Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻafefea pe a fai o papaʻe papaʻe i le oketi eleele?

Pin
Send
Share
Send

O le Orchid o se fugalaʻau sili ona matagofie e faʻamalieina le mata ma lona fugalaʻau. Ae ui i lea, o tamaʻi iniseti e masani ona faʻalavelave i le aulelei o lenei fugalaʻugala ma faʻapolopolo, papaʻe ma isi fugalaʻau, e amata i totonu o se ulo.

O a ituaiga iniseti e aliaʻe mai? O a auala o feutanaiga ma latou ma pe faʻafefea ona aloese mai lenei faʻafitauli i le lumanaʻi, o le a tatou iloiloina i lenei tusitusiga. Matou te fautuaina foʻi le maimoaina o se vitio aoga i lenei mataupu.

Faʻamaʻi ituaiga

Talita

Scabbards o tamaʻi iniseti ia e le faʻapitoa vaʻaia ma le le lavalava mata. O le vaega autu o iniseti fua o pupuʻu pogisa poʻo faupuega i orchid stems. O lalo o nei tuputupu aʻe o loʻo nana ai nei iniseti. Scabbards e fiafia i orchids ma tele ma sili atu ona mamafa au.

O le mea sili ona taufaamatau i le fugalaʻau o iniseti fua o lo latou fafagaina o le sua mai le au o orchids. I lenei mea, faʻamaʻimau lemu lemu le tuputupu ae o le fugalaʻau pe taʻitaʻia ai i lona oti. Faʻapea foi fua iniseti alofa orchids ma mafiafia lau.

O auiliiliga uma pe faʻafefea ona aveʻese le fua iniseti i luga o le orchid e mafai ona maua i se isi tusitusiga.

Aphid

Aphids o ni iniseti laititi e tele i le uliuli poʻo le lanumeamata. Aphids nofo i luga o orchids talavou, sili atu laʻau laʻau. E mafai ona e maitauina nei faʻamaʻi i tua o le lau. E le gata i lea, o le i ai o aphids o loʻo faʻaalia mai i le faʻaleagaina o laulaʻau laʻau ma maʻa piʻetiʻe.

E faʻasusu e Aphids le sua mai le fugalaʻau, pei o le iniseti fua. Ae o le eseʻesega o lenei faʻamaʻi ma le iniseti fua, o le susuina o le sua mai au ma laulaʻau, e tui ai e le aphid le vailaʻau oona i tua. O lenei vailaʻau mafua ai foi deformation o lau ma 'au o orchids. Aphids o se feaveaʻi foi o fungal ma viral faʻamaʻi toto.

Na matou talanoa e faʻafefea ona feutanaʻi ma aphids i luga o lau laʻau iinei.

Mealybug

Mealybugs fausia palasitika luga o au, lau o laʻau, faʻapea foi i le eleele ma e oʻo lava i puipui o le ulo o loʻo ola ai le orchid. O lenei faʻailoga e masani ona faʻataʻamilomilo ai iniseti fua fafine. E pei o fulufulu vavae i le tumau. A faʻapea e sisi le laʻau poʻo se lau o se fugalaʻau, e faʻaopoopo atu i maʻa, e mafai ona maua ni tamaʻi iniseti fua.

Oe o le a mauaina fautuaga aoga i luga o le taua faasaga i mealybugs i lenei mea.

Apogaleveleve mite

O lenei faʻamaʻi e faia ai se faʻasilasilaga manifinifi o se faʻamoe uʻamea faʻataʻaliʻoliʻo le poʻo o le oketi, faʻapea foʻi ma ona lau. O lenei mea matua puipuia le sao o le susulu o le la ma le ea i luga o laʻau, lea e faʻatelegese ai lona tuputupu aʻe pe oʻo atu ai foi i le oti o le fugalaʻau.

Taua! E faigata tele ona iloa se apogaleveleve i le amataga o laasaga, o lea e manaʻomia ai le suʻesuʻeina soo o le orchid mo cobwebs. A e faʻatautaia, e ono mate le fugalaʻau.

E mafai ona e faitau e uiga i le apogaleveleve mite ii, ma a isi ituaiga o tupe iti e mafai ona osofaʻia lou lalelei ma faʻafefea ona lafoaʻi ia latou, oe o le aʻoaʻo iinei.

Matamata i se vitio e uiga i le apogaleveleve mite pest o totonu fale:

Puffs

Puffers (pe taʻua foi latou o springtails) o iniseti sinasina-enaena pe efuefu-sinasina e tele na minoi i le eleele o loʻo ola ai le orchid. Tele o taimi e maua ai pe a faʻasusu le fugalaʻau. O lenei ituaiga o meaola faalafua e fiafia tele ile eleele susu. Tele, springtails ola i le eleele, lea e pulea e limu.

E faigata tele ona puʻeina nei faʻamaʻi ona e osooso ma vave tele. I fua i le latou saoasaoa, o poloka e pei o manu o loʻo tataʻa. O le mea matautia tele o nei meaola faalafua e mo aʻa o orchids, masani mo talavou aʻa. O le mea lea, o le televave o lou puipuia o le orchid mai springtails, o le sili atu le avanoa o le fugalaʻau o le a ola.

Matamata i se vitio e uiga i faʻatamaʻiga o puuti o orchid (springtails):

Woodlice

Woodlice e le o se masani tele faʻamaʻi. Peitaʻi, afai e oʻo fafie fafie i totonu o se ulo ma se orchid, o lona uiga ua faʻamataʻu lava le taufaamataʻu.

Faʻaaliga! O le tele o taimi, paʻuʻau i le eleele pe a fai o lau fagafao i fafo i le taumafanafana. E masani ona tolotolo 'i fafo ia meaola faalafua i totonu o le tanoa vai o loʻo tu ai le orchid.

O le a e aʻoaʻoina ituaiga uma o iniseti o iniseti i isi tusitusiga.

Faʻafefea ona iloa iniseti i le eleele ma luga o le laʻau?

O le i ai o iniseti iniseti faalafua e faigofie ona mateina e ala i le foliga mai o le fugalaau.

  • Afai o iniseti fua ua amata i luga o le eleele poʻo luga o se fugalaʻau, ona mafai lea ona latou mauaina e ala i le i ai o tuputupu aʻe poʻo ni faʻaputuga i luga o le ogalaau o le orchid.
  • O le i ai o mealybugs o le a faʻailoa mai e cotton-pei faʻatulagaina i totonu o se ulo, faataamilo i le fugalaʻau.
  • Aphids foliga pipii i luga o orchid lau.
  • Paw tails (podura) aliaʻe ina ua uma ona faʻasusu, o nei mea faʻamamaina e fiafia i le palapala susu.
  • O le apogaleveleve mite faʻaalia o ia o se tamai faamoega lapoʻa faataamilo i le au poʻo luga o laulaʻau.

E tatau ona maitauina o le muamua o faʻailoga o le fesuiaʻiga o laulaʻau ma le poʻo o le fugalaʻau, fugalaʻau fugalaʻau ma isi faʻailoga o le le masani ai atinaeina o le fugalaʻau o loʻo mauaina, o le maualuga atu o le ono mafai ona sefe le fugalaʻau mai le oti.

O le a le mea e tatau ona ou aloese ai?

Muamua lava, e tatau ona maitauina afai e maua iniseti iniseti i luga o lau fagafao, ona e le tatau ona vave fefe. I soo se tulaga, o taimi talafeagai o le a sefe ai le fugalaʻau. Aua le soʻona soona faʻaaoga i ituaiga vailaʻau eseese, aua o le orchid o se fugalaʻau maaleale. Ma le isi, e te le manaʻomia le faʻataʻitaʻi ma auala eseese o tauiviga, pe a filifilia se tasi fofo faʻapitoa, ona tatau lea ona faʻaaogaina e oʻo i le iuga.

Faʻafefea ona aveʻesea tamaʻi iniseti?

O le a le mea e fai pe a fai e faʻatalata mai tamaʻitaʻi i le eleele? E tele auala e faʻatonutonu ai faʻamaʻi. O mea taʻatele e talanoaina i lalo.

Tau faga

  • I lenei tulaga, e tatau ona faʻatagaina le substrate e faʻamamago ma aveʻese le moss layer mai ia (pe a fai e tasi). Oe foi manaʻomia le puipuia o le fugalaʻau mai nofoaga e mafai ai ona amataina ni faʻatotonuina. E masani a o le umukuka lenei, poʻo se nofoaga e teu ai fualaʻau ma fualaʻau. A maeʻa sina tamaʻi puipuiga, e ono mouʻese naʻo latou, ona o le a leai ni meaʻai mo latou (e fiafia tele tama i fualaʻau leaga ma fualaʻau).
  • E mafai foi ona e faʻaogaina lipine faʻapipiʻi e faʻavave ai le faiga o le faʻateʻaina. Tele o fai faʻatoʻaga latou te faʻaaogaina faʻapitoa paluga palu, na muamua togafitia ma puipuiga sooupu.
  • E mafai foi ona e tutoʻatasi faʻaopopo kofe laupepa, moe ti laulaʻau, ivi ponaivi i le substrate o fetilaisa. Peitaʻi, e tatau ona e faʻamama le palapala mai lea taimi i lea taimi i le faʻasusuʻaga.
  • O se tali o le fasimoli i le fua faʻatatau o le 1: 6 e masani foʻi ona faʻaaogaina. O lenei fofo e tatau ona faʻaaoga e solo ai laulaʻau. E fautuaina foʻi le faʻasaua o le vai i lalo ole vai e taʻi tasi ile masina.

E mafai ona e mauaina nisi faʻaupuga pe faʻapefea ona ave 'ese namu na fafagaina i luga o se oketi iinei.

Tau le taua

  • E mafai ona e faʻaogaina se auala e fai ai le aniani. E faigofie lava ona saunia: sasaa le 150 kalama o aniani paʻu i le tolu lita o vai ma tuʻu ai mo le 5 aso. Fana le laau i le tali o le tali.
  • E lelei foʻi le faʻaogaina o le 'ava malosi. Ina ia faia lenei mea, faʻasusu se polo vavae i le 'ava malosi ma solo le laulaʻau oketi.
  • O se tali o le kaliki e fesoasoani tele i le taofiofia o meaola faalafua. Ina ia faia lenei, tata lua ulu o kaliki ma sasaʻa le lita o vai, tuʻu i totonu o se pogisa malulu nofoaga e totoina mo tusa ma le 5-7 aso. A maeʻa lena, faʻapipiʻi le faʻaiuga faʻaofi i le afa ma faʻasusu le laʻau.
  • Afai e le fesoasoani fofo a le atunuʻu i le taua, ona tatau lea ona faʻaaogaina ia ituaiga fofo: Fitoverm, Neoron, Aktofit, Vermittek, ma isi.

    Taua! Ae e tatau ona manatuaina o le orchid o se maaleale fugalaʻau ma le faʻaoga sese o vailaʻau mafai ona mafua ai le maliu o le fugalaʻau.

Faitau atili e uiga i le taua faasaga i bugs i luga o le orchid i lenei tusitusiga.

Thrips o se tutusa tutusa mataʻutia ituaiga o iniseti. O le iʻuga o nei iniseti, e mamago laulaʻau, e paʻu ese mata ma leaga le aʻa. Na matou tusi eseese ile faʻafesagai ma latou.

O le a le mea e fai mo le puipuiga?

  1. Muamua lava, o le orchid tatau ona tuʻu i se nofoaga e leai ni meaʻai (aemaise lava fualaʻau ma fualaʻau).
  2. E tatau foi ona e asiasia le fugalaʻau mai lea taimi i lea taimi, fesuiaʻiga o le au, laʻau, eseʻesega ma faʻaputuga.
  3. I le tau mafanafana, afai o fafo le orchid, e tatau ona faatautau le ulo ma ia i se maualuga talafeagai ina ia le sosolo iniseti i totonu o le ulo.
  4. E fautuaina e faʻamama le palapala ile vai tafe, aveʻese mai i lea taimi ma lea taimi le faʻasusu mai (lauti ti moe, lau kofe, ma isi).
  5. Oe tatau foi i nisi taimi faʻatagaina le eleele e mago atoa e aunoa ma le faʻasūsūina mo se taimi faʻapitoa, ona o le tele o mea faʻamamaina e fiafia i se susu susū ma o loʻo aliali mai i totonu.
  6. Aua neʻi galo e tuʻu ese le orchid capricious mai isi laʻau e mafai ona feʻaveaʻi ai iniseti.
  7. E le gata i lea, o lipine faʻapipiʻi o se puipuiga lelei lea o le faʻaleagaina o iniseti (ae maise lava i le faʻatosinaina o midges). Tuu i latou i totonu o le potu ma fagu orchid.
  8. Fautuaina taimi masani o laulaʻau ma le fofo o le fasimoli e fautuaina.
  9. Aua neʻi galo foi o le taimi faʻatulagaina o le fugalaʻau: teuteuina o laulaʻau, aveʻese aʻa tuai, faʻamamaina o le substrate mai fetilaisa (lauti ti, fanua kofe, ivi ponaivi, fasi o peat, ma isi) o le sili ona puipuia o bugs ma midges i le eleele ma luga lau fugalaʻau.

O le orchid e le taumateina o se tasi o sili ona matagofie fugalaʻau. Peitai, o se sili ona maaleale ma capricious fugalaʻau e afaina i ituaiga eseese o faʻamaʻi ma papala. O le mea lea, taimi tatau puipuia ma taotoga o le a sefe ai lau fagafao mai le magumagu ma le oti.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Sculpture in Clay - Class 01 - Basic Techniques (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com