Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Ofoofogia Phalaenopsis Liodoro orchid: ata, foliga vaaia ma foliga vaaia

Pin
Send
Share
Send

Lenei o orchids o loʻo malosi maua le malosi i lo latou lauiloa. Mo fugalaʻau fugalaʻau, uma faʻapolofesa ma amateur, o lenei ituaiga o laʻau taimi uma nofoia se taʻitaʻi tulaga. E mafua lenei mea ona o le maoaʻe o le agamalu o fugalaʻau. Ma o lona taliaina i le alu 'ese ua faʻatusatusa i le tupu tupu.

E sili atu le manaia o le totoina o se orchid, faʻamaonia ia te oe lava o lenei galuega o loʻo i totonu o lou malosiʻaga. Faʻatasi ai ma ituaiga eseese o ituaiga phalaenopsis ituaiga, o se ituaiga e pei o Liodoro tu mai fafo ona o lona tutasi ma le matagofie. O le mea tonu lava lea o le a tatou talanoa ai i lenei tusitusiga.

Faʻamatalaga puʻupuʻu puupuu ma foliga vaaia

I lona amataga, o lenei ituaiga o se hybrid... Eseese i se paolo lanumeamata lanumeamata o le laupepa laupepa, o isi taimi e paʻu ai le samasama i le samasama. Peduncles, pei o le atoa laʻau, e iloga mai i lapopoʻa lapopoʻa.

O se mea manaia a Liodoro o lona fesuiaʻi fugalaʻau, o lona uiga, o le vaega lona lua o le fugalaʻau e le amataina seʻi vagana ua maeʻa le vaega muamua o lenei gaioiga.

Lenei vaʻaiga uiga ese mafai ai ona faʻateleina le vaitaimi fugalaʻau, ma o lea o le aulelei o le aganuʻu.

Mo lenei faʻaaliga, na taʻua e tagata lenei orchid o le "taʻamilo". Tasi le sili ese uiga eseʻese o lenei ituaiga o phalaenopsis mafai ona iloga: lona manaia manogi, tuʻuina atu manaia pepa.

O le lanu lanu o fuga e fai si eseese: e amata i le samasama ma faʻaiʻu i se loloto piniki, i ni mea e seasea tupu - lanu viole viole. E le gata i lea, o le malosi o le lanu lava ia faʻalagolago lava i le tausiga faʻapitoa saunia e le e ona le laʻau. E masani ona tautau ifo fugalaʻau i lalo o le mamafa o laʻau.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i se ata o Phalaenopsis Liodoro.





Talaʻaga o le amataga

Soʻo se tele faʻamatalaga e uiga i le amataga o lenei ituaiga o orchid e leʻo iloaina. Pau le mea tatou te iloa faamauina aloaia Liodoro i le 1982.

Seʻia oʻo i le amataga o le lua afe, e leai seisi na iloa le mea lea, seʻi vagana ai tagata fiafia o le phalaenopsis.

Le talaʻaga ma le faʻamatalaga o le orkid Liodoro.

E faʻapefea ona ese mai isi orchids?

Ua uma ona tatou tusia lena Liodoro o se eseʻese ituaiga ona o lona matagofie suamalie manogi. E le gata i lea, mo nisi fai togalaʻau, o le manogi e faʻalogo lava i le taeao, mo isi - i le afiafi, ma isi - i le aso atoa.

E le gata i lea o le peduncle, lea e masani ona i ai i se tulaga lilifa. (I isi ituaiga, o le peduncle e masani ona faʻatu i luga).

Fuga

E tatau ona malamalama e leai se tasi fualaʻau mafai faʻamalieina isi ma lona fuga i le tausaga atoa. Ae Ua mimita Liodoro i se tasi o vaitaimi sili ona umi o fugalaʻau... E mafua lenei mea ona o le faifai malie ona fuga mai o lau. Lona uiga, seʻi vagana ua tiaʻi uma le fusi muamua o fugalaʻau, o le lona lua o le a le amataina le fugalaʻau faʻagasologa.

O le taimi e faʻagaeʻe ai mea e faʻamoemoeina i tuutuuga na faia. E mafai ona tupu lenei mea i le tautoulu ma le tautotogo, ma e oʻo lava i le taumalulu. O faʻalautele fetilaisa o le a fesoasoani faʻalauteleina fugalaʻau ma faʻateleina lona tele.

Features o le tausiga muamua ma mulimuli ane

Tausia mo Liodoro muamua ma pe a maeʻa le fugalaʻau taimi e faʻavae luga o tutusa tulafono ma taiala.

E tatau ona manatuaina e mai le tausiga lelei o muamua ma pe a maeʻa le fuga mai o fuga pe faʻafefea ona lauolaola ma umi le isi fugalaʻau o le ai ai.

O le a le tatau ona faʻasusu?

E tatau ona sauniuni lemu le vai i sina mafanafana nai lo le vevela o le potu. E faʻatoa mafai ona faʻasusu le eleele i le ao. ma faia i se auala e le ulu ai le vai i fafo o le laʻau - o le faʻatamala e mafai ona iʻu ai i le pala o le rhizome.

Ua fautuaina foi e le au fai teu fugalaʻau le saluina o laulaʻau ole aganuʻu.

Tulafono fafagaina

E le pei o se orchid ua fuga mai, lea e fafagaina i le sefulu i le sefululima aso, o se laʻau e le fugalaʻau manaʻomia le faʻateleina faʻateleina - tusa ma le tasi i le masina.

Manatua lena mea fetilaisa ma le maualuga potasiasi mea faʻamalieina fugalaʻau, ma i latou o loʻo iai le tele o nitrogen e nafa ma le tuputupu aʻe o le lanumeamata vaega o le laʻau. A maeʻa fuga, aua neʻi galo e tipi ese ia vaega mamago o le peduncle.

Faʻafefea pe a le tupu?

I le amataga, matou te maitauina a maeʻa le vaitaimi o fugalaʻau, e tatau ona malolo teisi le orchid. Lenei mafai ona tumau mo le tusa o le tausaga. Faʻapea foi, aua le popole pe a fai e le faʻavaivaia e le pepe ia fuga, talu ai o le taimi e le moe ai i laʻau talavou e oʻo atu i le lua tausaga. I se isi itu, o le vave fuga o le pepe o le a na ona atili faʻatamaia ai le tulaga, aua, o le tausia o le matagofie o fugalaʻau, o le orchid e matua vaivai. O le mea lea, o nei mataupu e lua o le masani.

E tele mafuaʻaga e le faʻafiafia ai e Liodoro mata ma lona aulelei.

  1. Sese filifiliga filifilia... O le eseesega fautuaina i le va o le ao ma le po vevela e tatau ona sili atu i le lima tikeri. Ina ia mautinoa lenei tulaga, tuʻu le fugalaʻau ma se fugalaʻau i se nofoaga malulu i le po.
  2. Moli... O le orchid o le a le faʻatagaina le tuusao o le la, faʻapea foi ma le le lava o le malamalama. Ma o tagata e ana lenei lalelei e tatau ona sailia se paleni.
  3. Faʻatele vai, ma faʻatinoina lenei faiga ile vai malulu.
  4. Faʻaliliuga... Talu ai nei na e totoina pe tipi ai aʻa o se laʻau. E le taumateina le mafatiaga o lenei mea mo ia, o lea e tatau ai ona ia faatali mo le toe faaleleia i totonu o le ono masina.

Faʻafefea ona valaʻau?

  • O le muamua auala - o le faigofie: ia saunia lelei tulaga mo le i ai o le orchid.
  • Lona lua - o se suiga maai i le tau (ae ia manatua o le faʻatiga o le a tuleia na o se soifua maloloina laau i le amataga o fuga, ae o le vaivai o le a na o le afaina ai).
  • Lona tolu - e faʻatulaga se lāmala i le naʻo le faʻaititia o le faʻasusu i se mea laʻititi.
  • Fa auala - fafaga ma vailaʻau faʻalaila poʻo faʻasusu ma faʻaiuga o tali. (O le sili ona lauiloa o Epin, succinic acid).

MANATUNATUGA! E faʻatoa mafai ona e suʻea se auala se tasi.

Faʻatonuga mo tausiga lautele

Filifiliga nofoa

Talu ai o lenei laʻau e moni i le teropika, e manaʻomia se nofoaga malamalama lelei.

E fautuaina e tuu le fugalaʻau i le windowsill i saute. Laititi - i sautesasaʻe po o sautesisifo. I le taumalulu, e foliga mai o Liodoro o le a tuʻuina atu i isi moli faʻasolosolo.

I lalo o ni tulaga e tatau ona e faʻaaogaina lamepa e vevela i le taimi o incandescence.

Eleele ma ulo

O le ulo tatau ona malamalama ma sologa lelei. O le mea muamua i le filifilia o se ulo e fesoʻotaʻi ma le mea moni e manaʻomia e le tagata toto le mataituina pea o le tulaga o aʻa. Ma o le lona lua e mafua mai i le mea moni o aʻa o le a tupu i totonu o le talatala luga o le fugalaʻau.

matau, lena e sili atu mo fai togalaʻau faʻatoʻaga aua le lamatiaina i latou lava-sauniuni o palapala palapala - faʻatau se substrate saunia.

Afai e te filifili pea e saunia le palu faʻafefiloi oe lava. lea mo lenei oe manaʻomia:

  • fasi laʻau paʻu;
  • cork chips;
  • oneone (naʻo le maasiasi);
  • limu;
  • perlite pe tutusa mea.

Vevela

Ua uma ona matou tusia o le vevela eseʻesega e taua tele mo soʻo se orchid mo le tupu masani.

I le fale E faigofie ona talia e Phalaenopsis le vevela mai le 15 i le 28 tikeri i luga atu o le zero... E fautuaina le tausisia lelei o lenei va ma aua le alu 'ese mai ai i le tasi itu poʻo le isi.

Malu o le ea

Aua neʻi galo o orchids na aumai ia tatou mai le teropika, lea e tumau ai le susū maualuga.

O le sūsū vaega e taua tele i le olaga o orchids. O le mea lea, i le fale, oe tatau ona tausia ia tuutuuga.

Mo lenei oe mafai faʻapipiʻi taimi uma le laʻau atoa (uma le fugalaʻau vaega ma le lanumeamata tasi). Ma faʻapipiʻi foi se koneteina ma vai i autafa o fuga fugalaʻau, e ala i lona faʻafefeteina o le a siʻitia ai le maualuga o le susū faʻataʻamilo.

Moli

E tatau ona tele moli. Ae e le tau faʻamataʻu. Faʻasalalau solo lapoʻa o moli o le a lava. O le orchid manaʻomia 12 itula o le malamalama. Afai e le mafai ona faia e le masani ai lenei, faʻaaoga se mea e le masani ai.

I le taumafanafana e fautuaina e paolo laʻau i soʻo se tulaga. Ma i le tautoulu, faasolosolo tatala latou i le malamalama, faasolosolo lemu atu i se vaitaimi o malologa.

Faasusu

O le eleele susū e talafeagai mo lenei ituaiga o oketi. Ae ia manatua o soʻo se tulaga, e sili atu i nisi taimi le galo e faʻasusu le gurunt nai lo le faʻasusu tele.

I le taumalulu, ma le leaga moli ma maualalo le vevela, oe mafai masani ona faʻatulagaina se vaitaimi mugala mo le fugalaʻau. Faʻapea foi ia faʻaitete i le faʻainuina o le orchid pe a maeʻa fugalaʻau - o le tulafono lava e tasi e faʻatatau iinei: laititi e sili atu, ae sili atu.

Naʻo le faʻamaluluina o le vai e talafeagai mo le faʻasusu. Liusuavai pe timu vai e sili.

O le faʻailoga mo le faʻasusu fou i le taumafanafana o le a mago 2-3 cm vaega o le palapala.

E lua auala sili ona lelei e faʻasusu ai le eleele: faʻatofuina pe taʻele. I le tulaga muamua, o le 10 minute o le a lava mo le laʻau e fafaga ai, i le lona lua, e tatau ona e faʻatagaina le vai faʻaalu, ma faʻatoa maeʻa lena toe faʻafoʻi le ulo i lona tulaga.

Fetilaisa

E manaʻomia e Liodoro meaʻai faʻaopoopo naʻo le taimi e tupu ai le tupuolaola. I lenei tulaga, o le taimi masani e le tatau ona sili atu tasi i le vaiaso.

Aua le faʻateleina le faʻalauteleina o fetilaisa faʻamaoti ua faʻamatalaina i luga o le afifi. Aua foʻi neʻi faʻaaogaina mea taumafa lelei e faʻatulaga mo isi ituaiga mea totō. Oe mafai ona faia aunoa ma fetilaisa i uma. Ina ia faia lenei mea, faʻafouina le palapala ia le itiiti ifo tasi i le lua tausaga.

Faʻaliliuga

Afai na e faʻatauina se orchid i totonu o le faleʻoloa, lona lua la o uluaʻi tausaga e le tatau ona toe tipiina. O se eseʻesega atonu o le mea moni o le laʻau totoina i Sfagnum limu.

A uma ona tui, e le fesili le fugalaʻau ae na o le malologa atoa.... O se maloloina soifua maloloina fetuʻutuʻunaʻi ia lava i ni tulaga fou ma atiaʻe puipuiga.

Fesuiaiga o Phalaenopsis Liodoro.

Toe gaosia

  1. Tamaiti... O pepe o ni fualaʻau fou i luga o le itu itu o orchids. Afai e te maitauina se pepe ua fausia, amata ona faʻasusu uma le fugalaʻau i soo se taimi e mafai ai ma faʻatali mo le fou fana e mauaʻa. A maeʻa ona aʻa, tipi ma le faʻaeteete le pepe ma toto i se isi ulo. Aua neʻi galo ona togafitia tipi i malala malala.
  2. Fuafua... Mo lenei ituaiga faʻafouga, e tatau ona e vaevaeina aʻa o le laʻau i ni vaega se lua, ma tuʻu ai ia le itiiti ifo ma le lua matauila i vaega taʻitasi. Faʻapea foi, ia e mautinoa e sausau tipi ma fafie laʻau ma toto ia tipi i ni pusa eseese. Tausia mo vavaeina rhizome tatau ona tutusa ma mo se masani orchid.

Faamaʻi ma faʻamaʻi

  • Pala... O le orchid mafai ona maua ituaiga eseese o pala (enaena, efuefu, uliuli, aʻa). Ina ia faʻafetauia, e manaʻomia le aveʻese o vaega ua aʻafia, ma togafitia isi mea o totoe i vailaʻau e faʻaaoga ai le vailaʻau.
  • Talita... Faʻapea foi, phalaenopsis mafai ona osofaʻia e se scab, lea e faʻailoaina e le fausiaina o pseudobulbs i luga o le lau ipu. Ina ia mafai ona faʻamalolo Liodoro, ao uma iniseti vaaia, togafiti le fugalaʻau i le "Fitoverm" ma suia le palapala.
  • Valu... O fulu papaʻe papaʻe ia e nonofo i luga o au o le faʻatoʻaga. Ina ia tau le anufe, aveʻese mai vaega o le laʻau i se ie susu ma toe togafitia ma le Fitoverm.
  • Whitefly... Ma o le faʻamaʻi mulimuli o Liodoro o le papalagi. E mafai ona e sefeina se fugalaʻau mai le oti e ala i le soloina o ona vaega uma i le fasimoli vai, faʻapea foi ma le togafitia ia ma Actellik.

Toetoe lava o faʻamaʻi orchid e fesoʻotaʻi ma le le lelei ona faʻataʻitaʻia (o lenei e mafai ona soʻona faʻasusu, ma maualuga le susū, ma palapala e leʻi suia i taimi).

Afai e te maua ni faʻailoga o maʻi, faʻasaʻo muamua le ola tulaga o le phalaenopsis. Afai e le aoga lena, togafiti le fugalaʻau i fungicides ma suia le palapala.

Puipuiga o faʻafitauli

E sefe ai lou lalelei mai maʻi, e tatau ona mulimuli i fautuaga mo le tausiga o le faʻatoʻaga, e le faigata tele... Ma e fautuaina le aua le tuʻuina o fugalaʻau ma orchids i tafatafa o le tasi ma le isi ina ia puipuia ai le faʻasalalauina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi mai le tasi fugalaʻau i le isi.

Ioe, e tele ituaiga o oketi o loʻo manaʻomia tele ona tausi. Ae o Phalaenopsis Liodoro e ona i lenei ituaiga, e le faigata ona tupu mo se tagata faʻatoʻaga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to Make 100 Orchids From One Without Keiki Paste (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com