Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Volcano Kilimanjaro - o le mauga maualuga i Aferika

Pin
Send
Share
Send

I le itu i matu sasaʻe o le setete o Aferika o Tanzania, i le va o Serengeti ma Tsavo malae a le malo, o loʻo i ai le Mauga o Kilimanjaro, lea na faʻaigoaina ai le pau lava o le atunuʻu paka paka i Aferika. O le tele o le tauvaga a le mauga ma ona paaga i luga o isi konetineta: Kilimanjaro o le lona fa mauga sili ona maualuga o le "fitu tumutumu". E leai se tutusa o ia i le konetineta, o lea na ia maua ai le igoa saʻo "Taualuga o Aferika". I se faʻaopopoga, Kilimanjaro o le sili ona tele saoloto tutoʻatasi luga o le lalolagi: o le faavae e 97 km le umi ma 64 km lautele.

Faʻamatalaga lautele

O le tumutumu o le Mauga o Kilimanjaro e aofia ai pito o tolu maugamu ua mouʻesea o eseese tausaga i le taimi e tasi. O le maualuga o le mauga e 5895 mita, ma e le o se mea e ofo ai i lona pito i luga o loʻo i ai le kiona i le tausaga atoa. Mai le Swahili gagana, o le gagana a le atunuʻu i Tanzania, o le upu "kilimanjaro" o lona uiga faʻaliliuina o le "susulu mauga". Tagata i le lotoifale, oe na masani ona nofoia laueleele lata ane i le Kilimanjaro volcano ma e le iloa le kiona, na talitonu o le mauga na ufitia i siliva.

Faʻafanua, Kilimanjaro o loʻo tu latalata i le laina laina laina laina, e ui i lea, o le tele o eseesega i tumutumu mauga muaʻi fuafuaina le suiga o climatic sone, lea o loʻo faʻailoa mai i le tuputupu aʻe ma le faʻatulagaina o ituaiga uiga o itulagi o isi latitu. Ole mea moni, o Kilimanjaro o se maugamu ola poʻo se tasi ua mou atu? O lenei fesili e feteʻenaʻi i nisi taimi, talu ai o le pito sili ona laʻititi o lona amataga mai faʻafanua o loʻo faʻaalia ai i taimi uma faʻailoga o gaioiga maugamu.

O le isi vaega o le Mauga o Kilimanjaro o le vave liusuavai o le kiona pulou. I le silia ma le selau tausaga o matauga, o le paʻepaʻe paʻu ua faʻaititia e sili atu ma le 80%, ma i le silia ma le afa seneturi talu ai, o le mauga Aferika ua leiloa le tele o ana aisa. E i ai toega o le kiona e ufiufi luga o tumutumu e lua, ae o latou foi, e tusa ai ma faʻamatalaga a le au atamamai, o le a leiloa i le isi 15 tausaga. O le mafuaʻaga ua fai mai saienitisi o le vevela o le lalolagi. O ata o le Mauga o Kilimanjaro mai tausaga eseʻese o le seneturi talu ai, o loʻo faʻaalia manino ai le faʻaititia ma le mou malie atu o vaega papaʻe i tumutumu o mauga.

Flora ma fauna

O tafatafa o le mauga e lilofia i vaomatua mafiafia o vaomatua ma e siʻomia e savana Aferika e le uma. O le flora ma fauna o le Tanzania National Park e tamaoaiga i ituaiga eseese i nei nofoaga, faapea foi ma tulaga ese ma lamatia, mo le faamoemoe na faia ai le faaleoleo.

O le lautele laufanua o le mauga, i le maualuga ma le lautele, aofia ai toetoe lava o sone uiga o le maualuga mauga itulagi o Aferika:

  • o itu i saute e ufiufi i savannas o maualuga eseese e oʻo i le maualuga o le 1,000 m ma tusa o le maualuga o le tasi ma le afa kilomita i luga o le itu i matu o le malifa;
  • vaomatua foe;
  • vao vaomatua - mai le 1.3 i le 2.8 km;
  • laufanua sousou;
  • alpine tundra - o le sili ona lautele i Aferika;
  • Alpine toafa nofoia le tumutumu o le mauga.

O vaomatua o loʻo i luga atu o le 2,700 m o loʻo aofia i le vaega puipuia o le atunuʻu paka. O vao o le maugamu o Kilimanjaro e tatau ona uaʻi faapitoa iai. O le nofoaga i le tele o ituaiga ituaiga o sili atu i matu latitu, faapea foi ma anamua ma eseʻese ituaiga fugalaau. O lenei croton, o se kalena i vaomatua o le itu i matu ma sisifo o le mauga (i le maualuga mai le 1500 i le 2000 m), o le cassiporea ua salalau lautele. I itu faʻafesagaʻi, o le oketi (poʻo le Aferika i Sasaʻe o le tolauapiga) o loʻo faʻatasi i le maualuga tutusa. I vaega i luga atu o latou o loʻo i ai ni rarau laau masani, e 7 mita le tele.

O le Mauga o Kilimanjaro e leai se fusipau o vaomatua vaomatua e maua i isi nofoaga maugā faapena i Aferika. O le subalpine sone i itu 'eseʻese e ufiufiina e le tele o vao o hagenia ma podocarp. Alpine tundra e eseʻese lava i ona foliga vaaia ma le faitau aofai o mea ola. O laʻau na mafai ona fetuutuunai lelei i tulaga faigata o le mauga maualuga na i ai iinei - Heather, immortelle, adenocarpus, afu Kilimanjar, waxweed, Aferika myrsina, faʻapea foʻi ma le tele o laʻau mai le aiga faigata.

O le ituaiga o le maugamu o Kilimanjaro i Tanzania e le sili atu lona eseʻese ma ofoofogia. Tasi ma le afa selau ituaiga o meaola mamalia - toeititi 90 o latou nonofo i vaomatua. E aofia ai ma le tele o vaega o manuki, tele o ituaiga o manuki, antelope ma peʻa. Ole mea taatele ile vaomatua: nameri, manuki, galago, pafalo ma isi.

E lua selau Aferika elefane feoaʻi i laufanua lologa o le vaitafe o Namwai ma Tarakiya, o le aʻea aʻe i taimi uma i maualuga maualuluga Kilimanjar. O le mea e gata ai le vaomatua, e nonofo ai tamaʻi meaola faʻalafua. O tafatafa o le maugamu o Kilimanjaro e tumu i manu eseese. E tusa ma le 180 ituaiga o manufelelei, e aofia ai le manu feʻai, poʻo le 'ava o le' ava, tasi tupe lanu talafeagai, Hunter's cysticola, sunflower faʻasua i filo, oreva fale.

Mauga Kilimanjaro tulaga o le tau

O le tau faʻataʻitaʻiga o le Kilimanjaro natura laʻau i Aferika o loʻo atagia mai i le vevela tulafono ma tulaga tau i le lautele. O le timuga vaitau ua faʻailoa lelei iinei, o le tau e fesuisuiaʻi, o le vevela e fesuisuiai malosi i eseese maualuga, faʻamoemoe i le taimi o le aso. Mo le faʻavae o le maugamu, 28-30 ° ° e masani ai, ma ua amata mai le tolu afe mita ma luga atu, o faʻamaʻaisa e oʻo atu i le -15 ° С e masani ai. O vaega ia o le tau mautu e maitauina i luga o le atu mauga.

  • O le vaomatua e faʻaalia e se siosiomaga mafanafana ma susu. E i ai le tele o laufanua laʻau iinei, ma o le ea mafanafana e oʻo atu i se mafanafana 25 ° C i le ao (i le averesi e uiga i le 15 ° C).
  • O le tundra mauga o Aferika e aofia ai toeititi leai se susu, ma o le vevela e laititi i ni nai tikeri.
  • O le toafa alpine o le a faʻafiafiaina tagata fiafia i le taumalulu ma muamua subzero vevela, e ui lava i le ao o le vevela e mafanafana mo nei nofoaga.
  • O le faʻasilasilaga tumutumu o Mauga Kilimanjaro i Tanzania e maua ai le averesi o le vevela o le –6 ° C. O matagi malulu na pule ai iinei, ma o le malulu e mafai ona oʻo i le -20 ° C i le po.

I taimi 'eseʻese o le tausaga, faʻalagolago i le malifa ma le maualuga, e i ai le eseesega tikeri o le ao, faʻateleina pe feololo timuga, ma faititili. O nei mea uma e aʻafia ai le vaʻaia ma le mafanafana o le i ai i luga o le malifa - o le maugamu o Kilimanjaro i Aferika o se nofoaga e sili ona fiafia i ai mo le aʻea ona tumutumu matagofie.

Aʻe i le Mauga Kilimanjaro

E talitonuina o tumutumu o Mauga Kilimanjaro i Tanzania e mafai ona maua i le tausaga atoa. Peitaʻi, e i ai vaitau e sili atu ona talafeagai mo aʻeaʻoga, faigata ma e oʻo foʻi i lamatiaga. O vaitaimi sili ona talafeagai e amata mai ia Iulai ia Setema ma Ianuari ia Fepuari. I lenei taimi, o le tau tulaga e sili ona lelei, ma masina e o gatasi ma le taumafanafana po o le Tausaga Fou aso malolo o turisi. O tafaoga mauga i Tanzania e avanoa mai togi eseese ile vae. E masani ona 5 ile 8 aso le umi.

E eseese auala ona o le lautele o laupepa vaʻaia, masani ma le eseʻesega ma uiga eseʻese o le tau aʻai. O tafaoga i mea maualuluga o tumutumu o le maugamu e muta i le taimi e matamata ai i le oso aʻe o le la, ma amata ai loa le toe foʻi mai. E 6 ala i le aofaʻi, tele lava i le igoa o nuʻu na amata mai ai:

  • Marangu;
  • Rongai;
  • Umbwe;
  • Masini;
  • Lemosho;
  • savali i matu.

O se malaga i le lua o loʻo ofoina atu o se faʻaopoopoga auala.

Sopo i Tanzania e le faia toʻatasi. Soʻo se mauga o se tofotofoga ogaoga mo aʻeaʻoga, e oʻo lava i le tele o tausaga o le poto masani. I se faʻaopopoga, ia faʻatoʻilaloina le mauga, oe manaʻomia masini faʻapitoa ma masini, o le aofaʻi o le mamafa e sili atu ona lelei taimi uma e faʻasoa ai i se tasi. E ui lava i le mea moni o le aʻea le mauga e mafai i le itu mai Kenya (itu i matu o le malifa) ma Tanzania, i le maliliega i le va o setete, na o Tanzanian auala na faataatia ma tausia. O le itu i sisifo o Kenyan e le o faʻaauupegaina i ni auala talafeagai.

Ina ia mafai ona foʻia uma faigata ma faʻafitauli i luga o le ala i le manumalo i le pito i luga, e tatau ona mataituina taua tulaga.

  • Faʻamalosia le auai o se taʻiala ma fesoasoani (a itiiti mai e 1-2 tagata), a aunoa ma latou e le mafai ona aʻea.
  • Mea faigaluega talafeagai, seevae faʻapitoa, ofu mafanafana mafanafana (ono sili atu ma le tasi seti), mea faʻapipiʻi ma le susu.
  • Ia lava le faʻamalositino, faʻamalosi tino, malosi le puipuiga, tali atu i le soifua maloloina, tufatufaina lelei o le malosi ma le malosi.

I se faʻaopopoga, oe o le a manaʻomia meaai, oe lava tumama oloa, aitema e mautinoa ai faʻamafanafanaga masani. O se lisi atoa o mea talafeagai mo le aʻeaʻe o loʻo faʻaalia i luga o le upega tafaʻilagi a le kamupani faʻamaopoopoina asiasiga i Tanzania. E i ai foi le lisi o mea fautuaina e manaʻomia, ae le manaʻomia. Ma, oe tatau ona i ai, i le faʻaopopoina i lavalava ma mea mafanafana, o se ato moe, mata tioata, o se headlamp, trekking sticks, se vai fagu. I se faʻaopopoga i lenei, o le faʻavasega kamupani masani ona saunia se faleie, o se tolauapiga fala, ipu, ma tolauapi meaafale.

O le tau fuafuaina fuafua i luga o le auala, le umi o le aʻeaʻe, le aofai o tagata i le kulupu, eseese feutanaiga aiaiga. Aofaʻiga amata ile USD 1,350 (Marangu auala, 8 aso) ma alu i luga i le USD 4265 (1 tagata auala ma se malaga i le lua). I le taimi lava e tasi, e tatau foi i se tasi ona mafaufau i le mea o loʻo tu ai le Mauga o Kilimanjaro - o le tautua a le kamupani e ono aofia ai se fesiitaiga mai le malae vaʻalele a Tanzania pe tatau ona e taunuʻu iina.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Nisi o mea moni manaia

  1. Faʻatusatusa i isi tumutumu mauga, Kilimanjaro Volcano e foliga mai o se faʻalavelave faigata, ae ui i lea, naʻo le 40% o aʻeaʻe na oʻo i ona tulaga maualuga.
  2. O le mauga ua faʻatoʻilaloina e le gata i tagata tafafao maimoa maloloina: i le 2009, 8 tagata aʻea tauaso na mafai ona aʻe i lona tumutumu, oe, ma a latou gaioiga, fesoasoani e faʻaputu tupe mo 52 tauaso tamaiti.
  3. O le sili ona aʻeaʻe i Kilimanjaro o 87 tausaga.
  4. Tausaga uma pe a ma le 20 afe tagata taumafai e aʻea le mauga.
  5. Toetoe lava 10 tagata e fasiotia iinei i tausaga uma i le taimi o le aʻega.

Mauga Kilimanjaro e le gata o se tulaga ese faʻanatura paka tumu i le ofoofogia meaola, ae o se mea moni malaga. Ma ina ia mafai ona lagona le osooso o lagona, ia avea ma oe e ana le faʻagaloina poto masani, e paʻi atu i le mamalu o Aferika - mo lenei e tatau ona e asia Tanzania ma oe lava mautinoa o le le mafaatusalia uiga o Kilimanjaro.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: What You Need to Know About Climbing Kilimanjaro and Altitude Sickness..From an Emergency Doctor! (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com