Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻafefea ona ufiufi lelei aʻe rosa mo le taumalulu, ma o afea e amata sauni ai mo le malulu o le tau?

Pin
Send
Share
Send

O le aʻe i luga le rosa o se rosa ma tautau au poʻo ni tolotolo laʻau. E avea o se tulaga ese teuteu elemeni i so o se togalaau eria. Ma ina ia mafai ona ia faʻafiafiaina le mata o le faitogalaʻau ma lona lauusiusi fugalaʻau i le taimi atoa o le taumafanafana, e tatau ona saunia ia te ia ma uma tuutuuga mo se mafanafana taumalulu.

Ole tasi lea auala e faʻatatau i le tausiga o laʻau. La matou tusitusiga o le a taʻu atu ia te oe pe faʻafefea ona lelei fausia malutaga mo se fugalaʻau mo le taumalulu, ma faʻaali se ata o ia fausaga.

E tatau ona ou saunia le laʻau mo le vaitau o le taumalulu?

O le sauniuni o se rosa mo le taumalulu o se vaega taua o le atoaga o laʻau tausiga. Aua le faʻalagolago tele i le "tetee lelei i le aisa" uiga e masani ona e faʻalogo ai mai fale fesoasoani.

O le teteʻe ile aisa e tatau ona malamalama iai ole agavaʻa ole fugalaʻau e faʻapalepale maualalo o le vevela ile lelei ... ma lona faʻatatau ile tumau. Talu ai nei, e ui i lea, o le tau ua faʻateleina le faʻaopoopoina o mea e ofo ai: o le maualalo o le vevela ile ao e mafai ona suia ile 0C. O eseʻesega ia e mafai ona faʻaosoina le oti o se laʻau, pe a fai e te le popole muamua i ai. O le mea lea, e tatau ona e filifili muamua pe faʻafefea ona puipuia laʻau mai le malulu o loma, ma sauniuni mea talafeagai.

Aisea e taua tele ai lenei faiga?

Fou ituaiga o rosa fofoa o se faʻaiuga o filifiliga e leai se vaitaimi o totoina moe: ma le amataga o le malulu, ua faʻamalolo le vaitau ola, ma le faʻateleina o faʻailoga o le vevela, ua toe amata. O le iʻuga o le toe amataina o le tuputupu aʻe vaitau o le amataga o sua tafe i le rosa. E liu aisa le vai i le vevela o le -2C. O le a amata loa ona taʻe le laʻau, ona o le sua ua liu aisa o le a faʻaleagaina le faʻavae o laʻau o laʻau.

I le taimi muamua suavai, o vaega taʻe (malulu aisa) o le a amata ona pala, ma avea ai se faʻamataʻu i le atoa laʻau: ua avea "tatala" i faʻamaʻi pipisi uma ma faʻamaʻi. O se mea mataʻutia e mafai ona alofia pe a fai o le sua e tafe mai le "manuʻa" o le rosa e mago vave ma o le laualuga e faʻamalolo. O le faaiuga o rosa e tatau ona mago le taumalulu, ma na o le pau le auala e mafai ai pe a fai e tuʻuina i se malutaga, lea e faʻaitiitia ai le fesuiaʻi o le vevela.

O afea e gaosia ai?

E tatau ona amata sauniuni le rosa mo le taumalulu, aulelei lava, e oʻo lava i le taumafanafana. O le ituaiga o meaʻai e tatau ona suia ia Iulai, ma o le fafagaina mulimuli e masani ona faia i le ogatotonu o Setema. O totoe o sauniuniga galuega tatau ona maeʻa i le ogatotonu o Novema.

E tatau foi ona manatua lena oe manaʻomia e ufiufi le laʻau na o le matutu tau ma naʻo le thermometi o loʻo i le maualuga i luga atu 0.

I le tautotogo ma i le afa muamua o le taumafanafana, e fautuaina e fafaga le laʻau ma ni nitrogen-o loʻo i ai fertilizers, ma latalata i le tautoulu - ma potash ma phosphorus fertilizers. O le potassium ma le phosphorus o ni elemeni e fesoasoani i le fafagaina o fafie, faʻapipiʻi i luma ia fuga ma laʻau, ma faʻamalosia le aʻa.

O a mea e aofia ai?

O sauniuniga galuega mo le sauniaina o se aʻe rosa mo le taumalulu o se vaega taua o le totoina tausiga. E aofia ai le teuteuina o le togavao, aveʻese o laulaʻau mai le laʻau, faʻamamaina otaota i totonu ma faʻataʻamilomilo le togavao, totoina, ma togafitiga fualaʻau.

Laʻasaga i lea laʻasaga faʻatonuga mo le sauniaina o palapala ma laʻau mo le vaitau malulu

  1. Taofi le faʻaogaina o faʻapalaʻila o loʻo iai le nitrogen ia Iulai.
  2. Mai ia Aukuso, e tatau ona amata amata faʻapipiʻi le phosphorus ma le potash fertilizers (tasi ia Aukuso, ma le isi ia Setema).
  3. Mai ia Setema, e manaʻomia le taofi o le eliina ma le faʻamamaina o le palapala i le va o laulaau, ma le fausiaina o se laʻau. Faʻasusuina le rosa togalaʻau tatau foi ona faʻatapulaʻaina.
  4. I le faaiuga o Oketopa - amataga o Novema, e taua ai le aveʻese uma laupepa faʻatasi ai ma petioles. E oʻo foʻi i se tamaʻi laʻau o loʻo totoe ile laʻau o le a amata ona pala ma faʻatupuina le pala o fuga le moe o le fana, ma o nisi taimi o le fana e atoa.
  5. Mo mafuaʻaga lava e tasi, e tatau ona filifilia laʻau paʻuʻu, mutia, lapisi mai le togavao.
  6. O se laʻasaga taua o le teuteuina o le aʻeaʻe oso aʻe i le 1/3 o lona maualuga. Faʻapea foi, tuai 'au ma pogisa paʻu, ga o laʻau na leai se taimi e matua ai i le taumalulu ua aveʻesea foi.
  7. Nofoaga o le tipiina tatau ona togafitia ma susulu lanumeamata pe sausau foi i malala.
  8. A teuteuina, o le manaʻoga manaʻoga o le totoina tuputupu ae tatau ona fausiaina, i le amanaʻia ai o le tuputupu ae tulaga o le rosa - lagolago, faitotoʻa, ma isi. (vaʻai laʻasaga i lea laʻasaga faatonuga mo le faia o tautua lagolago mo le aʻea o rosa ma nonoaina laau ia latou iinei).
  9. A maeʻa le aso, 1 - 2 pakete o le oneone mago e tatau ona sasaʻaina i le ogatotonu o le togavao (faʻamoemoe i le tele o le togavao).
  10. A maeʻa aso e 2, o totoe o sasa na faʻataʻitaʻia ma le tali o le ferrous sulfate (3%).

Faalogo! Afai, e ui lava i le amataga o le tautoulu, o le rosa e faʻaauau pea ona fuga malosi ma o le a tupu aʻe, ona fautuaina loa lea e fofo ia laʻau ma loloʻu ia au i lalo o fuga e taofiofi ai le tuputupu aʻe o le vaitau.

Laʻasaga i lea laʻasaga faatonuga mo le fausiaina o se malutaga mo fetolofi fugalaau ituaiga

  1. Aʻo leʻi amataina le aisa, o le aʻe le rosa e aveʻese mai le lagolago ma piʻo i le eleele. E taua e le papaʻi luga o le lauʻeleʻele.
  2. I le tele o nofoaga le togavao mafai ona toso faʻatasi ma twine. O lenei e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina ia le lavea ai e le vaotuitui laʻau tuaoi.
  3. E tatau ona tuʻituʻi i lalo laupapa laupapa (lautele 80 cm, o le umi e faʻamoemoe i le tele o le laʻau).
  4. I le pito i luga o sasa na faʻataʻatia luga o le eleele, e tatau ona fau se taualuga gable mai tuʻituʻi talita. Ina ia puipuia talita mai le minoi ese, e tatau ona faʻasaʻoina i latou i pine laupapa. E le tatau ona i ai ni taʻetaʻei i soo se tulaga! O le mamao i le va o le sasaina o sasa ma talita e tatau ona le itiiti ifo ma le 15 - 20 cm.
  5. Mai luga, o le fale laupapa e tatau ona ufiufi i se afifi palasitika o le tele manaʻomia (e tatau ona lava mo pito foi), ma puipuia ma le faʻaeteete.
  6. O loʻo matala pea pito o le "taualuga" seʻia faʻamago le malulu muamua (-5C, -7C), ina ia mafai ona sasa faʻamaʻaʻa le sasa.
  7. O itu (na saunia muamua mai laupapa laupapa laupapa poʻo le fiberboard) e tatau ona tapunia agaʻi i le faʻaiuga o Novema, pe a maeʻa le palapala i lalo o le malulu.

A faʻapea e faigata naʻau o le rosa, o le a faigata tele ona loloʻu i le eleele. I lenei tulaga, oe mafai ona taumafai e faia i le tele o laʻasaga (2 - 3), faʻaaogaina staples faia i mafiafia uaea o maualuga eseese. O lenei e tatau ona matua faia ma le faʻaeteete, punou i lala i le itu faʻafeagai ma pupuni o laʻau i lo latou tulaga. O le umi o sea faiga luluina o le 10 - 12 aso. Afai e le galue le metotia lea, o lona uiga oe mafai ona afifi afifi lala i lala spruce, ma ufiufi ese aʻa.

O lenei metotia o le nanaina rosa e talafeagai pe afai latou te totoina i laina saʻo. A totoina fugalaʻau i moega fugalaʻau faʻatasi ma isi laʻau, ona tatau lea ona ufiufi eseese togavao oso uma. O le auala o malutaga i lenei tulaga e matua eseʻese lava:

  1. Faagaugau lemu le sasa i le eleele i staples, toso faʻatasi ma twine.
  2. Fausia se faʻava i luga o le togavao uʻamea poʻo uaea maumaututū o le manaʻoga foliga. E tatau ona lava le malosi e tatalia ai le leaga o le tau ma le mafiafia o le kiona.
  3. Mai luga, o le faavaa e ufiufiina i se susu susu (fau tioata, spunbond). Lutrasil ma polyethylene e le talafeagai: lutrasil faʻatagaina le susu e ui atu, ma o le polytylene o le a fausia ai se greenhouse aafiaga, ma le rosa mafai ona mou atu e aunoa ma le faʻatali mo le tautotogo.

Ina ia le sasaina o rosa e le avea ma se tagata manua o rodents, ona i luma o lona malutaga, oe mafai ona faʻasalalauina vailaʻau poʻo sawdust faʻasusu i pusi miaga va i le va o laʻau. A leai, i le tautotogo e mafai ona e vaʻai faʻalava lala o le a avea unviable.

Se ata

Lenei oe mafai ona vaʻaia foliga o le saʻo nofoaga nana mo tolotolo rosa foliga.



Tausiga o le taumalulu

Afai e i ai le kiona i luga o talita (tusa o le 10 cm), ona i ai lea i totonu o le malutaga, e oʻo lava i le aisa sili ona ogaoga, o le a le paʻu ifo le vevela i lalo -8C. O mea uma i lalo o puipui o le malutaga e ufiufi i le malulu, lea e lemu lemu i le taimi o le suavai, ma o le vevela i lenei tulaga o le a le tulaʻi luga 0 0. Lona uiga e leai se avanoa e maua ai le microbes pathogenic e afaina ai le laʻau.

I le vaitaimi o le liu suavai, o pito o talita e mafai ona matala laitiiti mo le ea ma ia aloese mai le mago i fafo o le rosa fualaʻau. Afai e mafanafana le taumalulu, ona mafai lea ona e tuʻu matala ia faʻamafanafana na faia muamua i pito o le malutaga.

E taua le mataʻituina o le faʻamaoni o le ata e ufiufi ai le rosa, talu ai o le ulufale mai o le kiona susu ma timuga e mafai ona faʻaosoina le amataina o le pala faʻagaioiga.

I le tautotogo, o le malutaga e le mafai ona aveʻesea faʻafuaseʻi: i le mautu -3C, o pito o le "taualuga" matala ma tuʻuina i latou i lenei tulaga seia maeʻa atoa le eleele. O talita e ufiufi ai fugalaʻau e aveʻese ma le amataga o le lelei o le vevela, ona aveʻese lea o le ie tioata poʻo le spunbond.

Faitau atili e uiga i tulafono masani mo le tausiga o aʻea rosa iinei.

Mautinoa, sauniuni se aʻe rosa mo le taumalulu o se faigata ma tele-tulaga gaioiga, manaʻomia se aofaʻiga taimi e toto ai le taimi. Ae a aunoa ma lenei taimi e le mafai ona faʻasaoina atoa le laʻau i le taumalulu.

Matou te fautua atu e maimoa i se vitio pe faʻafefea ona ufiufi aʻe rosa mo le taumalulu:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Gamot sa Covid-19 Sinusubukan Na - Payo ni Doc Willie Ong #876 (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com