Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Afai o totonugamau o loʻo i le orchid: o mafuaʻaga ma o le a le mea e fai i lenei tulaga?

Pin
Send
Share
Send

Ua e faʻatauina se orchid matagofie, mulimuli ane faʻatali mo lona fuga ae o lenei ua le mafai ona taofi le tilotilo iai. Ma e pei e te vaʻaia lelei, ma vai i le taimi. Ae o iinei sili taua faʻafitauli tulaʻi mai i le tulaga o osofaʻiga ogatotonu. O fea na latou o mai ai ma o fea e suʻe ai le mafuaʻaga?

Faʻafefea ona iloa latou, aveʻese i latou i le fale, ma faʻapefea foi ona taofia le toe aliali mai o papaʻe ma uliuli tutotonu i totonu o lau fugalaʻau, o le a matou taʻuina i lenei tusitusiga. E mafai foi ona e matamata i se vitio aoga i lenei mataupu.

Foliga iniseti

E pei ona latou fai mai, e tatau ona e iloa le fili i le vaʻai. I le matou tulaga, "fili" matua e foliga mai o ni namu laiti, ma e mafai foi ona maua i lenei faʻailoga: o se foliga faaumiumi, o se manava faʻaseʻe, e lua apaʻau. O le umi o le "osofaʻiga" masani ona le sili atu i le lima milimita.

Faailoga e aafia le fugalaau ia latou

Faʻamoemoeina i le ituaiga o osofaʻiga vaʻaia, o le oketi lava foliga ese... E matua aʻafia uma vaega o laʻau. Faʻailoga i fafo o le i ai o midges i se fugalaʻau mafai ona:

  • enaena tamaʻi lanu i laulaʻau;
  • papaʻe paʻepaʻe paepae i le nofoaga e tasi;
  • togitogi laʻau togitogi i tua o le vaega paʻepaʻe o le lau ipu;
  • maeʻa faʻapaʻepaʻeina o laulaau;
  • i luga o latou lava fugalaʻau, e mafai ona e vaʻai faʻalelei i tamaʻi vaʻa, papaʻe ma le pogisa;
  • i le eleele afaina, o iniseti laiti e faigofie foi ona vaʻaia.

Faʻamaʻi ituaiga

O le osofaʻia o iniseti e mafai ona vaevaeina i ni nai ituaiga. Sei o tatou talanoa e uiga ia i latou taʻitasi i nisi auiliiliga.

O namu namu

O le isi igoa o sciarids. O le siʻosiʻomaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga iniseti o se potu malulu ma susū. Tele taimi o lenei tupu i le tautotogo poʻo le tautoulu. E felelei namu i lafu, ma faigofie ai ona iloa... O lo latou umi e fesuisuiai i totonu o le fa milimita, o le lanu e uliuli pe uliuli enaena, o le numera o apaʻau e lua.

MANATUNATUGA: O namu namu latou e le faʻapitoa mataʻutia mo le orchid. Ae afai e mafai ona oʻo a latou larvae i le eleele, ona i ai lea o le ono i ai o le oti o lou lalelei, ma e tusa lava poʻo le a lau mea e fai, o le a le fesoasoani lenei. E tupu lenei mea ona o le larvae, oʻo atu i le centimita le tele, saofaga i aʻa pala. A maeʻa lena, ona le toe mafai lea ona sefe le laʻau.

Whiteflies

Afai e te maitauina le faʻaputuga o paʻeʻe papaʻe faʻasolosolo solo i luga o se oketi, iloa: e tatau ona e tau i papalagi. E ui lava i latou diminutiveness (whiteflies le tupu ola sili atu ma le tasi pe lua millimeter), latou mafai ona mafua ai irreparable afaina. E mafai ona e mauaina le larvae o nei midges i tua o lau, faʻapea foi ma le umi atoa o le au.

Whiteflies e iloga i lanu samasama i luga o le lanumeamata luga o le laʻau... O tamaʻi meaola niniʻi ia i le vaitaimi o latou atinaʻe e mafai ona faʻaleagaina seʻia oʻo i le afa o le oketi atoa. A afaina le whitefly, ua amata ona deforma le laulaau, mago ma faasolosolo lava ina paʻuʻu ese.

Lago fua

A leai, latou te taʻua i latou o fualaʻau 'aina. E i ai o latou foliga vaaia: o se samasama tino, tasi pea o apaʻau, ma o le sili ona taua iloga foliga o mumu mata. E tusa ma le afa miliona ituaiga o lago fualaʻau. Tasi le tuputupu aʻe gafa e mafai ona oʻo i le fa selau fuamoa. Luasefulufa itula mulimuli ane, e amata mai ai fua nei fuamoa, e fofoa mai ai pepe i le maeʻa ai o le vaiaso (o le latou lapoa e lima milimita).

O lago fualaʻau e masani ona tu i luga o le eleele ona o le tele o le faʻasusu, o se faʻaiuga o lenei, o le gaioiga o le pala o le substrate amata. Peitaʻi, o fualaʻau 'aina e le faʻapea e mataʻutia.

Lafo

O loʻo faʻamatalaina e se manoa faʻaloloa tino ma apaʻau pipiʻi faʻamau i le tino. E mafai ona maua i latou i le eleele. Ae o le tele o taimi latou te ola i luga o laupepa laupepa, o le sua e latou te 'aʻai ai. E tusa o foliga vaaia o thrips, oe o le a logoina e lanu enaena pigmentation (e pei o u), itiiti masani - o se silvery ata. O fagu e tau atu i le mago o lau ma le oti o le laau atoa.

O lenei ituaiga faʻamaʻi e faigata tele ona maitauina i le ao, talu ai o loʻo latou i ai i le eleele i lenei taimi. O nei faʻatosinaga vaʻaia e sili atu le malosi i le po. E mafai foʻi ona aʻafia le fulufulu o felafolafoaʻiga ma aʻa i tafega..

Taua: E taua le maitauina o thrips e mafai ona faʻateleina vave, o lea e tatau ai ona e faia ni auala e faʻaumatia ai i latou i le taimi lava pe a maeʻa ona e maitauina i latou. Aua le maimau lou taimi!

I nisi auiliiliga e uiga i thrips i luga o se orchid, faapea foi ma le auala e feagai ai ma i latou, na matou tusia i lenei tusitusiga.

Matamata i se vitio e uiga i le faʻamalosia o vailaʻau.

Oe o le a aʻoaʻoina e uiga i isi faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelaveina ai lau orchid i se isi mea.

Aisea e aliaʻe ai iniseti i luga o laʻau?

O le mafuaʻaga muamua mo le toe gaosia o iniseti i laʻau mafai ona o le palu faʻatasi o le eleele. Muamua, atonu ua i ai ni faʻamaʻi i totonu e te le iloa. O le mea mataʻutia o loʻo mafai ona osooso faʻatosolo mai le tasi fugalaʻau i le isi, ma afaina ai orchids tuaoi.

Seʻi o tatou lisiina ni nai mea taua e mafua ai le aliali mai o faʻatosina luga o le laufanua o se laʻau poʻo le eleele lava ia:

  • tele poʻo le faʻasusu faʻasusu (e tatau ona tuʻu le 'eleʻele tu tuʻu mamago mo le itiiti ifo i le lua i le tolu aso);
  • o le iai o limulimu teuteu luga o le lalolagi (e le faʻatagaina le palapala e manava);
  • faʻamamaina i fofo a tagata e pei o lauti ti, kofe laufanua, egghells;
  • faʻasusu ile vai faʻafofuina ile areto poʻo isi mea fefete.

O le a le mea e fai?

Ina ia malamalama pe faʻafefea ona aveʻese iniseti ma mea e manaʻomia ona togafitia, e tatau ona e filifilia poʻo le a le ituaiga o faʻamaʻi na osofaʻia lau laʻau. Ae e i ai tulafono lautele mo le faʻaleagaina o midges, talafeagai mo ituaiga uma o osofaʻiga:

  1. Tuu le fugalaʻau afaina i se nofoaga tuʻufua mo le itiiti ifo i le masina.
  2. Fufulu uma vaʻaiga vaʻaia ma le vai mafanafana. Lenei mafai ona faia i se susū ie pe ma se malosi pasī. Lenei auala o le a fesoasoani faʻateʻaina le tele o midges.
  3. Tipi ese uma vaega afaina o le orchid. Aua neʻi galo e togafitia tipi i le fafie fafie.

O le fugalaʻau mafai ona gaosi ma uma folk ma vailaʻau vailaʻau. Ae o faʻatoʻaga poto masani fautuaina le faʻaaoga i le fesoasoani a le mulimuli naʻo taimi ogaoga lava mataupu. Fofo faʻapitoa e aofia ai:

  • fasimoli (liligi 0.2 lita o le vai i luga o le tasi sipuni ti o fasimoli vai);
  • kaliki tincture (sasaʻa vai pupuna luga sili atu ma le lima totolima papala) (e fautuaina foi na o le tuʻuina o se pulupulu i le eleele);
  • se fofo o le olive poʻo le suauʻu vine (sasaʻa se sipuni suauʻu i le afa lita o le vai);
  • efuefu fafie, e le gata faʻaititia ai le tulaga acidity o le palapala, ae faʻapena foi ona fafagaina.

Fesoasoani: Uma fofo ufitia le lau ipu ma se mafiafia vaega ma faʻalavelave i le photosynthesis faʻagasologa, o lea aua le galo e fufulu le vailaʻau mai le laʻau taimi.

Ae mo iniseti, iniseti osofaʻiga taʻitasi faʻaaoga latou lava ituaiga o vailaʻau:

  1. E sili le tau ma papalagi ma le fofo o le fasimoli. Ae afai e le fesoasoani lenei fofo, faʻaaoga le "Aktellik", "Aktara", "Bazudin", "Fury" (e tatau ona faʻasusu le laʻau ma mea na lisiina i aso taʻitasi).

    O le faamamaina lagona gaogao o le a fesoasoani foi ia te oe e faʻamavae atu i le tele o tagata matua sinasina. Faʻamataʻu ese i le ogatotonu, faatali mo i latou e felelei i luga o le oketi ma aoina i latou i se masini mimiti.

  2. Fitoverm poʻo Aktellik o le a fesoasoani ia te oe i le taua faasaga i thrips. (Faʻagasologa e le sili atu i le faʻatolu taimi ma le vaitau o le sefulu aso). A maeʻa le faʻatamaia o thrips, e manaʻomia le galueina o le eleele i masina uma ina ia puipuia ai le toe vaʻaia o nei midges.
  3. Sciarides e faigofie ona faʻatoʻilaloina e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau vailaʻau. Ua lava lea e faʻapipiʻi ai le mea faapipiʻi. O le mea moni, o le a le soʻona totoʻa, ioe, ia togafitia le palapala ma se iniseti. ("Raptor", "Dichlorvos", "Raid"). E le faʻapea e soona fai le gaosiga o le laualuga o loʻo tu ai le fugalaʻau ma le orchid.

    A maeʻa ona faʻaaogaina le tele o iniseti o iniseti aerosol, i le maeʻa ai o le 'afa itula vaitaimi, e manaʻomia le faʻamalosi o le potu.

  4. Mo lago fualaʻau o le autu taia o le a avea ma fia 'aʻai. E mafai ona maua lea mea ile aveʻese uma o otaota meaʻai mai le fale, ae maise fualaʻau 'aina ma fualaʻau' aina.

    Tausia i taimi uma e le gata o le laʻau lava ia, ae faʻapea foi ma le eleele o loʻo tupu ai.

Manatua e naʻo le faʻaogaina saʻo o oloa e fesoasoani e faʻamalolo ai se orchid.... Afai e te faʻaaogaina fualaʻau e le tusa ai ma faʻatonuga, o lenei mea o le a oʻo atu ai i nisi faʻamaʻi pipisi o le laʻau poʻo lona faʻatafunaga atoa.

Puipuiga

Ina ia aua neʻi amataina faʻamaʻi, e tatau ona faʻamalosia e tagata tot flower fugalaʻau mea nei:

  • Matau le pulega faʻasusu (tu le fugalaʻau tu mo 2-3 aso ma le eleele mamago atoa).
  • Faʻatumauina le maualuga lelei o le susu ile potu.
  • Tuʻu se paʻu citrus poʻo se lala o lavender i autafa o le fugalaʻau - latou te faʻafefeina vaʻa.
  • Aua le teuina mea totoe i le umukuka, tiaʻi ato lapisi i le taimi.
  • Soʻo se eleele palu, e aofia ai le tasi faʻatau i totonu o le faleʻoloa, e tatau ona malulu mo ni nai aso ao le i totoina, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se pusaʻaisa. O lenei faiga o le a fasiotia uma midges oi ai nei.
  • Fufulu ia laupepa i se ie susu, ma mai lea taimi i lea taimi i le vai fasimoli.
  • Tuʻu upega namu i luga o faʻamalama matala e 'alo' ese ai namu mai fafo.

Na matou talanoa e uiga i le mafuaʻaga o iniseti e aliali mai e afaina ai lou lalelei ma iʻu ai i lona oti, pe faʻafefea ona feutanaʻi ma i latou ma o a laʻasaga puipuia, na matou talanoa ai i isi tusitusiga. Faitau e uiga i ia faʻalaʻeiina: eseʻese ituaiga o manu iti, e aofia ai apogaleveleve, lapisi iniseti, mealybugs, aphids, paʻu ma isi ituaiga eseese iniseti.

Faaiuga

E pei ona tatou malamalama muamua, e leai se mea ola e tasi, o la tatou orchid lea, e mafai ona ola e aunoa ma le tutupu mai o ni faʻamaʻi. Ae, afai e te tali atu i le vaʻaia o faʻamaʻi i se taimi tatau, oe mafai ona sefe lau laʻau... O le mea lea, aua le faʻatuai ma faiga laveaʻi. Ae o lenei e tatau ona faia agavaʻa ma maeʻaeʻa. O se tasi o tulafono autu mo soʻo se togafitiga, o le faʻavasega.

A le o lea, o au togafitiga faʻasolosolo e le mafai ona vaaia e le fugalaʻau o se isi mafatiaga, lea o le a matua faʻateteleina ai le leaga tulaga o le orchid. Mulimuli i faʻatonuga ma matou fautuaga, ma lau fagafao o le a faʻaauau pea ona tosina mai i foliga pupula o lou aiga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Careers in Aquaculture Samoan Ulutala - VOS 7-3 (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com