Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Yarrow - penefiti, afaina, vailaʻau masani

Pin
Send
Share
Send

Yarrow o se salalau lautele herbs ma se tulaga ese seti o vailaʻau meatotino. Ua taʻua e tagata o ia o le laau, o le tagata toto, o le gulyavitsa. O le autu o talanoaga o le a avea yarrow - aoga meatotino ma contraindications.

E feteʻenaʻi ma le igoa, o le laʻau e i ai se laititi numera o lanceolate lau, lea e matua faʻasalalauina. O le pito i lalo o laulaʻau e ufiufi i gaʻoa gaʻo, o mea o loʻo iai le manogi lelei o le manogi.

O fugalaʻau paʻepaʻe pe piniki o le laau fai ato, faʻatasia i totonu o se tele corymbose inflorescence. O le fualaʻau o le yarrow o se silhen-grey achene ma lona faʻatafafa foliga. E pula le fualaʻau ia Setema.

O le vailaau vailaʻau ua salalau i Eurasia. I le teritori o Lusia, e ola i soo se mea, seʻi vagana ai toafa o Arctic. E mafai ona e feiloaʻi i le laʻau i le apitaogalu o se vaituloto, pito o le togavao, i autafa o le auala poʻo se vao vaomatua.

I vailaʻau faʻafomaʻi, na faʻaogaina uma fugalaʻau ma tumutumu o le yarrow. O mea masani e faʻamamago i lalo o le pupuni, salalau i totonu o le lima-senimita vaega i luga o le pepa. I le gaosiaina o alamanuia, o bales e faia mai i mea masani. O le mago mutia o le yarrow e teuina mo 2 tausaga, ma le inflorescences mo 5 tausaga.

Aoga ma vailaʻau meatotino o yarrow

Sili atu i le selau ituaiga o laʻau o loʻo fesiligia e ola i luga o le paneta, ae o le yarrow e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau. O lenei mafuaʻaga ona o le maualuga faʻatulagaina o mea e fesoasoani i le faʻamaloloina o le tino. O le laʻau aitalafu lona aoga tele ma aoga vailaʻau meatotino i lona tuʻufaʻatasia mauoa i vaega taua. E aofia ai:

  • Faʻapaʻapaʻu... Tuʻuina atu se faʻamaʻi pipisi ma e taua tele i le faʻagasologa o le faʻaleagaina.
  • Carotene... I le taimi lava e tasi i le toto, carotene faʻatelevaveina le gaosiaina o vaitamini "A", lea ei ai sona aoga aoga i luga o le tuputupu aʻe fua, aano toefaafouina, faamalosia o le fao papatusi ma lauulu.
  • Alkaloids... Manaʻomia mo le togafitia o tagata e leaga le toto.
  • Silicon... Faʻafetai i lenei vailaʻau, yarrow ei antiseptic meatotino, o le mafai ona faʻamalolo mu, manuʻa ma manuʻa.
  • Vitamini K. Faamalosia puipui o alatoto toto ma faʻateleina le faʻaputuputuga toto. O le vaitamini e faʻatupuina ai le aoga o le vailaʻau ile toto.
  • Vitamini C... Faamalosia le puipuiga o le tino, faʻafaigofie ai mo le tino ona tauivi faʻamaʻi na o ia lava.
  • Resin... Latou te fesoasoani i le tino e teteʻe i siama ma avatu le mutia se eseʻese manogi.

Ua maua e Yarrow le lautele lautele i vailaʻau faʻaonapo nei. O le laʻau fesoasoani e faʻafetauia ma le mulimuli pathologies:

  1. Toto... Ona o lona tulaga ese tuʻufaʻatasia, o le laʻau faʻamalosia capillaries ma toto toto, faʻateleina le fua faatatau o le faʻaputuputuga toto. O le togafitiga togafitiga e le o faʻatasi ma le fausiaina o toto toto.
  2. Colitis, gastritis, papala... O le laʻau faʻatinoina le suka o le manava, faʻagaoioia le faʻatupuina o le toto, faʻalauteleina le manava o meaai ma faʻateleina ai le fiaai.
  3. Maʻi ole ate... O vailaʻau o loʻo i totonu o le yarrow, fesoasoani e faʻamama le au o le talo ma faʻaleleia le faʻamatuʻuina o le bile.
  4. Faʻafitauli o le paʻu... E faʻamalosia e le vailaʻau le paʻu, faʻatelevave le faʻamaloloina o manuʻa, fesoasoani i papala ma papala.
  5. Soifua Maloloina Tamaitai... O le laʻau faʻatulagaina le microflora, faʻalauteleina le gaosiaina o susu susu, ei ai se analgesic aafiaga i le taimi o maʻimāsina.
  6. Maalili... E aoga tele le Yarrow faasaga ile malulu ma tale, faʻafaigofie le manava, faʻavavevave le vavaeʻesega o phlegm.

Maliega, yarrow e tele ona aoga mea totino. E faʻamanuiaina le tino pe a faʻaaoga saʻo, ma faʻatoa maeʻa ona fefautuaaʻi ma se tagata faʻapitoa.

Contraindications ma afaina i yarrow

E ui lava i le tele o aoga meatotino, yarrow ei ai contraindications. E faʻatagaina ona faʻaumatia i totonu sei vagana ua vaʻaia lelei le metotia. O le umi ma le malosi o le faʻaaogaina o vailaʻau vailaʻau e mafua ai le niniva ma paʻu o le paʻu.

Yarrow contraindications e matua le masani ai.

Talanoa i taimi uma i le poto masani vailaʻau ma laisene foma i luma o le faʻaaogaina o vailaʻau.

  • O le matautia autu o le laʻau o loʻo fesiligia o taʻoto i lona malosi. O laulaʻau ma fugalaʻau e mauʻoa i vailaʻau ma vailaʻau oona, lea e mafai ona mafua ai afaina tele pe a fai ova. O le mea lea, e le fautuaina e faʻatele le fualaʻau.
  • Afai e te filifili e faʻataʻitaʻia le laʻau mo le taimi muamua i le faʻataʻitaʻiga, aua le faʻatuai le togafitiga. O le umi o le togafitiga togafitiga e sili atu 2 vaiaso. A leai ni faʻafitauli, e mafai ona faʻateleina le taimi.
  • Ave fualaʻau fualaʻau ma le faʻaeteete pe a fai oe maualalo le toto toto poʻo se aga i le thrombosis. I lenei tulaga, faʻaaoga le lagolago a se fomaʻi o loʻo vaʻavaʻaia pea. I taimi o maʻito, e le tatau ona e faʻaaogaina le vao mutia mo togafitiga.
  • E sili atu le teʻena o le faʻaaogaina o infusions ma decoctions mai yarrow i le tulaga o allergy poʻo le faʻapalepale taʻitasi. E masani lava, o le laʻau mafua ai le tuai o taimi masina.

O le mea lelei, o le laʻau tatau ona faia i lalo o le vaʻavaʻaiga a se vailaʻau oona e mafai ona fuafuaina le saʻo metotia, i le amanaʻia o uiga o le tino ma faʻafitauli soifua maloloina o loʻo i ai. E taua le faʻaputuputuina o mea mata e faia i se nofoaga e mama ai le siosiomaga, talu ai o le faaleagaina mutia e na o le afaina ai.

Manatua, o le vailaʻau laʻau o se faʻaopoopo mea faigaluega, ae le o se sui mo se masani togafitiga.

Le faʻaaogaina o le yarrow i vailaʻau masani

Talu mai aso anamuā, ua faʻaaoga e tagata yarrow e togafitia ai faʻamaʻi. E tusa ai ma le au tusitala faasolopito, e leʻi alu le au Roma i se taua e aunoa ma lenei laau. I tolauapiga taʻitasi a le militeri sa i ai tagata na lulu vao le togavao ina ia i ai i taimi uma i taimi uma.

Mai se vaaiga faafomaʻi, o le sili ona taua o ato, laʻau ma au o laʻau. Latou te mauoa i le organic acid, tannins, carotene, alkaloids, phytoncides, resins, 'apamemea ma isi vailaʻau talafeagai mo le tino o le tagata. O le a ou mafaufau i le faʻaaogaina o yarrow i vailaʻau masani, faʻamoemoe i le faʻamaʻi.

  1. Faamai o le manava ma pancreas... Ina ia toe faʻaleleia le soifua maloloina, fai se faaputuga vailaʻau. O le vao o yarrow ma St. John's wort, wild rose, galangal root, bean shells, horsetail ma aneto fatu e fefiloi i tutusa aofaiga. Lua sipuni sipuni o le paluga e lafoina i se thermos, lua ipu vai pupuna e faʻaopopo ma tuʻu ai i le taeao. A maeʻa le filtration, inu 0.33 ipu taʻitasi aʻo leʻi faia se taumafataga.
  2. Faamaʻi fafine... O se tincture po o se tapu taele faia mai yarrow. Ina ia saunia le tincture, o se fagu e faʻatumuina i fugalaʻau, sasaa ma vodka, finau, faʻamamaina ma faʻaumatia i ni nai sipuni. Mo se sitz bath, 100 g o mutia e faʻasusu i le malulu vai i le po, aumai i se pupuna i le taeao ma faʻaopopo i le taele.
  3. Mo le ate... Phyllochions, o loʻo i ai i le tuʻufaʻatasiga o laʻau, fesoasoani i le toe faʻafouina o le ate ma i ai se faigata aafiaga i ai. Se sipuni o mutia vaomago sasaa i totonu o se ipu vai, aumai i se faʻapuna ma kuka mo 5 minute. A maeʻa ona faʻamalulu, e faʻamama le vai ma inu i luma o le 'ai.
  4. Mo manava... O le lauti lauti e faʻatagaina oe e faʻavasega lelei ou manava. 30 kalama o yarrow e fefiloi ma le 50 g o le chamomile ma le 50 g o le peppermint. Liligi se sipuni o le paluga ma se ipu vai pupuna ma faʻamama pe a maeʻa le kuata o le itula. Inu mafanafana faʻatolu i le aso mo se ipu.
  5. Togafitiga o le hemorrhoid... I tulaga o maʻi, o le decoction ua manatu o se malosi aneti-inflammatory sooupu. Lua sipuni fualaʻau o loʻo liligiina ile vai pupuna ma vela mo le 15 minute, faʻatali ile itula ona faʻamamaina lea. O le suavai ua faʻavaivaia i le vai ma faʻaaluina i 0.33 ipu i se vevela foliga. O le supo e talafeagai foi mo microclysters. Faʻaaogaina se tui, 50 ml e tui.
  6. Mo fatugaʻo... O le sefulu kalama o le yarrow e fefiloi ma le 10 g o laulaʻau fualaʻau, 10 g o le paʻepaʻe ashberry, 15 g o le burdock aa, 15 g o vao vao vao, 20 g o le Vaioleti mutia, 15 g o Birch buds ma 30 g o bearberry lau. O le sipuni o le paluga o loʻo liligiina i le lita o povi, faʻapuna mo le itula, totoina mo le 10 minute ma faʻamama. Ave 2 sipuni faʻatasi i le itula. O le fofo e aoga mo iasepi.
  7. Ma le cystitis... Yarrow ei ai le malosi o le vailaʻau ma le tetee i le tino i le tino. Ma cystitis, o le supa e faigofie lava ona suia. 20 g o mutia vao ua sasaaina ma le ipu vai, vela mo le 10 minute, tausisi mo le afa itula, faʻamama ma ave faʻatolu taimi i le aso, tasi sipuni.
  8. Ma pancreatitis... O le vao e taʻutaʻua i lona antispasmodic ma siama gaioiga. E faʻatelevaveina le tafe mai o sua o le gastric ma le bile. 5 g o fualaʻau fualaʻau na sasaʻaina i totonu o le ipu vai pupuna, faʻatali mo le 15 minute ma faʻamama. E faʻatolu taʻitasi ile aso e aunoa ma le faʻaopopoina o suka pe a maeʻa le taumafataga.
  9. Mo manava tata... O le decoction o yarrow inflorescences fesoasoani i faaletonu o le manava faʻafetai i tannins e maua ai se astringent aafiaga. Lua sipuni fugalaʻau e sasaʻaina i le lua ipu vai, aumai i se faʻapuna, vela mo le 10 minute, faʻalili, faʻamamaina ma faʻaumatia.
  10. Mai gastritis... I le aluga o tausaga, ua faʻamautuina yarrow ia lava o se fitafita malosiʻaga faʻasaga i gasegase masani gastritis. Mo le sauniaina o le vailaʻau, o le sipuni o laʻau fualaʻau e sasaʻaina i le ipu vai pupuna, faʻapuna mo le 10 minute, faʻamama ma inu se ipu i auala e tolu o le 0.33 taʻitasi ae le i 'ai.
  11. Mo afaina... Yarrow e i ai foi anti-allergy meatotino. 15 kalama o le mago mutia sasaa ma le ipu vai pupuna, faʻapuna mo 5 minute, finau mo le afa itula, faʻamamaina ma faʻaumatia tasi sipuni i le taimi ae le i 'aʻai.

E faigata ona talitonuina e naʻo le tasi le vao e mafai ona fesoasoani e togafitia pe faʻaititia le tele o faʻamaʻi, ae e moni.

Aua neʻi galo e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi, aua e eseese mataupu taʻitasi.

Togafitiga o faʻamaʻi o ponaivi ma sooga

O le tino o le tagata e 206 ponaivi ma tusa ma le 200 soʻoga. I lalo o le malosiaga o suiga o le matua, o faʻamaʻi pipisi ma manuaga, faʻafitauli ma ponaivi ma sooga e tulaʻi mai, lea e fesoasoani le yarrow e faʻafetauia.

  • Gugu... O se faʻasusuga na faia mai i le sipuni vao o laʻau ma le ipu vai pupuna, e faʻatolu ile aso ona ave ile sipuni, e faʻamamaina ai faʻailoga ole maʻi. Ina ia faʻateleina le aoga, o le faʻaaogaina e tuʻufaʻatasia ma mafanafana compresses o vodka fefiloi ma le meli i tutusa tutusa.
  • Osteochondrosis... O le sipuni sipuni o le laʻau e liligiina i le ipu vai pupuna, afifi i se solo, faʻamalosi, faʻamama ma ave faʻatolu i le aso mo le sipuni. Fesoasoani foi i le neuralgia ma le rumatika.
  • Goutu... Ua fefiloi le vao o le Yarrow ma le aʻa o le licorice, o le Kuril tea, o le fatu lauti, o le bay leaf, o le knotweed herbs ma le bearberry. Lua sipuni tele o le tuʻufaʻatasia e liligiina ma le afa lita o le pupuna vai, faʻatali seʻia malama le taeao ma faʻamama. Ave le kuata faasaga i le gout, 0.5 tioata 4 taimi i le aso.
  • Radiculitis... Malolo mai e laveaʻi. 250 kalama o mutia e sasaa i totonu o 2 lita o vai ma tausisi. 200 g o le pauta sinapi e fefiloi ma le 400 ml o le vai, tuʻufaʻatasia ma le yarrow infusion ma faʻaopopo i le tapu. I le vevela o le vai 37 tikeri, o le umi o le vai auala o le kuata o le itula.
  • Bursitis... O le faʻafitauli e foia e ala i decoctions ma infusions. O le sipuni o yarrow e liligiina ma le ipu vai pupuna, faʻatali mo le 2 itula, faʻamama ma inu i le afa itula aʻo leʻi faia se taumafataga, o le kuata o le ipu malamalama 3 i le aso.

E aoga tele le Yarrow ile togafitia o faʻamaʻi ole soʻoga ma ponaivi, ae ia manatua e naʻo vailaʻau faʻaleaganuʻu e mafai ona tineia atoa le faʻafitauli ma aveʻese tumau ai maʻi.

Talosaga i cosmetology

O le ofoofogia meatotino o yarrow ua maua apalai i le matata o cosmetology. Faʻafetai i lenei laʻau, e mafai e teine ​​uma ona faʻaali foliga lalelei ma lalelei, aua e talafeagai mo compresses, masks ma kulimi mo lauulu ma foliga.

  1. Ufiufi puipuia le afaina... 20 kalama o fou yarrow inflorescences ua liligiina i luga o le vai, mago ma le eleele i totonu o se gruel, faʻaopopo 20 ml o kulimi, o se sipuni o le meli, yolk, o se laititi sipuni o tipolo sua sua ma palu. Ufiufi foliga ma le paluga ua uma ona saunia mo le kuata itula o le itula, ona uma ai lea ona fufulu ese.
  2. Suauʻu faʻamamaina... Liligi se sipuni fualaʻau ma se ipu susu vela ma tuʻu mo le afa itula. A maeʻa le faʻamalosi, o le kulimi e faʻaalu ile foliga ile faʻalua taimi ile aso. Teu le oloa i totonu o se ipu tioata i totonu o le pusaaisa. Faʻamafanafana teisi aʻo leʻi faʻaaogaina.
  3. Faamalosia le ufimata o lauulu... O se ipu vai faʻapuna e sasaʻaina i totonu o le 30 kalama o laulaau yarrow lau ma tuʻu mo le itula. Ona faʻamamaina lea o le oloa ma faʻaoga i le lauulu tasi itula ae le i fufuluina.
  4. Fofo leiloa o lauulu... O le tincture na saunia e tusa ai ma le fua muamua na faʻapipiʻi i le lauulu, afifi faʻataʻamilomilo i le ulu, pe a maeʻa le itula fufulu ese ma le shampoo palu faʻatasi ma le paluga. E sefulu vasega e lava e faʻalelei ai lou lauulu ma susulu. Ma le isi, o le a latou taofi le paʻuʻu i fafo.
  5. Fuafua vailaʻau... Ina ia faʻafetauaʻi ma papala ma fuafua, mulumulu ma faʻasusu. O le sipuni vao o loʻo sasaaina ile ipu vai, faʻapuna, faʻalulu, faʻamamaina ma faʻaoga ile vaega o loʻo tupu ai le faʻafitauli. O lenei fofo e aoga foi faasaga i eczema.

O lenei laʻau manogi e talafeagai mo le sauniuniga o teuteu eseese. Tau lava ina e manatua, o le yarrow o se vailaʻau malosi e manaʻomia ai se auala faʻaeteete.

Teuteuina yarrow - totoina ma tausi

Teuteu yarrow o se matagofie le mafaamatalaina. O fafine e totoina e saili e faʻafiafia i latou lava ma faʻateʻia o latou tuaoi. Afai e te vaʻai totoa i le toa o le tusitusiga, o le a manino ai o se laʻau iloa mai le laititi e talafeagai mo le matafaioi o teuteuina teuteuina o se faʻamalama sill. Ma e amata lava i le totoina o fatu ma atili tausi mo le tatupu.

Totoina mai fatu

  1. I le amataga, o se faʻapitoa vaega e saunia e ala i le palu faatasi o le substrate ma vaitafe oneone i tutusa aofaʻi. O le faʻaiuga e faʻatumuina e faʻatumuina i totonu o se pusa papaʻu, lea e luluina ai fatu i le loloto papaʻu. O le eleele e faʻasusu i se fagu pasī, ufiufi i se ata tifaga ma siitia atu i se nofoaga susulu.
  2. A maeʻa vaiaso e lua, ona aliaʻe loa lea o fatu. A maeʻa le faʻatupuina o laʻau, ona faia lea o se piki. O fatu e totoina i totonu o ulo eseese ma le palapala.
  3. A manaʻomia, i le amataga o Me, e toto ai laʻau laʻau i luga o se fasi fanua latalata i le fale, ma teu ai se faʻaputuga eleele.

Moli, palapala, fetilaisa

  1. Yarrow o se malamalama-alofa alofa, pei o le poinsettia. O le mea lea, o le fugalaʻau fagu e teu i se moli moli nofoaga. O le i ai i le paolo, o le perennial laʻau faʻaauau pea ona tupu, ae o le tasi le mafai ona faʻamoemoe i le atoa fugalaʻau.
  2. I le eleele, o le yarrow e le mautonu, ae naʻo eleele lelei e feoaʻi i le ea ma le fefiloi o le lime e faʻaalia atoatoa ai ona teuteuga gafatia. Suavai faʻasausili, aloese mai le faʻaletonu o le susu, a leai o le a amata ona pala le rhizome.
  3. E le manaʻomia e le fugalaʻau ni faʻasusu faʻapitoa, ae ou te fautuaina le fafagaina o ia i ni faʻalaʻau minerale aʻo leʻi fuga, i le taimi ma le maeʻa ai. Ua lava lea mo le toto e tiaʻi ai i fafo ni fugalaʻau matagofie tele.

Fuafuaina ma faʻamaʻi

  1. O le teuteuina yarrow e faʻalauteleina e fatu, tipi ma vaelua le togavao. E te masani i le tekinolosi muamua.
  2. O le lona lua e aofia ai le tuʻuina o tipi i totonu o se fofo o loʻo i ai le tuputupu ae stimulant. O le mea faigaluega e aʻa vave lava.
  3. Ou te fautuaina le faʻateleina e ala i le vaevaeina o le togavao i le 3 tausaga i le tautotogo poʻo le tautoulu. Aveese le fugalaʻau mai le ulo, vaevaeina i ni vaega ma totoina i ni ulo eseese.
  4. Aʻo faʻamaʻi ma faʻamaʻi, o le teuteuina o loʻo fesiligia e seasea fetaiaʻi ma faʻafitauli faapena. I se isi itu, o loʻo i ai ni vailaʻau faʻafefeteina ma faʻateʻa iniseti, pei o le geranium pelargonium.

Ou te mautinoa e leai sau faʻafitauli e toto ai lenei teuteuga laʻau.Teuteuina yarrow o le a faʻafetai ia te oe mo au taumafaiga ma se manogi manaia ma matagofie fugalaau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Yarrow: Edible, Medicinal, Cautions u0026 Other Uses (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com