Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Mafaufauga mataʻutia: puipuia, faʻailoga, togafitiga

Pin
Send
Share
Send

Toetoe lava a tagata uma e asia mai lea taimi i lea taimi i mafaufauga le lelei, le faʻapaleni ma le soʻona mafaufau ma manatu e tulaʻi mai i le taimi sili ona le talafeagai. I le avea ai o se tulafono, o mafaufauga faapena e vave ona oʻo mai ma e pei foi o le vave ma aluese, e aunoa ma le faʻalavelaveina o le masani ai olaga. Ae i ai taimi e oʻo ai se mafaufauga le mautonu i totonu o le ulu o le tagata, faʻaletonu le moe, manaʻo, oso i le faʻanoanoaga, ma o nisi taimi na ona faʻavaivaia le manaʻo e ola. Faʻafefea ona puipuia se faʻaiuga ma faʻafefea ona feagai ma mafaufauga le mautonu, pe a fai ua maeʻa avea ma vaega taua o le olaga o se tagata ma amata ona oona ia, o le a matou taʻuina atu ia te oe i lenei tusitusiga.

Sauniuniga ma Lapataiga

I le avea ai o se tulafono, ina ia mafai e mafaufauga le mafaufau loloto le faʻafaigataina le olaga o se tagata ma se malosi ma mautu mafaufau, e manaʻomia se unaʻi mamafa faʻatiga. Ae peitaʻi, afai o se tagata e natura tele lagona, vaivai, i ai le maualuga faʻaalia, o lona uiga e oʻo lava i sina tamaʻi mafaufau e mafai ona avea ma se faʻafitauli. Ina ia aloese mai le aʻafiaga o le mafaufau loloto i lou mafaufau tulaga, oe tatau ona mulimuli i le numera o fautuaga:

  • Muamua, e manaʻomia le atiaʻe o au masani i aso taʻitasi, e pei o le, taumafai e ala i luga ma alu e moe i le tusa o le taimi tutusa, e fautuaina foi e moe ia le itiiti ifo iva itula i le aso.
  • Aveʻese uma masaniga leaga mai lou olaga, e pei o le ava malosi, tapaa, fualaʻau, ituaiga uma o stimulants.
  • Saili ni nai auala o malologa mo oe lava, pei o le mafaufau loloto.
  • O le faʻaogaina o le manogi o suauʻu, o le a aoga foi faʻasologa o vailaʻau.

O a mafaufauga le mautonu?

Tasi tagata e tutasi i le natura, ma o le mea lea o mafaufauga le mautonu e faʻasolosolo tagata e eseʻese foi. O tagata poto faapitoa i le mafaufau ua latou tuuina atu i le lalolagi le tele o talitonuga ma faʻavasegaga o lenei tulaga, ae o le sili ona aloaʻia o le faʻavasegaga na tuʻuina mai e Karl Jaspers. Jaspers, i ana galuega vaeluaina ai 2 kulupu o faʻalavelave - faʻamatalaina ma faʻatusa. O le vaega muamua o loʻo aveina aitia e le fesoʻotaʻi ma le popolevale ma ua le mafai ona faʻatupuina le fefe o le tagata, o le lona lua, i se isi itu, e fesoʻotaʻi ma le tiga o le mafaufau ma le lagona o le le mautonu i le mafaufau e fesoʻotaʻi ma le amataga o soʻo se mea le lelei, ma o nisi taimi faʻalavelave, mea tutupu i le lumanaʻi. mea na tutupu.

O faʻailoga iloga o mafaufauga faʻasoesa ma le le mafaufau
Mafaufauga le mautonu

  • O se naunautaʻiga faifai pea e talanoa e uiga i se mea, o se tulafono, o le tautala e leai se aoga ma leai se aoga, e le aveina se semantic avega.

  • Ole manaʻo le taofiofia faifai pea e faitau uma ituaiga o mea.

  • Ova le faʻaoga sese o le vaevaeina o upu i silapela, ma fuaiʻupu i upu.

  • O se manaʻoga faʻaauau e taʻu atu i isi au mea e manatuaina.

Mafaufauga lugā

  • Faʻaauau ona sailia le le mautinoa e uiga i le faʻatinoina o soʻo se gaioiga faia e se tagata.

  • Fefe neʻi faia se mea sese, aluʻese mai le masani.

  • O se naunautaʻiga ma faifai pea manaʻo e faia se faasaina, ma o nisi taimi le mama, gaioiga.

  • Toe faʻamatalaina o mea na tutupu o taimi ua tuanaʻi i mea e manatuaina, e pei o mea o loʻo tupu nei.

  • O se tagata faʻaliliuina ona mafaufauga i le tafailagi lalolagi, na ia faia.

I se faʻaopopoga, psychologists ua faʻailoa mai le tele o faʻailogaina igoa o tagata o loʻo tuliloaina e mafaufauga le mautonu:

IgoaFaʻamatalaga
"Raccoon-strip"O nei ituaiga tagata e masani ona fefefe i le tumama poʻo le ono aʻafia, e faʻaauau ai ona masani ona faʻamama o latou fale, faʻamama lautele, fufulu mea, fufulu o latou tino, ma isi.
"Toe inisiua"O le fefe i le ono tupu mai o mea leaga na tutupu e mafua ai ona popole le tagata pe o tapuni le faitotoʻa, pe o mea faigaluega a le aiga, sapalai o le vai, eletise, ma isi.
"Tagata le talitonu i le Atua"O se naunautaiga le mafaia ona faia mea uma manino ma le atoatoa, lea e mafua mai i le fefe i le agasala.
"Ofuvae"Le manaʻo e aumai gaioiga taʻitasi i le mea sili, i se manino ma leai se faʻasologa faʻasologa ma ia tusa ai ma nisi tulafono.
"Tagata tausi"O ia tagata taʻitoʻatasi e iloga i le masani o le teuina, o nisi taimi matua le manaʻomia, mea e faʻamanatu ai le taimi ua tuanaʻi. Mafuaʻaga i le fefefe i le le maalofia o le amataga o le ogaoga taunuuga ma leaga mea na tutupu, i le tulaga o le leiloa o nei mea.

Faʻamatalaga ata vitio

Mafaufauga-mataʻutia-faʻamalosia mafaufauga

O le mafaufau loloto-o le manaʻoga o le mafaufau o se mea e le manaʻomia mafaufauga ma manatu e le masani ona tulaʻi mai i taimi le mafaamatalaina o taimi. O nei mafaufau loloto i mafaufauga e taua o le mafaufau loloto, lea, o se tulafono, e mafua mai i le faʻaalia o se neurotic tulaga, ae i se agamalu foliga mafai foi ona tulaʻi mai o se taunuuga o le solia o le mafaufau tulaga o le tagata. E tatau ona maitauina pe a tulaʻi mai ni mafaufauga faʻapipiʻi poʻo ni mafaufauga le mautonu, o le tagata na te iloa lelei lo latou faʻamaʻa, ae i le taimi lava e tasi e le mafai ona ia faʻataʻitaʻia.

  • I le tasi itu, o mafaufauga talafeagai i soʻo se auala e taumafai e faʻailoa atu i se tagata le mea moni o mafaufauga faʻapipiʻi ua na o se talafatu o se mafaufauga mumu mafua mai i le leaga aʻafiaga o le fafo atu siosiomaga.
  • I seisi itu, o le faʻateʻaina o faʻatosina faʻasolitulafono na o oe o se luʻi. O le mea moni, pe a oʻo mai se lagona o le popole, faʻanoanoa ma isi vaega o loʻo oʻo mai ma mafaufauga le lelei ma le leai o se mafaufau, e tumau pea le malamalama lelei o le tagata ma o loʻo ia malamalama i aitu, faʻafefe ata ma mea tutupu faʻatosinaina e le faiai faiʻai.

O le iloaina o le le mafaufau lelei o mafaufauga le mautonu na asia, o se tagata e fefe pea, e ui o se le taua, i nisi tulaga leai, ono mafai ona latou tupu.

E mafai foʻi ona o faʻatasi ma gaioiga faʻamalosi, e aofia ai amioga faʻasolosolo e filifilia e se tagata e avea ma auala e puipuia ai pe faʻamutaina ai foʻi mafaufauga mataga ma manatu na faʻaalu ai lo latou malamalama. O lenei mataupu e faʻaavanoaina mo le atinaʻeina o se tulaga ogaoga o le mafaufau - faʻalavelave faʻafuaseʻi-faʻamalosia. O le faʻamalieina o le maʻi o se faʻailoga foi o ituaiga uma o maʻi mafaufau.

O afea e tatau ai ona e vaʻai i se fomaʻi?

E pei ona uma ona taʻua, o tagata taʻitasi, pei o lona mafaufau, manatu o le lalolagi, faʻafitauli teteʻe ma o le a tutasi. I se faʻaopopoga, o faʻataʻitaʻiga o mafaufauga le mafaufau, faʻapea foi ma le ogaoga o le latou vasega, e ese foi. O le mafuaʻaga lena, taliina le fesili: "O a mataupu e aoga ai le vaʻai i se fomaʻi pe a fai o se mea ua tupu?" e tatau ona malamalama pe faʻafefea ona faigata i se tagata ona onosaia le i ai o le mafaufau loloto mafaufauga ma aitia i lona olaga. O togafitiga e tatau ona faʻatonuina pe a fai o mafaufauga le faʻatonu saʻo ma amata ona le toe faʻafaigata ma o nisi taimi e faʻaleagaina ai le olaga o se tagata, ma ia, i le isi itu, le mafai ona taofia lenei na o ia.

MANATUA! O se faʻailo mataʻutia i ia tulaga o le taofiofia i taimi uma, faʻateleina le afu, pupula poʻo le mumu o le paʻu lanu, manava vave po o palpitations, vaivaiga i vae, ma utilities faʻaletonu.

Ituaiga o togafitiga faʻafomaʻi

I aso nei, e tele metotia eseʻese mo le togafitia o mafaufauga faʻapopole. I le avea ai o se tulafono, o nei metotia fesoasoani e foia ai faʻafitauli o tagata gasegase faitioga o mafaufauga faʻaosooso e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau metotia. Ma, psychotherapeutic togafitiga e faʻapea:

  1. Faʻalauiloa-amio auala - o loʻo ia te ia lava se galuega faʻatasi ma le mafuaʻaga o le le mafaufau faʻatuatuaina o le tagata, lea e mulimuli tuʻusaʻo i ai le mafaufau. I le taimi o togafitiga, o le tagata e faʻasolosolo faʻatapulaʻaina i le masani ai le faʻaaogaina o talitonuga sese e mafua ai le mafaufau loloto. O lenei gaioiga e tumau seʻia oʻo i le taimi atoa le faʻatapulaʻaina o le faʻamalosi masani o gaioiga puipuia e mafaufau faʻamalosi e ave ia latou.
  2. Faʻamatalaga malamalama-e le-tautala - O lenei metotia faʻaaliali le faiʻai o le faiʻai i se atoa "reprogramming" e ala i le faʻatatau saʻo i mafaufauga mafaufau loloto.
  3. Vasega togafitiga - o se talafeagai lelei lava fuataga o aʻafiaga i le puapuagatia o le mafaufau. Fesoʻotaʻiga faifai pea ma tagata o loʻo iai latou faʻafitauli pei o le tagata maʻi e toʻesea le igoa o le "abnormalities" mai ia te ia, e faʻafaigofie ai togafitiga. I se faʻaopopoga, o le alualu i luma o nisi sui o le kulupu faʻatagaina se tagata e talitonu ia te ia lava ma sili atu le manuia tau lona maʻi.
  4. Togafitiga o vailaʻau - se isi auala e faʻatagaina ai oe e faʻaleleia le tulaga o le tagata maʻi. I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o togafitiga o se faʻaopoopo seti o metotia fuafuaina e faʻafaigofie ai le ala o le faʻananau. O loʻo iai le tuʻufaʻatasia o togafitiga ma e aofia ai ma lisi o vailaʻau pei ole antidepressants, tranquilizers, antipsychotics.

Oe lava-mapusaga mai mafaufauga le mautonu

Afai o le ituaiga o le kosi o le faʻasolosolo pasi i se agamalu foliga ma e le onosaia ogaoga ma le mafai ona suia faʻaiuga, lea o se tagata mafai ona fesoasoani ia te ia lava. Ina ia faia lenei mea, e taua le faʻamamafaina o ni auala aoga, e pei o:

Faʻalauiloaina ma le taliaina o le faʻafitauli

Muamua lava, mo se tagata o loʻo mafatia i le faʻamaoni, e manaʻomia le taʻutino atu o ona mafaufauga lofituina ma aitia faʻapologaina e ia e matua mamao lava, le mafaufau ma e le o iai ni penefiti, ae na o le faʻafaigataina o le olaga. I se faʻaopopoga, se tasi e tatau foi ona malamalama o nei mafaufauga e le gata faia le ola, i le sili ona lelei, le toʻafilemu, ae aveʻese le leona le faʻasoa o le taua malosiaga, lea e matua manaʻomia mo le atili atinaʻeina o le tagata, faʻaleagaga ma faʻapolofesa faaupuga. I tua atu i na mea uma, e masani ona i ai mataupu pe a, a o auai i le tagata lava ia flagellation ma saili mo fofo i se le oi ai se faʻafitauli, tagata masani ona leiloa a latou galuega pe oʻo i faigata i o latou lava olaga, pe atonu uma.

Fesootaiga

O mafaufauga le mautonu ua sauaina e tagata e mafai ona taitai atu ai i se tulaga le fiafia e pei o le manao e pule i le ola. Tele o taimi e tupu ai lenei mea i tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli tau fesoʻotaʻiga. I lalo o omiga o le mafaufau, o ia tagata lagona lagona tuulafoaʻi ma le le manaʻomia. Peitai, talu ai o le mea moni o le tagata o se vafealoaʻi ma na o ia manaʻomia fesoʻotaʻiga, le lagolagosua a aiga ma uo, tagata fou mafai mafai ona matua faʻaititia le faʻatosinaina o mafaufauga le mautonu i luga o se tagata, pe a na o le mea moni e mafai e se tagata ona faʻalavelave ese mai ia lava-iloa, lea e masani ona faʻaalia. pe a naʻo tatou ma tatou.

Afai, ona o se tulaga faʻaletonu, o le a faigata le fesoʻotaʻiga a le tagata lava ia, o lona uiga o se tasi o filifiliga filifiliga o le fesoʻotaʻiga i luga o le upega tafailagi, asiasi i autu o talanoaga poʻo nofoaga tafaoga. Ua fautuaina le au talitonu e saili le fesoasoani mai le ekalesia, aua o iina e mafai ai ona e mauaina i taimi uma tagata tutusa ma taʻitaʻi lotu o le a masani ona agaalofa i faʻafitauli ma poto masani o se tagata o loʻo mafatia i faʻamaoniga.

Galuega

O se auala sili ona aoga o le suia lea o mafaufauga le mautonu i galuega fai pea. O se mea fiafia e fiafia iai e le gata ina nofoia se tagata mo le tele o itula ma faʻasolosolo ese mai le sailiga o tali i faʻafitauli faʻalemafaufau, ae ia maua ai foʻi se lagona lelei mai le galuega ua maeʻa. O gaioiga i aso uma galuega e mafai ona faʻateleina le talitonuina o oe lava mai se galuega lelei faia, ia maua ai se lagona o le aoga faʻaalu taimi, lea na faʻaaluina i le atinaʻeina uma faʻapitoa tomai ma galuega. Taʻaloga e mamao mai le mulimuli. E leai se lilo i le faʻamalositino e mafai ai ona taofia lou tino ma maloloina. I se faʻaopopoga, i le taimi o faʻamalosi tino, o le tino o le tagata faʻasaʻolotoina testosterone, lea e masani ona taʻua o le homone o le fiafia.

Mafaufauga Loloto

O se tasi o auala sili ona aoga e aveʻesea ai le mafaufau o le mafaufau loloto. O le faʻatinoga o le mafaufau loloto o se masani taliaina auala o le feagai ai ma faʻanoanoaga, faʻasoesa, le fiafia, ma isi E tele metotia manatunatu loloto e faʻamoemoe ia ausia ni 'eseʻese sini, mai le faʻamalieina o le agaga e faʻamalieina atoatoa ai le tino.

I LENEI FAʻAALIGA! O se tasi o sili faigofie ma sili ona aoga o nei o le manava manava metotia. E aofia ai mea nei: muamua, filifili se tulaga lelei mo le mafaufau loloto, mo se faʻataʻitaʻiga, nofo, aua a o mafaufau loloto i se tulaga le mautonu, o le tagata e mafai ona na o le moe. O le taimi lava e te maua ai le mafanafana, moeiini ou mata ma amata manava malu, taumafai e aua le mafaufau e uiga i se mea i uma (uma lelei ma leaga). E masani lava, muamua o ituaiga uma o mafaufauga o le a sulu i totonu o lou ulu - oe le manaʻomia le teteʻe ia i latou, i na taimi e na o le manaʻomia e vaʻaia i latou, ae le loloto loloto i totonu o latou aano ma faʻaauau ona mataʻitu lau manava. Taulaʻi i le manava (sili manava e ala i lou isu), e taua le lagonaina o laasaga taʻitasi o le manavaina ma le manava, ia lagona pe faʻafefea e le ea ala i le isu ma faatumuina mama, ia lagona le tino a o e manava.

O le mea taua o le faʻamamafa i luga o le gaioiga lava ia. Ioe, o le taimi muamua o le a le mafai ona e mauaina atoa le faʻamaonia, ae faʻataʻitaʻi, o le mafaufau loloto o le a avea ma sili ona aoga auala e faʻafetauia ai mafaufauga le mafaufau.

Laʻau lauti ma lauti e faʻatoʻafilemu

E fautuaina foi le faʻaaogaina o fualaʻau ma tincture e aveʻese ai le mafaufau i le fale. Nei o laʻau fualaʻau fautuaina mai masani vailaʻau e mafai ona fesoasoani faʻafetauia ma le lelei ma osofaʻi mafaufauga:

  • Chamomile o se tasi o sili ona lauiloa vailaʻau masani. I le faʻaopopoga i le fesoasoani faʻamalieina feteʻenaʻi, mamago chamomile fesoasoani foi i le faʻamamaina maso maso.
  • St. John's wort, o loʻo ia te ia mea uma e manaʻomia e faʻateleina ai le teteʻe o le mafatiaga, e faʻaititia ai le faʻaaliga o lagona pei o le popole ma le fefe.
  • Ivan ti o se sili sili ona lelei fofo mo le teteeina insomnia ma siitia le lautele malologa.
  • Linden mamago, ei ai se meatotino toafilemu, aoga tele mo tagata o loʻo mafatia i le soʻona itaita.
  • Siberian ginseng o se sili sili ona lelei fofo mo le lautele faʻaleleia o le gaioiga o le neula tino o le tino. I se faʻaopopoga, o le ginseng decoction fesoasoani faʻamalieina faʻanoanoaga ma le le fiafia, fesoasoani e masani ai le toto maualuga ma faʻalauteleina le atoa lagona faʻamalolo.

Faʻamatalaga ata vitio

Fautuaga Aoga

O mafaufauga le mautonu e le gata e afaina ai le mafaufau tulaga o se tagata, ae faʻapea foi ona totoga i totonu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le soʻona suʻesuʻeina o oe lava ma le taumafaiga e aveʻesea pe faʻamaonia mafaufauga le faʻatonu mafaufau e mafai ona taitai atu ai i le faʻaaogaina o le disppsia poʻo le maʻi fatu. O le mafuaʻaga lena, e aunoa ma le faʻatali mo asiasiga i psychotherapists ma neuropathologists, i le amataga o le tulaʻi mai o mafaufauga le mautonu, e matua fautuaina lava ia tausisi i fautuaga nei:

  • Taumafai e aua neʻi e alu i feteʻenaʻiga tulaga.
  • Ia mautinoa e te faʻatonutonuina ou lagona, ae le o seisi auala.
  • Faʻalelei meaai (aua le soʻona 'ai, inu a itiiti mai 2 lita o vai i le aso, ituaiga o taumafa).
  • Matau le masani masani.
  • Taʻaloga taʻaloga o le a matua aoga.
  • Aveʻese ma mausa leaga ('ava malosi, tapaa, faʻamalosi tino).
  • Faʻataʻitaʻi mafaufau loloto.

I le aotelega, e mafai ona tatou fai atu, i le tepa muamua, o se mafaufauga le afaina e mafai ona mafua ai i le tele o maʻi mafaufau e pei o le le mautonu-faʻamalosia faʻaletonu, eseese ituaiga o neuro, faʻateleina le gata i le lagona lagona tulaga, ae mafua ai foi taua afaina i le soifua maloloina tino o se tagata ma mafua ai faʻamaʻi o totoga i totonu.

Ae paga lea, i lo tatou nei vaitaimi, o se faʻataʻitaʻiga masani o le le vave tali atu a tagata i a latou mea faʻatiga ma le mafaufau loloto, lea e tau atu ai i ni faʻalavelave mataʻutia, e pei o le leiloa o galuega, le manuia o lou lava olaga, ma o nisi foʻi taimi o le pule i le ola.

O le mafuaʻaga lena, i uluaʻi faʻailoga o se faʻaletonu, e tatau ai ona e vaʻaia oe lava, faʻaaoga uma fautuaga o loʻo taua i le tusitusiga ma o le mea taua ia manatua pea o le mafaufau loloto o mafaufauga, ua naʻo se mea o mafaufauga o loʻo i ai lava i le ulu o se tagata ma ua naʻo se agaga e mafai ona faʻatautaia ma le tatau ai. manaʻoga ma le filiga o le a le avea ma se faʻafitauli.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to Improve Your English Listening (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com