Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Colossi o Memnon - pese faʻatagata i Aikupito

Pin
Send
Share
Send

O le Colossi of Memnon o se tasi o vaaiga lilo ma le le masani ai a Aikupito, lea na lauiloa i le lalolagi atoa i aso anamua ona o le mea moni e mafai ona "pepese".

Faʻamatalaga lautele

O le Colossi o Memnon poʻo le el-Colossat i Aikupito o ni tagata tetele e toʻalua o Farao Amenhotep III, ua faʻamamaina i maʻa, o lona tausaga e oʻo atu i le 3400 tausaga. Latou tu latalata i le Vanu o le Tupu i Luxor ma latalata i auvai o le Naila vaitafe.

E tusa ai ma saienitisi, o le Colossi sa masani ona avea ma ituaiga o leoleo i luga o le auala i le autu o le malumalu o Amenhotep, lea ua faaleagaina atoa. O fuainumera o farao o loʻo nonofo faʻasaga i auvai o le Naila ma matamata i le oso aʻe o le la, lea e tautala i o latou uiga faʻatusa.

O le mauaina o fuainumera o Memnon e faigofie lava - o loʻo tu i le ogatotonu o le taulaga anamua o Luxor, ma e vaʻaia mai mamao. E masani lava, e faʻatulaga ni faigamalaga e asiasi i nei nofoaga, ae a mafai, sau ia oe na o oe - i lenei auala e le gata e te lagona ai le malosi o lenei nofoaga, ae mafai foi ona e faʻataʻamilo i faʻataʻitaʻiga mo se taimi umi.

Amataga o igoa

O le igoa o le mataaga i le gagana Arapi e pei o le "el-Colossat" poʻo le "es-Salamat". O se mea mataʻina le faʻaigoaina pea e tagata o Aikupito lenei nofoaga i se auala faʻapenei, ae na iloa e le tagata ese o se faʻatagata o Memnon faʻafetai i tagata Eleni - ina ua latou taunuʻu atu i Aikupito ma fesili atu i tagata o le atunuʻu mo igoa o nei faʻatagata tetele, na taʻua e tagata Aikupito le upu "mennu", lea na faʻaigoa e faʻaigoa ai faʻatagata o pharaohs uma sa nonofo ai. ...

O le au Eleni, ua le malamalama i le uiga o le upu, ua amata ona faafesootaia le Colossi ma Memnon, o se tasi o tagata lauiloa na auai i le Trojan War. O lalo o lenei igoa ua tatou iloa ai nei vaʻaiga i aso nei.

Faʻasolopito faʻamatalaga

O le Colossi o Memnon i Aikupito na fausia i le seneturi lona 16 TLM. BC, ma mo le toeititi lava 3000 tausaga na latou i ai i Thebes, tu ai ni nai kilomita mai Luxor.

O le nofoaga o loʻo tu ai le Colossi o Memnon o loʻo ufitia lava ile lilo i aso nei. E talitonu le au tusitala faasolopito, na faatutuina iinei maʻa faatagata e fai ma leoleo - na latou tutu i le faitotoʻa o le malumalu pito tele i Aikupito, le malumalu autu o Amenhotep. Ae paga lea, toeititi leai se mea na totoe o lenei maota matagofie, ae na ola le Colossi.

O le mea moni, ona o tulaga le lelei o le tau (o lologa masani e faʻasolosolo solo ai lalo o faʻavae o maʻa faʻatusa), o Colossi o loʻo lemu foʻi foʻi ona paʻu'ū, ae o le au toe faʻafoʻi e talitonu o le a mafai ona latou tutu atu mo le sili atu ma le tasi le seneturi.

Fai mai saienitisi, o le faatagata i saute o le Amenhotep III lava ia, o ona vae o loo nonofo ai lona toalua ma lana tama. I le itu taumatau o loʻo iai le atua o Hapi - le paʻia o le Naila. O le faʻatagata i matu o le faʻatusa o Amenhotep III ma lona tina, Queen Mutemvia.

I luga o se tusi: faitau e uiga i le Vanu o Tupu i Luxor i lenei tusitusiga.

Faatagata pepese

I le 27 TLM. u na faaleagaina sina vaega laitiiti o le malumalu ma le faatagata i matu o le Colossus. E tusa ai ma faamaumauga na maua, na tupu lenei mea ona o se mafuie malosi. O le ata o le farao na vaeluaina, ma mai lena taimi na amata ona "pepese". O aso uma i le tafa o ata, e faʻalogoina se faʻaili malamalama mai le maʻa, le mafuaʻaga e leʻo malamalama lelei ai saienitisi. O se tasi o faʻamatalaga e foliga mai o se suiga malosi i le vevela o le ea, ma mafua ai ona susū le susu i totonu ole faʻatagata.

O se mea mataʻina le faʻalogo o tagata taʻitasi i se mea a ia ia leo. O le toʻatele na fai mai, e peiseaʻi o se manoa o le kitara ua malepe, o isi na maua e tali tutusa ma le leo o galu, ae o isi na faʻalogoina se faaili.

O le mea e malie ai, o tagata nonofo i Eleni, talitonu o faʻatagata e faʻaigoa i le latou fitafita, na o mai ma le isi tala faʻasolopito. Latou te talitonu o leo e sau mai le maʻa o loimata o se tina na leiloa lana tama tama i le taua.

O faʻatagata pesega o ni taʻutaʻua taʻutaʻua i le lalolagi anamua, ma o le tele o tusitala o le talafaasolopito ma tupu o lena taimi na latou iloa uiga uiga eseʻese o maʻa. I le 19 A.D. o nei nofoaga na asia e Siamani, o se taʻitaʻi o le militeri Roma ma o se faipule. E sili atu ona maoaʻe le talitonuina o leo na faʻapipiʻiina e le faʻatagata na taʻua o se faʻasino, ma o tagata musika uma o lena taimi na faʻalogoina a latou mea faifaaili, ma taulaʻi atu i le sisitili o se maʻa.

Ae paga lea, o le maʻa na filemu mo le sili atu 1700 tausaga. Masalo, na tupu lenei mea ona o le tupu Roma o Septemy Severus, o le na faatonuina ia vaega uma o le faatagata e toe tuufaatasia. Ina ua maeʻa leai seisi na faʻalogo i le "pese".

Manatu Moni

  1. O le mea e mataʻina ai, e mafai ona e asia faʻatagata atoa e leai se totogi - o le faatosina e lauiloa tele, ae e leʻi faia e le pulega se totogi e ulufale ai. Mo mafuaʻaga manino, oe le mafai ona latalata atili i Colossi - o loʻo siʻomia i latou i se pa maualalo, ma o leoleo o vaʻavaʻaia turisi.
  2. Fautuaina tagata femalagaaʻi poto masani aʻo lei faia le malaga e faitau nisi o mea moni mai le tala faasolopito o Aikupito (pe, sili atu, lenei nofoaga) pe ave se taʻiala taʻiala ma oe, aua a aunoa ma se faamalamalamaga, nei o le a avea ma masani vaneina i le ogatotonu o se taulaga maliliu.
  3. E ui lava i le mea moni na faʻaleagaina le malumalu tutotonu, e mafai lava ona asiasi i ai - na faia e le pulega a Aikupito se mea pei o se falemataaga, faʻapipiʻi laupapa i totonu o le faʻafitauli ma se auiliiliga faʻamatalaga o foliga vaaia o fale taʻitasi.
  4. E tusa ai ma le au tusitala faasolopito, o le Colossi sa masani ona i lalo ifo o le 30 mita maualuga, ma o lenei ua faigata ona oʻo i le 18. Ae o lo latou mamafa na tumau pea - tusa ma le 700 tone taʻitasi.
  5. O le mea e mataʻina ai, o faʻatagata o Memnon na maeʻa mai mea faʻaonapo nei, talu ai e leʻi maua ia uluaʻi vaega - e foliga mai, na latou faʻaleaogaina e tagata o le atunuʻu mo fafo.

O le Colossi o Memnon o se tasi o ata taua a Aikupito, o le fiafia na le malamalama i ai Luxor poʻo Karnak malumalu e latalata i ai.

Colossi o Memnon e ala i mata o se turisi:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Hatshepsuts Mortuary Temple u0026 Colossi of Memnon Egypt 2019 (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com