Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻafefea ona aʻoaʻo e taalo i le taʻaloga - i lea laʻasaga ma lea fuafuaga, faʻamatalaga o vaega, fesoasoani

Pin
Send
Share
Send

Chess o se taʻaloga taʻaloga aloaʻia i 100 atunuʻu. O le IOC na amanaʻia latou o se taʻaloga i le 1999, ma i le 2018 na latou faia ai la latou amataga i le Olimipeka o le Taumalulu. Chess e faʻailoa mai e le gata i le fiafia, ae faʻapea foi i le malosi faʻamalositino faʻamalositino ma le maoaʻe o le atamai o tagata tauva.

Aisea e te aʻoaʻo ai i taʻaloga taʻaloga? E faʻalauiloaina le aʻoaʻoina o mafaufau ma mafaufau pei o:

  • Taulai atu o le mafaufau.
  • Fofoina o faʻafitauli faigata.
  • Mafaufauga faigata.
  • Mamanu aloaia.
  • Fuafuaga ma le fuafuaina lelei.
  • Mafaufauga faale-lalolagi.
  • Mafuaʻaga ma Suʻesuʻega.

O le taʻaloga o loʻo aʻoaʻo ai e iai le faʻaiuga pe a uma gaioiga uma. O filifiliga na faia e faʻavae i luga o valoʻaga ma mafaufauga e sili atu ona lelei lona iʻuga nai lo le faʻamalosi ma le le mafaufau.

E ese mai i le mauaina o tomai faʻatauvaga (i le taʻaloga o le a e aʻoaʻo ai pe faʻafefea ona osofai ma puipuia i le taimi e tasi), e i ai mea e tutusa ai le va o le numera, musika ma le taʻaloga.

Tutoʻatasi suʻesuʻega o chess mai valu

Ina ia aʻoaʻo pe faʻafefea ona taalo na o oe i le fale, o se mea lelei le amata i le solia o tulafono i a latou vaega vaega. A o suʻesuʻe gaioi, e faigofie atu ona faʻaaoga le tasi fasi mea i luga o le laupapa.

O le auala sili e aʻoaʻo ai le taʻalo o le taʻalo. O le faiaina o ni lesona taua ma aafiaga. E le umi ae e iloa o foliga taʻitasi e iai lona tau taua.

Mai le oe lava poto masani o le tele o tagata taʻalo, chess mafai ona faigofie ona aʻoaʻoina i luga o le initaneti polokalama. Faʻapea foi, e i ai le numera o lugalaina aʻoaʻoga punaoa. E faʻamoemoe lava i le auala e sili ai: aʻoaʻo "on the go" pe amata mai le valu.

Sei o tatou vaʻai i filifiliga mo toleniga toleniga:

  • Chess-lugalaina (Chess.com). Le sili atu maua fua chess polokalama mo ituaiga uma o masini ma 'upega tafaʻilagi e amata aʻoaʻo ai taʻaloga, taʻalo i luga ole laiga faʻasaga i tagata teteʻe i lau tulaga. Iloilo au taʻaloga atoatoa ma lana masini suʻesuʻega gaioiga. Lenei punaʻoa faʻaavanoaina atoatoa mea uma mai le amataga toleniga i aso uma toleniga mo matai. O a latou vitio aʻoaʻoga i le tatalaina o talitonuga, ogatotonu taʻaloga metotia, siaki-ma-siaki uo taʻiala, pawn fausaga, osofaʻiga taulamua, ma isi aumaia se aitia o auala faʻateleina lau taʻaloga. O le 'upega tafaʻilagi o le a fesoasoani i soʻo se tasi e taumafai e aʻoaʻo faʻavae faʻapea foi ma le manaʻo e faʻaleleia o latou tomai.
  • Youtube auala. Ua lava le faʻapipiʻi i le Youtube sailiga le manaʻoga manaʻoga mo toleniga mai le amataga, aua o le a ofoina atu e le polokalama le tele o ituaiga o auala ma ata vitio. Filifili mea sili ona manaia ma matamata ma le fiafia.
  • Lomiga faʻapitoa. Faʻatau se tusi e faʻalauiloa ai tulafono ma faʻavae o le taʻaloga o le chess. Ou te le fautuaina se tasi ona e tele ma o le tele o latou e lelei. Vaʻai le tasi e tele ata ma tamaʻi tusitusiga. Ole tele o tusi aoga "mo tamaiti" e aoga foi mo tagata matutua.

Faʻamatalaga o faʻatusa, pe faʻafefea ona latou savavali

  1. Tupu - o le sili ona taua o faʻatusa uma o le tasi ma le pale ma le koluse.
  2. Maua masiofo e iai foʻi le pale - o le ata lona lua lona lua lea.
  3. Elefane - o se ata ma se pulou faʻamau.
  4. Rook faigofie foi ona manatua, e pei o se 'olo' olo.
  5. Solofanua faigofie tele ona manatua.
  6. Pawns - o le a le faigata ona manatuaina i latou, o latou e sili ona laiti ma sili ona tele.

Nei o ni nai tulafono e aʻoaʻo ai mai le amataga:

  • E tatau ona puipuia le tupu i taimi uma, e faʻataʻamilomilo le sikuea i soʻo se itu.
  • O le masiofo o le sili atu "agavaʻa fitafita" e fealuai faataamilo i le laupapa i itu uma.
  • Elefane e i ai le lautele o gaioiga, ae naʻo le laina saʻo, i faʻatonuga faʻatonu.
  • Rook e masani ona le amanaʻiaina e tagata amata. E minoi "kolosi" i luga o le laupapa - diagonally, pei o se "tupu" i siaki.
  • O le solofanua e lelei mo osofaiga fuafuaina, e leʻi mafaufauina, o lana gaioiga e iloa e tagata uma - o le tusi Rusia "G" i itu uma.
  • Pawns e lelei i le puʻeina o vaega o le fili. E faʻatapulaʻa i gaioiga - naʻo le tasi sikuea i luma.

Vitio aʻoaʻoga

Eseese metotia taʻaʻalo

Masani metotia o le taʻaloga:

  • Oe filifilia le lanu o fasi (paʻepaʻe pe uliuli, poʻo isi lanu eseʻese), o le paʻaga ave le faʻafeagai lanu.
  • E te feauauai i le minoi. O fasi papaʻe e muamua minoi.
  • Faamoemoega: O le tagata muamua e puʻeina le tupu o le paga e manumalo i le taʻaloga.

Faʻamau saʻo le laupapa. O le taʻaloga o loʻo faia i luga o le chessboard aofia ai o 64 sikuea - valu laina ma valu pou.

O le fuafuaga a le tagata amata o le puʻeina o le tele o taua taua fili i le mafai e mafai ai ona faigofie ona o atu i le tupu. Na te faia lea e ala i le faʻaseʻeina o fasi i luga o sikuea o loʻo iai le 'afa o le paga. O se fasi ua puʻeina e ala i le aveʻesea mai le fanua.

Atonu na e faʻalogo ile upu "Shah" a? O lona uiga o oe (poʻo lau paga) ua tuʻu lou tupu (poʻo lau paga) i se tulaga e le mafai ona ia minoi i se mea e aunoa ma le puʻeina o ia.

Sei o tatou talanoa e uiga i pawns. E i ai ni tuusaunoaga i le tasi-laʻasaga tulafono: afai o se paʻu e leʻi minoi muamua, e mafai ona minoi lua sikuea i lana muamua gaioi. E le gata i lea, o se paʻu e le mafai ona puʻeina se paga i ona luma. Ae afai e i ai le fasi a le fili i luma o ia diagonally, e mafai ona alu i ai iina e puʻeina ia. Le isi aoga o le paʻu: afai e oʻo i le isi itu o le laupapa e le mafai ona alu i luma, e mafai ona fesuiaʻi mo soʻo se isi fasi (seʻi vagana ai le tupu).

E i ai leisi faʻagaioiga faʻapitoa e taʻu o le castling. E afaina ai le tulaga o le tupu ma rook. Atonu e le o manino lenei mea i se amataga, o lea e mafai ai ona e aʻoaʻoina mulimuli ane pe a e malamalama lelei i tulafono masani.

Faʻaoga nei ou foliga! A e maise, aua neʻi tuʻu pea le au solofanua ma epikopo i o latou tulaga, aua e aoga i le amataga o le taʻaloga.

Taʻitaʻi lou tupu i se nofoaga saogalemu. O le tupu i le ogatotonu o le laupapa o se tupu vaivai.

Tamoe i le ogatotonu! “Ose manatu taua lea mo tagata fou. O le 4 nofoaga autu e taua mo le faʻatonutonu.

Ia manatua e naʻo se solofanua e mafai ona oso i luga o pa. Manatua o vaega uma e mafai ona toe alu i tua seʻi vagana ai pawns.

O le atoa fuafuaga o le taʻaloga o le faʻamalosia o le tupu o le paga e maileia. E le afaina pe faʻafefea ona e faia - ae naʻo le tasi le taimi e te manaʻo ai e te manumalo!

Oe le mafai ona taulaʻi uma lou mafaufau i le osofaʻiga, pe oe mafai ona fausia se sese lagona le saogalemu ma tuʻu le avanoa mo lau paga e faʻaaoga ai. E tele auala e faʻamalosia ai le puipuiga - e tuʻu ai au fasi vaega i tulaga galue (o epikopo ma vaʻa e sili ona lelei). Puipui lelei lau 'afa ma, sili i mea uma, tausi faʻamaopoopo vaega. O le mea mulimuli e tatau ona e faia o le leiloa o lau masiofo ona e le mafai ona puipuia pe taʻalo faʻavave.

Le lelei tatalaina faaputuga masani ona taitai atu ai i le leaga taunuuga. Galue i le faʻagaeʻeina o lou nofoaga tutotonu e faʻavaivai i epikopo ma faʻaaogaina le au fitafita. Manatu e uiga i le masiofo ma rooks mulimuli ane. E leai se tasi faʻavaomalo muamua gaioi, e ui o nisi e maitauina faʻatusatusa i isi. E i ai tagata taʻaʻalo e fiafia i le puipuiga, tulaga le pasi, poʻo le saua, malosiʻi faʻataʻitaʻiga. I le amataga laʻasaga, taulai atu i le puipuiga, pasiive taʻaloga.

Iloilo tulaga mo metotia. Matua matutua masani ona aoga mai metotia. O lau sini o le outsmart lau paga ma saili auala e faia ai le sili ona tele o au fasi. Aʻoaʻo faʻavae o tui, pine, sipuni, ma isi togafiti poto. O le tactical trainer function luga Chess.com e taua tele. Chess faalagolago tele i le sailia o le tutusa mamanu i eseese tulaga. O le faʻaaogaina o nei manatu o le a faʻateleina ai lou malosi.

O le a le umi e fai ai le suʻesuʻega

Ina ia faʻatelevaveina lou aʻoaʻoga, taumafai le mea lea:

  1. Taʻalo i le taʻaloga mo le sili atu ma le 1 itula i aso uma.
  2. A e maua le poto masani, faʻafesoʻotaʻi togafiti togafiti mo le 30 minute, ma le 30 minute o le "ola" chess i le aso.

O le suʻesuʻe lava ia e tusa ma le 1 masina, pe afai e te uaʻi atu i le 30-60 minute o le taʻaloga i aso uma. O le alualu i luma le a le umi i le sau, ona o le taʻaloga o le a manumalo atoa ia te oe!

Faʻafefea ona aʻoaʻo se tamaititi e taʻalo i le taʻaloga o le chess

I le tele o itu, o le aʻoaʻoina o tamaiti o se galuega faigofie nai lo le aʻoaʻoina o tagata matutua. I le tausaga o le maua Initaneti, e mafai ona faigofie ona aʻoaʻo fanau e taalo i latou lava ia. O auala i luga atu e mo tagata taʻaʻalo o uma tausaga.

Faʻamatalaga ata vitio

Toleniga i vaega

I vaega eseese ma vaega latou te aʻoaʻo pe faʻafefea ona taalo i le chess "aloaʻia", o lona uiga, ma se faʻamalamalamaga o chess uma ma igoa o taʻiala. Tuʻuina atu ma faʻaali auala talafeagai uma ma taga. O tagata lava ia e aʻoaʻoina e masani ona latou taʻalo faʻatupuina, fausiaina o a latou lava filifili talafeagai. Latou te le malosi i faaupuga, ae latou te taʻalo i se tulaga sili ona maualuga.

Taʻalo lauiloa i le lalolagi ma Lusia

  • O tuafafine Polgar, Judit ma Susana o ni pule Hanikeri. O le uii o tuafafine, Judit (41), o le taimi nei o le sili ona malosi taʻalo taʻalo i luga o le paneta. O lona lelei o lona auai ma manumalo naʻo le siamupini a aliʻi. Na maua e Judit le ulutala o aliʻi pule aʻoga i le 15 o ona tausaga, sili atu i mea na ausia e le toʻatele o siamupini. O lona uso matua o Susana o loʻo amataina lana taʻaloga i Amerika i le taimi nei, ma o ia foʻi o se faiva vasega faʻavaomalo.
  • Antoaneta Stefanova o le Bulgarian lalolagi ma Europa siamupini i chess ma televave taʻalo mo 38 tausaga. I le 2002 na avea ai o ia ma tama aʻoaʻoga sili.
  • Xie Jun o se Saina chess taʻalo, faʻaaloalogia faiaoga ma siamupini o le lalolagi (47 tausaga le matua). Na avea ma siamupini i le 10 tausaga le matua, amata taʻalo i le 6.
  • O Alexandra Kosteniuk o le siamupini o Europa ma Lusia. O lana mautauave "Chess e sili" ma "Aulelei ma mafaufau e le mavavaeeseina". Faʻataʻitaʻia e lenei, na ia faʻalauiloaina le taʻaloga o le chess o se faʻataʻitaʻiga ma "amepasa o le taʻaloga", taumafai e faʻaoso le fiafia i lenei taʻaloga i le lalolagi atoa.
  • Anatoly Karpov (66) ma Garry Kasparov (54) o grandmasters lauiloa i Rusia. I le taimi nei, o loʻo latou matua aʻafia i gaioiga faʻapolokiki. I taimi ua tuanaʻi - tele siamupini o le lalolagi, Europa ma Lusia.
  • Khalifman Alexander (52 tausaga) o le tolu-manumalo i le World Chess Olympiad. O lenei na ia toleniina le augatupulaga talavou, o le tusitala o tusi i luga o le taʻiala taʻiala.
  • Magnus Carlsen (27 tausaga le matua) o le siamupini o le lalolagi i le taimi nei mai Nouei, o se tasi o tamaʻi matua matua o le lalolagi.
  • Anand Vishwanathan (47 tausaga le matua) o le taimi nei le Initia sili ona malosi lalolagi siamupini i saoasaoa chess. Anand taalo vave, faʻaalu sina taimi mafaufau e uiga i gaioi, e oʻo lava i le tauvaga ma le sili ona malosi taʻaloga taʻalo i le lalolagi.

Faʻafefea ona avea ma se taʻaloga chess polofesa

Ua e aʻoaʻoina uma tulafono o le taʻaloga ma o loʻo e aga atu i le faʻaleleia atili? Lenei o le a le isi mea e fai:

  • Aʻoaʻo faʻamatalaga faʻamau. O lenei faiga e faʻaaogaina e le au taʻalo o le chess e faʻamaumau ai taʻaloga poʻo le tulaga o fasipepa i luga o le laupapa ina ia mafai ona faitau ma toe faia ai isi taʻaloga mulimuli ane.
  • Aʻo le aoga o siepi. E le tutusa uma malosi vaega taʻalo i le taʻaloga. Aʻoaʻo e faʻamautinoa lo latou taua ma le taua i se pati faʻapitoa, ona e malamalama lea pe aoga le osi taulaga.
  • Matamata ma auʻiliʻili taʻaloga a tina matutua, taimi ua tuanaʻi ma le taimi nei. Matamata i le taʻaloga faʻataʻitaʻi i le va o matai.
  • Amata ile aʻoaʻoina e uiga i taʻaloga anamua mai le 1600s i le amataga o le 1900, e faigofie ona latou malamalama ai. Nisi faʻataʻitaʻiga o matai o lena vaitaimi: Adolph Andersen, Paul Morphy, Wilhelm Steinitz, Johannes Zuckerert, Emanuel Lasker, José Raul Capablanca, Alexander Alekhine.
  • Fofoina paso e fesoasoani ia te oe e iloa ma faʻailoa togafiti avanoa ma vaivaiga.
  • Aʻo le faʻaoga o le chess engine ma le atamai faʻapitoa mo le auiliiliga. Komipiuta o le sili ona aoga mea faigaluega mo tagata taaalo i aso nei. Arena o se lauiloa GUI mo Windows ma Linux. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e matamata i taʻaloga i le PGN format, e mafai ona download mai i 'upega tafaʻilagi. Faʻamaumau au taʻaloga mo le auiliiliga mulimuli ane. Fai le tutusa a o matamata i le taʻalo ola, faʻatulaga ia tulaga ia oe lava.
  • Mulimuli i le lalolagi chess polofesa. Iloa le taimi nei siamupini lalolagi ma siamupini lalolagi, faamamaluina ma talavou taaalo. Mulimuli i tauvaga a le lalolagi.

Vitio fesoasoani

Aoga aoga ma manaia tala

Auai i se kalapu taʻalo a le lotoifale. Taʻalo ma lau paga faafesagaʻi ma avea ma vaega o le taʻaloga a le sosaiete o le auala e avea ai ma pro. Tau le au teteʻe o lau tulaga ma i latou e sili atu le malosi. Iloilo ia taʻaloga taʻitasi, taulotoina ki taua i le manumalo ma le faiaina o taʻaloga.

Ma nai isi fesoasoani:

  • Tali sili atu paso paso.
  • Faʻaaoga faʻalelei solofanua i taimi uma.
  • Faitau tusi i luga o le chess, talaʻaga o matai taʻutaʻua.
  • Aʻoaʻo mai tupe leiloa
  • Iloilo taga.
  • Mafaufau i le taʻaloga a lau paga.

Mai le taimi lea i luga, amata taalo: taʻalo ma toe, toe fai. Lui i taimi uma oe lava. O le toleniga mafai ona alu i ni nai tausaga, ae o le faʻamalieina e te mauaina o le a aoga taumafaiga.

Aua le faʻavaivaia le faʻamoemoe pe gaugau peʻa faiaina! O le faiaʻina o se maa savali i le manuia!

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Хочи Мирзо ХАКИ ШАВХАР (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com