Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O fea o iai, faʻafefea ona tiga ma pe faʻafefea ona togafitia le pancreas

Pin
Send
Share
Send

I lenei toe iloiloga tusitusiga, o le a tatou mafaufau ai le mea o le pancreas o lo oi ai ma pe faʻafefea ona tiga, faʻamatala le autu faʻamaʻi o le papala, tuu atu fautuaga i le faʻaaogaina o vailaʻau ma togafitia le pancreas i le fale ma tagata fofo.

O le pancreas faʻatinoina sili ona taua gaioiga i le tino o le tagata, galue i vavalalata vavalalata ma le digestive totoga, ma o sina laʻititi le aoga i lana galuega o le a aofia ai suiga le lelei i le gatasi gaioiga.

O fomaʻi i Eleni anamua na manatu o le pancreas o se tasi o totoga taua tele, ua taʻua o le "pancreas", o lona uiga o "aano o manu uma." O le mea moni, o lenei okeni faʻatinoina le mafai ona suia galuega, o le autu o ia o: tulafono faʻatonutonu o le malosi metabolism ma le faʻatumauina o le faʻasoesa. O le faʻamalūina o polotini, gaʻo ma gaʻo gaʻo i totonu o le manava e tupu faʻafetai i le enzymes o le kelava, ma o ona homone e faʻatonuina le maualuga o le kulukose i le toto.

O fea o i ai le faʻasologa

O le pancreas o loʻo tu i totonu o le manava (tusa o le tulaga o le muamua ma le lona lua lumbar vertebrae). O le totoga o loʻo tu i tua o le manava ma e vavalalata ma ia ma le duodenum.

Afai matou te vaʻai i le itu o le puipui manava, o lona tulaga e tusa ma le 5-10 cm i luga aʻe o le pute.

O le ulu o le gland e faʻataʻamilomiloina e le duodenum, lea e faʻataʻamilomiloina i se seevae solofanua. E ala i alatoto pancreatic-duodenal, o le sapalai o le toto i le pancreas e maua mai.

Faʻafefea ona afaina le papala?

O faʻamaʻi pancreatic e pei o pancreatitis, adenocarcinoma, maʻa i le faʻamalosi o le tino, neura ma le maʻi suka e masani ai.

Pancreatitis - pupuga o le pancreas, faʻapena foi ma lona faʻaleagaina, faʻailoaina ia faʻailoga nei:

  • tiga i le vaega i lalo o ivi asoaso i le itu agavale;
  • vaivaiga;
  • faateleina le afu;
  • cardiopalmus;
  • vevela maualuga;
  • niniva, puaʻi;
  • yellowness o le paʻu ma mata papaʻe;
  • manava tata;
  • atonu o se setete o le teʻi.

Paʻu ma exacerbation o pancreatitis foliga faafuasei, o se matuitui shingles i le natura - e salalau luga o le itu agavale atoa ma mafai ona salalau i tua o le tua. Antispasmodics le mafai faʻamalieina tiga, o nisi faʻaititia e mafai i se tulaga nofo ma i se lilifa agai teisi i luma. O isi taimi o le tagata maʻi lagona se "pa" mai totonu, lagona faʻaletino le faʻateleina o le kelei ma le mamafa i ivi asoaso, lea e taofia ai le manava atoa.

Faatasi ai ma le faateleina tiga, le gag reflex avea malosi. Tui osofaʻiga ono muamua i tiga. Tele o taimi, e aliali mai le puaʻi ile taeao poʻo se tali atu i le faʻaaogaina o meaʻai, o lona uiga, o le faʻamaʻi o le manava. A uma le puaʻi, o lona uiga oona, pe oona tofo, e sau le mapusaga mo sina taimi. Faʻalu e mafai ona fai ma masani pe aliali mai i lea taimi ma lea taimi.

I le tulaga o se osofaʻiga ogaoga o pancreatitis, e tatau ona vave alu i le falemaʻi, lea o le a faʻatonu ai e fomaʻi inpatient togafitiga. A aunoa ma le faia o fua, o le faʻamaʻi o le a le pasia.

Faatasi ai ma le faaumiumi afaina o le puaʻi, o le manava e faʻamamaina i se suʻesuʻega ma faʻapitoa enzymes faatonuina e aveʻese le vevesi o le pancreas ma manava.

Togafitiga ile fale mo le papala

A pancreatitis ua i se matuitui tulaga, manaomia atoatoa anapogi mo 24-46 itula. I le taimi lea, o le gaosiaina o sua o le pancreatic o le a faʻaititia, faʻaititia ai le avega i luga o le pancreas. I ni nai aso ae le i amataina se exacerbation, se tagata leiloa lona fia 'ai. Ile taimi nei, e manaʻomia e oe le inu vai e leʻo carbonated, brothip broth poʻo le soda solution.

Faʻailoga o le matuitui pancreatitis aofia ai puaʻi ma manava tiga lea tumau mo ni nai aso. O faʻailoga lava e tasi e mafai ona faʻaalia ai le cholecystitis, faʻaopoopoga o le manava, papala o le manava, poʻo papala papala. Ina ia iloa le faʻamaoniga saʻo, e manaʻomia le vave alu o le fomaʻi. Matuitui pancreatitis e togafitia na o se falemaʻi seti.

Fofo a tagata

O se lelei ma taugofie metotia o le togafitia o le pancreas i le fale o le faʻamamaina o le okeni ma ana vaʻa ma le fesoasoani o taumafa. Mo faʻamaʻi o le pancreas, o meaai suamalie e aveʻese mai le taumafataga (naʻo le faʻaogaina o le meli e faʻatagaina), gaʻo, falai ma meaʻai feu, ma le 'ava malosi. E aoga le faʻamuta foi o le ulaula. E tatau ona faʻalauiloa tapulaʻa i meaʻai, o le 'ai tele e le tatau ona faʻatagaina. Porridge e aoga, aemaise lava buckwheat ma oatmeal. E taua foʻi le faʻamalositino. E manaʻomia lou inu tele o vai, e mafai ona e faʻaopopo sina laʻau lemu na faʻasusu i lau vai inu.

O togafitiga nei a tagata o le a fesoasoani e faʻamalolo le tiga o le pancreas.

Faʻamalosi Yogurt

E faʻaaogaina mo tiga ma pupuga i le taimi o le osofaʻiga o pancreatitis. E susū le mea vaivai i le yogurt ma tuu le compress i luga o le manava i le vaega o le manava. E totoe lava e faʻapipiʻi se taga palasitika i luga ma afifi i se sikafu poʻo se sikafu. O le taualumaga e ono vaiaso.

Lemon paluga paluga

Ina ia saunia se fofo a tagata, oe o le a manaʻomia le 1 kilokalama o tipolo, lea e faʻaaogaina ma le paʻu, 300 kalama o le kaliki ma le tutusa aofaʻi o pasili. O mea uma e faʻaogaina o loʻo olo i totonu o le mea olo o loʻo faʻatumuina. Lemoni e muamua fai. O le paluga o loʻo teuina i totonu o se pusaaisa i totonu o se pusa tioata ma ave faʻatolu i le aso, 1 tsp. kuata itula ae e te leʻi 'ai.

Ina ia faʻalauteleina le aʻafiaga, fautuaina e inu le paluga ma se faʻaoga aoga. Ua saunia e pei ona taua i lalo: ave i le tutusa faʻatulagaina blueberry, lingonberry, strawberry lau, sana stigmas, pi pi. E tasi le sipuni o le faʻaputuga o faʻaputuga o loʻo liligiina i totonu o se thermos ma le ipu vai e tasi ma faʻasusu i le po. Ua vaevaeina se ipu tui i ni vaega se tolu ma feinu faʻatasi ai ma le paluga kaliki. O le togafitiga e faia mo le tolu masina.

Susu susu o le pasili

Fufulu lelei ma 800 kalama o pasili, tata lelei ma sasaa i luga le pupuna susu. Ina ia saunia le supo, faʻaaoga ipu teuteuina. O le susu e tatau ona ufiufi atoa greens. O le supa o loʻo magumagu i sina tau maualalo, e le tatau ona faʻapuna le susu. O lenei vaega ua lava mo le aso. Faʻataʻitaʻiga e faia ile 2 sipuni soʻo se itula.

Vitio fesoasoani

Sapalai faafomai

Mo le togafitia o faʻamaʻi o le puna, o loʻo faʻaaogaina kulupu o vailaʻau.

Avea tiga

Antispasmodic vailaʻau o loʻo faʻaaogaina: "Drotaverin", "No-Shpa", "Baralgin", "Papaverin". I tulaga o le feololo tiga, Iburofen poʻo Acetaminophen o le a fesoasoani. O le faʻaaogaina o vailaʻau ("Aspirin" poʻo le "Paracetamol") ma antihistamines pei o le "Diphenhydramine", "Platyphyllin", "Atropine" e taliaina.

Enzymatic sooupu

Ina ia faʻaititia le gaosiaina o enzymes, o tagata gasegase e faʻatonuina "Contrikal", "Aprotinin". Afai o se matuitui osofaʻiga toʻesea poʻo i pancreatitis masani, e manaomia ai le togafitiga o le enzyme e fesoasoani normalize digestive function. I lenei tulaga, tofia: "Mezim", "Panzinorm", "Pancreatin", "Festal", "Creon". O lo latou faʻaaogaina e faʻafitauli i le tulaga o le allergy i puaa polotini, talu ai o lenei vaega o le faʻavae. I le taimi o tamaititi, o se tali atu e mafai ona faʻaosoina le afaina o le manava, ona oʻo mai lea o vailaʻau oona e laveaʻi: "Somilase", "Unienzyme", "Somilaza", o loʻo faʻavae i luga o papain poʻo araisa araisa.

Enzim na faʻaumatia pe a maeʻa taumafataga. O le fomaʻi faatonuina le manaʻomia fuataga taʻitasi. I nisi tulaga, pe a maeʻa se togafitiga, o togafitiga faʻamalosi e faʻatonuina, lea e ono manaʻomia i le olaga atoa. I le tulaga o le solia o le exocrine galuega, vailaʻau o loʻo faʻaaogaina e faʻatonutonu ai le maualuga o le suka suka - sauniuniga o le inisalini.

Faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le papala, e le mafai e se tasi ona faʻaaoga se vailaʻau lava ia, e mafai ona faʻaosoina ai faʻamaʻi pei o le suka mellitus, nekrosis, ma le toto oona.

Antacids

Ina ia faʻamamaina le tiga ma puipuia le le fiafia, vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le tulaga o gel poʻo le faʻamalolo. O le latou galuega o le faʻamamaina o le hydrochloric acid ("Fosfalugel", "Almagel") pe faʻaititia lona gaosiga ("Omez", "Proseptin", "Contraloc", "Omeprazole", "Otsid", "Gastrozol").

Fua Pancreas

O le pancreas o loʻo i le tulaga lua i le maeʻa ai o le ate i totonu o totoga o loʻo gaosia ai enzymes. Ua amata mai i le vaiaso lona lima o le maitaga, ua amata lona faʻavaeina. O le gland o se pepe fou e 5 cm, i le tausaga e oʻo atu i le 7 cm, ma i le sefulu-tausaga le matua o le tamaitiiti e tusa ma le 15 cm.O le mulimuli tele o le pancreas na fausiaina i le sefuluono tausaga.

O le lautele o le vaega o le pancreas o se tagata matua o le ulu: i le lautele e aapa atu i le 5 cm, mafiafia i totonu 1.5-3 cm. O le tino o le pito sili ona umi o le okeni, o le lautele o lea o 1.7-2.5 cm. O le masani ai o le umi mo le siʻusiʻu - oʻo atu i le 3.5 cm, ma le lautele - tusa ma le 1.5 cm.

Ina ia faʻailoa pathologies i vailaʻau, ultrasound e faʻaaogaina, o se faʻaiuga o lea o le foliga ma le tele o le okeni ua fuafuaina, faʻailoa lona tulaga. O isi metotia suʻesuʻe e faigata ona o le pancreas o loʻo tu loloto i totonu.

O le fausaga o se soifua maloloina totoga e tutusa. O suiga laʻititi i le ulu, siʻusiʻu poʻo le tino tele e mafai ona avea ma masani i le tulaga o sili lelei tapulaa kemisi toto.

O galuega a le pancreas i le tino

O le pancreas aofia ai ituaiga e lua o aano o le tino, o ia mea taʻitasi e nafa ma ana lava galuega faʻapitoa: endocrine ma exocrine.

Galue Exocrine

O se tasi o taua vaega o le pancreas i le tino o le gaosia o pancreatic sua, lea e aofia ai masima, vai, enzymes (enzymes).

Pancreatic enzymes aofia ai:

  • Trypsin ma chymotrypsin (fesoasoani faʻalava polotini)
  • Amylase - talepeina gaʻo gaʻo;
  • Lipase - faʻatumuina le gaioiga o le talepeina o gaʻo na i lalo o le aʻafiaga o le ate mai le gallbladder.

I le tuʻufaʻatasiga o le sua o le pancreatic o loʻo iai ni elemeni o faʻasologa - masima oona, e maua mai ai le faʻatonuga o le alkaline. E faʻamamaina le suauʻu o meaʻai e sau mai le manava ma fesoasoani e mitiia gaʻo.

O le faʻamamaina o le sua o le pancreatic e fesoʻotaʻi saʻo ma le faʻaaogaina o meaʻai. O lona uiga a 'ai' eseʻese meaʻai, gaosia sua o fualaʻau eseese o tuʻufaʻatasiga ma le tele.

Endocrine galuega

O le faʻasaʻolotoina o homone i totonu o le toto - o le glucagon ma le inisalini - o le faʻatinoina lea o galuega a le papreas.

  • O le inisalini e faʻatonutonu ai le gaʻo ma le gaʻo (o lona uiga gaʻo) gaʻo. Na te faʻatupuina le tafe o le suka mai le toto i sela ma sela o le tino. Ona o lenei, ua i ai se faʻaititia o le suka suka. O se faʻaletonu i le gaosiaina o inisalini e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka mellitus.
  • Ole kulukuka e mafai ona taʻua ole inisone antagonist aua ua fuafuaina e faʻatele ai le maualuga ole kulukose ile toto. O sela alpha e gaosia ai le glucagon fesoasoani e gaosia le vailaʻau lipocaine, e puipuia ai gaʻo gaʻo i le ate.
  • O isi homone e taua i le tino e gaosia foʻi, e pei o le ghrelin, o le mafuaʻaga lea mo le manaʻo ma faʻaosofia ai le faʻaaogaina o meaʻai.

Faʻamatalaga vitio

Tele o faʻafitauli o le papreas e faigofie ona puipuia nai lo le faʻamaloloina. Aloese mai mausa leaga (ava malosi ma ulaula) ma se soifua maloloina meaai faʻaititia le ono aʻafia o totoga faʻaletonu.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: La Cure du foie et de la Vésicule Biliaire - Comment évacuer les calculs? (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com