Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Le masani ai matagofie strelitzia Royal. Faʻamatalaga e uiga i le fugalaʻau, tausiga ma le faʻalauteleina metotia

Pin
Send
Share
Send

O le laʻau o loʻo faʻamatalaina i lenei tusitusiga e mafai ona avea ma mea teuteu matagofie ma aoga mo lou potu, togalaʻau poʻo se fale vevela.

Lenei fugalaʻau o le a le faafitia oe fiafia ia te oe ma ona felanulanuaʻiga fugalaʻau, maoae petal foliga ma susulu o lanu. O le laʻau o le a avea ma mafuaʻaga moni mo le faʻamaualuga o soʻo se faletua, aua e le mafai ona aveʻese se vaʻaiga matagofie mai ia.

Foliga fugalaʻau mataʻutia, maoaʻe lanu ma ofoofogia manogi - tupu strelitzia tatau ona i totonu o fale uma!

E uiga i Strelitzia Reginae

Strelitzia Royal (i le Latin Strelitzia reginae), "Bird of Paradise", "Royal Bird", Small-leaved Strelitzia o se laau o le Strelitzia species, Strelitziaceae aiga, herbaceous perennial.

Faʻalavelaveina

O lenei fugalaʻau na mauaina e Peretania i le ogatotonu o le 18th seneturi i laueleele o saute o Aferika, ae Strelitzia ua galueaina nei i le talafatai o Chile, Mexico City ma Bangladesh. O lona igoa botani "Bird of Paradise" na tuuina atu e faamamaluina ai le faletua o le Tupu o Siaosi III o Egelani, Charlotte o Mecklenburg-Strelitzkaya.

Tusitusiga. Strelitzia o le faʻailoga aloaia a Los Angeles, ma talu mai le 2005, o le fugalaʻau a le atunuʻu o le Madeira atumotu, Potukale.

Faʻamatalaga botani

O le laau o se ituaiga rhizome, e tupu i le averesi e oʻo i le tasi ma le afa mita, ae mafai ona oʻo atu i le lua mita. Leaves e lapoʻai, mamana, paʻu, pogisa lanumeamata, 30-60 cm le umi ma 15-25 cm lautele, evergreen, faatulagaina i laina e lua ma fausiaina se pale.

O loʻo i luga atu o lau lauusiuga. O mea ia, o tamaʻi pusi e lapoʻa, pei o le gutu, e oso mai pusi. O le vaega mulimuli e faʻatonuina faʻasolosolo i le au, lea e maua ai le "Manulele o le Parataiso" ma se foliga ese ma maʻai. O lenei faʻavasegaina o inflorescences faia latou se nofoaga talafeagai mo totoina nectarians, ofoofogia matagofie manulele, i le ala, lea pollination le fugalaʻau. E matala le fugalaʻau ma pipiʻi le pollen i vae o le manu, ona sosolo atu ai lea i totonu o togavao vevela.

O le fugalaʻau lava aofia ai le tolu moli poʻo lanu viole-lanumoana sepals ma papaʻe petals. Lua lanumoana poʻo papaʻe petals fausia se aū.

Eseesega mai isi ituaiga

O le eseesega tele i le va Strelitzia Royal ma isi sui o lona ituaiga o nisi compactness ma lona talafeagai mo le galueaina o fale. O ona laulaʻau e le lapoʻa e pei o Strelitzia Nicholas, e laʻititi nai lo le Mauga, e sili atu lona mafanafana ma sili atu ona lalelei Reed ma sili atu ona pupula nai lo Strelitzia White.

O se faigofie, ae le mafaafitia aoga seti o uiga na faia Strelitzia laʻititi faʻafuaseʻi lauiloa i totonu o amate fai togalaau ma tagata o loʻo totoina lenei ituaiga mo vavaeina inflorescences.

Se ata

Le isi, oe o le a vaʻai i se ata o se ofoofogia laʻau.

Tausiga i le fale

Strelitzia reginae o se sili ona lauiloa teuteu teuteu laau. O le mea lea, e tele fiafia i le mataupu o le tuputupu aʻe ma le tausia o strelitzia i le fale. E ui lava O le "Bird of Paradise" o le laau e le o se uiga faʻamatagofie, o le usitaʻia o tulafono ole tausiga o le a fesoasoani e faʻafualoa ai le ola ma foliga o le laʻau. Nei o ni taiala i lenei tulaga.

Faasusu

I vaitaimi mafanafana, tatau ona tele le faʻasūsū ma faʻataunuʻuina i aso tolu uma.

E le tatau ona mago atoa le lalolagi. I le malulu vaitaimi, amata mai pe tusa o Tesema, faʻasusu tatau ona faifai malie faʻaititia. O le mea autu e le o le faia faʻafuaseʻi lenei, talu ai o nei gaioiga e mafai ona mafua ai le faʻamamafa i le laʻau, lea o le a mafua ai i maʻi ma le oti.

I le tumutumuga o taimi o le taumalulu, faʻasusu tatau ona faia faʻalua i le masina. O le tele o le susu e mafai ona taitai atu ai i le pala o le aʻa aʻa, lea o le a mafua ai le oti o le laʻau.

Faalogo! E le tatau ona malulu pe malo le faʻasusu. E matua le talafeagai lava le suavai paipa, e afaina ai laʻau.

Vevela

I le taumalulu, o le vevela taliaina o le 12-14 tikeri. I le taumafanafana, e mafai ona tutusa i le potu tasi. I taimi e le moe ai, e manaʻomia e le laʻau se tausiga faapitoa.

Sūsū

O le susū o le ea e tatau ona teuina ile 60%. Ina ia faia lenei mea, faʻataʻitaʻi le sausau i se fagu paʻu. E mafai foi ona e fufulu lau i se ie susū.

Moli

E manaʻomia e le laʻau le susulu malamalama o le la poʻo ni moli paolo. Afai e mafai, oe mafai ona tuʻu le laʻau i luga o le poletito, aloese mai le susulu o le la. E le gata i lea, o se tagata matua o le a lagona le sili atu le mafanafana i lalo pe latalata i le windowsill.

Fetilaisa

Mo Strelitzia, e fautuaina le faʻatauina o ni nitrogenous fertilizers. I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, fafagaina mafai ona faia i fafo 11-13 aso uma. I se faʻaopopoga, ua fautuaina e fesuiaʻi minerale ma fetilaisa faʻalailaina. O le eleele e tatau ona i ai se omea-laʻau faʻavae faʻavae ma le faʻafefiloi o lau ma peat eleele ma le oneone.

Faʻaliliuga

I le amataga vaega o atinae, Bird o Parataiso e malosi lava. O le mea lea, o le taotoga e tatau ona faia i tausaga taʻitasi i le tautotogo. A matua le laau, e tatau ona fai le taotoga i le 2-3 tausaga.

E le gata i lea, pe a tuiina, e tatau ona e matua faʻaeteete i aʻa, latou te agavaivai i Strelitzia Royal ma manaʻomia meaai manaia.

Taua! A faʻapea e te maua le faʻaleagaina o le aʻa, e tatau ona togafitia i latou ma le sausauina malala.

Ola mai fatu

I le avea ai o se tulafono, o le toe gaosia o Strelitzia Royal e faia e ala i le tuʻuʻeseeseina o matua pula gaioiga mai le laʻau. Ae e iai foʻi le auala e toto ai a latou fatu ma e mafai ona e totoina le "Bird of Paradise" i soʻo se taimi o le tausaga. O lenei ala e sili atu ona talatala ma faigata, ae o lona iʻuga e le itiiti le lanu ma le matagofie.

  1. Ma, i le faʻatauina o fatu o Strelitzia Royal, oe tatau ona fanauina latou. O fatu e ufiufi i tamai villi ma e tatau ona aveʻese ma le faʻaeteete.
  2. Faʻasusu fatu i le vai mafanafana. E le mafai ona faʻaaogaina se paipa vai.
  3. O le germination faagasologa tatau ona faia i le 24-25 0MAI
  4. A maeʻa ona faʻasusu, ona faʻaleagaina lea o le atigi o le fatu. Mo se faʻataʻitaʻiga, valu i se nila poʻo se fao faila. Ua faia lea mea ina ia mafai ai e fatuga ona mitiia susu sili atu ma vave faʻapupuʻu.
  5. Lenei faʻaiʻuina le subtleties o fatu sauniuniga ma oe mafai ona totoina. Mo lenei, o se atoa lalolagi atoa mo totonu totō fale poʻo lona faʻafefiloi ma le oneone i tutusa tutusa vaega e talafeagai.
  6. Aʻo leʻi totoina, e tatau ona faʻataligiina le eleele ile vai mafanafana.
  7. Sili atu le totoina o fatu taʻitasi i se eseʻese "ulo" (o se ipu palasitika e talafeagai mo lenei faʻamoemoe). Faʻapea foi, lelei alavai tatau tatau ona mautinoa.
  8. O le laʻau e tatau ona teuina i le mafanafana ma le tele o moli i lalo o le susulu ave.
  9. O le loloto o le totoina e le tatau ona sili atu i le tasi centimita.
  10. Le isi mea, e tatau ona e faʻasūsūina le fatu tele ma ufiufi le "ulo" i se ata manino.
  11. Germination mafai ona alu mai le masina i le ono masina. Mai lea taimi i lea taimi e manaʻomia le aveʻese o le ata, faʻasusu ma faʻasūsū le laʻau pe tusa ma le tasi i le 7 aso.

A oso le tatupu, e tatau ona "faʻamaʻaʻaina" i le ea ina ia masani ai le laʻau i lona nofoaga. Amata mai le 15 minute i le ea, o lenei vaitaimi e tatau ona faʻateleina i le taimi.

Tusitusiga. Vai Strelitzia reginae i lenei taimi e aoga foi faʻaeteete. 100-120 g o le vai mafanafana o le a lava. Faʻaauau le tuputupu ae i le vevela potu.

A maeʻa le 4-5 tausaga, e manaʻomia le vaʻaia o le moe taimi o le laʻau, tuʻuina i lalo le vevela ma tipi i tua le faʻasusu mo le 3 i le 4 masina.

I nisi auiliiliga e uiga i le totoina o le strelitzia mai fatu i le fale, faʻapea foi ma isi metotia o le toe gafa, vaʻai a matou mea.

Faʻaopoopoga auala faʻafailele

I se faʻaopopoga, o le toe gaosia o le laʻau o loʻo faia i le taimi o lona fesuiaʻiga e ala i le tuʻuʻeseeseina o laʻau. Ae e le sefe le auala lea. E mafai e le fai togalaʻau ona faʻaleagaina le maʻa maaleale o le laʻau, ma mafua ai le faʻaleagaina o Strelitzia.

  1. A oʻo le fualaʻau i le 6-7 tausaga le matua, pe a maeʻa lona vaitaimi fugalaʻau, ona faʻasaʻoloto le laʻau mai le ulo ma vavae ese.
  2. Vaevaeina i se auala e tofu ai vaega ma le itiiti ifo i le tasi le ata.
  3. O le ata ua filifilia e totoina i totonu o se ulo pe a ma le 20 senitimita le lautele. O le tele o le ulo ulo mafai ona fesuisuiai fuafua i le tele o le fatu.
  4. O le eleele i totonu o le ulo tatau ona talafeagai mo Strelitzia ma faʻainu lelei, o le mea o loʻo faʻamatalaina i luga.
  5. E le manaʻomia le faʻasusu mo le lua vaiaso muamua. E le gata i lea o loʻo faʻatino lava e tusa ai ma tulafono ole tausiga o le "Bird of Paradise".

E matua manaʻomia le faʻaitete i le aʻa. Faʻaleagaina o le tino le lelei aafia ai le tulaga o le laʻau.

Faamaʻi ma faʻamaʻi

O le aano o le "King's Bird" e le o se matua eseʻese laʻau. O le mea lea, e le tele ni faʻafitauli e ono fesoʻotaʻi ma ia.

Faalogo! O le usitaʻia o tulafono o le tausiga ma vaʻavaʻaia oe o le a faʻatagaina ai oe e aloese mai le tele o faʻafitauli. Peitaʻi, o aphids poʻo iniseti fua e mafai ona afaina ai le laʻau, ma faʻaletonu ai le fai togalaau.

Faʻafitauli fugalaʻau

O le fuga taimi o Strelitzia amata ina ua maeʻa lona 4-5 tausaga. Ae le i oʻo i lena, e tatau ona teu i le 20-22 0C. A maeʻa mea aoga ona fetuʻunaʻi. I le vaitaimi mai ia Novema ia Fepuari, o le laʻau alu i totonu o se le moe setete.

O le vevela e tatau ona 13-16 0C, ma faʻasusu e faia ile 1-2 taimi ile masina. I le amataga o le tautotogo, o mea i totonu e tatau ona toe faʻafoʻi i lona tulaga masani. O le usitaia o lenei tulafono e taua tele ina ia ola maloloina le laau.

Lanu samasama

Lenei mea mataʻina mafai ona maitauina ma le leai o moli, pala o le aʻa poʻo le maualalo vevela o mea i totonu. o le mea lea, pe a filifilia se nofoaga mo se laʻau, tasi e tatau ona amanaʻia ona moli manaʻoga, ma ia aua foʻi neʻi galo e uiga i le faʻatumauina o le manaʻomia vevela vevela.

Iloilo ia aa. A faʻapea e faʻatatau ia latou, togafiti, ae e te leʻi oʻo i lea, suesue ma le faʻaeteete ia faʻamatalaga talafeagai ina ia aua neʻi atili ai ona faʻaleagaina le fugalaau.

Afai o lelei aʻa, ona suia lea o tuutuuga o le taofia pe faʻafesoʻotaʻi ma tagata faʻapitoa o le a fesoasoani e fofo le faʻafitauli ma tuʻuina atu le talafeagai fautuaga ma fautuaga.

Fugala mago

E mafai ona mafua mai i le tele poʻo le leai o le susu.

Taua! Afai o le eleele ei ai se uiga pupula, o le faʻailoga lea o le soʻona faʻasusu. Afai e pa le eleele, ona le lava ai lea o le suavai.

Faaiuga

Strelitzia reginae ua saʻo ona taʻua o le "Bird of Paradise". I tua i le 18th seneturi, na ia folafolaina o ia lava i botanical ma lautele liʻo. Na tu o ia i lona nofoaga i totonu o le Royal greenhouse. Na avea ma faʻailoga o Los Angeles. Na ia mauaina le taua faaleatunuu i atunuu na galueaina ai.

Ma i lo matou taimi, o se mea ofoofogia ma se eseʻese laʻau mafai ona avea ma teuteuga mo lou fale ma taumafaiga laiti, ae o se manaʻo tele. Fou ma le matagofie o le a feula mai ia te ia. O le atoa afi o lanu ma foliga o le a tatala i ou luma ina ua mavae sina taimi, pe a fai e te avatu ia te ia lou mafaufau ma lau tausiga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Strelitzia nicolai - The White Bird of Paradise. (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com