Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Motugaafa mo le tuputupu ae ma le tausiga o se Griffith begonia fale teuoloa

Pin
Send
Share
Send

O le masani masani o teuina fale i totonu o fale ole begonia. E ui lava i le mea moni e faapea o nisi maua i latou malulu ma saua, o isi uiga ia i latou tamalii ma tulaga ese matagofie.

Le matagofie o le teuteuina lau lau - Griffith's begonia o le a le tuʻua foi se tasi e le ano. E i ai se foliga le masani ai, o se tulaga ese lanu o fugalaʻau ma laʻau le masani ai i foliga.

E faigata ona tausia lenei lalelei? O le a feagai le au faʻatoʻaga fugalaʻau ma faigata i le tuʻua? Oe mafai ona maua tali i nei fesili ma isi i lenei manaia tala.

Faʻamatalaga ma le talaʻaga o mea na tutupu

Begonia Griffithii, o lona igoa Latina e pei o lenei - Begonia Griffithii, o se vao. E i ai sona laʻau puʻupuʻu sosoʻo (e oʻo atu i le 45 cm le umi). O laulaʻau e faʻapipiʻi i ai faʻafetai i le umi au. O laulu mumu e iloa gofie ile petioles.

O le autu foliga o lau o lenei laʻau aganuu: o se le masani ai foliga. Latou oval, e i ai a latou le faʻatulagaina faʻatulagaina ma le faʻailoga "tumutumu". O latou lanu e le masani ai: e lanu uliuli le olive, ma i le ogatotonu o loʻo iai le fasimea o le siliva.

E fuga mai ia Begonia Griffith ma ona fugalaʻau-lautele sesega. O C. Plumier o le Farani fai faʻatoʻaga fualaʻau ma le monike na muamua mauaina ma faʻamatala begonia. Na tupu lenei mea i le 1687, ina ua faʻaauupegaina e M. Begon se savaliga faasaienisi i Antilles. O lona autu autu e le o le mauaina o fou le iloa aganuu, ae o le aoina.

I le taimi o lenei saienitisi, C. Plumier na oʻo atu i le 6 ituaiga o laʻau e le mafai ona faʻapea i le lauiloa ma faʻamatalaina gafa. Tolu tausaga mulimuli ane, sa i ai lava le igoa o le laʻau. Na filifili Plumier e faaigoa ia M. Begon. Ina ua maeʻa le faigamalaga, na ia tusia ma lolomiina se tusi.

Tele taimi ua alu talu mai lena taimi. I le vaitaimi lea, ua maua ai e saienitisi le tele o ituaiga o mea totō, e aofia ai le Griffith begonia, e afua mai i le Eastern Himalayas. I le aotelega, e 125 ituaiga ua iloga, e naʻo le teuteuina o togalaʻau e faʻaaogaina ai. O lenei mafuaʻaga na mafua mai i le lalolagi galuega i laʻau faʻafouina ma hybridization, lea na amata i le lona lua afa o le sefuluiva seneturi.

Foliga Vaaia ma foliga vaaia

O le maualuga o le laau afu o 30-50 cm. E mafiafia ma puʻupuʻu faʻasolosolo au. O laulaau taofi 30-40 cm petioles. E i ai o latou foliga tutusa. Latou lautele ovate. O le tumutumu luga o latou e vaivai tusitusi. I le pito i lalo o le lau o loʻo i ai ni lau faʻapipiʻi e lua. O pito o laulaʻau atonu o crenate pe gagau. O le itu faʻatafa o le lau e le o le olive lanumeamata, ae mumu ma le malamalama lanumeamata eria.

Begonia Griffith ei ai tama ma fafine fugalaʻau luga o uila uila. Lenei vaʻaiga vaetofiaina o ia ese mai isi. O le isi vaega o fugalaʻau fafine o le fausiaina lea o se tafatolu fatu kapoti i luga aʻe o petals.

Faʻateleina faʻatonuga

Begonia Griffith o se laau e mafai ona fetuʻunaʻi i soʻo se mea i totonu o le fale. Ua fautuaina e le aufaifaatoaga poto masani le totoina i potu feololo mafanafana tumu i le susulu o le la. E i ai nisi tulafono e mulimulitaʻia pe a totoina lenei fugalaʻau?

Moli ma le nofoaga

O le Griffith begonia ipu e mafai ona tuʻu luga o le faʻamalama e faʻasaga i sasaʻe, sisifo, po o saute. E le manaʻomia le tuʻu i luga o le faʻamalama e faʻasaga i matu, talu ai i lenei tulaga e seasea tilotilo i ai le susulu o le la, ma e fiafia le laʻau i le mauoloa faʻasolo malamalama. Puipui mai i le susulu o le la e ala i le faapipiina o pepa malo poʻo le faʻapipiʻiina o ata e atagia mai ai. A leai, o le a aliali mai mu i luga o laulaʻau.

E ui lava o le aulelei fiafia i le mafanafana, ae le o sili atu. Na faʻafitia o ia i suiga faafuaseʻi o le vevela. I le tausaga atoa, o le vevela i totonu o le potu aemaise lava mo ia o loʻo tumau pea i le itulagi o le 22-25⁰. I le taumalulu, o le ea vevela i totonu o le potu e le tatau ona pa'ū i lalo + 20⁰⁰.

Eleele manaʻoga

Uma begonias, aofia ai ma Griffith's begonias, fiafia acidified eleele, lea e muamua ma le lelei vaega o alavai. O a isi mea manaʻomia mo le eleele e maitauina ina ia mafai ona fuga mai? Na o le taimi lena o le a ola maloloina ai le laʻau peʻa filifilia lelei le eleele.

E fuga tele i le palapala malolo ma le palapala ma sina faʻasoesa oona. Ole maualuga maualuga ole pH ole 5.5-6.5. Ina ia lelei le paluina o paluga, ave lau lau palapala ma faʻapala, maualuga ma maualalo peat, oneone ma faapalaga. Ina ia faʻamalieina, popo fiber, vermiculite, perlite ma isi mea faʻafefeteina e faʻaopopoina i le palapala. O le iʻuga o le ea ma le susu susu faʻapipiʻi palapala.

O isi taimi latou te faʻaititia ai le suka i le faʻaopopoina o le falaoa dolomite poʻo le lime i se ulo o le eleele. O le vaega alavai e fausia mai maamaa poʻo le lelei faʻalautele 'ele, taumafai e nofoia 1/3 o le ulo. E tolu filifiliga mo le kukaina o paluga falaoa palu:

  1. palapala lauusiusi, peat ma oneone oneonea (2: 2: 1);
  2. eleele palapala, peat, oneone, humus / pala pala (3: 1: 1: 1);
  3. laufanua lauolaola ma lafulafua, oneone talatala (1: 1: 1).

O le faʻaopoopoina o malala i le paluga o paluga o le a le afaina.

O le lelei o le eleele e sili ona taua pe a sauniuni se palu faʻafefiloi. Ina ia mafai e Griffith's begonia ona tupu ae le magumagu, lau laufanua e le faʻaputuputuina i lalo o le aluna poʻo le willow. A uma ona pikiina i luga, salu i le sieve e aveʻese tele aofia ai. Eleele mai se togavao poʻo se paka ua afaina i le tuia o le ogaumu poʻo le faʻapunaina o le vai ina ia puipuia ai lamatiaga meaola niniʻi mai le ulu atu i le paluga eleele.

Faʻafefea ona tausi faalelei?

Griffith begonia tausiga aofia ai faʻavai taimi faʻasūsū, moisturizing ma fetilaisa.

Faasusu i le taimi saʻo, ae aunoa ma le faʻamalosi. Aua neʻi faʻatagaina le faʻamamaina o le susu i totonu o le ulo, pe a pala le aʻa. O le faamamago ese mai le palapala o le a afaina ai foi lona taua gaioiga. O le faʻainu sili ona lelei e feololo ma maopoopo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le mafanafana, vai lelei. E faʻaititia ile amataga ole taumalulu.

O le fugalaʻau e sau mai Sasaʻe Himalayas ma e fiafia e teu pea le microclimate i le fale mautotogi. E leʻo iai uma tagata, ae maise ole tuʻufaʻatasia ole ogatotonu ole faʻamafanafana ile paʻu. O le a le mea e fai? E matua faasa ona sausau laulaʻau ile vai. Ina ia fausia se siosiomaga susu, latou te faʻapipiʻi le avanoa i autafa o le fugalaʻau, ae le o ia. E sili atu le faia o se mea ese: tuʻu le ulo ma le laʻau luga o se paʻupaʻu, na ufiufi muamua i maamaʻa susu pe faʻalauteleina 'ele.

Tusitusiga! E le manaʻomia e le fugalaʻu ni fafagaina faʻaopoopo, talu ai e totoina e le aufaifaatoaga lelei i se paluga eleele na saunia mai le laumei, humus, laufanua laufanua, oneone ma nila.

Faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi

Ona o le le talafeagai tausiga, o le laʻau e alofagia e thrips ma fua iniseti. O isi taimi e fetaiaʻi ai le aufaifaʻatoʻaga ma se apogaleveleve. Mata e mafai ona faʻamalolo ia?

Thrips o se faʻamaʻi e aliali mai i luga o Griffith's begonias ona o le mea moni e le o faʻaaogaina e le tagata totoina ni auala e faʻafetaui ai le tele o le vevela matutu. Soʻo se puipuiga e sili atu nai lo le faia togafitiga togafitiga. O le mea lea, e fautuaina le asiasia o laulaʻau ma fugalaʻau o le laʻau ia le itiiti ifo ma le tasi i le vaiaso. O lea aua le misia le foliga vaaia i le pito i lalo o le laulaʻau o malamalama mama leai ni apaʻo o thrips. Afai e misia le taimi, o le a latou tutupu aʻe, mauaina se lanu enaena poʻo le samasama samasama ma faʻalava auala.

Oe mafai ona aloese mai le foliga mai o thrips e ala i le faʻavasegaina o se taʻele mo Griffith's begonias, tautau mailei mailei i le lata ane o lona. Afai o le faʻamaʻi o loʻo manuʻa pea, e tatau ona e togafitia laulaʻau i le Fitoverm insecticide, faʻapipiʻiina lua mililita o lenei vailaʻau i le 200 ml o le vai. A maeʻa ona faʻasusu, tuʻu le laʻau i lalo o le palasitika mo le 24 itula.

O le iniseti fua o se iniseti leaga e ona le aiga Pseudococcid. O iniseti ma le 5 mm tino o loʻo ufiufi i le talita talita e masani ona vaʻaia i lau o Griffith begonia. O le faʻamaʻi e ola i le tausaga atoa. Afai e amata, o le a ia inu uma sua mai le laʻau. Afai e misia e le au totō le taimi, o le a le pine ae faʻavaivaia, o le a mago fualaʻau talavou, o le a liu samasama ma paʻu ese laulaau.

I le taua faʻasaga i le scabbard, e le fesoasoani iniseti poʻo vailaʻau. A maeʻa faʻamaʻi, e sili ona tiaʻi le ulo fugalaʻau aʻo le i afaina isi laʻau i totonu.

Metotia toe gaosia

E iai se auala e faʻalautele ai le begonia a Griffith? Ioe, e tele na mea. Faʻasalalau e fugalaau:

  • tipiina o au;
  • laupepa poʻo sona vaega;
  • fatu;
  • tuueseeseina o togavao.

Faʻalauteleina e ala i le tipiina o laʻau aofia ai le vaevaeina o au i ni fasi tolu senimita. A maeʻa ona vavaeʻese, latou oomi i le eleele, faʻatali mo aʻa e aliaʻe, ona taʻitasi lea ona nonofo i totonu o le ulo.

Faaiuga

Afai e manaʻomia, soʻo se fugalaau, e oʻo lava i le amataga, o le a feagai ma le vaʻaiga a Griffith's begonia. I lima tomai, o le a fuga ae le lapoʻa, ae lanu piniki. O le mea taua o le puipuia o faʻamaʻi ma puipuia mai faʻamaʻi e ala i le faʻataunuʻuina o le faʻasologa puipuia.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: High tech low spec 2007 HP Computer (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com