Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vanu o Tupu - o se malaga i totonu o le nuʻu o Aikupito Anamua

Pin
Send
Share
Send

Afai ua e laki i le i ai i Aikupito, oe mautinoa o le a e ioe o iinei, le mamao mai le taulaga o Luxor, o loʻo i ai se sili atu necropolis - o le Vanu o Tupu. Mo le lima seneturi, na tanu ai e tagata na nonofo ai ia Aikupito anamua pule iinei. E tusa ai ma le tele o turisi, o lenei nofoaga mautinoa tatau ona vaʻai i ai.

Ata: Vanu o Tupu, Aikupito

Faamatalaga lautele

I aso nei, o le Vanu o Tupu i Aikupito e tusa ma le ono tasene tuʻugamau, o nisi na vaneina i totonu o le papa, ma isi i le loloto o le selau mita. Ina ia e oʻo i le taunuʻuga - le potu tanu, e tatau ona e ui atu i se ana faʻaofuofu 200 mita le umi. O falelauasiga anamua na ola pea e oʻo mai i lenei aso, ua faʻamaonia mai na saunia lelei e farao mo lo latou oti. O tuugamau uma e tele potu, o puipui e teuteuina i ata mai le soifuaga o le tupu Aikupito. E leitioa a, o le Vanu o Tupu o se tasi o mea sili ona taʻatele i Aikupito.

Falelauasiga na faia iinei i le vaitaimi mai le 16th i le 11th senituri BC. Mo le lima seneturi, na aliaʻe ai le Aai oe ua Oti i auvai o le Naila. Ma o aso nei i lenei itu o Aikupito o loʻo amata ona suʻesuʻega, lea na maua ai e saienitisi ni falelauasiga fou.

Mea moni manaia! I tuʻugamau eseʻese, e maua pule e lua - o le muamua, faʻapea foi ma lona sui.

Mo falelauasiga, o se vaega na filifilia e tu latalata i le taulaga o Luxor i Aikupito. O le toafa e foliga mai na faia e le natura mo se nofoaga e pei o le Vanu o Tupu. Talu ai na tanu pulega a Aikupito ma a latou tamaoaiga uma, o tagata faomea e masani ona o mai i le Aai o Maliliu, e le gata i lea, o isi taulaga na aliali mai i Aikupito, o tagata na fefaatauai i le gaoi mai tuugamau.

Malaga faʻasolopito

O le faʻaiʻuga e faʻatulaga le tuʻugamau e le o totonu o le malumalu, ae i se isi nofoaga e fitoitonu ia Farao Thutmose. O le mea lea, na ia manaʻo e puipuia le faʻaputuga oa mai le gaoi. O le Vanu o Thebes o loʻo tu i se nofoaga faigata e oʻo i ai, o lea sa le faigofie tele mo tagata taufaʻasese e o mai iinei. O le tuugamau o Thutmose na pei o se vaieli, ma o le potu na tanu saʻo ai le farao i totonu o le papa. O se faasitepu maualuluga na tau atu i lenei potu.

Ina ua maeʻa le Thutmose I, o isi farao na tanu e tusa ai ma le polokalame lava lea e tasi - lalo o le eleele poʻo luga o le papa, ma le faʻaopopoga, o mea faigata na gaosia na taʻitaʻia atu ai i le potu ma le tina, ma togafiti, mailei mataʻutia na setiina.

Mea moni manaia! I tafatafa o le sarcophagus ma le tina, meaalofa o falelauasiga atonu e manaʻomia i le olaga a sau na tatau gaugau.

Lelei e iloa! Thutmose Sa i ai loʻu afafine, o Hatshepsut, na faaipoipo i lona tuagane, ma ina ua mavae le maliu o lona tama na amata ona pule i Aikupito. O se malumalu ua faapaiaina ia te ia e tu latalata i Luxor. Faʻamatalaga e uiga i le tosina atu o loʻo faʻaalia i lenei itulau.

Tuugamau

O le Vanu o Tupu i Luxor o se vanu lala i Aikupito e faʻapipiʻi i le pito i tua o foliga o le mataitusi "T". O tuugamau lauiloa ma asia o Tutankhamun ma Ramses II.

Ina ia asiasi i se faʻailoga iloga a Aikupito, e tatau ona e faʻatau se tiketi e agavaʻa ai oe e asiasi i tuʻugamau e tolu. E sili le faia o lenei ile taumalulu, talu mai ile tau mafanafana ole ea e oʻo ile '50 tikeri.

O le faʻatulagaina i totonu o tuʻugamau e tutusa lelei - o se faʻasitepu e agaʻi i lalo, o se auala faʻataʻavale, ona toe ai foi lea o se sitepu i lalo ma le fanua tanu o ia lava. Ioe, e leai ni mummy i totonu o tuugamau, e naʻo ata o loʻo tusia i puipui.

Taua! I totonu o tuugamau, e matua faasa ona puʻeina ni ata ma se emo, talu ai o le vali, ua masani ai i le pogisa mo le tele o seneturi, e vave ona faʻaletonu mai le malamalama.

O tuugamau nei e sili ona manaia mo tagata asiasi.

Tuugamau o Ramese II

O le sili lea ona tele falelauasiga tanu maa, maua i le 1825, ae o eliina archaeological amataga na o le faaiuga o le 20 seneturi. O le tuugamau o Ramesses II o se tasi o muamua na gaoia, ona o lo o tu i le faitotoʻa i le Vanu o Tupu, i se faʻaopopoga, sa masani ona lolovaia i taimi o lologa.

Ina ua maeʻa le asiasiga muamua, sa le mafai e saienitisi ona tatala faitotoʻa i isi potu ma faʻaaoga le tuugamau e fai ma fale teu oloa. O mea taua na maua muamua i mea na maua i le eleele, na maua i le 1995, ina ua maua e le au suʻesuʻe o Ken Weeks ma kilia uma falelauasiga, lea e tusa ma le fitu taseni (e tusa ai ma le aofai o atalii autu o Ramses I). Mulimuli ane, sa mafai e saienitisi ona faamautu e faapea e le na o se tuugamau, talu mai i le 2006 tusa ma le 130 isi potu na maua. O loʻo galue pea le faʻamamaina ole latou galuega.

I luga o se tusi: o le malu puipuia malu o Ramses II o loʻo iai foi i Abu Simbel. O faʻamatalaga auiliili ma mea mananaia e uiga ia te ia o loʻo aoina i lenei tusitusiga.

Tuugamau o Ramses III

E talitonuina o lenei tuugamau na fuafuaina mo le falelauasiga o le atalii o Ramses III, peitaʻi, e talitonu le au suesue i tala eli, e leʻi faaaogaina le potu mo lona faamoemoe. Ua molimauina lea tulaga i le le maeʻa o setete o potu, atoa ai ma le le lelei o teuteuina o potu. O Ramses IV sa tatau ona tanu iinei, ae i le taimi o lona olaga na amata ai ona ia fausia lona lava tuugamau.

Mea moni manaia! I le vaitaimi o le Byzantine Empire, o le fale na avea ma falesa.

E ui lava i le mea moni e faapea o le tuugamau ua leva ona iloa, o ana sailiiliga na amata i le amataga o le 20 seneturi. O le eliina o le tupe na faʻatupeina e le loia mai Amerika o Theodore Davis.

Tuugamau o Ramese VI

O lenei tuugamau e taʻua o le KV9, ma e toʻalua pule o loʻo tanu iinei - Ramses V ma Ramses VI. Lenei ua aoina le falelauasiga tusitusiga tusia i le vaitaimi o le New Malo. Mauaina: Tusi o Ana, Tusi o le Lagi Povi, Tusi o le Lalolagi, Tusi o Gates, Amduat.

O tagata asiasi muamua na faʻaali mai iinei i aso anamua, e pei ona molimauina i atavali papa. Na faʻamamaina lapisi i le faʻaiuga o le 19 seneturi.

Mea moni manaia! O tausaga na fausia ai lenei tuugamau ua manatu o se vaitaimi ua paʻu i Aikupito. O lenei na atagia i totonu teuteuga - e matua taofiofi pe a faʻatusatusa i tuugamau o isi pule.

Tuugamau o Tutankhamun

O le sili ona taua mauaina o le tuugamau o Tutankhamun, na maua i le 1922. O le taitai o le malaga na mafai ona mauaina se sitepu o le sitepu, o se auala na faamaufaailogaina. Ina ua taunuʻu le aliʻi na faʻatupeina le eliina o le eleele i Aikupito, na mafai ona latou tatalaina se auala ma ulu atu i le potu muamua. O le mea e lelei ai, e le i gaoia ma tumau i lona tulaga faʻavae. I taimi o suʻesuʻega, na maua ai e saienitisi le sili atu ma le 5 afe aitema, na latou kopiina ma le faʻaeteete, ona auina atu lea i le falemataʻaga i Kairo. Faʻatasi ai ma isi - o se auro masalosalo, teuteuga, se oti ufimata, ipu, se kariota. O le sarcophagus ma le mummified tino o le farao na tu i le isi potu, lea na mafai ai ona maua na o le tolu masina mulimuli ane.

Mea moni manaia! Saienitisi i aso nei le mafai ona oʻo mai i se maliega autasi pe o Tutankhamun na tanu ma faapitoa le faʻamaualuga, ona o le tele o tuugamau i le taimi na maua ai na gaoia.

Mo se taimi umi na talitonuina o loʻo iai potu lilo i le tuugamau o Tutankhamun. Sa talitonu saienitisi o Nefertiti, o le na faaigoa o le tina o Tutankhamun, na tanu i se tasi o ia lotu. Peitaʻi, talu mai le 2017, ua muta le sailiga, talu ai o iʻuga o le suʻesuʻega na faʻaalia ai e leai ni potu lilo iinei. E ui i lea, o loʻo faia pea suʻesuʻega o mea mai anamua, o mea fou e uiga i le anamua Aikupito Aikupito o loʻo mauaina.

O se iʻuga o suʻesuʻega, na mafai ai ona iloa o Tutankhamun sa i ai se ata e le masani ai mo se tamaloa, e le gata i lea, na ia feʻaveaʻi ma se fasilaau, talu ai ona o lona manuʻa na fanau mai - o le gagau o vae. Tutankhamun maliu, toeititi aulia le matua (19 tausaga), o le mafuaʻaga o le mumu.

Mea moni manaia! I le tuugamau, na maua ai 300 fasilaau, na tuʻu i tafatafa o le farao ina ia le maua ai ni faigata a o savali.

I se faʻaopopoga, e lua tina na maua i totonu o le tuugamau i tafatafa o le tina o Tutankhamun - masalo o tama fanau ia a le farao.

O le sarcophagus lea na tanu ai Tutankhamun sa i ai itu ia:

  • umi - 5.11 m;
  • lautele - 3.35 m;
  • maualuga - 2.75 m;
  • ufiufi le mamafa - sili atu ma le 1 tone.

Mai lenei potu e mafai e se tasi ona alu i totonu o le isi, faʻatumuina i oa. Toeitiiti atoa le tolu masina na faʻaalu e le au suʻesuʻe e eli ai le puipui i le va o le potu muamua ma le tuugamau; i le taimi o le galuega, e tele mea taua ma meatau na maua.

I totonu o le sarcophagus sa i ai se ata o Tutankhamun ufiufi i gilding. I le muamua sarcophagus, tagata atamamai mauaina le lona lua sarcophagus, lea na maua ai le tina o le farao. O se ufimata auro na ufitia ona foliga ma lona fatafata. I tafatafa o le sarcophagus, na maua ai e saienitisi se tamai teufugalaʻau mago fugalaʻau. E tusa ai ma se tasi o manatu, na tuua e le faletua o Tutankhamun.

Mea moni manaia! Ua maua e saienitisi o nisi o farao na latou vaʻaia foliga o Tutankhamun. Sa latou saini ona ata ma o latou igoa.

I le 2019, na toe faʻaleleia le tuʻugamau, na faʻapipiʻi totonu se masini faʻafouina i ona po nei, na toso ese maosi mai ata i luga o puipui, ma suia le moli.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Tuugamau o Thutmose III

Na faʻatuina e tusa ai ma se fuafuaga faʻapitoa mo se tuugamau Aikupito, ae tasi le nuance le masani ai - o le faitotoʻa e tu i le maualuga, i totonu tonu o le papa. Ae paga lea, na gaoia, na o le faaiuga o le seneturi lona 19 na toe tatalaina.

O le tuugamau e amata i le potu, sosoʻo mai ma le pou, ona faʻasolosolo ai lea o le potu tele e iai ona pou, e iai le auala i le potu tanu, e teuteuina puipui i ata, tusitusiga, ma frescoes.

Vaaiga:

  • umi - 76.1 m;
  • vaega - toeititi 311 m2;
  • voluma - 792.7 m3.

I luga o se tusi

Tuugamau o Seti I

O le tuʻugamau pito sili lea ona matagofie ma umi na faia i le Vanu o Tupu i Aikupito, o lona umi e 137.19 mita. I totonu e 6 sitepu, potu faʻataʻamilomilo ma sili atu i le sefulu ma le sefulu o isi potu, o loʻo faʻaalia ai le ata Aikupito i lona matagofie uma. Ae paga lea, i le taimi na tatala ai, ua uma ona gaoia le tuugamau, ma e leai se tina i le sarcophagus, ae i le 1881 o toega o Seti I na maua i totonu o se cache.

E ono koluma i le potu tanu; o leisi tasi faʻafesoʻotaʻi lenei potu, i luga o le faʻalo na faʻasaoina ai fuainumera. I totonu o le pitonuu e lua isi potu ma ata i luga o mataupu faʻalelotu, faaputuga fetu, paneta.

O le tuugamau o se tasi o faʻamanatu faʻalelotu e sili ona taua, o loʻo atagia mai ai le manatu o tagata Aikupito anamua e uiga i le oti ma ono ola pe a mavae le oti.

Tuugamau tuugamau

Mo le faitau afe o tausaga, o le tele o tagata nonofo i le lotoifale na faʻatau atu e ala i le gaoia o tuʻugamau, mo nisi o lenei ituaiga o gaioiga ua avea ma se aiga tasi. E le o se mea e ofo ai, aua i le tuugamau e tasi sa tele lava oa ma oa na mafai ai e nai augatupulaga o le tasi aiga ona nonofo faʻalelei i latou.

O le mea moni, na taumafai le pulega i le lotoifale i auala uma e taofi ma puipuia ai gaoi, o le Vanu o Tupu na leoleoina e le militeri faaauupegaina, ae o le tele o tala faasolopito faamaoniga o le pulega lava latou na masani ona faia le solitulafono.

Mea moni manaia! Faatasi ai ma le lotoifale tagata nonofo ai sa i ai le tele o tagata oe mananao e faasaoina le talafaasolopito measina, o lea na latou ave mummies ma oa ma aveina i latou i nofoaga saogalemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le afa lona lua o le seneturi lona 19, na maua ai se falepuipui i luga o mauga, lea na maua ai e saienitisi le sili atu i le sefulu mummy, ma oʻo atu ai i le faaiuga o loʻo nana.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Le malaia a farao

O le suʻesuʻeina o le tuugamau o Farao Tutankhamun na tumau i le lima tausaga, ma o le taimi lea o le tele o tagata na maliliu mataga. Talu mai lena taimi, o le fetuu o le tuugamau na fesootai ma le tuugamau. I le aotelega, sili atu i le sefulu tagata na feoti faʻatasi ma le eliina ma suʻesuʻega. O le muamua na maliu o Lord Carnarvon, o ia na lagolagoina le eliina o le eleele, o le mafuaaga o le niumonia. E tele faʻamatalaga e uiga i le mafuaʻaga o le tele o maliu - o se lamatiaga matautia, radiation, mea oona na teuina i le sarcophagus.

Mea moni manaia! O Arthur Conan Doyle sa avea foi ma tagata fiafia i le malaia o le tuugamau.

Mulimuli ia Lord Carnarvon, o se faʻapitoa na faia le X-ray o le tina na maliu, ona maliu ai lea o le tagata suesue o le eleele na tatalaina le falelauasiga, ina ua mavae sina taimi na maliu le tuagane o Carnarvon ma le kolone na o faatasi ma le eliina o le eleele. I taimi o eli i Aikupito, sa iai le perenise, fasiotia o ia e lona toʻalua, ma i le tausaga mulimuli ane ai, na fana ai loa le kovana aoao o Sudan. O le failautusi a le tagata lava ia o le eleele o Carter, lona tama, na faafuaseʻi ona fano. O le mulimuli i luga o le lisi o maliu matuia o Carnarvon's afa-tuagane.

Sa i ai lipoti i nusipepa e uiga i le maliliu o isi tagata auai i le eliina o le eleele, ae o latou oti e le fesootai ma le fetuu o le tuugamau, talu ai latou uma o matutua ma, masalo na feoti i mafuaaga masani. E taua, ae o le fetuu e leʻi paʻi i le sili archaeologist - Carter. Ina ua maeʻa le malaga, sa ia ola mo le isi 16 tausaga.

E oʻo mai i le taimi nei, e leʻi oʻo i se maliega autasi a saienitisi - e iai se malaia o le tuʻugamau, ona o se aofaʻi o maliu e matua uiga ese.

Lelei e iloa! E le mamao mai le Vanu o Tupu o le Vanu o Kuiniselani, lea na tanu ai fafine ma isi tagata o le aiga. O o latou tuugamau na sili atu ona tauagafau, ma tele mea laiti na maua ai i totonu.

Malaga i le Vanu o Tupu

O le auala sili ona faigofie e asiasi ai i le Vanu o Tupu, faʻasao mai le taimi o anamua Aikupito, o le faʻatau o se malaga i Hurghada mai se turisi faʻagaioia poʻo se faletalimalo.

O le polokalame o taʻamilosaga e pei ona taʻua i lalo: o se vaega o turisi e aumai i pasi i le Aai o e ua Maliliu; e i ai le fale faatali pasi i le faitotoʻa. E faigata ma lelava le savali i luga o le teritori o le Vanu o Tupu i vae, o lea la o se tamai nofoaafi tietie malo.

O leisi auala e asiasi ai i le mea o loʻo tosina mai o le ave lea o se taxi. Mafaufau i fua faatatau mo lenei ituaiga o felauaiga, e sili atu le totogiina o se taʻavale i luga o se tuʻufaʻatasiga faʻavae.

O le tau o se malaga mai Hurghada e 55 Euro mo tagata matutua, mo tamaiti e i lalo o le 10 tausaga le matutua - 25 Euro. O lenei tau e aofia ai le 'aiga aoauli, ae e manaʻomia ona e inu vai inu.

Lelei e iloa! I le avea ai o se tulafono, o se vaega o se faigamalaga, e asiasi foi turisi i isi nofoaga manaia, mo se faʻataʻitaʻiga, o se fale gaosi suauʻu manogi poʻo se fale alapasa.

Fautuaga fesoasoani

  1. E faʻatagaina le puʻeina o ata, ae naʻo fafo, i totonu o tuʻugamau, e le mafai ona faʻaaogaina le metotia.
  2. Ave se pulou ma oe, faʻapea foi ma nisi vai, aua o le vevela i le toafa e le pa'ū i lalo +40 tikeri i le taumalulu.
  3. Filifili seevae lelei, aua o le a e savali i totonu o ana.
  4. E sili atu mo tamaiti laiti ma tagata e le lava le soifua maloloina ona teʻena sea ituaiga malaga.
  5. O le Vanu o Tupu o loʻo i ai se nofoaga tafafao ma faleʻaiga ma faleoloa faʻamanatu.
  6. Faʻaeteete - tagata tafafao maimoa e masani ona olegia i faleoloa - o le tagata na te totogia se maʻa faʻatusa, ma le tagata faʻatau teuina se kelei faʻatagata, e tau ai le faʻatonuga o le maualuga maualalo.
  7. E le mamao mai le taulaga o Luxor o loʻo iai: o le Malumalu faʻafanua o Medinet Abu ma lona maota; Malumalu o Karnak, o lona fausiaina sa faia mo le 2 afe tausaga; Malumalu o Luxor ma koluma, faʻatagata, faʻavae-mapusaga.
  8. Tatalaina itula o le Vanu o Tupu: i le mafanafana vaitau mai 06-00 i le 17-00, i le taumalulu masina - mai 6-00 i le 16-00.
  9. O le tau o le pepa mo i latou e taunuʻu mai ia latou lava 10 euro. Afai e te manaʻo e asiasi i le tuugamau o Tutankhamun, e tatau ona e totogia le isi 10 euro.

O se aoga taua archaeological maua i le Aai o le Oti amata mai i le 2006 - archaeologists mauaina se tuugamau ma lima sarcophagi. Peitai, o le Vanu o Tupu e leʻi maeʻa suʻesuʻeina maeʻaeʻa. Masalo, e tele lava mea lilo, mea lilo lilo, lea o le a galulue pea tagata faʻapitoa.

Fou sailiga i le tuugamau o Tutankhamun:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Ngā Atua Māori - Puka Tuawhā: Tāne me ngā Kete o Te Wānanga (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com