Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Le fugalaʻau o le fiafia ma le fealofani - o se masani ma le samasama gerbera

Pin
Send
Share
Send

Talu mai aso anamua, gerberas ua faʻatusalia le agamalu, mama aʻiaʻi, fiafia ma le lotogatasi. Ma o le fugalaʻau lava i le gagana o laʻau uiga - o se la disk. O ituaiga o samasama gerbera, e le pei o isi, e tutusa ma le liʻo o le la, lea e faʻavaea e le matagofie o le pupula ave.

Aumai le la moni i lou fale o le a faʻatumuina ai i le fiafia. E i ai le tele o ituaiga o samasama gerbera, ma o le aano o le tausiga mo latou e toetoe tutusa; ma faigofie togafiti, o lou fale o le a avea ma se susulu oona vevela.

Talaʻaga o le amataga

E i ai le atoa talafatu e uiga i le amataga o le laau gerbera. I aso ua tuanaʻi sa i ai se vao vaomatua sa i ai se foliga mai o le ofoofogia matagofie. Ona o lona lalelei, na mafatia ai o ia i le soona uaʻi atu ma le matauʻa mai isi. Na fiu o ia i nei mafatiaga ma na ia manaʻo e avea ma se vao faigofie le matauina. O le namu na faʻaigoa ia Herba, a o le fugalaʻau na faʻaigoa ia Gerbera.

Lenei o se tasi o faʻamatalaga o le amataga o le laʻau ma lona igoa. Ae o le mea moni e sili atu prosaic. O le fugalaau na muamua mauaina e tagata sailiili Dutch i saute o Aferika i le 1717. O le fugalaʻau na faaigoaina i le Siamani botanist-researcher ma fomai T. Gerber. O le muamua faʻatoʻaga na totoina gerberas o le Scotsman Jameson. Na ia faʻatinoina lana galuega i le itumalo Farani o Transvaal. O lenei tonu o le isi igoa mo le laʻau o transvaal chamomile.

Faʻamatalaga botani

Gerbera o se perennial herbaceous poʻo semi-shrub tropical plant o le Asteraceae poʻo le Asteraceae aiga. O le aʻa o le gerbera e malosi ma lelei atiina ae.

O laulaʻau e faʻaloloaina, uumi ona vaevaeina. E tusitusi pito o lau. O le umi o le laupepa mafai ona oʻo atu i le 30-35 senitimita. E aoina laulaʻau i le rosette basal. O faʻavae o laulaʻau ma petioles o laʻau e laʻititi le laʻau.

Peduncles e umi, mafiafia, e masani ona pubescent, nofo toʻatasi, aunoa ma ni lau. Latou mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 60-65 senitimita. E ola fugalaʻau taʻitasi i lona lava au.

O fugalaau e masani, lapoʻa, 15-30 senitimita i le lautele. O pupula fugalaʻau e masani ona veloveta, e foliga ai e le aoga.

O le fualaʻau o le sao o le akene. O le vaitaimi o fuga e tumau mai le 3 i le 5 masina... Nofoaga o le amataga o le gerbera Aferika i Saute.

Foliga Vaaia

Gerberas samasama, pei o isi sui uma o lenei ituaiga, mafai ona tolu ituaiga:

  • faigofie;
  • terry;
  • semi-lua.

Faigofie fugalaʻau e sili atu pei o chamomile, ma lua fugalaʻau e sili atu pei o aster... O fualaʻau faʻalua faʻalua e i ai se fugalaʻau ma petals pei o le aster, ma le fatu pei o le chamomile.

Afai e te vaʻai i laulaʻau o le laau gerbera, ona mafai lea ona vaevaeina le sui i:

  1. lautele-lalaga;
  2. petala tutotonu;
  3. laʻitiiti.

E i ai foi le faʻavasegaina o gerberas i le tele o la latou fugalaʻau:

  • laʻititi-fugalaʻau - oʻo atu i le 10 senitimita i le lautele;
  • tele-fugalaau - oʻo atu i le 30 senitimita i le lautele.

Tele o ituaiga o samasama gerberas, pei o isi lava sui o lenei vaega o laʻau, o le iʻuga o gaioiga a tagata mai fafo faʻatoʻaga. O gerberas samasama sili ona lauiloa o ituaiga:

  1. Tamara.
  2. Elegans.
  3. Helios.
  4. Brigitte
  5. Vega
  6. Sireni auro.
  7. Faʻailoga
  8. Jamson.
  9. Vincent.

Na matou tusia e uiga i ituaiga eseese o ituaiga gerbera i lenei tusitusiga.

Se ata

Siaki nisi ata o samasama gerberas:

Totoina o tulafono ma fautuaga

A o totoina se gerbera, e tatau ona e matua mafaufau loloto i le filifiliga o ulo, palapala ma le nofoaga e faʻailoga ai.

Moli ma le nofoaga

Gerbera e fiafia tele i le malamalama, ae E le faʻapalepale ile faʻagaoioia o le susulu o le la... E manaʻomia le tuʻuina o le ulo ma le laʻau i luga o se faamalama susulu poʻo le poletito, ae faʻapogisaina i le vevela tele. E fiafia le laʻau i le ea fou ma e le faʻafefeina i suiga o le vevela.

E le ola Gerbera i le matutu o tau, e fiafia o ia ile feololo o le ea i le ea. Mo lona faʻamafanafanaga, e aoga i taimi uma le faʻasusuina o le ea i totonu o le potu mai se fagu pasī.

Eleele manaʻoga

E fiafia tele Gerbera i le eleele acidic palapala... O ia eleele e aofia ai:

  • peat ma le oneone, ave i tulaga tutusa;
  • laufanua laufanua, lona tele e tatau ona faaluaina le palu o peat ma oneone.

Taua! Aua neʻi faʻaaogaina ni faʻalaʻau toto i le tausiga o le gerbera, e le fiafia iai le gerbera ia latou ma ono oti ai.

O se gerbera totoina ulo e talafeagai mo se maualalo, lautele lautele. A toto, e tatau ona e faʻaaogaina lelei alavai i lalo o le ulo.

Faʻafefea ona tausi faalelei?

O le tausiga o Gerbera e aofia ai:

  1. Vaʻaia i luga suavaia o loʻo amata mai i minerale o minerale, a itiiti mai o le 1 taimi i le 14 aso.
  2. Vaeluaina o vao ma faʻatautaia le faʻamamaina o le eleele i le taimi o le tuiina.
  3. Faʻavai pea ae feololo faʻasusu i le taimi o le tupu olaola.
  4. Faʻamamaina taimi o le eleele pe a faʻamago ma toʻa.

I le taimi e faʻasūsū ai, e manaʻomia le mataituina ma le faʻaeteete ina neʻi paʻu le vai i fafo mai le aʻa o le gerbera, ina neʻi pala. A maeʻa fuga fugalaʻau, e manaʻomia le faʻaititia o le aofaʻi o le susu ma faʻaititia le susū i totonu o le potu e ola ai le gerbera.

Faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi

O Gerbera e le tetee tele i faamai oona... O le tele o taimi o mea nei o aʻa pala ma paʻu agamalu. O faʻamaʻi e tupu ona o le le lelei o le tau ma faʻaletonu le tausiga o le gerbera.

  • Root pala aafia ai le aʻa ma amata i le aʻa rosette. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le tele o tulaga i le soʻona faʻasusu, faʻapea foi ma le vai stagnant i totonu o le eleele koma poʻo le sump. O le au ua liu uliuli i le vaega pito i lalo, ma o le vaega eleele atoa o le gerbera lemu lemu magumagu ma le laau oti atoa. Ina ia sefe le gerbera, oe manaʻomia le faʻaaoga i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa.
  • Powewy pulupulu afaina ai laulaʻau o le laʻau, paʻepaʻe papaʻe aliali mai ia i latou i le tulaga o maʻa. O lau o le laʻau e faʻasolosolo ona faʻaliu samasama, mamae ma piʻo. E tusa ai, ua mate atoa le laʻau.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi toto e mafai ona alofia i le faʻaititia o le malosi o le faʻasusu, ma le faʻaititia o le ova o le ea i le susū.

Gerbera e faigofie foi ona osofaia gaioiga a le tele o meaola faalafua.

  1. Aphid - Ose tamaʻi meaola ninii lea, e osofai ai le laʻau ile pou, e afaina ai pogati ma faʻagaeila.

    E mafai ona e tau ma aphids pe a e maitauina lona osofaʻiga i se amataga, ona i ai lea o le avanoa e sefe ai le laʻau. O le Anabazine sulfate poʻo le nikotine sulfate solution e faʻaaogaina e tau ai i se vaega o le 1 kalama i le 1 lita o le vai.

  2. Whiteflies - o tamaʻi 'anufe e vave faʻatele, latou osofaʻia laulaʻau,' aʻai lua faʻaali mai i latou, o le laʻau lemu oti.

    A osofaʻia papalagi, o vailaʻau o loʻo i ai le peremethrin e faʻaaogaina, faʻasusu e tatau ona faia i aso 3 uma seʻia faʻatoʻilaloina atoa le faʻamaʻi.

  3. Apogaleveleve mite - o loʻo ufitia uma eleele eleele o le gerbera ma se upega tafaʻilagi, ma faʻasusu foʻi sua mai le laʻau, lea e tau atu i lona mago ma atoa le oti.

    I le fusuʻaga faʻasaga i se togi, e naʻo fofo faʻapitoa o iniseti o le a fesoasoani: Anti-tick, Fitoverm, Fufanon. E le taliaina e le tupe iti le susu, e mafai ona e tauina e ala i le faʻasusu o le 'ea i tafatafa o le gerbera. O le a le toe faʻamamaina le fufuluina o laulaʻau i se vailaʻau malulu o le fasimoli, ae manaʻomia foi ona mulumulu i se vai mama mulimuli ane.

Fanafanau foliga

Gerbera mafai toe gaosia e fatu ma vegetative (tipi, vaevaeina le togavao).

Fatu

Ina ia toto gerbera fatu, oe manaʻomia:

  1. Saunia eleele eleʻele ma peat ma oneone.
  2. Liligi palapala i totonu o se laupapa laupapa poʻo se palasitika toe faʻaleleia container, ae le tele.
  3. Faʻasusu le palapala ile eleele i le sausau.
  4. Lulu le palapala susu i fatu.

    Taua! Aua le tanuina fatu, ae mama faʻasusulu i le eleele. Faʻalauteleina o fatu faʻateleina le germination vaitaimi pe ono mafua ai i le atoa teʻena o le tulaʻi mai o fatu, talu ai o fatu i se substrate waterlogged mafai ona na deteriorate.

  5. O le koneteina ma faʻatoʻaga e tatau ona ufiufi i pepa alumini poʻo palasitika ina ia mafai ai ona fausiaina oona tulaga mo fatu, faʻapea foi le puipuia i latou mai le susulu o le la.
  6. O le koneteina ma faʻatoʻaga e tatau ona masani ona matala ma faʻamalosi.
  7. Afai o le eleele faʻamago, e tatau ona faʻasūsū i le faʻasusu i se fagu paʻu.
  8. A maeʻa le 2-3 laupepa laumei foliga mai i luga o tamaula tatupu, e mafai ona totoina totogo taʻitasi i totonu o se tutoʻatasi ulo.
  9. O sea ituaiga laau e masani ona fuga 8-10 masina pe a uma ona piki.

Tipiina

Mo faʻalauteleina e ala i tipi, oe manaʻomia le mulimuli i se faʻasologa o gaioiga:

  1. Tipi ese se tamaʻi 'au mai se laʻau matua, lea e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 lau atoa ma se laʻau puʻupuʻu o le 1-1.5 senitimita.
  2. E manaʻomia le totoina o lenei tatupu i totonu o se ulo ese, ma le substrate masani mo le totoina gerberas.
  3. Mo le laʻau e aʻa vave, e tatau ona ufiufi i se ata poʻo se fagu.
  4. O le eleele o loʻo totogo mai e tatau ona faʻasusu i taimi uma.
  5. Mai lea taimi i lea taimi, e aoga le aveʻese o le ata poʻo le fagu ma faʻasalalau le tatupu.
  6. O le aʻa amata amata atiaʻe 14-20 aso ina ua maeʻa totoina le tipiina.
  7. O le taimi lava e amata ai ona tupu ola le toaga, e tatau ona aveʻese tulaga o le greenhouse, ma tuʻuina atu i le gerbera ma le faʻaeteete, e tusa ai ma le polokalame, e pei o mo se matua matua.

E ala i le vaevaeina o le togavao

I le vaitaimi o le faaliliuina faaletausaga o gerbera, o se matua matutua, pe tusa ma le 4 tausaga le matua, e mafai ona vaevaeina i ni isi eseese laʻau.

E manaʻomia e lenei:

  1. Aveese le laau mai le ulo.
  2. Aveese ma le faʻaeteete le eleele totoe i luga o aʻa, e mafai ona fufuluina i latou ma le solution a le Fundazole.
  3. Vavae le aʻa vaega o le laʻau i ni laʻau eseese, o lenei e tatau ona faia i se auala i luga o laʻau fou taʻitasi e i ai le le itiiti ifo i le 2-3 ola tupu auga.
  4. Toto uma fualaʻau i vaʻa eseese ma le masani ai olaola gerbera.
  5. Tausiga mo laʻau talavou e tutusa ma mo matutua gerberas.

Gerbera atonu e foliga mai o se laʻau faigata e tausi, ae ma le agavaʻa faʻatinoina ma mulimuli uma tulafono ma manaʻoga o le fugalaʻau lava ia, oe mafai ona ausia sili lelei taunuʻuga. O le saunia o le eleele, faʻasūsū saʻo ma le faʻaaogaina o meafaigaluega e puipuia ai ma faʻalaʻau o le a fesoasoani e toto ai le gerbera atoatoa i le togalaʻau poʻo le fale, ma o ia foʻi, o le a faʻafiafiaina tagata uma i ona matagofie fugalaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Loimata O Le Fiafia (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com