le falesa autu o le monaseri - o le malumalu o St. Saba, na fausia i le XIII seneturi. Lenei o le sili ona malosi fausaga feagai ma tipiina maʻa i luga o le teritori o le monaseri. O lona fausaga e puleaina e papaʻe luga ma maualalo faʻatulagaina. E 2 laʻititi lava e latalata i le malumalu autu. O nei fale monike uma e iai taualuga e faia i papa maʻa.
  5. O le faitotoʻa i le itu i saute o le faʻalavelave ua tapunia. O loʻo iai potu o monike ma potu faʻaaoga.

Sapara o se tulaga ese ma manaia nofoaga i Georgia latalata i le taulaga o Akhaltsikhe, ae o le o atu iina e le faigofie. E leai ni malaga tuʻusaʻo mai le nofoaga pasi pasi a le taulaga, ae o isi taimi e malilie tagata tafafao ma le ave pasi e uiga i se faigamalaga - e tusa ma le 3 GEL i le tagata le tau. E mafai ona e alu i se taxi, e tusa ma le 25 GEL le tau.

Mafai foi ona aapa atu vae. Mai le ogatotonu o Akhaltsikhe, e tatau ona e alu i sasaʻe i le Alatele o Rustaveli pe a ma le 2 km, ona afe lea i le auala i le nuʻu o Khreli - o le mea faigata o lenei liliu e le o makaina i soʻo se auala. E toeititi amata lava le nuu, ma e alu aʻe lava le auala pefu. A maeʻa le 2.4 km mai le pito i tua o le nuʻu, o le auala e tau atu i le pasia o se tamai tumutumu, mai le mea e matala ai se vaaiga lautele o Akhaltsikhe. I le taimi tonu lava i tua atu o le pasi, i le itu tauagavale, o loʻo i ai se tamai fale ma le tele o faʻatafunaga - o le nuʻu lea o Verkhnie Khreli. I le itu taumatau o le ai ai se mama paina togavao, lea ua manatu o le sili nofoaga mo se vao i le po nofo latalata i Akhaltsikhe. E tusa ma le 3 km mai le nuʻu o Verkhnie Khreli i le monaseri i se auala lelei lava mai le taulaga o loʻo tu ai, le vanu o Kura, ma le nuʻu o Minadze.

O le faitotoʻa i le monaseri e leai se totogi. E tatau ona maitauina o faaiuga o vaiaso i Sapar e matua tumutumu lava, ona o tafaoga a tamaiti aʻoga e sau mai itu uma o Georgia.

Malumalu o le Masiofo o Tamara

I le talafaasolopito atoa o Georgia, o lenei setete na o le pau lea o le fafine na alu i le nofoalii ma tutoatasi pulea le atunuu. Lenei o Queen Tamara.

O le taimi o le nofoaiga a Tamara (XII senituri) na avea ma Golden Age mo Georgia. O le faafetai ia Queen Tamara ona o le faaKerisiano salalau i le atunuu atoa ma avea ma ana tapuaiga. Talu mai le 1917, o se aga masani le faʻamanatuina o le aso malolo o Tamaroba i Georgia ia Me 14.

O lenei aso malolo a le malo e faia ma faʻamanatuina faʻapitoa ma mataʻina i Akhaltsikhe, lea na fausia ai i le 2009-2010 le malumalu o le Tupu Tamaʻitaʻi o Tamara. O lenei fale tauagafau e teuteuina i moli lanu. I totonu, o le tosina foliga e foliga tauagafau, ae ui i lea, o le fatafaitaulaga e susulu uma i auro, ma o puipui e teuteuina i atavali masani, lea e tele ata o le masiofo.

I luma o le malumalu o loʻo iai se maʻa faʻamanatu tele o loʻo faʻaalia ai Tamara, o le e nofo i le nofoalii, o loʻo uuina se faʻailoga o le paoa. O le maafaamanatu ma le malumalu o Queen Tamara e tu latalata i le ogatotonu o Akhaltsikhe, luga o Kostava Street, e faigofie ona alu i ai mai soo se mea i le taulaga.

Faʻaaliga i le tagata malaga! Mai Akhaltsikhe e aoga le alu i le ana 'aʻai o Vardzia. Oe mafai ona iloa pe faʻafefea ona foliga ma ona foliga mai lenei tusitusiga.


Faʻafefea ona e alu i Akhaltsikhe?

Mai Tbilisi

O le sailia pe faʻafefea ona alu ese mai Tbilisi i Akhaltsikhe, ua manino ai e ui lava o loʻo i ai se nofoaga o nofoaafi i nei taulaga, e leai ni malaga tuʻusaʻo, ae faʻapea foi ma le 1 suiga. Nai lo le faia o le 2-3 transfer, e sili atu le galo e uiga i le nofoaafi atoa ma faʻaaoga le pasi.

Pasi i Akhaltsikhe alu ese mai le laumua nofoaga pasi pasi Didube. I Akhaltsikhe, na latou oʻo mai i le Tamarashvili Street, i le mea o loʻo tu ai pasi pasi i le lotoifale. E i ai vaʻalele i 40-60 minute uma, mai le 7:00 i le 19:00, ma le tiketi e 12 GEL. Mai Akhaltsikhe i Tbilisi, o le mamao e tusa ma le 206 km, o le taimi malaga o 3-3.5 itula.

Faʻafefea ona sau mai Batumi

E mafai foi ona e alu mai Batumi i Akhaltsikhe i pasi pasi, e alu ese mai le pasi pasi tuai, luga o le auala. Mayakovsky, 1. E naʻo le 2 malaga tuusao i le aso: ile 8:00 ma le 10:30. O le malaga e tau i le 20-25 GEL, o le malaga e tusa ma le 5.5-6 itula. I le auala, nei pasi pasi i le Borjomi soifua maloloina malologa, o lea e i ai le avanoa e asiasi ai i le lalolagi lauiloa balneological ma climatic nofoaga malolo.

E mafai foʻi ona e sau mai Batumi i Akhaltsikhe i se taxi, ae e iai se mea o lou malaga ai? O taʻavale laʻupasese, e pei ona masani ona malamalama ai, e leʻo iinei - e iai kapisi tumaʻoti latou te ofaina a latou tautua mo se totogi tele. O se malaga i le pasi lava e tasi e pei ona masani ai, seʻi vagana ai le toʻatele o pasese, e $ 80-100 le tau.

A o e filifili pe faʻafefea ona e alu i Batumi i Akhaltsikhe, ona manino ai lea o le sili ona talafeagai filifiliga ma sea vaivai felavasaʻi fesoʻotaʻiga o se malaga i lau oe lava taʻavale. E manaʻomia le avea ma se auala eseʻese, talu ai e ui lava o auala na faʻaleleia i se taimi e leʻi mamao atu, e tele lava o le faʻavasegaina eria.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

O afea le taimi sili ona lelei e sau ai i Akhaltsikhe

E mafai ona e sau i le taulaga o Akhaltsikhe e faʻafiafia i ona mataaga matagofie i soʻo se taimi o le tausaga. Ae o le taimi sili ona lelei e malaga ai o Iulai-Setema: ia Me ua oʻo i luga le vevela i le + 17 ° C, ae e masani ona i ai ni timuga faʻavaitaimi.

I le tau mafanafana, e masani ona leai se vevela vevela: o le vevela e mafai ona oʻo i le 30 ° C, ae i le averesi, e tumau le fua i le +23 .. + 25 ° C I le amataga o le tautoulu, o tulaga o le tau o loʻo mafanafana pea, o le tau pa'ū i le + 18 ... + 19 ° C. I se tau faʻapea e manaia le savalivali faataamilo i le taulaga, ae e le malulu ae aʻe i luga o mauga.

I le tautoulu i Akhaltsikhe (Georgia) matagofie matagofie ata matala! Faʻafetai i laʻau, o le mauga ave lanu o samasama ma lanu viole, faʻatasi ma green lanumeamata. Ua ufitia uma tumutumu i se puao māmā, ua tumu le ea i manogi o le togavao.

Lelei e iloa! O le Georgian health resort Abastumani e tu i 28 km mai Akhaltsikhe. Oe mafai ona faitau e uiga i togafitiga, malologa ma vaʻaiga a le nuʻu luga o lenei itulau.

Manatu Moni

  1. 26% o tagata Akhaltsikhe o tagata Armenia.
  2. Faʻafetai i le toe fausiaina o le 'olo, na faʻaleleia foʻi auala i le taulaga, tatalaina faleʻaiga ma faletalimalo fou, ma nisi fale na toe faʻaleleia.
  3. O le Ekalesia Armenia Katoliko o le Faʻailoga Paia i Akhaltsikhe i taimi o Soviet na avea ma fale mataaga.

O tau ile itulau e mo Mati 2020.

O le auala i Akhaltsikhe i le taʻavale, o se vaʻaiga lautele o le 'aʻai ma le' olo o Rabat - i lenei vitio.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: RABATI CASTLE in Akhaltsikhe, Georgia (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com