Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Feiloaʻi i se malo mai Mexico - le cactus Coryphanta

Pin
Send
Share
Send

O le fugalaʻau luga o le pale e mafai ai ona e iloa ese mai isi cacti e tutusa ma ia. O le agavaʻa e fuga fugalaʻau na o luga o le ulu aitalafu le Coriphant ma lona igoa "fugalaʻau luga". Varietal ituaiga o le teuteuina cactus coryphant e fetaui lelei mo le totoina i le fale.

E manaʻomia le usitaʻia o tulafono faigofie mo le tausiaina o se fugalaʻau, faʻaavanoaina ma se tau latalata i tulaga masani. Mafaufau i ituaiga o Coryphants, ma aʻoaʻo foʻi pe faʻafefea ona tausia lelei i latou.

Faʻamatalaga botani ma igoa masani

Coryphantha (Coryphantha) o le tele ituaiga o toto suogo o le aiga cactus. O le cactus e tali tutusa ma uiga i le ituaiga Mammillaria. Coryphanta fugalaʻau o loʻo tu i le pito i luga o le laʻau.

O fatu e laina i lalo ma se mamanu - o se laina. O mataafi i luga o tubercle taʻitasi e matua pubescent. Faʻatasi ma le matua, nectaries fausia i totonu o groove - glands e maua ai suamalie nectar e tosina ai iniseti.

Talafaʻasolopito o mea na tutupu, faʻamatalaga o foliga vaaia ma le laufanua o mea e nonofo ai

O le ituaiga e aofia ai le sili atu i le 60 ituaiga. O le lauʻeleʻele o le tuputupu aʻe ua taʻua o Mexico, o itu i sautesisifo o Amerika, Kanata. I tulaga masani, o nei cacti ola i totonu o taʻutaʻua i maʻa papaʻamu, i nofoaga papa, i lalo o laau tuʻu ma togavao. I le seneturi lona 20. ua vaevaeina le tele o ituaiga o coryphant i ni vaega laiti se lua:

  • Neocoryphantha.
  • Coryphantha.

E tusa ai ma le faʻavasegaga a Beckenberg, o le coryphant o se sui o le aiga o Cereus (Cereoideae), o se vaega o le tele cactus aiga (faitau e uiga ia Cereus iinei).

O le faʻavae e lapoʻa, e mafai ona faʻalauteleina i le aluga o taimi, mauaina o se cylindrical foliga. O tumutumu o le au e sili pubescent. O le maualuga o le pou e amata mai i le 3 i le 25 cm, faʻamoemoe i le eseesega. O le tele o taimi, o le pogai e tasi, e i ai ituaiga eseese o tutupu i kulupu.

E leai ni ivi asoaso o le coryphant, e faʻatulagaina le tubercles i se faataamilo, mimilo faʻatiatiati. O fugalaau e feololo i le lapoʻa, e oʻo atu i le 3 - 6 cm le lautele, e masani ona samasama. E i ai lanu mumu ma lanu viole petal lanu (faitau e uiga i eseese mumu cacti iinei).

Taua: Laʻau e fuga i le matua o le 5-6 tausaga.

O fualaʻau e lapoʻa, faʻaloloa, lanumeamata pe enaena, atiaʻe totonu o le au. O fatu e i ai se atigi manifinifi, laʻititi, e oʻo atu i le 2 mm le umi. O aʻa o coryphants e toe fai.

Lauiloa ituaiga ma ituaiga o Coryphantha ma ata

Elefane (Elephantidens)

O le poʻo e faʻafefeteina, i le lautele e tupu aʻe i le 15 - 18 cm O le maualuga o le cactus e 13 - 15 cm.E i ai ni 20 - 30 tubercles, faʻataʻamilomilo i le tumutumu ma lala agaʻi i le faʻavae. O sinisi i le va o le tubercles e ufiufi i fulufulu sinasina. E mafiafia, e fai sina piʻo, lanu samasama. 6 - 8 cm le umi. O fugalaau e maaleale piniki, e oʻo atu i le 7 -8 cm le lautele (e mafai ona e aoao atili e uiga i le piniki cacti iinei).

Faʻapipiʻi (Compacta)

O le au e laʻititi, e oʻo atu i le 5 cm le lautele. O le tumutumu e laititi i le amataga. O tamaʻi tubercles e laʻititi. O tuasivi o loʻo tu i le pito i luga o tubercles. O le aofai o vao tuitui e oʻo atu i le 14 fasi. O fugalaʻau e laʻititi, e oʻo atu i le 2 - 2.5 cm le lautele, samasama.

Palmeri

O le poʻo e faʻafuaseʻi, e mafai ona faʻasolosolo, malamalama lanumeamata. O le maualuga o le fugalaau e oʻo i le 7 - 9 cm le maualuga, o le lautele o le au e oʻo atu i le 4 cm O tamaʻi tubercles e laʻititi, matua faʻatulagaina i laina e 13, mimilo i se faʻataʻavalevale. E i ai le 11 - 13 radial spines. O fuilauvi e sesega samasama, uliuli i pito, sina piʻo agai i le au. O le umi o tuasivi e oʻo atu i le 1 cm O le ogatotonu tutotonu e mafiafia, faʻamau-foliga, tupu i lalo, oʻo atu i le 1 - 1.5 cm le umi. O fugalaau e samasama samasama, e oʻo atu i le 3 cm le lautele.

Utupoto (Radians)

O le pogai e lanumeamata, lapopoʻa. E i ai ituaiga ma se laʻititi faʻavae. Ole lautele ole laʻau matua e oʻo atu ile 6 - 7 cm, e tele, e malo le maʻa tolo, tuʻu mau ile faʻavae, paʻepaʻe pe samasama. O tumutumu o le vao tuitui e lanu enaena (e i ai ni cacti e aunoa ma le vao tuitui?). O fugalaʻau latou e feololo i latou le tele, e oʻo atu i le 6-7 cm le lautele, e samasama samasama i le lanu.

Greenwoodii

Laʻau lanumeamata ma olive lanu, spherical, teisi faʻafoliga. O le maualuga o le cactus matutua e oʻo atu i le 6 cm, lautele -8 - 9 cm O le pito i luga e pubescent. O tubercles e lapoʻa, faʻamatalaina lelei, oʻo atu i le 2 cm le umi. Radial spines oo atu i le 8 fasi. O tuamaoni e saʻo, e mafai ona faʻapipiʻi laʻititi, samasama ma le enaena samasama. O tutonu tutotonu e le faaleoina, e masani ona toesea. Fugalaau e feololo i le tele, e oʻo atu i le 5 cm le lautele. O le lanu o fugalaau e samasama ma se mumu mumu i luga o petals.

Andrea

Ole maualuga ole laʻau matua e aulia le 10 cm O le lapoa o le au e oʻo i le 8 cm O le tubercles e iila, lapoʻa ma tele susulu. E mamana, piʻo O fugalaʻau e faʻatumuina foliga, lautele faʻalautele, oʻo atu i le 5 - 6 cm le lautele. O petals e tele, lauiti, susulu samasama i le lanu.

Faʻafefea ona tausi i le fale?

Vevela

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le maualuga ea vevela mo coryphants o 22-24 ° C. Toafa coryphants mafai ona tatalia le vevela e oʻo atu i le 27 - 28 ° C (oe mafai ona aʻoaʻoina e uiga i le toafa cacti iinei). I le tautoulu, o le vevela o mea i totonu e tatau ona tuʻu i lalo, o le fugalaʻau o loʻo sauni mo le malulu malologa.

Faasusu

I le tautotogo ma le taumafanafana, faʻasusu e feololo. Faʻasusu e faʻaititia i le tautoulu. Fautuaina le vai e ala i le sisina fata pe faʻatofuina. A maeʻa le faʻasusu, o le vai o totoe e tatau ona faʻamaligiina i le taimi lava lena, o le tele faʻasusu o aʻa e le taliaina. Vai mo faʻasusu e tatau ona vaivai, mama, potu vevela.

Taua: toafa ituaiga manaʻomia toetoe lava mago tausiga e oʻo lava i le taumafanafana, o le eleele i le va o faʻasusu tatau ona mago lelei i le loloto o le 1 - 2 cm.

Susulu

Ina ia faʻaosofia le fuga, coryphants manaʻomia moli malamalama i le tausaga atoa. O ulo e tatau ona tuu i luga o saute, sasaʻe faʻamalama. O laʻau laiti pe faʻatoa totoina mai le la vevela e tatau ona faʻalanu i se pupuni mama, aemaise ile aoauli.

Faʻaola

O le eleele tuʻufaʻatasiga mo coryphants ma sili atu le mamana ma mafiafia laʻau tuitui e tatau ona maʻa, leai-maloloina, aunoa ma humus faʻaopoopoga. O le eleele e tatau ona faʻapipiʻi faataamilo i le kola aʻa ma iliili poʻo maamaa lelei. Clay admixtures mafai ona faʻaopopoina i le palu faʻafefiloi. Mo ituaiga steppe, o le eleele e tatau ona porous, malamalama, faʻalu, faʻatasi ai ma le faʻaopopoina o humus ma isi mea aoga.

Eleele tuufaatasiga:

  • Leaf humus - 1 tsp
  • Le laueleele o Sotosa - 1 itula
  • Oneone mataga - 1 tsp
  • Palama (alavai) - 1 tsp

Teuteuina

O le teuteuina e faia i le tautotogo pe a tuiina. Teuteuina o le polokalame:

  1. E valavala au pito i fafo - pepe mo le toe fanaufouina.
  2. O le a leaga ma afaina aʻi aʻa e tipi ese i le taimi e toe tui ai.
  3. O lala o le au na afaina i faʻamaʻi pathogenic ua tipi ese.

Taua: Ina ua uma ona teuteuina, o le laʻau ua mago i se vaega paolo, o le nofoaga o le tipi e paʻuina i le malala malala.

Laʻei pito i luga

E le manaʻomia e le coriphant le fafagaina soo. E faʻafilemuina le eleele peʻa totoina ma faʻalauteleina o meaola - humus, humus. I le tautotogo ma le taumafanafana, fugalaʻau tatau ona fafagaina i faʻapitoa faʻalauteleina minerale mo cacti ma succulents. Fertilizers e faʻaoga e ala i le faʻasusu faʻatasi ile masina.

Ulo

Ona o le malosi aʻa aʻa, o le ulo mo coryphants ua filifilia lapoʻa nai lo isi cacti. I totonu o se ipu vaiti, ua amata ona tiga le fugalaau, ua tolopo le fuga. Mo taotoga taʻitasi, faʻaaoga se ulo 2 i le 3 cm lapoʻa nai lo le muamua. Matou te fautuaina le faʻaaogaina o koneteina koneteina. O ulo keramika e faʻatonutonu lelei le vevela o le eleele, puipuia ai aʻa mai le soʻona vevela. E manaʻomia ni pu alavai i le pito i lalo o le koneteina e faʻaalu ai le susū tele.

Faʻaliliuga

O le taotoga e faia i le tautotogo, i le 3 tausaga, pe a tupu aʻa. O laʻau ua pisia i le pala ua toe toto. O le mafai gafatia filifilia 2 taimi le tele o le aʻa. O le eleele na muamua faʻamamaina; fasi malala e mafai ona faʻaopopoina i le paluga.

Fesuiaʻiga polokalame:

  1. Ma le faʻaeteete, ina neʻi faʻaleagaina le vao tuitui, e aveʻese le fugalaʻese mai le ulo.
  2. O aʻa leaga ua motusia, o tipi e gaosia ma malala ola.
  3. O aʻa e tatau ona mago mo le 1 - 2 aso.
  4. O se vaega alavai e sasaaina i lalo o le ulo. 4 - 5 cm.
  5. O le fugalaʻau e faʻafesuiaʻi faʻatasi ma le eleele eleele.
  6. Faʻalolotoina i le tulaga o le aʻa kola.
  7. Mai luga, o le eleele ua palu faʻatasi ma maamaa.
  8. Faʻasusu e faʻataunuʻuina ile 3 - 4 aso.

Taumalulu

Mo le taumalulu, o ulo e ave i se potu matutu ma susulu. Vevela faasolo - 10 - 12 ° С

O le pa'ū o le vevela i lalo ole 10 ° C e leaga ai coryphants.

Faʻasusu ma fafagaina i le taumalulu ua taofi, o le fugalaʻau manaʻomia malologa. A maeʻa le malulu malulu, o fugalaʻau e faasolosolo ona masani i le susulu malamalama.

Taua: a maeʻa le tau malulu, e toe amata foʻi le faʻasusu i sina taimi mulimuli ane. Coryphanta ulufale i le gaioiga ola tuputupu ae mulimuli ane nai lo isi cacti.

Vaega o tausiga i fafo

E fiafia le corifant i le ea fou. I le fale, e manaʻomia le faʻasuavaia o le potu. I le amataga o le vevela, o ipu e tatau ona ave i fafo i se tatala loggia, poletito. E mafai ona tuʻuina i le togalaʻau i lalo o le pupuni, puipuia mai le timu. O ulo e mafai ona tuʻuina i totonu o se teu fugalaʻau teuteuina i maʻa, i lalo o le pupuni o laʻau laʻau maualalalo. E fefe le coryphant ile malulu; i le tautoulu, e tatau ona aumai ulo i totonu o le fale.

Toe gaosia

Fatu

O le luluina o fatu e faia i le faaiuga o le taumalulu. Mo le totoina o fatu, o loʻo faʻaogaina mea mafolafola ma lautele. Fatu germination - 80 - 90%. Leai se faʻataʻitaʻiga o fatu e manaʻomia. Mo le faʻamamaina, o fatu e faʻasusu i se tali o le manganese poʻo le zircon ae leʻi luluina.

Oneone, perlite ma fasi malala e faʻaopoopoina i le palapala. Totoina o taualumaga:

  1. O fatu e tufatufa tutusa i luga o se laʻititi faʻasusu eleele luga.
  2. O fatu e papaʻu paʻu i totonu o le eleele.
  3. O le mea e lulu ai le fagu e ufiufi i le tioata poʻo le pepa alumini.
  4. E malamalama moli.
  5. O le vevela o le totoina e oʻo atu i le 26 - 28 ° С
  6. E totogo le fatu i totonu ole 2 vaiaso.
  7. O le luluina e faʻasalalau i aso uma.
  8. A maeʻa le 3 vaiaso, ona aveʻese loa lea o le ata.
  9. I totonu o le 10 masina, e tutupu aʻe ia fatu.

Taua: lapoʻa le vevela o le po e pa'ū pe a le totoina fatu e le taliaina.

Fana

O ni isi ituaiga galueaina faʻavae lala. Latou te vavaeʻese i le tautotogo.

Vaega o polokalame:

  1. E vavae ese ma le faaeteete le pito i lalo.
  2. O le fana e faʻamamago i totonu o le 2 aso.
  3. O le vavaeʻeseʻese laʻau tuʻuina i totonu o se tamaʻi ulo ma faʻavaivai substrate.
  4. Faasusu pe a uma le 3 - 4 aso ile faʻatofuina.
  5. Rooting faia i totonu o 2 i le 3 vaiaso.

O gaioiga ma aʻa tutoʻatasi e vavaeʻese.

Vaega o le toe gaosia i le fanua tatala

I tau feololo, coriphanta e le totoina i fanua matala. O le lūlūina o fatu e faʻataunuʻuina i totonu o greenhouse ma greenhouse faʻapitoa. O le sau, tele o timuga, o le paʻu o le vevela i le po, o le eleele o le eleele e faʻapipiʻiina mo totō.

Aotelega e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

  • Mai le suavai o le eleele, ua faasūsū le poʻa, ua le maua le vao tuitui, ma ua aliali mai le suia i le palapala. E manaʻomia se taotoga vave, suia le eleele.
  • Na maanuminumi le papala, amata ona faʻaloaloa - e tatau ona faʻasūsū le laʻau.
  • Mai le la susulu, o le coriphant sasaina vao tuitui, o faʻailoga e aliali mai luga o le ogalaau - mu. E tatau ona faʻapaolo fugalaʻau.
  • O le talita ua aveese ma le lima. O iniseti e faʻamalosia i le ava malosi poʻo le vineta.
  • Mo apogaleveleve mite, mealybugs, faʻapipiʻi ma le fasimoli vai poʻo le togafitia o le papala ma le filoverm o le a fesoasoani.

Afai e te manaʻo e aʻoaʻo atili e uiga i isi ituaiga o cacti, ona luga lea o la matou 'upega tafaʻilagi e mafai ona e faitauina mea e uiga i le Astrophytum, Gymnocalycium, Opuntia, Pereskia, Ripsalidopsis, Ripsalis, Hatioru, Epiphyllum, Echinocactus, Echinopsis.

Fugalaau faapena

  1. Ua loloʻu le corifant. O le lala e lapoʻa, e tupu i ni kulupu, o lala i le pito i lalo. E tupu le vao tuitui samasama i le selu. O fugalaʻau e samasama ma le paolo lemoni, oʻo atu i le 3 - 4 cm le lautele.
  2. Coryphant Hinton e iai le lala lala e 15cm le maualuga O lapisi e lapoʻa, e mama le tuasivi, uumi. O fugalaau e samasama, feololo-lapoʻa, oʻo atu i le 4 cm le lautele.
  3. Coryphanta Hinton ituaiga "Jeffrey". O le au e laʻititi, e oʻo atu i le 2 cm le maualuga, hemispherical i foliga. O tamaʻi tubercles ma spines e laʻititi.
  4. Coriphant Wolshlager. O le pogati e lanumeamata lanumeamata, umi, o le maualuga o se tagata matua cactus e oʻo atu i le 10 - 11 cm. O fugalaʻau e lapoʻa, moli ma le salmon tint.
  5. Coryphant Vogter. O le poʻo e faʻataʻamilomilo, 6 - 7 cm le lautele.O le tubercles e mafiafia, o pupula e mama ma le pogisa luga, mafiafia. O fugalaau e lapoʻa, susulu samasama.

Tausiga saʻo, faʻasusu ma le faʻaeteete, fafagaina i taimi tatau, tausisi i le taʻamilosaga o le ola o le laʻau o le ki i le ola lelei ma le atinaʻeina o coryphants.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to grow cactus from cutting Mammillaria elongata Copper King (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com