Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Matou te faʻatinoina le saʻo gloxinia totoina

Pin
Send
Share
Send

Gloxinia o se aiga totoa o le aiga o Gesneriev. Nofoaga na amata ai - vaomatua vaomatua o Pasili. I le amataga o le 18th seneturi, o se aiga o gloxinia, matagofie synnigeria, na aumaia i Europa. Lenei laʻau laʻau e le mafaamatalaina laʻau faʻatupuina tulaʻi mai i ona po nei gloxinia.

Mo le sili atu ma le 200 tausaga, faʻataʻitaʻiga galuega na faʻataunuʻuina e fausia ituaiga eseese o gloxinia, o latou foliga mai nei ua mamao mai synnigeria, ma le numera o ituaiga ma le vevesi o lanu e le mafai ona tuua le fiafia i ai tagata fugalaau. Ina ia mafai e le laʻau ona faʻafiafia le mata mo se taimi umi, e tatau ona e iloa uma laʻasaga o le tausiga o le fale ma taimi talafeagai fesuiaʻiga.

Faʻamatalaga

Ole Gloxinia ole laʻau tumau ole laʻau poʻo le puʻupuʻu laʻau ma tino puta e oʻo i le 25 senitimita le maualuga. O laulaʻau e lapoʻa, lanumeamata lanumeamata i le lanu, velvety i le paʻi, fafo vaʻaia i luga o latou laʻititi pubescence, ona o lenei latou foliga mai puupuu ma puupuu.

O laula e masani ona ovoid ma e oʻo atu i le 20 senitimita le umi. E lapopoʻa fugalaʻau, o fuga e pei o logo. O le fugalaau, pei o lau, e veloveta. O le pito o petala e faʻapipiʻi. Fugalaʻau mafai ona oʻo atu i le 8-12 senitimita le lautele. O lanu o ia logo e mafai ona fesuiaʻi, ma o fugalaʻau e sau foʻi ma le tuaoi faataamilo i le pito o petala poʻo ilaila. O pogati e puʻupuʻu, faʻasolosolo i totonu o se faamalu inflorescence, taʻitasi fugalaʻau i luga o se eseʻese peduncle.

I luga o se tusi. O le vaitaimi o fugalaau e amata mai ia Mati ia Iuni, e oʻo atu i le 40 fugalaʻau e mafai ona fuga i luga o le tasi laʻau i le taimi e tasi.

O afea e manaʻomia ai?

Gloxinia taotoga e manaʻomia i le tele o tulaga:

  • Ina ua uma le moe, na ala le laʻau ma oso mai sina laʻau, ae e leʻi ola lau.
  • pe a faʻatau ni laʻau totogo i totonu o se koneteina le talafeagai mo le ola o le laʻau;
  • pe a faʻatau ni tubers e leʻi totōina ile eleele;
  • i faʻalavelave faʻafuaseʻi, pe a afaina le laʻau i faʻamaʻi (spider mites, mealybugs) o loʻo nonofo i le palapala - i lenei tulaga, e manaʻomia le aveʻesea o tubers mai le eleele faʻaleagaina ma matua faʻamamaina mai ona toega, faʻamamaina o tubers i le faʻasusuina i se vaifofo o le potassium permanganate poʻo ni auala - Epin ma Zircon , aveʻese vaega faʻaleagaina o le tuber ma se naifi ma mago ma lefulefu laupapa;
  • i mataupu o le atinaʻe o faamai fungal o le laau.

O afea e tatau ai ona e tuʻuina se fugalaʻau i le ulo e tasi?

Afai i le amataga o Fepuari, o toʻatoʻaga totogo ma laulaʻau o loʻo vaʻaia i totonu o le ulo na momoe ai tubers, ona o le tubers, pe a maeʻa le moe, lagona lelei i lo latou lava laueleele ma e le manaʻomia fesuiaʻiga. I lenei tulaga, e le tatau ona vave fafagaina le gloxinia ma fetilaisa, pe sili atu, fausia Spartan tulaga mo le laʻau. Tuu le ulo i luga o le windowsill latalata i le ipu malamalama, ma ia aloese mai le tetete i le maalili, tuʻu se faʻamau i lalo o le ulo.

Mafai lenei mea i le taimi o fuga?

I le vaitaimi o le fuga o le gloxinia, o lona togavao e foliga mai e matua tele ma sosolo. Atonu e foliga mai i nisi tagata totō e leai se poto masani o le mea tot e laiti i totonu o se ulo, ae o se manatu sese lea.

Taua! E leai se mea e tatau ona totoina ai le gloxinia, e mafai ona faʻataʻitaʻia pe a maeʻa le vaitaimi o fugalaʻau.

O le a leiloa uma ana fugalaʻau ma fuga, ma le faʻalavelave faʻasolitulafono i le gaioiga o le fafagaina o le laʻau e mafai ona taitai atu ai i le oti atoa o tubers.

Le taimi sili ona lelei

I faʻalavelave faʻafuaseʻi, afai e faʻamataʻu le laʻau i faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi, e mafai ona e tuiina i soʻo se taimi o le tausaga. Afai e le o i se tulaga lamatia le laau, lea e taua le toe totoina ia ina ua maeʻa le moe pulega, ma o le i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati.

A maeʻa ona fuga mai le fugalaʻau mulimuli, o le vaega terasitila atoa o le gloxinia e faasolosolo lemu lava ma mate. O vaega oti uma o le laʻau, pe a maliliu, e tatau ona aveʻesea ma le faʻaeteete. O le ulo ma tubers i le eleele e tatau ona tuu i se pogisa, malulu nofoaga ma le ea vevela o le 10-15 ° C. I le mea lea, e tatau ona e teuina le laʻau seʻia oʻo i le amataga o Fepuari. Afai e leʻo aliali mai laʻau laʻau o laʻau i le faʻaiuga o Fepuari, ua oʻo nei i le taimi mo le toe tanu.

Faʻaola

Mo le totoina o le gloxinia, o le eleele e faʻaaoga e toto ai violets e talafeagai. E fautuaina e faʻaopopo se pauta tao i le palapala - vermiculite, perlite, sphagnum moss. I le fale, oe mafai ona saunia sau oe totoina palu.

Lenei o le a manaʻomia palu:

  • 3 fasi fanua mai soʻo se laʻau laʻitiiti, vagana le aluna;
  • 3 vaega o peat;
  • 2 fasi oneone.

Ina ia aoga le eleele pe a mafai, e aoga le faʻaopoopoina i le 200 kalama o humus mo le 5 lita o le eleele. O lenei togafiti o le a mafai ai e le tagata toto ona faia e aunoa ma se faʻaopoopoga gloxinia subcortex mo se taimi umi. Ma o se taua laʻasaga o le faʻamamaina o le palapala, lenei mafai ona faia i le faʻatau Maxim (1 ampoule mo 2 lita o vai).

O le lelei alavai e taua tele i le totoina o le gloxinia. Fetaui lelei mo lenei - polystyrene, faʻalauteleina 'ele, maʻa nutimomoia. O le maualuga o le ulo, o le maualuga o le maualuga o le alavai, oʻo atu i le 1/3 o le aofaʻi o le palapala eleele.

Filifiliga vaa

O le ulo mo le alualu i luma manuia ma le atinaʻeina o le gloxinia tatau ona 4-6 senitimita lautele atu nai lo le tuber totoina.

Tusitusiga. Ole maualuga ole ulo e tatau ona ofi ai ile 2-3 senitimita ole alavai ma se vaega ole eleele e tuu atoa ai le tuber ma e le tatau ona vaʻai i fafo.

A e fesuiaʻi mai le tasi ulo i le isi, ia manatua e tatau ona lava le eleele i le va o le alavai ma le faʻapuna mo le totoina ma le atinaʻeina o aʻa aʻa o le laau. O le foliga o le ulo mo le totoina gloxinia e le afaina tele. E taua le usitaʻia o manaʻoga mo lona maualuga ina ia le paʻuʻu i lalo laulaʻau o le laʻau ma aua le papaʻi i luga o le mea e tuʻu ai le ulo. E sili le faʻatupuina o le alavai maualuga atu nai lo le muʻa totō o le a amata ona oti mai le le manaʻomia faʻafesoʻotaʻiga ma mea latalata ane.

Motugaafa i le fale

Faʻamatalaga auiliili mo le totoina ma le tuiina o le gloxinia tubers:

  1. A tuiina se tuber, siaki lona faʻamaoni ma lona lelei. O se lelei tuber e tatau ona mafiafia, ae le flabby, o lona lautele e tusa ma le 4 senitimita. E le tatau ona i ai ni faʻailoga o suia pe pala i luga o le tuber.
  2. Aveʻese uma lauulu ma palapala o loʻo totoe mai le tuber, talu ai o le tuber e tatau ona le lavalava i le taimi e mafai ai aʻo leʻi totoina (pei o pateta).
  3. Tuʻu alavai i lalo o le ulo.
  4. Faatumu le palapala i luga o le alavai.
  5. Faʻamamāina le palapala i le mea e mafai ai, e mafai ona e faʻaopopo i ai ni kapeti hydrogel e taofi ai le susu.
  6. Fai se notch i le ogatotonu o le palapala ma faʻapipiʻi i ai le tuber i totonu.
  7. Ufiufi le tuber i le eleele, aua le oomi i lalo pe faʻapipiʻi.
  8. Afai ua uma ona i ai se tamaʻi fana i luga o le tuber, e mafai e aua le ufiufiina i le eleele, ae a faʻasusu, i le lumanaʻi, aloese mai le mauaina o le vai i luga.

Faʻafefea ona nofo?

Gloxinia mafai ona faʻalauteleina ma totoina i auala e lima:

Petiole

  1. Ina ia tupu se fugalaʻau mai se lau, oe manaʻomia le ave tasi laulaʻau mai le pito i lalo o le laʻau ia Iuni-Iulai.
  2. Tuʻu le au laʻau i totonu o se koneteina vai ina ia magoto ifo i le vai i le 1.5-2 senitimita.
  3. Aua le suia le vai, ae faʻapipiʻi i luga taimi.
  4. Taofi le lau i le vai seʻia faʻapipiʻi aʻa talavou i le au.
  5. A maeʻa lenei faʻavaeina, toto se laʻau i le eleele i le loloto o le 2-3 senitimita. Mo sili rooting, ufiufi le tipiina ma se fagu tioata poʻo se taga palasitika.

Matamata i se vitio e uiga i le toe gaosia o le gloxinia e ala i laulaʻau.

Laau tipi

Tipi ese le pito i lalo lalo fana ma le tele lau i gloxinia matutua. Tuʻu i totonu o se koneteina vai seʻia faʻapipiʻi aʻa, pei o le laʻau. A uma ona vaaia aʻa, toto le laau ma aʻa, e ala i le fausiaina o se greenhouse aafiaga ma tioata poʻo se ato.

Pepa

  1. Tipi ese le laupepa i lalo tonu o le outlet.
  2. Tipi le ipu lau mai le itu i tua i le isi itu alatoto ua sosolo i nofoaga mafiafia.
  3. Tuʻu le laupepa i luga o le eleele faʻasusu ma oomi le tipi i le palapala.
  4. Fausia se greenhouse aafiaga ma ata.
  5. I nofoaga o le tipi, aʻa o le a vave ona aliali mai, ma a maeʻa lena tamaʻi nodules, lea ona manaʻomia e totoina e tusa ai ma le tulaga masani.

Faitau atili e uiga i le gloxinia laupepa faʻapipiʻi ii.

Vaeluaina o tubers

  1. Naʻo tubers tetele e lua pe sili atu gaioiga e mafai ona faʻavasega. E tipiina i se naifi ina ia i ai se tatupu i luga o itu taʻitasi.
  2. E tatau ona sausau fasi fasi malala ma faʻamago mo le 3-5 aso.
  3. Toto i le eleele susu, pei o tubers atoa.

Fatu

O fatu o le laʻau e fausia e ala i le faʻapupuina o le pollination. I le aso lona lua pe a maeʻa le fuga mai o le laʻau, e manaʻomia le faʻaliliuina o le poleni i le fugalaʻau ma se tamaʻi pulumu. O fatu e pula i totonu o atigipusa i totonu ole 2 masina. Gloxinia fatu e faʻasusu ma ufiufi i tioata seʻia oʻo ina tupu ni tamaiti. 2 vaiaso talu ona germination, o le tioata aveʻese ma fatu ua tuu i totonu o le malamalama.

I luga o se tusi. E mafai e le Gloxinia ona maulu pe a uma ona oso mai se lau atoa i luga o le tatupu.

Na matou talanoa auiliili e uiga i le faʻatupuina o se fugalaʻau mai fatu i lenei tusitusiga.

Tausiga

E i ai le numera o tulafono mo le tausiga o le gloxinia i vaega uma o lona tuputupu aʻe ma atinaʻe.

Tupuola vevela

O lenei faʻailoga mafai ona fesuiaʻi i lalo o tuutuuga eseese:

  • i le tulaga o germination o tubers, o le vevela e tatau ona - + 25 ° C;
  • a maeʻa ona mauaa - + 18оС - + 22оС;
  • i le amataga o laʻau - le maualalo ifo nai lo + 18 ° C;
  • i le vaitaimi o le ola ola - mai + 22 ° C i le + 25 ° C.

Malu o le ea

E lagona lelei e le Gloxinia ile ea o le ea ile 50%, ae le o lalo. Afai e le mafai ona faʻatulaga ni aiaiga, lona uiga o tapulaʻa faʻatagaina o lenei faʻailoga e 70-80%. Ina ia faʻateleina le susū o faitauga, e taua le tuʻuina o se ulo ma se laʻau i luga o le pailate:

  • ma le susu faʻalauteleina omea;
  • ma le vai;
  • ma limu.

Aua le faʻasauaina le eleele vaega o le laʻau, ona o le a gasegase le gloxinia, o le a aliali mai i luga o lau laulaʻau mago ma mate ai.

Faasusu

A faʻasusu, e fautuaina e faʻaaoga na o le vai vaivai (timu, liu suavai, vela, faʻamamaina). Suavai mai se pallet poʻo luga o le mata o le ulo ia aloese mai le faʻasusu i luga o le laʻau. Suavai mo faʻasusu e tatau ona 2-3 tikeri mafanafana nai lo le ea vevela. 30 minute pe a uma ona faʻasusu, o le vai o totoe e tatau ona faʻateʻa ese mai le papeti.

Laʻei pito i luga

E le manaʻomia se faʻalaʻupega mo le muamua 2 masina talu ona toto. O isi fafagaina e tatau ona faia ile 1 taimi ile 10 aso. Ae le i tulaʻi mai laʻau, o mea fetilaisa faʻalautele e feauauai ma nitrogen fertilizers.

Faʻaaliga! Ina ua maeʻa le faʻatupuina o laʻau, o mea fetilaisa faʻalautele e fesuiaʻi ma le poso. A le faia lea, ona ono taofi lea o le totoina aʻo i ai pea i le tulaga o le tupu fua o laʻau.

Faʻafefea ona toe tui le Gloxinia:

Faaiuga

O laʻau uma e manaʻomia le tausiga lelei, taimi e tipi ai ma fafaga lelei. E leai ni faigata i le faʻatupuina lelei o se fugalaʻau gloxinia. Tasi e naʻo le malamalama i le tele e mafai ai in ma fafo atu o lenei laʻau ma lou fale oona o le ai ai se vevesi o lanu, i le tulaga o le tele-lanu ma le tele o ituaiga o gloxinia.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: FateTiger Colosseum Part 7: Sakura Matou 12 (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com