Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Greenland Island - "green green" ua lilofia i le aisa

Pin
Send
Share
Send

Greenland o le sili tele motu i le Lalolagi, tu i matu matusasa o Amerika i Matu, fufuluina e tolu tele vai: le Arctic Ocean i le itu i matu, le Labrador Sea i le itu i saute ma le Baffin Sea i le itu i sisifo. O aso nei o le motu motu e auai ia Tenimaka. Faʻaliliuina mai le gagana a le atunuʻu, le igoa Greenland - Kalallit Nunaat - o lona uiga "Green Country". E ui lava i le mea moni o aso nei o le motu ua toeitiiti ufitia atoa i le aisa, i tua i le 982 o lenei vaega o le laueleele na ufitia atoa i vao. I aso nei, mo le toʻatele, o Greenland e fesoʻotaʻi ma le aisa e faʻavavau, ae e leʻo matua saʻo lea. Seʻi tatou vaai poʻo le a le mea e tosina mai ai turisi mai le salafa o le lalolagi i lenei motu lilo - le fale o Santa Claus.

Ata: Greenland Island.

Faamatalaga lautele

O le muamua na o mai i le motu o le I Islandic Viking Eirik Rauda, ​​lauiloa foi o Erik le Mumu. O ia lea na vaai i vao mauoa i le talafatai ma taʻua o Greenland o le Green Country. Naʻo le seneturi lona 15, na ufitia le motu i glaciers ma maua ai foliga masani mo matou. Talu mai lena taimi, ua avea Greenland ma sili ona tele na gaosia aisa i le lalolagi.

Mea moni manaia! O se aisa mai i Greenland na mafua ai le magoto o le Titanic.

Greenland o se nofoaga e seasea tupu na tumau ai le le tago i ai pe a mafai, ma tagata faʻalavelave e laiti. E i ai tulaga sili ona lelei mo sili atu taʻaloga, ecotourism lauiloa i aso nei. E mafai e tagata fiafia i le natura ona fiafia i le matagofie o laufanua o laufanua, oso i totonu o le uluaʻi aganuʻu a tagata o loʻo nonofo i le motu, o loʻo nonofo pea e tusa ma tu ma aga anamua. O le umi o Greenland mai le itu i matu i le itu i saute e toeititi 2.7 afe km, o le lautele lautele latalata atu i le 1.3 afe km, ma o le eria e 2.2 afe sikuea kilomita, o le 50 taimi o le eria o Tenimaka.

Ua vavae ese Greenland mai le Ellesmere Island i Kanata e le 19 kilomita lautele. O le Vaitafe o Tenimaka e tafe i le talafatai i sautesasae, lea e tuueseese ai le motu mai I Island. O Svalbard e 440 km le mamao, o le Greenland Sea o loʻo tu i le va o le atu polar archipelago ma Greenland. O le itu i sisifo o le motu e fufuluina e le Baffin Sea ma le Vaʻa o Davis, latou te vavaeʻeseina Greenland mai le Paffin Land.

O le laumua o le itumalo tutoatasi o le atunuu o le taulaga o Nuuk ma le faitau aofai o le sili atu nai lo 15 afe tagata. O le aofaʻi o tagata o Greenland e tusa ma le 58 afe tagata. O se mataʻina mataina o le motu o ona taumalulu laufanua, e pei o ata mo se tala faʻasolopito. O mea faʻatosina mai Greenland ma mataʻaga tafafao e fesoʻotaʻi ma le kiona ma le malulu. Ioe, o loʻo iai fale mataaga ma faʻapitoa potopotoga e faʻamatalaina le talaʻaga o le motu, aganuʻu ma tu ma aga.

Talafaʻasolopito i aso:

  • o le uluaʻi nofo a Viking na aliali mai i le seneturi lona 10;
  • o le nofoia o Greenland e Tenimaka amata i le seneturi lona 18;
  • i le 1953, Greenland auai Denmark;
  • i le 1973, o le tutoatasi a le atunuu na avea ma vaega o le European Economic Union;
  • i le 1985, na o ese ai Greenland mai le Iuni ona o feeseeseaiga i iʻa kuota;
  • i le 1979 na maua ai e Greenland lana lava pulega.

Vaaiga

Tele tagata talitonu sese na o le pau le mea faatosina i Greenland o se kiona-paʻepaʻe toafa eria ufitia i le kiona. Peitai, o le atunuu e tamaoaiga i faatosinaga, o le tele o na e mafai ona vaaia i lenei vaega o le paneta. Muamua lava, o fjords, glaciers ia. Fai mai tagata o le nuʻu, e leai ni aisa e lua. O aisa fou e aliali mai iinei i tausaga uma.

Mea moni manaia! O le lanu o le aisa e masani lava ona ese ma faʻamoemoeina i le taimi o le aso.

O le mea moni o loʻo mulimuli mai e foliga mai e feteʻenaʻi, ae o leisi mea e tosina i ai o vaipuna vevela. I nisi nofoaga, o le vevela o le vai e oʻo i le +380 tikeri, ma o le laufanua e faʻatumuina e aisa e opeopea latalata i le tafailagi. Ua faʻaigoaina e tagata o Greenland, o vaipuna vevela ma le vai manino i le ogatotonu o le SPA, aua o le "taʻele" muamua na aliali mai iinei i le silia ma le afe tausaga talu ai. O loʻo tu i latou i le itu i saute ole motu.

O 'aʻai o Greenland ei ai se tofo faʻapitoa - o loʻo valiina i latou i lanu pupula, ole mea lea ua faʻaigoaina ai latou e tele lanu. Le sili ona manaia:

  • Nuuk (Gothob) - o le taulaga autu o le tutoʻatasi itulagi o le atunuʻu;
  • O le Ilulissat o se mea e tosina i ai tagata;
  • Uummannak - o iinei le nofoaga o Santa Claus.

Nuuk poʻo Gothob

E ui lava i le mea moni o Nuuk o le laʻititi laumua, e leai se auala maualalo i le lauiloa turisi laumua o le paneta i le amataga, lanu, vaʻaiga. O le taulaga o loʻo tu i luga o le penisula, e le mamao mai le Mauga o Sermitsyak.

Faʻatosina Nuuk:

  • fale tuai;
  • Malumalu o le Ekalesia Savur;
  • fale o Yegede;
  • Togalaau Arctic;
  • maketi o aano o manu

Ioe, e le o se atoa lenei lisi o mea manaia. O le tutusa fiafia o: le Art Museum, na o le pau le aganuu nofoaga.

A maeʻa ona savalivali solo, ia mautinoa e te asiasi i le National Museum o le atunuʻu, o le faʻaaliga lea e aofia ai olaga o tagata i le motu o le 4.5 afe tausaga.

O le autu tosina o natura lalelei. Mo le faʻamafanafanaga o turisi, vaʻaiga vaʻaia ua faʻaauupegaina i le taulaga. Ole sili ona lauiloa ole Vale Watching Spot. Tagata omai iinei e faamemelo i le sami nonofo. O loʻo iai se paka vaʻa i le faga.

Faitau atili e uiga i le laumua o Greenland i se isi tusitusiga.

Ata: Greenland

Illulisat glacial fjord

Tapulaʻa maualuga faʻasologa o aisa mai sisifo o le motu. O vaega e gagau le Sermek Kuyallek glacier ma seʻe i le saoasaoa o le 35 m i le aso i totonu o le Ilulissat fjord. Seia oʻo i le 10 tausaga talu ai, o le saosaoa o le aisa, e leʻi sili atu i le 20 m i le aso, ae talu ai le vevela o le lalolagi, ua atili ai ona vave alu le aisa.

Mea moni manaia! O le tafe o le aisa e taʻua o le sili ona vave i le lalolagi.

O le umi o le fjord e sili laitiiti atu ma le 40 kilomita, iinei oe mafai ona vaʻaia aisa o ituaiga eseese ma lapoa, faʻalogo i le paʻulia gofie o aisa. O se tasi o faʻasinoga taua o turisi i Greenland o le vaʻaia o le aisa i Ilulissat. Fai mai molimau na molimauina, o le lapoʻa aisa sili ona tele o loʻo iinei. O le maualuga o nisi e oʻo atu i le 30 mita, aʻo le 80% o le aisa e natia i lalo o le vai.

I luga o le auvai o le fjord o loo i ai se matagofie faatosina - o se tamai nuu fagota ma le igoa tutusa Ilulissat ma se faitau aofai o tagata e le sili atu i le 5 afe tagata. A o lemu lemu ese atu o aisa, e mafai e turisi ona fiafia i le kofe malosi, sukalati vevela i totonu o se tamai cafe, ma matamata i le sili atu o le faʻasiliga mai le faʻamalama.

O vaega o tagata tafafao e ave vaʻa poʻo ni helikopters i le aisa e suʻe ai ana o le aisa, faʻalogo i leo taufaafefe o le aisa o loʻo minoi, ma vaʻai faʻapitoa i faʻamaufaʻailoga.

Lelei e iloa! O le aoina o le falemataaga i le lotoifale e faʻapitoa ia Knut Rasmussen, o se oa taua o loʻo faʻamatala mai ai le auala e ola ai tagata i Greenland, aganuʻu, tu ma aga, tala faʻasolopito.

E ala i le tamaoaiga ma le anoanoaʻi o faʻaaliga, o faʻatosina Ilulissat tosina tagata fiafia i taʻaloga ogaoga, tagata faʻafiafia ituaiga. I tulaga o le mafanafana, o le taulaga e talafeagai e oʻo lava i se aiga tafaoga.

Lelei e iloa! O le taimi sili ona lelei e malaga ai i Ilulissat o le taumafanafana ma Setema.

Faʻafiafiaga i Ilulissat:

  • malaga i le nuʻu o Inuit, e mafai ai ona e tofoina supo o meaʻai i le sami, moe i le po i se faleoo, feiloaʻi ma maʻa taʻavale solo;
  • malaga i le aisa Eki;
  • o se malaga i le po i le Ice Fjord;
  • maile faʻaseʻe;
  • tafola safari ma fagota sami.

Fautua femalagaaʻi! I Ilulissat, ia mautinoa e faʻatau se faʻatusa e faia i ponaivi poʻo maʻa; i faleoloa faʻamanatu o loʻo i ai le tele o filifiliga o beadwork. O se meaalofa matagofie o le a avea ma aitema e faia i fulufulu o se pusi poʻo se faʻamau faʻailoga paʻu. O le maketi iʻa o loʻo i ai le tele o filifiliga fou o iʻa fou ma iʻa.

Eki Glacier (Eqip Sermia)

O le Eki glacier o loʻo tu, 70 km mai le Ilulissat fjord, i le Disko Bay. O lenei glacier e taua o le sili ona vave i Greenland. O le umi o lona pito i luma e 5 km, ma o le maualuga maualuga e oʻo atu i le 100 m. O iina e mafai ai ona e vaʻai atu i le faʻagasologa o le fanau mai o le aisa - o vaega tetele o le aisa ma le taʻetaʻei mataʻutia ma le pa malepe na paʻu ese mai Eka ma paʻu ai i totonu o le vai. O le tiʻetiʻe i vaʻa saosaoa o le fiafia uma ma le fefe. Fai mai tagata o le nuʻu, o le faigamalaga e faʻaosofia lagona faʻapitoa pe a minoi le vaʻa i le puao. A e laki, e mafai ona e vaʻai i tafola.

Toetoe o tafaoga uma i le vaaafi e aofia ai se malaga i le tamaʻi nofoaga o Ataa. Lenei e togafitia ai tagata asiasi i le 'aiga o le aoauli ma valaʻaulia e savalivali solo i totonu o le nuʻu. Ona ave lea e le felauaiga le vaega i Ilulissat, mai le mea na amata ai le malaga.

Po papaʻe ma moli i matu

O Moli Matu o ni teuteuga sili ona matagofie i Greenland ma o se nofoaga sili ona lelei ile lalolagi e maitauina ai lenei mea uiga ese. I luga o le motu, o le aurora e sili ona susulu mai le afa lona lua o Setema i le ogatotonu o Aperila. O le a le mea e manaʻomia e vaʻai ai Moli Matu? Laʻei mafanafana, seevae mafanafana, se thermos ma le ti poʻo le kofe ma sina faʻapalepale. E le afaina poʻo le fea itu o le motu oei ai - o moli i matu e mafai ona vaaia i soo se mea, i soo se mea i Greenland, e oʻo lava i le laumua.

E i ai le isi auala e vaʻai ai i se natura mataʻutia - o se alofa. I luga o se vaʻa faʻapitoa, alu e savali i le vaega puipuia. E mafai ona e matamata i le itu i matu o moli mai le foloa o le vaʻa pe o le alu ifo i lalo.

O le lelei o sea malaga o le mafai ona vaʻaia manu i le vao. O nofoaga puipuia o le fale o polar bear, lea latou te lagona ai le faigofie.

Fetuunaʻi lanu eseese i luga o le kiona-paʻepaʻe, toafa leai se ola fausiaina le siosiomaga o se talafatu tala faʻasolopito. Afai o oe o se alofa, lagona gofie tagata, o sea malaga o le a mafua ai ia te oe le tele o lagona lelei.

Vaʻai manu feʻai ma tafola

Ona o le faigata o le tau o Greenland, naʻo manu malolosi lava e ola ii. O tagata e ana le motu ua manatu o ni polar bear; e mafai foi ona e vaʻai atu i puaʻa, lemu, alope atiku ma luko puaʻa ii. O vai e nofoia tafola, faʻailoga, narwhals, walrus, faʻamau faʻamau ma faʻamau faʻavaʻa.

O le Safari safari o se ituaiga faʻafiafiaga e fiafia i ai tagata tafafao maimoa ma o se mea ofoofogia le faʻatosina mai e le atunuʻu. O vaʻa turisi ua faʻatulagaina mo malaga. E mafai ona e alu o se vaega o le vaega o tagata tafafao, faʻapea foʻi ma le totogiina o se vaʻa. Manu e le tali atu i tagata, o lea latou te faʻatagaina ai oe e aau i se mamao mamao. Latou te taʻalo ma 'aʻau latalata i vaʻa.

Nofoaga sili ona lelei mo le safari Greenland: Ausiait, Nuuk, Qeqertarsuaq.

Greenland o se tasi o nai nofoaga e mafai ai le folauga, o lea e mafai ai e tagata tafafao maimoa ona faamemelo i nei manu ofoofogia ma tofoina ipu aano o tafola.

A faʻapea o oe o se tagata fiafia tele i taʻaloga, alu e maulu. E i ai sau avanoa tulaga ese e aau i lalo o le aisa, asiasi i lalo o le papa o le vai, vaʻai faʻamau.

Aganuu

Tagata o le motu nonofo i le atoa lotogatasi ma le natura. O le tuli manu e le naʻo se fefaʻatauaiga, ae o se sauniga atoa. E talitonu Eskimo o le olaga e leai se mea e sili atu nai lo o se ata lafoia, ma faatasi ai ma le fesoasoani o sauniga masani tagata tumau ai i le lalolagi o ola.

O le taua taua mo tagata o manu, aua latou te osia o latou ola e maua ai meaʻai mo le nuʻu. E i ai talatuu i Greenland o fai mai o le tele o tausaga ua mavae, tagata malamalama i le gagana a manu.

O le Eskimo o loʻo faʻataʻitaʻia lava le shamanism, o tagata o le nuʻu e talitonu i le olaga pe a mavae le oti ma o meaola uma ma e oʻo lava i agaga e iai le agaga. Art iinei e fesoʻotaʻi ma galuega taulima - o tusilima na faia e lima e faia mai i ponaivi ponaivi ma le paʻu.

Tagata i Greenland latou te le faʻaalia lagona, masalo ona o le faigata o le tau o le motu. Peitai, e le o lona uiga e le taliaina malo iinei, ae afai e te manaʻo e faia se foliga lelei, faʻaali le taofiofi ma naʻo le tautala faʻamaoni. Pei ona fai mai le atunuʻu, a e tautala laʻititi, e leiloa le uiga ma le uiga o upu.

Lelei e iloa! I Greenland, e le masani ona lulu lima; tagata, pe a latou faʻafeiloaʻi, faia se faʻailoga o faʻafeiloaʻi.

O agaifanua faʻaleaganuʻu e mafua mai i se tau faigata. Tagata i luga o le motu na fausiaina se ituaiga tulafono o amio, lea mea mea uma e faʻalagolago i le ono mafai ona ola, puipuiga o manu ma le siʻosiʻomaga natura. O le olaga iinei e fua ma le faʻatopetope.

Atonu e foliga mai e le mafaufau ma le agalelei tagata o le motu, ae le o le tulaga lea, ua na o le le pisa tagata o le nuu ma aua le faia ni talanoaga le aoga. Na latou faʻaalia manino o latou manatu.

Umukuka

Mo le masani Europa, Greenlandic meaʻai e toetoe lava le talafeagai. O le autu mataupu faavae o meaʻai i luga o le motu o le 'ai meaʻai i le fomu e foaʻi mai ai e le natura. E leai se togafitiga vevela iinei. I le tele o seneturi, o le faiga o meaʻai na fausia i se auala e mafai ai ona tuʻuina atu i tagata ni paleni manaʻomia ma le malosi e ola ai i sea ituaiga tau.

Lelei e iloa! I le tepa muamua lava, atonu e foliga mai o le atunuʻu taumafataga o Greenland e faʻamataʻu, ae le o le mea uma nei. E tusa ai ma faʻamaumauga, o tagata i Greenland e le maua i le scurvy, ma e leai foi ni o latou vailaʻau. Faʻapea foi, e toetoe lava a leai ni faʻamaoniga pei o peptic ulcer ma atherosclerosis, o se matua maualalo pasene o faʻamaʻi pipisi.

O ipu autu ua saunia mai walrus, tafola ma faʻamau faʻanoanoaga. I Greenland, o loʻo faʻaaogaina metotia masani o le gaosiaina o aano o manufasi, pe a uma ona tipi le tino oti ua faʻavasega, o isi mea e palu faʻatasi, ma o le lelei auala kuka ua filifilia. O le aano o manu o loʻo teuina i le eleele, i suavai faʻapitoa saunia ma vai.

O meaʻai lauiloa ma meaʻai faʻaaoga masani e masani ona fai o le mattak - reindeer ma koda whale meat ma le gaʻo. O se ipu i aso uma - stroganina - ua saunia mai aano o manufasi o le sami, iʻa ma moa, tautuaina faʻatasi ma le mutia, vao vao, vao polar. O le isi ipu lauiloa o le suasat - o aano o manu e faʻasusu i le vai pupuna ma tuʻuina atu i ai le isi itu o pateta poʻo araisa.

Faʻatasi ai ma mea totō fualaʻau, algae, laʻau o laʻau, turnips, nisi ituaiga o moss, pateta ma rhubarb o loʻo faʻaaloalo tele. O iʻa ma figota sami e 'aʻai i soʻo se ituaiga, latou te faʻamasima, faʻamamago, faʻafefeteina, faʻapipiʻi ma' aʻai mata. O meaʻai sami uma, e taʻua o se meaʻai manaia mo tagata Europa, o loʻo faʻailoa atu i Greenland ile lautele ma mo soʻo se tofo.

Mea inu i luga o le motu aofia ai susu ti ma masani uliuli ti. O le isi tu masani masani masani o le kukaina o le faʻaopopo masima, mea manogi, gaʻo i le lauti ti ma inuina o se muamua vasega. Latou te faʻaaogaina foi le susu rene ma le kofe Greenlandic.

Tau ma le tau

Malulu aisa ile motu ile tausaga atoa:

  • i le taumafanafana - mai -10 i -15 tikeri;
  • i le taumalulu - oʻo i le -50 tikeri.

Greenland ei ai le tau maualalo maualalo faaletausaga vevela o soʻo se atunuʻu i -32 tikeri.

Ole toʻulu o timuga e paʻu i saute ma sasaʻe o le motu - e oʻo i le 1000 mm, i le itu i matu o le aofaʻiga o timuga e paʻu i le 100 mm. O matagi malolosi ma matagi malulu o ni uiga masani ia o le teritori atoa. I sasaʻe, e toulu le kiona i lona tolu o aso i le tausaga, e latalata ile itu i matu, e toulu ifo le kiona. O puao e masani lava mo le taumafanafana. O le tau mafanafana o loʻo i le itu i sautesisifo, o lenei talu ai o le mafanafana o le taimi nei - West Greenland. Ia Ianuari, o le vevela e le paʻu lalo lalo -4 tikeri, ma ia Iulai, o le vevela oso i le +11 tikeri. I saute, i nisi nofoaga puipuia mai le matagi, i le taumafanafana o le thermometer tulaʻi latalata latalata i +20 tikeri. I sasaʻe, o le tau e sili atu le ogaoga, ae o le tau malulu i le itu i matu, iinei i le taumalulu o le vevela pa'ū i -52 tikeri.

O fea e nofo ai

Uma faletalimalo i Greenland e tatau faʻavasegaina e le atunuʻu ofisa turisi. O lenei faʻavasegaga e tutusa ma vasega faletalimalo i Europa. O le maualuga vaega o faletalimalo o 4 fetu.E mafai ona e mauaina ia fale talimalo i Ilulissat, Nuuk ma Sisimiut. E i ai vaega maualalo vaega i nofoaga uma, seʻi vagana Kangatsiak, Itokortormit ma Upernavik.

I taulaga sili ona tele o loʻo iai aiga-talimalo talimalo e valaʻaulia turisi e 'aʻai ma tofo i tu masani Greenlandic meaʻai. I le itu i saute o le motu, e masani ona afe tagata faimalaga i faatoaga a mamoe.

Lelei e iloa! I faʻatoʻaga, o le eletise e gaosia e afi eletise, o lea e sapalaiina i taimi faʻapitoa.

O le tau masani o le potu faʻalua i le faletalimalo 4-fetu e amata mai le 300 i le 500 tala. I faletalimalo o se vaega maualalo - mai le 150 i le 300 tala.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Visa, faʻafefea ona e alu iina

A e malaga i le motu, e tatau ona e apalai mo se visa i se nofoaga faʻapitoa visa. Oe manaʻomia foʻi inisiua.

O le auala sili ona faigofie ma saoasaoa e alu ai i Greenland mai Tenimaka o le vaalele. Faʻalele malaga mai Copenhagen, taunuu i:

  • Kangerlussuaq - i le tausaga atoa;
  • Narsarquac - naʻo le taumafanafana.

E tusa ma le 4.5 itula le faigamalaga.

I se faʻaopopoga, vaʻalele mai Iceland lele i lenei itu o le atunuʻu. Faʻalele femalagaaʻi i le va o le laumua malae vaʻalele i Iceland ma le malae vaʻalele i Nuuk. E iai foʻi vaʻalele mai Reykjavik. Fuafua i Ilulissat ma Nuuk o loʻo fuafuaina. E 3 itula le faigamalaga.

Fesoasoani! Greenland e masani ona asia e vaʻa folau vaʻai e aofia ai I Island ma Greenland.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Mea mananaia e uiga i Greenland

  1. E toʻatele e fiafia i le fesili - o le fea le atunuʻu e iai Greenland? Mo se taimi umi, o le motu o se kolone o Tenimaka, na o le 1979 na maua ai le tulaga o se pulea e ia lava teritori, ae i totonu o Tenimaka.
  2. Sili atu 80% o le eria motu o loʻo lilofia i aisa.
  3. E tusa ai ma tagata nonofo - e te manaʻo e lagona le malulu moni? Asiasi i le taulaga o Upernavik. O le itu i matu o fagotaga kolosi i luga o le paneta ua fausia iinei.
  4. O le nofoaga sili e maitauina ai moli i matu o Kangerlussuaq.
  5. I Greenland, e iai le talitonuga o pepe na to i le po a o moli matu i le lagi na tupu aʻe maise lava le atamamai.
  6. O loʻo iai le meaʻai ile taeao ile tau o totogi ile faletalimalo uma.
  7. E i ai se faʻafitauli faigata tele i Greenland ma le faʻalapotopotoga a Greenpeace. O loʻo faia e sui o le faʻalapotopotoga mea silisili latou te mafaia e faʻasa ai le tuli manu i le motu. O gaioiga a Greenpeace na afaina ai le tamaoaiga o Greenland. O le iʻuga o tausaga o tauiviga, na iloa ai e sui o le faʻalapotopotoga, o le Inuit e i ai le aia tatau e tuli ai manu, ae naʻo mo mea totino.

Lea ua e iloa tonu le tali ile fesili - e nonofo tagata i Greenland. E le gata o tagata e nonofo iinei, ae e tele mea matagofie matagofie. Greenland o se ofoofogia nofoaga, o se asiasiga o le a tuua le galo lagona i lou manatua.

Vitio: faʻafefea ona latou nonofo i le laumua o Greenland, le taulaga o Nuuk.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Green Green Grass Of Home - Tom Jones (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com