Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻafefea ona faʻasalalau pelargonium e ala i tipi?

Pin
Send
Share
Send

Pelargonium o se tele vavai laau, e mafai ona totoina uma i le fale ma i se fugalaau moega. O lenei fugalaʻau matagofie e mafai ona tupu mai fatu i le fale. Ae o le sili ona vave ma sili ona aoga metotia o lona faʻalauteleina o tipi.

O le mea lea, i lenei tusitusiga o le a tatou aʻoaʻo ai i faʻalavelave uma o lenei gaioiga, ma mafaufau ai foʻi i tulafono mo le vaʻaia o leʻaina oʻa oʻa. Tatou sefe tatou lava mai mea sese i lenei manaia gaioiga. Ma matamata foi i le vitio aoga.

Faʻamatalaga o le laʻau

Pelargonium o se fugalaau toto o le geranium aiga... Na aumaia mai Aferika i Saute i le senituri lona 17. Mo le toeititi 4 seneturi, Igilisi, Farani ma isi faʻatoʻaga ua fausiaina fou ituaiga. O le mea lea, o le eseʻesega o lenei fugalaʻau mafai ona faʻamalieina tofo uma.

Pelargonium e le gata i le matagofie o fugalaʻau, ae faʻapea foi ma le tele o isi aoga, matagofie ma faʻamalolo meatotino:

  1. Ole filogia o vailaʻau e faʻamamaina le ea i totonu.
  2. E i ai ituaiga eseese exude apu, rosa, pe leai se manogi uma.
  3. O le sua o le laau e mafai ona fesoasoani e faʻatonutonu ma le isu isu, ma pe a totoina i totonu o le taliga, e faʻamamaina otitis ala faʻasalalau.
  4. I aso ua tuanaʻi, o le suauʻu faʻavae i luga o le sua o le fugalaʻau sa faʻaaoga e aveʻese ai utu.
  5. E mafai ona fesoasoani le sua ole laʻau ile faʻaleagaina laiti o le paʻu.
  6. O le manavaina o le manogi o le pelargonium e faʻamaluluina ai le neula ma faʻapena ai le moe.
  7. O vailaʻau ole laʻau e faʻaoga e togafitia ai faʻamaʻi ole paʻu e pei ole eczema ma le herpes.
  8. O le suauʻu o loʻo faʻaaogaina i cosmetology.
  9. Ma le tele o isi mataupu.

MANATUNATUGA: Pelargonium-faʻavae sauniuniga ua faʻaleagaina i tamaiti i lalo o le 7 tausaga le matutua ma fafine maʻitaga.

Matamata i se vitio e uiga i aoga aoga o pelargonium:

Metotia toe gaosia

E lua auala e faʻasalalau pelargonium i le fale:

  • Fatu... E le gata i lea, o fatu o ituaiga hybrid e tatau ona faʻatau, ae le seleseleina mai a latou laʻau. Hybrids e le mafai ona gaosia fatu ma uiga tutusa e pei o matua matua.

    Afai e i ai ni au fugalaʻau lapoʻa, faʻamomoli, mai i laʻau ia lava laʻau fatu o le a e mauaina ai se fugalaʻau masani ma laumei lamolemole ma ono laʻititi ifo. O fatu e totoina i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. Ona latou matutua ai lea, pei ona masani ai, e avea ma tagata matua.

  • Tipiina... Pelargonium toe gaosia lelei e ala i tipi. E aʻa vave ma faigofie ma avatua muamua fugalaʻau pe a maeʻa le 4-6 masina. O le tipiina e mafai ona faia e ala i le tuʻufaʻatasia i le tautotogo poʻo le tautoulu teuteuina o le laʻau. O le gaioiga e le faigata uma, ma i le maualuga avanoa oe o le a maua ai se fou talavou laʻau.

Tulafono masani mo le faapipiiina

Pei o gaioiga uma, tipiina latou lava tulafono:

  1. O afea e sili ai le faʻapipiʻiina? E sili atu le tuʻufaʻatasia o le taimi o gaioiga ma le teuteuina; e sili ona taliaina le faia o lenei ile tautoulu. I le vaitaimi o le malulu o le taumalulu, o le a aʻa le laau ma faʻamalolosi. O se au, totoina i le tautoulu, o le a amata ona fuga i le tausaga fou toeititi lava i luga o le tutusa ma matutua matutua.
  2. O le palapala o le a 'aʻa ai le aʻa e tatau ona mama, susū-permeable. Mo lenei faʻamoemoe, peat fefiloi ma le oneone poʻo vermiculite, ma peat laupapa tuʻuina i totonu o se ulo o le lalolagi e atoatoa.
  3. E sili le tuʻuina o tipi i le taimi lava lea i ni pusa eseese. Lenei o le a faʻaititia ai le aʻafiaga o siama mo fatu uma.
  4. E matua faʻasaina le faia o se greenhouse aafiaga i le ufiina o tipi ma se ata! E mafai e le toto ona pala pe oti foi mai faʻamaʻi pipisi.

Toleniga

Muamua e tatau ona e saunia tipi:

  1. Faʻaaoga se naifi maai e tipi ese le apical sol 7-10 cm le umi ma 3-4 internodes i le tulimanu. O le tipi e tatau ona faia i totonu.
  2. Aveʻese lau laupepa, ae tuʻu 3-4 lau i le pito i luga.
  3. Taulima le tipi i le malala. E mafai ona faʻaaogaina le carbon activated.
  4. Tuʻu tipi e faʻamamago mo le tele o itula i se nofoaga pogisa. E mafai ona e tipi i le afiafi ma tuʻu ai seia oʻo i le taeao, pe e te totoina pe a maeʻa le 1-1.5 itula.
  5. Ua sauni tipi, e mafai ona amata amata rooting!

Faʻasusu i le vai

Ole tele ole ituaiga pelargonium e ola vave ile vai manino... Peitai, e taua le manatuaina o le Royal Pelargonium e le aumaia ni aʻa i totonu o le vai, ae na o le pala. I isi tulaga, e mafai ona e tuʻu tipiina i totonu o le vai seʻia aliaʻe aʻa, ona faʻasolosolo ai lea ona toto i le eleele.

E tatau ona mama le vai, i le vevela o le potu. O tipi e tuu ma le faaeteete i totonu o se palasitika koneteina ma le vai ina ia o le tipi e ufiufi e 1-2 cm. A maeʻa ni nai aso i le vaiaso e le oʻo mai aʻa, ona tatau lea ona faʻafou le tipi ma le laʻau tatau ona mauaʻa i le eleele.

Tulaueleele

Matou te totoina a matou tipiina i le eleele saunia i le atuatuvale na faia e le 3-4 cm, oomi le palapala i le fana. E tatau ona susu le eleele. Matou tuʻuina se koneteina ma se shank i vaega paolo mo le vaiaso. Matou te siakiina pea le susū o le eleele, e le tatau ona mago... Aua le sasaaina i totonu foi. Manatua e le mafai ona e ufiina tipiina!

E i ai se manaia ma faigofie auala e totoina tipi e puipuia aʻa pala.

  1. Fai se pu i le pito i lalo o le 0.5 lita ipu palasitika, mo se faʻataʻitaʻiga, ma se fao vevela.
  2. Faʻaofi se fasi lace i totonu o le pu. 4 cm o lace e tatau ona i totonu o le ipu ma 6 senitimita i fafo.
  3. Liligi pe tusa o se ipu vai i totonu o se ipu tioata 700-kalama. Oe mafai ona faʻaopopo rooting stimulants iina.
  4. Matou te tuʻuina se ipu i luga o le fagu, o le vai i totonu o le fagu e le tatau ona paʻi i lalo o le ipu, ma o le matou uaea-vavae tatau ona i totonu o le vai.
  5. Liligi eleele lelei i totonu o se ipu malamalama, palu faʻatasi i vaega tutusa ma le perlite.
  6. Matou te totoina se tipi.
  7. O le laualuga o le eleele ua ufitia atoa i le perlite.
  8. E tatau ona e mautinoa o loʻo iai le vai i totonu o le fagu.
  9. E leai se mea e manaʻomia ai se suavai, e tafe atu pea le vai i totonu o la matou toʻulu.

Fesoasoani: O lenei metotia e talafeagai foi aua e mafai ona e vaʻaia aʻa tupu aʻe o pelargonium i totonu o puipui o le ipu malamalama.

A maeʻa ona totoina, o le laʻau o loʻo mauaa (e mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i le totoina ma le aʻa o le pelargonium ii). Pelargonium o le a aʻa i totonu o le 1-2 masina ma fausia le aʻa... Afai o le pito i luga vaega o le laʻau ua amata ona tupu, ona rooting ua faʻamanuiaina. I le taimi o le rooting vaitaimi, le laau e le tatau ona fafagaina, sasaa ma tuu i le la susulu. O le optimum vevela mo rooting o 20-22 tikeri.

Matamata i se vitio e uiga i le aʻa o le pelargonium tipi:

O le a le mea e fai pe a maeʻa?

Faʻafefea ona tupu lelei? A e malamalama o lau pelargonium ua lava mauaa, oe tatau ona fesiitaʻi i se nofoaga tumau. E le tau faia e i latou na mauaʻa tipiina i totonu o le peat tablet i totonu o se ulo eleele. Ma o le a la le mea e tatau ona tatou faia:

  1. Saunia se pusa mama, faʻamama pe a uma isi laʻau.
  2. Saunia eleele lelei. Mai paluga faʻatauina faʻatau eleele, pe a le o pelargoniums, e fetaui lelei le paluga mo begonias.
  3. A e sauni le eleele e oe, ia faʻafefiloi laʻau humus, oneone lelei o le vaitafe ma le laumei i le fua faatatau 2: 1: 1. O le fanua e tatau ona sauniuni muamua ma faʻamaligiina ina ia i ai lona masani masani i le taimi o le totoina.
  4. Tuʻu se vaega alavai i totonu o le ulo: fasi chips, tamai maʻa, ma isi.
  5. Faʻapipiʻi sina tamaʻi palapala.
  6. Ave i fafo le au faʻatasi ma se faʻaputuga eleele, e mafai ona faia lea i le sipuni sipuni, ma tu i le ogatotonu o le ulo.
  7. Faatumu avanoa i itu o le ulo i le palapala.
  8. Oomi mama i lalo le eleele.
  9. Faasusu le pelargonium e aunoa ma le papaʻi i lalo o le au.
  10. Tuʻu le geranium i ni vaega paolo mo ni nai aso.

A maeʻa lena matou te tausia e pei o se matua laʻau: feololo faʻalelei taimi, faʻasusu pito i luga, o se malamalama-lelei nofoaga mafanafana.

Afai na i ai se mea na tupu

E i ai lava le avanoa o se mea o le a le alualu i luma, o le tipi atonu e le mauaʻa... O le mea lea, e tatau ona e saunia mo na taimi muamua:

  • Afai o lau tipi na i totonu o le vai mo le vaiaso ma e leai ni faʻailoga o aʻa, ona tatau lea ona e suia le gaioiga fuafuaga. Fai se tipi fou sina maualuga, fufui i malala, mago ma aʻa i le eleele, pei ona uma ona taʻua.
  • Ina ia aua nei tuua oe i se mea, faia sili atu tipi nai lo le mea e te manaʻo ai. A faʻamanuiaina, e mafai lava ona e foaʻiina atu i se tasi.
  • Vai lemu, faʻaalu lou taimi. Ole tele o faʻafitauli ile pelargonium e mafua mai ile le faʻasusu faʻalelei.
  • Mataʻitu e le gata o le ea vevela, ae faʻapea foi le vevela o le vai ma le palapala i totonu o le ulo. E masani ona sili atu le malulu o le palapala i luga o le faʻamalama nai lo le nofoaga lata ane. Mai lenei, aʻa taofia le atiaʻe, latou na amata amata ona pala.
  • Ia mataala i le tulaga o le laʻau ina ia aua nei misia ono mafai faafitauli.

Faaiuga

Faʻalautelega e ala i tipiina ma faʻatoʻaga o se sili faigofie ma vave auala e faʻalauteleina lau sili ona fiafia i ai pelargonium, lea o loʻo taofia uma uiga o laʻau varietal. I le faʻavae, e mafai ona faia lenei mea i soʻo se taimi o le tausaga, pe a e finagalo i ai.

Ma i se tulaga lautele, pelargonium o se sili ona eseese, matagofie, undemanding i le tausiga, aoga laau e mafai ona ola uma i fafo ma i le fale. Leitioa a, ua leva ona lauiloa ile fia selau o tausaga!

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Zonal Pelargonium Cuttings June 2020 (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com