Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Le mea e fai pe a fai o le orchid ei ai fusarium: ata o le faʻamaʻi ma fautuaga mo togafitiga

Pin
Send
Share
Send

Orchids i totonu o tagata toto fugalaʻau e manatu o le sili ona capricious fugalaʻau i totonu e manaʻomia faʻapitoa tausiga, talu ai latou te tutupu i le natura i ni tulaga faʻapitoa ae le o le eleele ua tatou masani ai.

O lenei laʻau totino e sili ona matagofie ma maaleale ituaiga o fugalaʻau.

I le tulaga o le faʻateleina o oketi i le fale, e tatau ona e suesue ma le totoʻa e le gata i auala o le tausiga, ae faʻapea foi ma faʻamaʻi e aafia gofie ai fugalaʻau.

O le a le Fusarium Rot?

I le avea ai o se tulafono, orchids e aʻafia e 3 ituaiga o faʻamaʻi, faʻaoso e mea nei o faʻamaʻi:

  1. Manuʻa oona - o le sili ona tele i ituaiga, aliali mai luga o laulaʻau i le tulaga o fuga ma pogisa enaena putrefactive nofoaga, atiina ae vave ma taitai atu ai i le faʻaleagaina o fugalaʻau (e uiga i le mafuaʻaga o laulaau o se orchid pala ma le a le mea e fai ai, faitau iinei
  2. Faʻamaʻi pipisi - e tele taimi e mafua ai le pala o rhizome, faʻasolosolo sosolo atu i le atoa laʻau, aʻo laʻau o le laʻau suia lanu mai le lanumeamata i le pogisa samasama, lilo i ufiufi ma ulcerations.
  3. Faamaʻi viral, lea e ufiufi ai laulaʻei ma ila i foliga o mosaic mamanu o se lapoʻa pe pei o se laina faʻatusa. O lenei ituaiga o faʻaleagaina ua manatu e le mafai ona togafitia.

O mafuaʻaga o faʻamaʻi orchid e eseese - leai se susulu o le la, ova poʻo le leai o le susu, soona vevela poʻo le hypothermia.

E pei ona taʻua i luga, o le sili ona taatele o siama fungal o fugalaʻau. Ma i totonu o le fungal, fusarium o orchids e sili ona taatele.

Fusarium o se faʻamaʻi pipisi e fungi o le ituaiga Fusarium... E manatu o se faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi. O le fungus e ulu atu i le fugalaʻau e ala i le rhizome poʻo le latalata-aʻa sone o le poʻa, faʻapea foi ma fatu poʻo ni fatu na afaina i le fofo mata.

MANATUNATUGA: I orchids, e maua i le ituaiga o Fusarium - aʻa, faʻaalia i le pala o aʻa o laʻau, ma ogalaau, e afaina ai au, lau ma fugalaʻau, mafua ai ona latou mamae. Fungi toe gaosia e ala i le tele-lanu spores (conidia) - lanu viole, paʻepaʻe pe piniki.

I le muamua faʻaaliga i luga o au ma aʻa eria o papaʻe-piniki efuefu fasimea i le tulaga o tamaʻi polo, e tatau ona tuuʻeseʻese le laʻau mai isi fugalaʻau ma alu i le vave togafitiga. Fungal faʻamaʻi o fagafao e mafai ona fofoina i le amataga laʻasaga, i luma o aʻa faʻaleagaina.

Se ata

Siaki le ata o le fusarium i orchids:



Faailoga

Toe gaosia o fusarians i le aʻa faiga mafai tumau mai 8 masina i le 1.5 tausaga. Muamua lava, o aʻa o le oketi, e aʻafia i siama ninii, e liu mumu, e pei o le mauaina o se lanu samasama. Ona oso aʻe lea o faʻanoanoaga i luga o aʻa, e pei na saisai lava i filo. I le lumanaʻi, i lalo o le aʻafiaga o le faʻateleina o numera o spores, o vaega mumu o le rhizome faʻapogisaina, amata ona pala (oe mafai ona iloa pe faʻafefea ona toefaafouina se orchid pe a fai o le aʻa pala pe ua pala pala iinei).

Fungi faʻalilolilo faʻapitoa vailaʻau o loʻo tafe i totonu o vailaʻau vaʻa, faʻonaina le fugalaʻau ma faasolosolo poloka poloka. O nei vailaʻau oona e manino lava ona vaʻaia i vaega o laʻau i le tulaga o mama uliuli enaena i luga o puipui o toto ala.

O lona iʻuga, ua le toe ulu le susu i totonu o sela o laʻau, ma ua amata ona feoti ona o le leai o se suavai. O vaega ua aʻafia o le pogai ua avea ma tagata enaena enaena i le lanu, ua manifinifi le au (na matou faʻamatala auiliiliina le mea e fai pe a fai o le autu o se orchid pala iinei). Ua amata ona samasama samasama. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e amata mai le pito i luga o orchids ma faʻasolosolo salalau solo i le fugalaʻau.

Mafuaʻaga

Pei ona iloa, soʻo se fungal amata ona atiaʻe malosi i se lelei siʻosiʻomaga:

  • sili atu nitrogenous fetilaisa;
  • tuu i lalo le vevela i le palapala;
  • faʻaleagaina o aʻa a o tuiina poʻo iniseti eseese;
  • se tele tele o le vai pe a faʻasusu;
  • o le malo o peat i le palapala o le fugalaʻau;
  • le leai o ni meaola niniʻi i le palapala e faʻamalosia ai le puipuia o fugalaʻau;
  • leai se taʻamilosaga a le ea i totonu o le potu;
  • salinity o le eleele faʻavae.

O le a le lamatiaga?

O le le lava o le vai e ulufale i sela o laʻau ona o le poloka o vaʻaia o loʻo i ai vailaʻau oona, faʻapena foi ma le faʻaleagaina o le rhizome ona o le pala e tau atu ai i le magumagu o laʻau ma laulaʻau (faitau e uiga i mafuaʻaga o le pala i luga o le oketi ma faʻafefea ona feagai ai iinei). Faʻapea foi o se maʻi toto o se lamatiaga i le siomia fugalaʻau totonutalu ai o le fungal spores e sili ona pipisi.

Togafitiga

I le tulaga o le mauaina o fusarium luga o se orchid, o le maʻi fugalaau tatau ona vavae ese mai isi laʻau ma amata togafitiga, lea e aofia ai vaega nei:

  1. Aveese le laau mai le ulo ma fufulu i le vai mafanafana.
  2. Suʻesuʻe ma tipi ese ni pala pala.
  3. Lubricate vaega ma faʻagaoioia le kaponi ua faʻavaivaia i totonu o le vai poʻo se antiseptic.
  4. Faʻamago le fugalaʻau.
  5. Ia togafitia atoa le toto (aʻa, au, laʻau, fugalaʻau) ma le vailaʻau oona (Benomil, Fundazol, Topsin, Fundazim). Faʻaleleia le Fundazole solution ile fua faatatau o le 1 g. efuefu i le 1 lita. vai O le togafitiga e faʻataunuʻuina 3 taimi ma le va o 10 aso.
  6. Toto le fugalaʻau i se ulo fou.
  7. Tuu le fugalaʻau i se nofoaga malamalama, mafanafana.
  8. Mo le puipuia, ae e leʻi totoina, e mafai foi ona e faʻasūsūina le eleele faʻalaʻitiiti ma le Fundazol solution.
  9. Naʻo aʻa e faʻasusu i ai; e le tatau ona iai se susū i luga o laulaʻau ma ogalaau.
  10. Mo faʻasusu, e manaʻomia foi le faʻaaogaina o se vailaʻau oona, lea, faʻatasi ai ma le vai, paʻu i totonu o le fugalaʻau, o le a faʻamalolo mai totonu.
  11. O le orchid tatau ona i ai i le atavali mo le le itiiti ifo i le 3 vaiaso.

Taua: Togafitiga metotia e pei o le faʻasusu i le vai, tuʻuina i totonu o se greenhouse siʻosiʻomaga le fesoasoani i faʻamaʻi namu o orchids. O le sili atu le susu o le a naʻo le faʻateleina o le faʻateleina o kulimi spores.

Afai o le atoa laʻau e afaina i le fungus, aemaise lava le aʻa, e tatau ona faʻaleagaina le orchid faʻatasi ai ma le palapala. Faʻaaogaina o le ulo e faʻatoa mafai pe a maeʻa le disinfection i se fofo o le kopa sulfate (5%).

Fusarium fungi e sili ona faigata i le natura. I le tele o tulaga, e oʻo atu i le 70% o spores e feoti i le taimi o togafitiga, ma le 30% e mafai ona alu i se ituaiga o moe faʻamoeina ma faʻagaoioia peʻa maeʻa se vaitaimi patino. E ola fungi mo se taimi umi i le palapala ma luga o vaega o le laau ua mate.

Puipuiga

Ina ia puipuia le atinaʻeina o orchid fusarium, ua lava le mulimuli i tulafono masani o le teu fugalaʻau:

  • faʻatonutonuina o le ea ma le palapala sūsū e ala i le ea o le potu ma faʻamalu le palapala;
  • mataʻitu le pulega o le vevela (e le maualalo ifo i le 15 tikeri);
  • togafiti le substrate ma disinfectants ae leʻi totoina le laʻau;
  • aloese mai le faʻateleina ma tele faʻasusu o laʻau;
  • i le palapala o peat ma foam palasitika tatau ona sili atu i le 20%;
  • totoina se fugalaʻau i le ono masina uma e 'alo ese ai mai le faʻaseseina o le palapala;
  • pe a faʻamalieina, maitau tulaga masani mo le faʻaofiina o vailaʻau;
  • saunia ia lava moli mo orchids;
  • asiasiga masani o le laʻau ma le eleele luga i totonu o le ulo.

Isi tausiga

Taua: Ina ua maeʻa le orchid sa i ai se faʻamaʻi pipisi, e alagatatau, i totonu o le 3 masina mai le taimi na iloa ai le faʻamaʻi, e faia ai le puipuia togafitiga o le laʻau ma faʻasusu aʻa ma le tali o vailaʻau.

E fautuaina e faʻagasolo fugalaʻau ile aso e faʻasusu ai, peʻa tumau pea le maualuga o le susū. O le orchid e faʻapitoa lava ona togafitia ma le faʻaeteete i le taimi o le tuputupu aʻe o le laʻau, ma mataala tele i fou laʻau.

Ina ia faʻaosofia le tuputupu aʻe o laʻau fou i luga o le oketi, faʻaaoga se mea faʻapipiʻi ma le homone cytokinin... O le fugalaʻau tatau ona tuʻuina i totonu o se potu mafanafana, malamalama. I lenei tulaga, e tatau ona aloese mai le susulu o le la. O laʻau o le laʻau e faʻapogisaina ona o le leai o se malamalama, pe a fai e latou samasama - o lona uiga o le ova o le malamalama ma le vevela.

Ua fautuaina e le aufaifaatoaga poto masani le filifilia o ni fagu palasitika malamalama pe malamalama mo le orchid e puipuia ai aʻa mai le soona vevela. Ina ia mautinoa lelei ea o aʻa, o le tele o pu e faia i le pito i lalo o le ulo, ma o le pito i lalo o le ulo ua ufitia i alavai.

O Orchids e faʻasuina faʻamoemoeina i le vaitau - i le taumafanafana uma 3 aso, i le taumalulu - i le 10 aso. E fiafia tele Orchids i le susu, o lea e aoga ai le faʻasaua taimi i le laau ile vai mafanafana. Ina ia mafai ona aloese mai le toe atinaʻeina o fungi, o le faʻasusu e sili ona lelei i le taeao, ina ia maua ai le susū i luga o laulaʻau taimi e faʻapusa ai.

O le fafaga lelei ma faʻalaʻau faʻapitoa e taua tele mo se laʻau vaivai. I le taumalulu, faʻamaluluina e faʻataunuʻuina 1 taimi i le 30 aso, i le taimi o le faʻatupuina o ni fualaʻau fou, e faʻaaluina uma faʻalaʻila i le 2 vaiaso.

Faaiuga ma faaiuga

O le usitaʻia o tulafono uma mo le tausiga o lenei fugalaʻau e le masani ai ma puipuiga, o le a fesoasoani lea e aloese ai mai se faʻamaʻi o le oketi pei o le fusarium. O le iʻuga o togafitiga faʻatulagaina ma isi tausiga faʻapitoa, o le laʻau o le a faʻafiafiaina isi mo se taimi umi ma ona tulaga ese, matagofie ma maaleale fugalaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: na ia tuua le mamalu (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com