Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le eseesega i le va o le aloe ma le agave, o a aoga aoga o laʻau ma faʻafefea ona latou vaʻai i le ata?

Pin
Send
Share
Send

E i ai le tasi taugofie ma unpretentious, ae matua tulaga ese laʻau o loʻo sili ona lelei vailaʻau meatotino na faavavega saofaga i le sili ona vave faʻamaloloina o manuʻa ma le faʻamaloloina o eseʻese maʻi tumau. O lenei vavega laau o le aloe. I le fale, e lua ituaiga o lenei laʻau e totoina: o le laʻau pei o le aloe, sili ona lauiloa lauiloa o le "agave", ma le aloe vera. I totonu o le faʻavae o lenei lolomiga, o le a tatou aʻoaʻo ai le eseesega i le va o le agave ma le laʻau e pei o le aloe.

Aisea e le tutusa ai?

O le botani nei e sili atu ma le lima selau ituaiga aloe... O se tasi o ia mea o le agave. O le vaega mulimuli, faʻatasi ai ma isi ituaiga, o le ituaiga o suamalie, o le mea moni, e mafua ai le le mautonu, ae maise lava mo le leai o se poto masani faʻatoʻaga fugalaʻau i lenei mataupu.

Centenary ma aloe e le tutusa mea. Taʻitasi, o nei laʻau uma e tutasi i le tele o auala.

E mafai ona mafaufau i se agave aloe pe a oʻo mai i ona ituaiga. I isi tulaga, pe a foliga mai o le laʻau, ona vailaʻau vailaʻau, vailaʻau vailaʻau e mafaufauina, e tatau ona taʻua o le agave, ae le o se lautele igoa mo aloe.

Talaʻaga ma faʻafanua o laʻau

O le uluaʻi faʻamatalaga i le aloe o se vailaʻau laʻau amata mai i le lona lua meleniuma BC. O anamua na aʻoaʻo ai tagata Aikupito, ma faʻaoga lelei i le faʻatinoina o mea aoga o le aloe.

Ae paga lea, e le o mautinoa mo se tasi o ituaiga o laʻau latou te faʻaaogaina: e faigata ona iloa le eseesega mai ata i luga o puipui o malumalu ma tuʻugamau. E tusa ai ma latou, e mafai lava ona fai mai o se tasi saʻo lava o ituaiga o aloe.

Peitai, afai tatou te amanaʻia o i Aferika, tuaoi ma Aikupito, i le vao, aloe-pei o le laau (o se agave foi) tupu i le tele o aofaʻi, e mafai ona fai atu ma maualuga ono O tagata faʻamalolo ma patele Aikupito na latou suʻesuʻe ma faʻaaoga le agave, faʻaigoaina o "o se laʻau e foaʻiina le tino ola pea."

E le pei o le agave, lea ua afaina ai laueleele o Aferika, o isi vaega o le aloe e tupu i isi atunuu ma teritori o loʻo mafanafana ai le tau mo tagata suamalie: Barbados (o se motu), le Arapi Peninsula, Iapani Curacao, ma isi.

Faʻafefea ona latou foliga ese?

O le a la le eseesega i le va o nei laʻau? Atonu o le eseesega sili ona manino i le va o le agave ma ona uso o loʻo fautua mai ia latou lava i le taimi na faitau ai i lona igoa botanical - "Aloe tree-like". Centennial o se laʻititi maualuga faʻapa'ū ituaiga laʻau.

E i ai lona laʻau pei o se ogalaau tuʻuga, oʻo atu, i lalo o tulaga alualu i luma ma le ola ola, tasi le mita (ma i tulaga masani - oʻo i le lima mita) le maualuga, mai ai manifinifi, ola, faʻapea e tautala, femoumouaʻi ma tino tino laʻau tuʻua. O le mulimuli e i ai se lamolemole luga ma o loʻo faʻavaeina ma tamaʻi manoa i pito. O le umi o lau o le agave mafai ona oʻo atu i le tolusefulu pe sili atu centimita.

Toetoe lava isi ituaiga aloe e le mafai ona mimita i lea ituaiga ogalaau. E i ai o latou foliga puputa ma laulaau tupu aʻe mai le pito i lalo. O le maualuga maualuga o ia laʻau laʻau e limasefulu senitimita.

O lau aloe e lautele ma sili atu le suamalie nai lo o le agave. O laulaʻau i ai sina laʻititi mafolafola luga ma o loʻo faʻatulagaina i nifo i pito.

Afai o lau o se laʻau pei o le aloe ei ai se lanumoana-lanumeamata lanumeamata, o isi taimi e fai sina lanumoana samasama. O ituaiga o laʻau ei ai laulaʻau ma le lanumeamata lanumeamata lanu..

Se ata

Ma o le mea lea e pei o le agave ma isi ituaiga o aloe foliga i le ata.

Agave:



Aloe Vera:


Aloe e mataʻutia:

Aloe tusitusi:

Aoga ma vailaʻau meatotino

O le pepa muamua o loʻo taʻua ai le agave o le papyrus a Aikupito anamua o Ebers, o le tusitusiga na amata mai i le tusa o le 1500 TLM.

Sei o tatou vaʻai pe aisea na oʻo ai le matua atinaʻe o malo i ona vaitaimi a Aikupito liliu atu lona mafaufau i le seneturi-tuai. Ma tatou amata i le vailaʻau vailaʻau o le laʻau.

Matou te fautua atu e maimoa i se vitio e uiga i penefiti o le agave mo tagata:

Vaega o vailaʻau

O le lau fou o le laau-pei aloe, faʻapea foi ma lona sua, aofia ai le tele o le aoga tele mea aoga i la latou tuufaatasiga. O le vailaʻau o loʻo iai le aloe:

  • anthraglycosides: emodin, rabarberon, nataloin, homonataloin, aloin;
  • vitamini o le toeitiiti atoa le fusi o alaleo;
  • vailaau oona;
  • enzymes;
  • totoga;
  • suauʻu taua (i laʻititi aofaʻi).

O le tele o elemeni ua taua o mea e faʻaigoaina o le biogenic stimulants.

Ae mo le vaega o totoe o le ituaiga aloe, e leai se tasi o latou e mafai ona mitamita i se mauoa o le vailaʻau o loʻo avea ma agave. Pau a le mea o le aloe vera. O lenei laʻau, pei o le agave, lea e sili ona lelei le faʻaogaina mo togafitiga faʻafomaʻi ma i teuga.

Talosaga i vailaʻau

I a latou faʻataʻitaʻiga, e lelei tele le faʻaaogaina e fomaʻi o laulaau o le agave i le latou tulaga masani, ma faʻatoa oomiina, ona faʻapipiʻi ai lea o le sua mai ia latou (le sapura). O sauniuniga faʻavae i le Agave o loʻo i ai faʻamalologa nei:

  • faʻagaoioia le gaioiga o le digestive tract, faʻaleleia le manaʻo;
  • ia aneti-afaina, aneti-mu ma manuʻa-faʻamalolo aafiaga;
  • i ai ni meatotino faʻamaʻi, fasiotia le typhoid, disentery, diphtheria sticks, faʻapea foi ma le streptococci ma le staphylococci;
  • maua le choleretic ma laxative aʻafiaga;
  • e matua faʻaosofia lelei le puipuia o le tino.

Aloe vera ma le aloe vera e faʻaaogaina i vailaʻau. O isi ituaiga aloe e naʻo se teuteuga e faʻaogaina.

O a maʻi e mapu ai?

I le avea ai o se vailaʻau, a le o le ogatotonu pe lalo laʻau o se togavao e faʻaaogaina, o lona tele e tusa ma le sefulu ma le lima senitimita. E le gata faʻatoa tipiina, ae faʻapea foi ma lau mamago e faʻatagaina ona faʻaaogaina.... O le tele o apalai mo vaega o laʻau e matua tele lava. E i ai le tele o faʻamaʻi, i le togafiti o loʻo faʻaaogaina ai nisi o vaega o le agave, ma o vaega taʻitasi o le laʻau e fesoasoani i se faʻamaʻi mautinoa.

O lesi foi mea:

  1. Agave compresses suavaia.

    Faʻaaoga lelei i le togafitiina o le lupus, cutaneous tuberculosis, radiation dermatitis o le ulu ma eczema.

  2. Agave Liniment.

    O le tuʻufaʻatasia o lenei oloa e aofia ai ma le sua oomi fou o laʻau totogalava biostimulated. E faʻaaogaina le liniment mo le puipuia ma le togafitia o le faʻaleagaina o le paʻu, faʻapea foi ma le mu.

  3. Sua fou.

    I le avea ai o se sui sooupu i fafo o loʻo faʻaaogaina e faʻafetaui manuʻa mama, osteomyelitis, mu, fulu papala, faʻapea foi ma le fufuluina o le gutu ma le faʻaʻi i faʻamaʻi pipisi. I le avea ai o se fofo i totonu o loʻo faʻaaogaina i le taua faasaga i le gasegase masani o le gastritis, faʻamaʻi fulū ma isi faʻamaʻi pipisi o respiratory respiratory. E faʻamalosia ai foʻi le puipuiga ma faʻamalosia ai le fia taumafa.

  4. Agave syrup ma faʻaopopo uʻamea.

    E faʻaaogaina pe a manaʻomia e faʻamalolo ai faʻamaʻi ogaoga poʻo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o ituaiga eseese oona, ma faʻapea foi pe a manaʻomia e toe faʻaleleia le tino pe a maeʻa ituaiga o vaivai ma faʻamalosia le immune system.

  5. Alu laau laʻau (vai).

    Mo le gaosia o lenei vailaʻau, e faʻamago pe faʻapaʻapaina (o nisi taimi tuʻimomomoina) laʻau e faʻaaogaina. E faʻaaogaina i le togafitia o le blepharitis, manava bronchial, gastritis (faʻafitauli), maʻi gynecological, conjunctivitis, papala duodenal ma papala manava, ma isi

E talitonuina ole agave e masani ona faʻaaogaina mo faʻamaʻi o totoga i totonu. Aloe vera, i le isi itu, e sili atu ona talafeagai mo le faʻaaogaina i fafo. Ae o le vailaʻau tuʻufaʻatasia o meaola uma e lua e toetoe lava a le eseʻese, o lea e mafai ai ona moeiini ou mata i se mea faʻatauvaʻa.

E mafai ona maua ii i fualaʻau faʻafomaʻi ma agave.

Faʻafitauli

Faʻaoga i totonu pe fafo, o le agave ma isi ituaiga vailaʻau o le aloe e leai ni faʻafitauli faʻapitoa. Ae ui i lea, i le tulaga o le faʻaaogaina o lenei laʻau o se laxative, e tatau ona manatuaina o lona faʻaaogaina i le tele o vailaʻau e mafai ona faʻalavelaveina gaioiga gaioi, mafua ai faʻafitauli i le puta tele.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e matua faʻavaivai loto e ave fualaʻau faʻavae i agave o se laxative mo tagata o loʻo mafatia i uterine poʻo le hemorrhoidal toto. Toe tasi o se mea e manaʻomia mo le faʻafitauli i le faʻaaogaina o fualaʻau o le maitaga tausaga.

Matou te fautua atu e maimoa i se vitio e uiga i faʻafitauli i le faʻaaogaina o le aloe:

Eseesega i le galueaina ma le tausiga

Talu ai o laʻau uma o le aloe, e aofia ai ma le agave (aloe tree), o ni meaola, o lona uiga, o faʻamaʻi i le toafa ma teritori e tuufua, e leai lava se eseʻesega i le totoina ma le vaʻaia o sui o lenei ituaiga (faitau pe faʻafefea ona tausi le agave ii). Mo le olaola ma le atoa tuputupu aʻe, soʻo se sui o le aloe ituaiga manaʻomia oneone oneone, tele o le la, ma matua seasea faʻainu (le sili atu faʻalua i le masina).

O le aoga o le aloe laau (agave) e faigata tele ona soʻona faʻataua... O se toetoe lautele vailaʻau laʻau ma o se moni green faʻamalolo ola i luga o le windowsill.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Agave Plant. 30 May, 2017 (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com