Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Sefeina o se orchid: faʻafefea ona toefaʻaleleia ia pe a fai o le aʻa pala pe ua pala.

Pin
Send
Share
Send

O togalaau uma e fiafia i le totoina o orchid latou te iloa le faʻafiafiaina o lenei laʻau. E tupu a o le itu i fafo o le fugalaʻau e le foliga tiga lava, ae o le orchid e mate lava mo ni mafuaʻaga. Pau lava le mea e uiga i faʻamaʻi o le aʻa. Lenei o le a matou taʻuina atu ia te oe pe faʻafefea ona toe faʻafouina se laʻau o ona aʻa ua pala pala ma e mafai ona sefe se orchid pe a fai o lea ua lata ina oti, o lona uiga, o aʻa uma ua pala atoa, ma o laulaʻau e faʻapalapala? I le tusitusiga, o le a matou taʻuina atu ia te oe i lea laʻasaga ma lea laasaga e uiga i le faʻafouina o se laʻau o lona aʻa faiga ua pala, ma faʻaali foi se ata o lenei faʻafitauli.

O le a le mea ma e faʻapea ona foliga?

Root pala o se faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le le talafeagai tausiga poʻo le osofaʻiga e soʻo se meaola faʻaleagaina. Tele taimi o lenei tupu i le vaitaimi o le tautoulu-taumalulu, pe a fai e le lava le la o le laʻau, ma o le vevela i totonu o le potu e faʻaitiitia. E tatau ona e tiaʻia le laʻau na o se auala mulimuli. Toeititi 90% o mataupu, e i ai uma avanoa e sefe ai se fugalaʻau.... O le mea taua o le sailia lea o le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi.

Masani a maloloina aʻa faiga e lanumeamata i le lanu, o lala e lololo, tino ma mausali. Pe a aliaʻe faʻailoga muamua o faʻamaʻi i luga o aʻa, latou e liu samasama, o nisi taimi e enaena, ma e oʻo i le paʻu o le vaega o le fugalaʻau e vaivai ma pei o gaogao (pe a e oomiina aʻa, o le a na o le solovi i ou lima ma faigofie ona o ese mai le maloloina vaega.

Faʻafefea ona iloa se eseʻesega maloloina mai le maʻi o aʻa?

E iloa ai pe o maʻi le aʻa, oe manaʻomia e faia ni nai faigofie togafiti:

  1. Vai le laau.
  2. Matamata ia te ia pe a uma lena (manatua e tatau ona i ai sau ipu malamalama). E ola lanumeamata rhizome maloloina pe a uma ona faʻasusu le eleele, ae o aʻa na aʻafia o le a paʻe paʻepaʻe pe enaena. O nei eria ua uma ona gaogao totonu, o lea o le a latou le faʻatumuina i le susu.

    Tusitusiga! O le vaega eleele o aʻa o le a foliga sili atu le pogisa. Afai o le aʻa maloloina maloloina, o maʻi o le a mafolafola.

Fuafuaina o laau

Muamua, oe ono le maitauina o le orchid ei ai ni ituaiga o faʻafitauli ma le rhizome. E mafai ona fuga mai fuga e pei ona masani ai, ma laulaʻau foliga sili atu i le mulimuli: fufusi ma lanumeamata. Tusa lava pe i ai sau fagu malamalama, e te le maitauina i taimi uma o aʻa ua amata ona pala (atonu e lanumeamata ma atoa i pito).

Pe mafai ona faʻasaoina se laʻau ma ona aʻa pala e faʻamoemoe i le tulaga o le faʻamaʻi. Afai e te le iloaina le faʻafitauli i le taimi tonu, o le aʻa atoa aʻa o le a oti, ona masani ai lea o le laʻau e leai se mea e 'ai, ma o le a mate. o lea mo le vave iloaina o le faʻafitauli, aveʻese le orchid i fafo o le ulo ma asiasia ma le totoʻa ona vaega uma ina ia aua neʻi faʻamavae faʻatasi ma uma i lau fagafao.

Faʻafefea ona iloa le faʻafitauli i se amataga laasaga?

Afai e te suʻesuʻeina taimi uma i le aʻa o le orchid, ona oʻo lea i le isi siaki e tatau ona e mataala i mea nei:

  • sua le vai mai le rhizome;
  • e ufiufiina i latou ma le mucous membrane ma e masani lava ona susu i le paʻi atu i ai;
  • o le lanu o aʻa pala ua latalata i enaena-uliuli;
  • e i ai le eseʻese manogi o pala mai le fugalaʻau.

Se ata

Siaki pe faʻafefea e le pala aʻa o se orchid foliga i le ata:

Faʻamalologa o lona uiga i le fale

Vailaau

Mafaufau pe faʻafefea ona sefe se orchid ma aʻa pala ma le fesoasoani o faʻapitoa sauniuniga. I le tele o tulaga, o le a talafeagai e tau ai lenei faʻafitauli ma le fesoasoani a iniseti ma acaricides. Seʻi tatou taʻua le sili ona lauiloa ma aoga auala:

  1. "Aktofit".
  2. Inta-vir.
  3. Actellik.
  4. "Tsvetofos".
  5. "Bitoxibacillin".
  6. "Aktara".
  7. Fufan.
  8. Vermitek.

MANATUNATUGA! O nei vailaʻau uma o le a fesoasoani pe a fai o le pala e mafua mai i faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi viral (thrips, ticks, scale insects, aphids, centipedes ma midges).

Ae i le tulaga o gasegase faʻamaʻi (efuefu pala, fusarium, aʻa pala, paʻu agamalu po o antracnose), oe o le a manaʻomia isi fofo - fungicides:

  • Fitosporin ".
  • Fundazol
  • "Oxyhom".
  • "Topas".
  • Fitoplus
  • "Immunotitofit".

Faʻafefea ona faʻagasolo mai fofo a tagata?

Afai o lau uo lanumeamata aʻa amata amata ona pala, e mafai ona faʻasaoina o ia i le fesoasoani a le faʻataʻitaʻia ma faʻataʻitaʻia o tagata fofo, ma lalo o le a matou taʻuina atu ia te oe pe faʻafefea ona fai lenei.

  1. O le fofo masani a tagata fofo fasimoli... E matua faigofie e saunia ai:
    • ave se faʻamau o le fale (e taua lenei!) fasimoli ma faʻavai i le lua pe tolu lita o vai faʻamautu;
    • ona fufui lea o aʻa i totonu o le tali faʻaiʻu mo le 5-10 minute.
  2. Decoction o cyclamen tubers... Faʻafefea ona saunia:
    • e manaʻomia le faʻapuna o faʻapipiina totoga o tubers pe a ma le fasefulu minute;
    • ona tuʻuina atu lea o le supa i le 24 itula e toto ai;
    • ona faʻapipiʻi lea ma faʻagaioi i le ala lava e tasi pei o le vai o le sopa.
  3. O isi taimi e maua ai faʻamaʻi e le gata i aʻa, ae faʻapena foʻi i le vaega o loʻo sosoʻo ai. Ina ia maileiina latou mai iina, tuu i luga o le eleele fasi pateta mata poʻo le apu.
  4. E mafai ona e faʻatofuina aʻa i seisi fofo vavega o le suauʻu olive (lua sipuni i le lita o vai).
  5. Le fua mulimuli a tagata - faʻatupuina o aniani:
    • ave ni nai aniani ma faʻapuna mo le afa itula;
    • tuʻu le faʻamalulu o le supo ma faʻamalulu mo le sefululua itula;
    • a maeʻa lena, taofi aʻa i le iʻuga tincture mo le 7-10 minute.

Taua! Sei o tatou faamanino o tagata uma fofo o le a fesoasoani e toe faaolaola le laau i na o amataga o le faamai.

Laʻasaga i lea laʻasaga faʻatonuga mo le taofiofia o faʻamaʻi

  1. Tuʻuʻese le laʻau afaina mai isi laʻau maloloina. I lenei tulaga, vave faʻagasolo le nofoaga na tu ai le fugalaʻau.
  2. Aveese aʻa mai le fugalaau ma lulu ese le palapala mai ia i latou. Ona fufulu lelei lea o le vaega lalo o le eleele o le phalaenopsis i lalo o le vai tafe.
  3. Aveʻese vaega ua faʻaleagaina ma togafitia tipi i malala malala.
  4. I le amataga laʻasaga o le osofaʻiga, e mafai ona togafitia le orchid i fofo a tagata (o le tele o taimi e faʻasusu i le vai). Afai o le mataupu ua mauaina faʻasolo tifato, e tatau ona e sailia le fesoasoani mai vailaʻau.
  5. Mo uluaʻi aso, aua le tuʻu le laʻau i lalo o le fale. Sili atu e afifi le rhizome ma se taga palasitika ma tuʻu i se malulu ma le pogisa nofoaga e fausia ai se greenhouse aafiaga. I se tulaga faʻapenei, o le a le ola pisola. Ae aua le faʻatagaina le fugalaau amata ona pala. A leai, e oʻo atu i ni faʻafitauli fou i le phalaenopsis.
  6. A maeʻa uma nei togafiti, toto le laʻau i se eleele fou.

Fofoina o le faʻafitauli o le compstr substrate

Afai e te le suia le eleele i totonu o le fugalaʻau mo se taimi umi, ona nutimomoia lea... Ona o lenei, o le eleele ua faʻalauteleina, e le faʻatagaina le ea ma le vai e ui atu i totonu, ona o lea o aʻa amata ona pala.

Ina ia aloese mai lenei, oe tatau:

  • Suia soo le paluga eleele.
  • Afai ua maeʻa le pala, aveʻese le fugalaʻau mai le ulo, tipi ese ia vaega ua afaina, ma togafitia isi mea i malala.
  • Tuʻu le laʻau i totonu o se paluga fou. A faʻatau se paluga sauni, ia mautinoa o loʻo aofia ai vaega tetele. Ae e mafai ona e saunia le eleele e oe, ma ave mo lenei paina paʻu ma le sphagnum lumo. Taofi uma le faʻatauina ma oe lava saunia eleele i totonu o le pusa 'aisa mo le sefululua itula e puipuia ai le i ai o faʻalavelave eseese.

Tau faasaga i faamai oona

Fungal faʻamaʻi tupu mai o se faʻaiuga o le le talafeagai tausiga, pe i ai, ona o le tele faʻasusu poʻo tele maualuga potu vevela.

Ina ia faʻafetauia ia faʻamaʻi, mulimuli i faʻatonuga nei.:

  1. Aveʻese le fugalaʻau mai le palapala ma tipi ese ia vaega ua uma ona aʻafia (Aua neʻi galo e uiga i le togafitia o vavaeina vaega ma le lefulefu).
  2. A maeʻa lena, faʻasusu lelei le laʻau ma a maeʻa le lua itula togafiti aʻa ma palapala ma sauniuniga faʻatumu (liligi saʻo le fofo i totonu o le palapala).
  3. Faʻasolo le phalaenopsis i se nofoaga malulu ma pogisa mo le vaiaso.
  4. Ina ia puipuia le faʻalauteleina o le faʻamaʻi o le fungal, ia togafitia le vaega atoa o le eleele o le orchid ma fungicides.

Faʻafefea ona taofia se laʻau mai masini faʻaleagaina?

E tupu ua amata ona pala le vaega lalo o le laʻau ona o le mea moni ua e faʻaleagaina. Lenei toe oe manaʻomia e faʻateʻaina faʻaleagaina gaioiga ma ia mautinoa e togafitia mea uma i malala.

Ona tuʻu lea o le laʻau i le eleele ma faʻaavanoa le orchid ma le faʻaeteetega, aua neʻi galo ia tulaga o le taofia, faʻapea foʻi ma le taua o le fafagaina.

Afai o faʻateleina fetilaisa

Afai o le florist ua faʻaseseina le fafagaina sese, ona ia maua uma avanoa e faʻaleagaina le orchid i lenei auala. Aua nei laʻau e sili atu le maaleale i le micronutrient overdose, maise lava potasiuma ma le phosphore, mu e mafai ona tumau i luga o latou aʻa.

Ina ia mafai ona sefe le phalaenopsis, oe manaʻomia le taofia fafagaina ma toe toto le fugalaʻau i se fou substrate. O le mea autu e le o le faʻaleagaina o aʻa i le taimi o transplantation.

Fesoasoani i le tulaga o vai palapala

E pei ona e iloa, o le i ai o le tele aofaʻi o moli o se mea e manaʻomia muamua mo lo tatou matagofie. A faʻapea ua lava, ona faʻafaigofie loa lea ona faʻaalu le suavai mai le palapala. Ae o le amataga o le tautoulu, o le moli e faʻatele taimi laititi, o le mafuaʻaga lea e le mou ai le suavai i soo se mea.

O le mea lea, ina ia aloese mai se tulaga le lelei, tuu pea le ulo fugalaʻau i se nofoaga ea leleilea e tatau ona lava moli. Ma ia mautinoa ia faʻamalolo le eleele.

Afai, e ui lava i lea, na e lolovaia le fugalaʻau, ma ona aʻa amata ona pala, aveʻese mai le palapala, aveʻese le leaga fualaʻau, ma faʻamamago totoe i totonu o le 24 itula. Ona toto lea o le orchid i se substrate tuai fou pe mago.

Faʻafefea ona sefe se laʻau o loʻo pala atoa ma aʻa laulaau?

I le tulaga pala aʻa, ae o laulaʻau tumau, o le sili ona faigofie ma o lea o se auala masani e sefe ai le orchid o le totoina lea o aʻa i totonu o le vai... Faʻafefea ona faia lenei mea o loʻo faʻamatalaina atu i lalo.

  1. Aveʻese uma pala ma leaga gaioiga.
  2. Taulima vaega tipi ma le lefulefu ma mago mo 2-3 itula.
  3. Fofo ia aʻa ma vailaʻau e puipuia ai le toe tupu.
  4. O le a le ova e taofi le laʻau i se tuputupu ae stimulator mo 30 minute.
  5. Ona tuu lea o le orchid i totonu o se koneteina vai ma faʻaopoopo malala. O le tele o fugalaʻau fugalaʻau faʻutuaina ia tuʻu naʻo le pito lava o le laʻau i totonu o le vai, ma e finau nisi e tatau ona teuina ni nai milimita i luga atu o le vai. Uma le muamua ma le lua auala e saʻo.
  6. Faʻafouina le vai i taimi uma.
  7. O muamua aʻa e tatau ona aliali mai i ni nai masina. A maeʻa lena, e tatau ona e tuiina i latou i le sphagnum lumo.
  8. A lava loa aʻa ua tutupu, toe uʻu le phalaenopsis i le eleele masani o orchid.

Faʻafefea ona toefaʻaola ma se fale vevela?

Afai e i ai sau greenhouse i le fale, ona mafai lea ona e sefeina le laʻau ma lona fesoasoani. O mea muamua e fa o le a tutusa ma le vai faʻatofu vai.

Ae alu loa e faʻapea:

  • Liligi se fasi manifinifi o omea faʻalauteleina i totonu o le ulo.
  • Faʻasalalau le tamaʻi vaega o le sphagnum lumo i luga, lea e tatau ona muamua faʻagasolo i totonu o le microwave.
  • Liligi ma le faʻaeteete nei mea uma ma tuʻu iina se laulaʻau i fafo.
  • Saunia le vevela o le ea i totonu o le greenhouse i le tulaga o le 22-28 tikeri Celsius ma le susū i totonu o le 70-100 pasene. Ma o moli e tatau ona umi - e oʻo atu i le sefululua itula i le aso.
  • Taofi le fugalaʻau i lalo o nei tulaga seʻia tutupu aʻa 3-5 senitimita le lapoʻa. A maeʻa lena, ua faʻatagaina le totoina o le phalaenopsis i totonu o se fagu masani ma faʻaauau ona tausi e tusa ai ma tulafono uma.

Fuafuaga puipuia

A maeʻa le mataupu muamua o le aʻa pala, toe mafaufau i tuutuuga o le taofia:

  • fetuunai faʻasusu;
  • fetuʻunaʻi le faʻatonuga vai;
  • faatino le puipuia o faamai fungal;
  • Asiasi faʻasolosolo aʻa a le orchid.

Ma, sa matou vaʻai pe aisea ua pala ai aʻa o se fale poʻo talu ai nei na faʻatauina orchid ma o le a le mea e fai pe a tupu se faʻalavelave faʻapenei. Pei ona e iloa atu, e fai lava si faigata ona sefeina se laʻau laʻau, ae e mafai lava, tusa lava pe naʻo lau e totoe, ma e leai lava ni aʻa maloloina. O le mea lea, onosaʻi ma tauivi malosi mo le soifua maloloina o lou lalelei fale.

Orchid o se matagofie ma sili ona lauiloa fugalaʻau ona o le mea moni e le faigata tele ona tausia. Ae o isi taimi e aliaʻe ai ni faigata, mo se faʻataʻitaʻiga, o le pala o laulaʻau ma le ogalaau o le laʻau. Mai mea e tupu ma faʻafefea ona feagai ai - faitau i a matou mea.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Fatumalama - Pea tuku ai (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com