Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Le amataga mai o le nuanua fugalaʻau: o fea e sau ai le orchid ma faʻafefea ona tausia

Pin
Send
Share
Send

O lenei lalelei i totonu o le fale na fanau mai i le teropika o Amerika i Saute (e tusa ai ma le tala faʻasolopito, o se oketi na aliaʻe mai se "vaega o le nuanua"). E ova atu i le 90% o orchids lauiloa uma na fananau mai i nei vao mauʻoa ma vaomatua e tele le susu.

Ioe, e manaʻomia lava ona ou fai atu e uiga i Sautesasae o Asia - o iina na aliaʻe mai ai le orchid Phalaenopsis masani. I lenei tusitusiga, o le a matou taʻuina atu ai ia te oe le tala faʻasolopito o le amataga mai o lenei matagofie fugalaʻau ma lona tausiga.

Amataga: o fea e sau ai lenei fugalaʻau ma o fea e tupu ai?

O laau ofoofogia ua latou aʻoaʻoina e fetuunai lelei i tulaga eseese o le tau, o le mea lea orchids mafai ona maua i le natura e le gata i le teropika... E masani lava, e faʻamoemoe uma lava ile ituaiga orchid. Sa suʻesuʻeina foi e saienitisi lo latou tuputupu aʻe e ala i nofoaga faʻafanua:

  • O le sone muamua e aofia ai Amerika i Saute, Amerika Tutotonu, Ausetalia, Asia i Sautesasae ma itu tu matafaga o Aferika.

    Taua: O lona uiga, o le teropika e mafanafana ma susu, o le tau e sili ona lauiloa i soʻo se ituaiga orchids, ae o le tele o mea uma o epiphytes.

  • O le sone lona lua e aofia ai itulagi maugā, ie mauga o Initonesia, Malaysia, New Guinea, Pasila ma le Andes. O malifa o nei mauga e lilofia i vao mafiafia, e iai i taimi uma le puao (e oʻo lava i se aso vevela). O le vevela o le ea, ioe, e laʻititi ifo laʻititi ii nai lo le teropika, ae o le susū e fai lava si maualuga. O fualaʻau 'aina uma e masani ona tutupu aʻe o ni epiphytes.
  • O le lona tolu o sone na aofia ai ma fanua laugatasi ma fanua laugatasi, pei o le fanua laugatasi o Pasili. Orchids i lenei sone e mafai ona maua na o tafatafa o vai vai, tele lava ituaiga terrestrial ma se vaega laititi o epiphytes.
  • O le sone lona fa na aofia ai vaega o teritori o Amerika i Matu, Europa ma Asia ma le tau feololo. Orchids o loʻo maua foi iinei, ae naʻo terrestrial species ma e toʻaitiiti.

Aʻoaʻo atili e uiga i le orchid i le natura, faʻafefea ona tupu ma faʻafefea ona ese mai se fale tasi, i se isi tusitusiga.

O anafea ma faʻafefea na faʻafeiloaʻi ai le laʻau i Europa?

I Europa, na latou feiloaʻi i nei fugalaʻau ofoofogia i le ogatotonu o le 18th seneturi - o tagata faimalaga na mauaina ni konetineta fou ma na maofa i le vaʻaia o atunuʻu ese. O loʻo iai se tala matagofie e uiga i le faʻatatauina e le fai meaʻai i Egelani o se meaalofa se afifi ma se faʻamamaina, toeititi lava mago atoa o se oketi mai le Bahamas. Na ia totoina i totonu o se ulo ma o se vavega na tupu - ina ua mavae sina taimi na ola le laau ma faʻafetai ia te ia i fugalaʻau aulelei matagofie, o se tropical orchid. Mai lava i lea taimi, na amata ai loa le manaʻo i oketi.

Na faʻafefea ona mauaa?

Na faʻaalu e tagata le tele o tupe e faʻatau mai ai le itiiti ifo ma le tasi le faʻatoʻaga, ma faʻamaonia ai le latou tulaga o le tamaoaiga. Ae, i lo matou le fiafia tele, e leʻi faigofie tele ona "faʻafilemuina" le fugalaʻau. E ui i taumafaiga e fausia se "parataiso tropical" i totonu o latou greenhouse, e le mafai ona faʻasaoina le laau. Na pasia le atoa seneturi ma na oʻo lava i le taimi na latou mauaina le auala saʻo - na latou filifilia le sao o le vevela i totonu o le greenhouse ma faʻaavanoaina se tafe o le ea fou. Ua olaola fugalaʻau 'oketi (aʻoaʻo atili e uiga i le orchid blooms ii). I le taimi lava e tasi (19 seneturi) o le manaʻoga mo latou na faʻateleina tele na o faʻapitoa malaga na auina atu i le togavao ma mai iina fugalaʻau na auina atu i fafo tele. I lena taimi latou te leʻi iloa faʻafefea ona totō oketi mai fatu (faitau e uiga i metotia o le toe gaosia o orchids, aofia ai mai fatu, iinei).

Le talaʻaga o le aliali mai o ituaiga eseese

O ituaiga Orchid e matua eseese lava (e ova atu ma le 35 afe o latou)na o le taʻitaʻi lava i isi uma laʻau. O se mea e ofo ai, i tausaga uma ma le taimi nei latou te faʻaauau pea ona mauaina ni ituaiga fou i le teropika.

MANATUNATUGA: Ioe, e tele a latou ituaiga aitalafu e le gata i le natura, ae faʻapea foi i le faitau afe o tagata faʻafailele mai atunuʻu eseʻese.

Na toe amata uma lava i Egelani - o le tasi tagata fai togalaʻau Egelani ona o le fia iloa na amata ona faʻataʻitaʻi i fugalaʻau o Cattleya guttata ma Cattleya loddighesi, ma o le mea na tupu mai ai, na totogo aʻe fatu, mai le mea na aliali mai ai le kopi muamua a le Cattleya Hybrid (i le 19 seneturi). Ia, ma na vave ona pikiina le peʻa, na faʻateleina le aofaʻi o hybrids fou, ae o iʻuga e ofoofogia mo tatou uma.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i ituaiga eseese o orchids, faʻamatalaga ma ata o fugalaʻau o le tele o ituaiga o ituaiga, siaki lenei mea.

E i ai le saogalemu?

E ui i le tele o ituaiga o meaola, e moni, o se mea ofoofogia laʻau e manaʻomia se puipuiga. E faʻaleagaina i le natura ma le le alofa - e le gata i le vaomatua ma pe a faʻamaligiina marshes, ma nisi e na o le tosoina o lenei vavega o le natura ma aʻa mo faʻamoemoega faʻafomaʻi (e tusa pe o se orchid e oona pe leai, o a aoga pe afaina na te aumaia i le tino o le tagata, saili iinei). I tua i le faaiuga o le seneturi lona 19, o le mataupu o le orchid faasao na muamua lagaina i Europa.O le muamua puipuia ituaiga o seevae fafine.

I Lusia, e 35 ituaiga o nei laʻau o loʻo lisiina i le Tusi mumu. Ua fuafuaina e saienitisi, ae paga lea, e oʻo atu i le 2050, tusa o le afa o le aofaʻi o ituaiga orchid o loʻo totoe i Europa. Tele atunuʻu taumafai e faʻasao vao vao ituaiga i totonu o togalaau, faʻasao ma paka a le atunuʻu. I aso nei, o latou uma ua puipuia e tulafono o le faʻanatura puipuiga.

Tausiga vaʻaiga

O matou faleoloa e masani ona faʻatau atu hybrid orchid species, e sili atu ona faigofie le tausiga mo latou i le fale. O le ituaiga lauiloa o Phalaenopsis. Manatu taua pe a tuua:

  1. saʻo moli - sili moli faʻasalalau mo le itiiti ifo i le 12 itula;
  2. vevela pulega - mo orchids i totonu o le fale, o le a sili ona lelei e maua ai le 20 - 27 tikeri o le vevela i le ao, ma le 14-24 tikeri i le po;
  3. sūsū o le ea - e manaʻomia le maualuga o le susū, e aoga tele le tuʻuina o se pusa vai poʻo se fata i vai ma maamaʻa i autafa o le laʻau;
  4. faʻasusu - e manaʻomia le faʻasūsū naʻo le vai taimi e ola ai le fugalaʻau ma le ola, o le taimi e totoe ai e tatau ona feololo.

Matamata i se vitio e uiga i le tausiga o orchids:

Faaiuga

Psychologists fai mai e aoga tele e tusa lava pe vaʻai i se orchid fugalaʻau - e puipuia mai le faʻanoanoa, o se faʻailoga o le toe fanaufouina o le agaga, atoatoa ma le fealofani. Ia mautinoa ia maua ia le itiiti ifo ma le tasi le kopi i le fale - ma o le a atili ai ona susulu le olaga. O lenei mea e faʻateʻia ai le toto - e fuga mo se taimi umi i le taumafanafana ma le taumalulu, faʻamalieina le mata, ae le manaʻomia tele le tausiga i lana tausiga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Maligi - de lalbum Nuanua UVEA (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com